Sâmbătă,
24.07.2021
Parțial Noros
Acum
26°C

Covrigii de pe ”Bălcescu” fac senzație în Spania: Au apărut în Vogue, emisiuni TV și în ghiduri culinare

Covrigii de pe ”Bălcescu” fac senzație în Spania: Au apărut în Vogue, emisiuni TV și în ghiduri culinare

Covrigăria ”Sfânt”, deschisă într-un cartier al Madridului, de un cuplu de spanioli, are ca sursă de inspirație suratele ei de pe Bulevardul Nicolae Bălcescu, din Sibiu. Covrigii făcuți aici au devenit vedetele din timpul pandemiei, în media spaniolă. Au apărut în revista Vouge, ediția spaniolă, li s-au dedicat emisiuni la televiziune și au avut articol dedicat în renumitul ghid de turism Guia Repsol.

Le-a fost dor de covrigii de pe centru

Carolina Comas și Diego de Anna sunt proprietarii domului în care, până să apară noul coronavirus, se proiectau filme în cadrul ASTRA Film Festival. Neavând altă ocupație în pandemie s-au gândit să deschidă la Madrid o covrigărie exact cum au văzut în Sibiu. Deși niciunul dintre ei nu avea experiență în industria alimentară, produsul lor a fost extrem de bine primit de comunitate. "Venim din lumea evenimentelor. Din cauza COVID-19, nemaifăcând mare lucru, am decis să ne apucăm totuși de ceva", povestește Diego. ”În Sibiu, mergeam des să mâncăm covrigi la brutăriile din apropiere și am ajuns să-i iubim, așa că atunci când ne-am gândit să facem ceva diferit, ne-a venit în minte să facem covrigi ca în Sibiu, pentru că nu era nimic asemănător la Madrid”, completează Carolina în presa spaniolă.

Sfântul din 1888

Au deschis covrigăria în cartierul madrilen Malasaña, iar pentru numele ”Sfânt” s-au inspirat de la o veche familie de brutari sibieni. Spaniolii vorbesc despre brutăria lui Ionescu Sfânt, despre care spun că a acesta a deschis-o în oraș în 1888. Ei spun că respectivul brutar ar fi fost primul care a schimbat rețeta vechilor covrigi de bere germani. "Diferența dintre covrigii germani și cei românești este că aceștia din urmă sunt fierți în apă și bicarbonat. Astfel, în timp ce covrigii germani sunt mai crocanți, covrigi românești sunt mult mai moi", explică Carolina Comas. Nu prepară ei covrigii, au un brutar român și un bucătar spaniol. „Brutarul nostru, Valeria Vaida, care este româncă, ne dă tușa tipic - tradițională, iar bucătarul Annarita Di Rubbo dă tușa gourmet rețetelor noastre și ne sfătuiește cu privire la management și la rețetele pe care le aducem Diego și cu mine”, povestește Carolina, într-un articol apărut în Guia Repsol.

Cât despre familia Sfânt, care e așezată printr-o fotografie chiar în mijlocul covrigăriei, cei doi spun că dă o aură romantică întregului proiect. ”Această familie Sfânt este o legendă frumoasă pe care am așezat-o împreună după o mulțime de povești pe care le-am auzit. Este o familie minunată și povestea dă o frumoasă aură romantică proiectului, de asemenea. În plus, crede-mă, brutăria noastră chiar este amplasată pe strada „Sfânt””, spune Diego.

„Aceasta este casa sfântă a ”Sfinților” și a sfinților lor covrigi. Poate că atunci când îi încerci, spiritul tău va zbura spre orașul medieval Sibiu, la poalele Carpaților, acolo unde, la colțul unei străzi, lângă Piața Mare, Ionescu Sfânt a deschis o brutărie în 1888, ai cărei covrigi au devenit unul dintre cele mai sacre alimente ale Transilvaniei", explică Diego de ce a pus mare în centrul covrigăriei fotografia familiei Ionescu.

”Am visat să avem covrigii din Sibiu și în Madrid”

Turnul Sfatului a stat de vorbă cu Carolina Comas și Diego de Anna și au vrut să le transmitem un mesaj sibienilor. ”Să le transmiteți că vrem să ne revedem în curând! Anul trecut a fost primul an în care nu am putut ajunge, deoarece Astra Film Festival nu a mai fost organizat cu prezență fizică, așa că nu am putut reface domul, cum o făceam în fiecare an. Sperăm însă că restricțiile se vor încheia în curând, astfel încât să putem vizita orașul în câteva luni. Și vă mulțumesc, evident. Sibiul a fost o inspirație”, au spus cei doi.

De ce s-au apucat de făcut covrigi în Spania? ”Pentru că ne place gustul lor. Întotdeauna am mâncat covrigi atunci când am lucrat în Sibiu și întotdeauna am visat să-i avem și în Madrid. Câteodată trebuie să-i prepari și singur. Covrigăria noastră e amplasată într-un cartier foarte trendy al Madridului, se numește Malasaña, pe strada Sfântu Spirit (Espiritu Santo). Bucătăria românească nu este foarte cunoscută aici și a fost pentru ei o adevărată surpriză. Avem o mulțime de clienți din România și ei sunt cei care ne ajută să păstrăm acea savoare unică, tradițională românească a produselor noastre”, spun ei.

După pandemie spun că nu vor abandona covrigăria, ci își vor împărți timpul între cele două activități. De fapt, o fac și acum, pentru că atunci când Covrigăria ”Sfânt” își termină programul, se deschide tot aici un spațiu expozițional de artă audiovizuală. ”Noi nu ne-am abandonat proiectele, chiar ne place foarte mult ceea ce facem. Ne interesează evenimentele și tehnologia, spațiile captivante, hologramele etc. Acest tip de evenimente nu se mai organizează în pandemie, dar abia așteptăm să începem din nou. Atunci când se va putea, ne vom ocupa de amândouă, vom fi multitask, vom trece de la covrigi la holograme, de la mucenici la proiecții în dom și din nou la cozonaci. Există ceva important în proiectul nostru, am făcut un amestec între minunatul nostru oraș Sibiu și activitatea în Sfânt. În timpul zilei, spațiul este o brutărie românească și în timpul nopții devine o galerie de artă audiovizuală”, spun Carolina și Diego.

Covrig vegan

În „Sfântul” din Madrid există covrigi dulci și sărați la prețuri cuprinse între un euro și doi euro. Pot fi cu ciocolată, brânză, șuncă și brânză, semințe de dovleac, susan, cu semințe de mac, cereale integrale. Evident, există și clasicul covrig cu sare, dar și vegan. „Au fost comandați de către noi, am eliminat oul cu care sunt unși înainte de a intra în cuptor”, explică Carolina. Pe lângă covrigi, spaniolii mai vând un produs tipic românesc: cozonacul. Pe lângă specialitățile românești, își mai fac loc și quiche și alte prăjituri tradiționale spaniole.

Nimic nu se aruncă

Diego și Carolina au introdus covrigăria în programul To good to go, o platformă internațională al cărei obiectiv este de a reduce risipa de alimente și de a inversa încălzirea globală. "Cu tot ce rămâne în magazin, facem pachete surpriză la un preț redus (6, 16 sau 18 euro) cu produse grozave. Avem o mulțime de clienți. Grație acestui serviciu, clienții iau micul dejun acasă, pot servi produsele noastre cu o cafea, cu diferite tipuri de lapte și suc de portocale proaspăt stors. De asemenea, „Sfânt” este un loc care acceptă animale de companie, deci este foarte obișnuit să vedeți câini de toate blănurile și stările care fac coadă lângă stăpânii lor la prima oră dimineața”, spune Carolina Comas.

Aplicația ”To good to go” permite pizzeriilor, barurilor, restaurantelor, brutăriilor, patiseriilor, supermarketurilor să vândă alimente nevândute online la prețuri reduse prin Magic Box. Acestea sunt pachete care conțin produse și mese gata, reduse în medie între 33% și 50% din valoarea lor. Aceste ”cutii magice” sunt cumpărate închise, fără a ști ce conține acolo, însă poți intui. Un supermarket va putea oferi produse proaspete sau produse aproape de perioada de expirare, o pizzerie, va vinde felii de pizza. Acestea sunt produse nevândute, stocuri, bunuri care urmează să expire, care altfel ar fi aruncate. De asemenea, ele nu sunt în cantități suficiente, pentru a fi colectate de diferite organizații caritabile, cum ar fi Banca Alimentară.

Să fie un loc boem...

Proprietarii spun că în curând vor pune la dispoziție un serviciu de livrare, dar proiectele lor nu se limitează doar la aspectul pur comercial, ci sunt tentați mai mult spre o latură artistică. „Atunci când se va putea, vrem să invităm artiștii să facă proiecții pe pereții incintei și să aducă din când în când o formație pentru a cânta live”, spune Diego.  

Istoria covrigilor

Covrigii sunt cunoscuți mai mult în Balcani, deși originea lor se află n centrul europei. Originea covrigilor este una complicată, unii spun că provin din Germania, alții atribuie meritul călugărilor italieni. Se spune că în Evul Mediu, călugării benedictini din Burgundia și Renania le dădeau copiilor covrigi dacă-și făceau temele, spunându-le că reprezintă brațele unui copil care se roagă. Cea mai veche reprezentare a lor datează din 1190 și apare în cartea Hortus Delicieum. În acest manuscris ilustrat cu peste 300 de miniaturi există o scenă a unui banchet la care participă regina Esther și soțul ei, regele persan Xerxes. Pe masă există un covrig în dreapta regelui. Cel mai vechi covrig din lume a fost descoperit în Germania, în timpul unei excavări, în apropierea Dunării, la Regensburg. După cercetări s-a aflat că are „vârsta” de 250 de ani.  (sursa wikipedia)

Vizualizari: 3409

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus