Sâmbătă,
15.05.2021
Cer Senin
Acum
11°C

Cum poți gestiona boala BPOC, care provoacă obstrucția căilor aeriene – Renunță la fumat!

Cum poți gestiona boala BPOC, care provoacă obstrucția căilor aeriene – Renunță la fumat!

Datele statistice arată că anual mor aproximativ 200.000-300.000 de persoane din cauza bolii bronhopneumopatia obstructivă cronică (BPOC). Aceasta se caracterizează prin obstrucția căilor aeriene și se datorează inflamațiilor provocate de gaze și particulele toxice care ajung la plămâni.

Această boală apare mai ales la persoanele de vârstă medie sau mai în vârstă și se manifestă prin simptome de tipul: respirație șuierătoare, congestia toracelui, tuse cu sau fără mucus, oboseală. La persoanele care fumează în mod frecvent, riscul de boală BPOC este mai mare. Pentru a preveni progresia bolii și apariția simptomelor periculoase, se recomandă diagnosticarea la timp și aplicarea unui tratament precoce, stabilit de medic.

Sfaturi pentru a gestiona boala

Pentru a reuși să gestionezi bronhopneumopatia obstructivă cronică, este important să-ți dozezi energia, pentru a nu fi epuizat la sfârșitul zilei. Specialiștii recomandă câteva sfaturi prin care se pot reduce simptomele și se face față acestei boli.

Renunță la fumat! Evită locurile în care poți inhala fum!

Cu siguranță, fumatul poate agrava simptomele acestei boli, deci este un obicei care face rău. Pentru a-ți îmbunătăți sănătatea, trebuie să faci o schimbare, respectiv să renunți la fumat, deși este greu.

Dacă vrei să respiri mai bine, să scapi de tuse, de halena neplăcută din gură și să trăiești mai mult timp, probabil orice medic îți va spune să nu mai fumezi. Iată câteva motive care te-ar putea convinge să iei această decizie cât mai rapid:

  • După aproximativ 8 ore fără tutun, cantitatea de nicotină din sânge scade la jumătate; de asemenea se reduce cu 50% și nivelul de monoxid de carbon din fluxul sanguin, iar oxigenarea celulelor redevine normală
  • După aproximativ 48 de ore fără tutun, gustul se ameliorează, la fel și mirosul
  • După aproximativ 72 de ore fără tutun se restabilește nivelul de energie în organism, bronhiile încep să se relaxeze, iar respirația este mai ușoară.

Dormi suficient!

Respectarea orelor de odihnă contează, pentru că o noapte de somn bun te ajută să ai suficientă energie a doua zi. Experții au spus că pacienții cu BPOC sunt predispuși la sindromul de apnee de somn, ceea ce scade calitatea vieții de zi cu zi. Dacă boala se agravează, atunci simptomele precum dispnee, tuse și dificultățile de respirație pot să apară frecvent.

Află cum să-ți controlezi respirația!

Pentru tratamentul acestei boli, medicii recomandă un regim de medicamente care pot îmbunătăți respirația și de asemenea, pot reduce riscul de agravare a simptomelor. Dacă apar simptome severe, acestea ar putea duce chiar la pierderea funcției pulmonare în 10% din cazuri, spun cercetătorii.

Controlul respirației este important în gestionarea bolii BPOC și se poate face și printr-o postură adecvată. Dacă postura este corectă, plămânii au capacitatea de a se extinde complet și astfel respirația se face mai ușor. Atunci când ești activ, nu trebuie să faci prea mult efort, pentru a nu obosi excesiv. Ideea este să eviți gâfâitul, supra-încălzirea corpului și transpirația.

Un tratament eficient pentru BPOC este cel cu ulei de canabis, deoarece acest supliment natural ajută în reducerea simptomelor specifice, precum ameliorarea durerii, combaterea inflamațiilor, a anxietății și depresiei, diminuarea producției de mucus, promovarea unui somn liniștit ș.a.

Mergi la medic în mod regulat

În cazul acestei boli, sunt recomandate vizite medicale mai dese, mai ales că nu există niciun remediu miraculos pentru astfel de afecțiuni respiratorii cronice. Medicii recomandă anumite medicamente pentru a ușura simptomele și a încetini progresia bolii. În opinia lor, gestionarea bolii implică schimbarea stilului de viață, în ceea ce privește activitatea fizică, dieta, odihna și aplicarea unor terapii ce reduc simptomele, îmbunătățind starea de spirit în viața de zi cu zi.

Uneori, pacienții cu BPOC pot dezvolta anumite complicații, care trebuie prevenite sau tratate în faza incipientă. De exemplu, ei au un risc mai mare de tulburări cardiace, de aritmie ventriculară, după cum spun oamenii de știință.

Vizualizari: 932

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus