Vineri,
19.04.2024
Parțial Noros
Acum
5°C

VIDEO – Un an de Covid în cultura sibiană: Un film realizat de videograful Gabriel George

VIDEO – Un an de Covid în cultura sibiană: Un film realizat de videograful Gabriel George

De la începutul pandemiei de coronavirus, instituțiile culturale ale Sibiului au continuat să-și desfășoare activitatea și să rămână aproape oamenilor. Deși le-a fost greu, artiștii s-au adaptat, și-au mutat activitățile în mediul online și au încercat în toate aceste momente să-și țină publicul aproape, chiar dacă fizic nu era posibil acest lucru. Toate aceste detalii au fost surprinse într-un clip video realizat de sibianul Gabriel George, care arată cum au trecut prin această perioadă trei dintre instituțiile de cultură ale orașului.

„Exact acum un an, lumea noastră se răsturna cu susul în jos. În cetatea culturală a Sibiului, motoarele care au făcut orașul Capitală Culturală Europeană și care merg încontinuu din 2007 s-au oprit brusc, lăsând în urmă doar liniște.

Pe scenă s-a lăsat praful. În spatele cortinei a apărut nesiguranța, teama pentru ziua de mâine. Porumbeii au pus din nou stăpânire pe Piața Mare în acea liniște nefirească, ce ne-a șocat pe toți. Noi ne-am închis în case, ascunși după suluri de hârtie igienică și pliculețe de drojdie uscată. Ei, cei care se hrănesc din adorația publicului, au trăit precum Tantal în Infern, sortiți să rămână înfometați, privind scaunele goale.

A trecut de atunci exact un an. Însă mai important decât că a trecut este CUM a trecut? Cum a trecut muza prin anul Covid?”, scrie Gabriel George în descrierea clipului video postat pe pagina sa de Facebook.

Gabriel spune că a realizat filmul într-o lună și că a fost o experiență inedită să poată participa la repetițiile care aveau loc în instituții. „Din 2012, mă învârt în sfera culturală a orașului Sibiu, practic, așa mi-am descoperit și pasiunea de a filma. Ideea o avem de mai mult timp pentru că îmi doream să văd cum a resimțit cultura sibiană toată această perioadă. Am solicitat mai multe instituții din Sibiu pentru a putea face acest filmuleț și acesta este rezultatul. Totodată,  pentru mine, a fost o experiență inedită să pot participa live la repetițiile artiștilor”.

Clipul video surprinde modul în care trei instituții culturale ale Sibiului, Teatrul pentru copii și tineret „Gong”, Filarmonica de Stat Sibiu și Teatrul de Balet au trecut prin acest an și felul în care schimbările au fost resimțite de artiști.

„Teatrul se consolidează tocmai pe această relație între spectator și actor”

Adrian Tibu, managerul teatrului pentru copii și tineret ”Gong” spune că anul 2020 a fost precum un carusel, iar legătura dintre spectator și ceea ce se întâmplă pe scenă este cea care primează în teatru. Tocmai de aceea, anul care tocmai a trecut a fost unul dificil, cu multe provocări.

„Teatrul se consolidează tocmai pe această relație între spectator și actor. Spectatorul de teatru nu este unul pasiv, nu stă în fotoliu și se relaxează, teatrul creează dileme, iar această relație este esențială pentru a putea crea această magie  a scenei, a unui spectacol viu.O perioadă bizară a fost starea de urgență. Ne-am reconfigurat sarcinile astfel încât să putem acoperi goluri. Am intrat normal undeva în luna iunie, când am jucat afară cu acel bilet de familie în care nu aveau voie decât zece persoane, pentru noi a fost extraordinar pentru că jucam. A fost un carusel tot anul 2020, și suntem pe aceeași pantă și anul acesta. Din punctul meu de vedere, aș fi preferat să fac două festivaluri în paralel decât să traversez perioada de anul trecut cu toate modificările de program. Este frustrant, pentru că teatrul se întâmplă doar atunci când ești în contact direct cu publicul în sală, ritmul unui spectacol este dictat  de respirația, de aplauzele copiilor, de comentariile acestora. Este nevoie de acest ritm care dictează până la urmă scena. Îmi doresc ca această pandemie să nu mai golească de conținut funcțiile și serviciile publice, să ne ofere șansa de a ne întreba la modul rațional și sincer de ce suntem aici și cum putem face lumea din jurul nostru mai bună” spune Adrian Tibu în clipul video realizat de Gabriel George.

Pentru artiștii de la Gong a fost un an dificil, un an în care repetițiile și spectacolele online au devenit parte din normalitate.

„A fost ceva neobișnuit pentru toți deoarece a fost acea perioadă statică în care nici noi nu știam exact ce se întâmplă și, ca atare, am făcut diferite proiecte radiofonice, poveștile șoptite, încercam să găsim modalități pentru a acoperi această perioadă. Cum a fost să repetăm online? Într-o primă fază a fost chiar nefiresc, dar a trebuit să ne adaptăm. Este altfel, dar în cele din urmă te obișnuiești”, spune Adrian Prohaska, actor al teatrului Gong.

„Arta a funcționat și asta a fost motorul care ne-a împins mai departe”

Și pentru Filarmonica de Stat anul 2020 a fost unul atipic. Chiar înainte de declanșarea pandemiei, activitățile trecuseră în mare parte în regim online, iar starea de urgență din martie găsise instituția pregătită în mare parte.

„Când a început lockdown-ul toată lumea era acasă și toți  oamenii înregistrau fiecare ceva de acasă, câte o glumă muzicală sau ceva dedicat copiilor. La venirea mea din august 2019, când aveam un caiet scris  cu toate programările filarmonicii, am trecut  totul într-o noapte în drive după care am extins și am mărit serverul, am format rapid rețeaua de calculatoare, am perfecționat studioul video care înregistra concertele mai degrabă pentru arhivă, și, de aceea, martie ne-a prins cumva online. Din dorința de a proteja orchestra, din dorința de a proteja invitații din străinătate, din dorința de a proteja publicul, noi am avut magica idee de a avea primul concert online pe 14 martie, totul a început cu noi foarte pregătiți. Pe 9 mai am avut curaj și am ieșit afară cu un banner care ura sănătate Europei, un gornist a cântat sus pe acoperiș, un contrabasist în fața sălii, iar pe 15 mai, când a fost marea relaxare, ne-am permis să anunțăm un concert outdoor fără public. Toată vara am continuat cu 60 de concerte outdoor. Am construit o scenă împreună cu teatrul de balet pe care am ținut-o din iunie până la final  de septembrie. În istoria noastră artiștii au fost cei care au susținut, în timpul războaielor, în timpul holerelor, arta a funcționat și asta a fost motorul care ne-a împins mai departe”, spune Cristian Lupeș, directorul Filarmonicii de Stat Sibiu.

„Suntem mulțumiți că avem măcar atât”

Ovidiu Dragoman, directorul Teatrului de Balet Sibiu mărturisește că trecerea în online a fost destul de dificilă, dar că această alternativă i-a ajutat pe tot parcursul anului să mențină apropiată relația cu publicul.

„Fiind foarte mulți străini, în momentul  în care s-au impus restricțiile i-am sfătuit pe cei care doresc să se întoarcă la familii pentru a nu fi surprinși într-o situație ulterioară neplăcută când n-ar mai fi putut călători. Avem aici 17 camere de cazare, sunt practic ca o familie, gătesc împreună, lucrează împreună. Înjumătățind efectivul nu mai puteam activa la spectacole mari. Evident că te simți mult mai bine într-o sală arhiplină și cu vibrațiile care se transmit  deopotrivă din sală către scenă și din scenă către sală, însă suntem mulțumiți că avem măcar atât”.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus