Luni,
27.06.2022
Cer Senin
Acum
13°C

FOTO – Primăria a început amplasarea containerelor de gunoi inteligente

FOTO – Primăria a început amplasarea containerelor de gunoi inteligente

Serviciul Management Salubrizare și Protecția Mediului din cadrul Primăriei Sibiu a început zilele trecute amplasarea primelor containere de gunoi inteligente. Acestea sunt dotate cu cartelă de acces și pot fi folosite doar de persoanele din zona arondată, astfel încât locuitorii din vecinătate nu pot spune că persoane străine au venit și au aruncat gunoiul în containerele lor. De asemenea, noile recipiente au un sistem de transmitere a datelor cu privire la frecvența de utilizare a containerelor de către locuitorii fiecărui apartament în parte.

Primele platforme pe care au fost amplasate containere de gunoi inteligente se află pe străzile Preot Bacca și J. S. Bach. Momentan ele au fost primite cu oarecare confuzie de sibienii care locuiesc în zonă, sentimentele predominante fiind de scepticism și bucurie.

”Le-am văzut că le-am adus vineri, dar degeaba le-au pus că nu funcționează tabla aceea pe unde e gaura, nu merge. Sper să le folosească lumea și să le ridice des, ca la cât plătim pentru ele...”, spune o femeie care locuiește pe strada Preot Bacca și care nu fusese informată că urmează să primească o cartelă pentru accesul la platformă, precum și detalii legate de modul de folosire.

Un vecin al doamnei este ceva mai optimist.

”Eu cred că trebuiau să le aducă acum cinci ani, când au început sistemul de colectare selectivă. Sau măcar între timp, nu după ce s-au revoltat oamenii și au ieșit în stradă. Chiar și așa, o să dureze ceva până se obișnuiește lumea cu ele. Eu stau aproape și văd, mulți vin cu mașina, opresc în dreptul ghenei și aruncă pungile cu gunoaie pe jos, cu nesimțire. Cei care nu o să primească un card la fel o să facă”, spune bărbatul, care locuiește pe strada Islazului.

În teorie, noile containere inteligente ar urma să rezolve unele cele mai stringente probleme ridicate de sibienii de la blocuri: Elimină persoanele care caută în ghene și aruncă mizerie pe jos, iar locatarii nu mai pot spune că persoane străine au aruncat gunoiul neselectat corect. Reversul este că nu vor mai avea scuză cei care nu selectează gunoiul și vor fi taxați ca atare.

În total, în perioada următoare vor fi amplasate 70 astfel de containere inteligente în tot orașul.

”Locațiile propuse spre modernizare cu acest tip de containere sunt următoarele: str. Siretului, str. Școala de Înot, str. Colinei, b-dul Victoriei nr. 47, nr. 3 și nr. 29, str. Moara de Scoarță, str. Ceaikovski nr. 63, str. Valea Aurie, str. J. S. Bach, str. Revoluției, str. Câmpului/parc Reconstrucției, str. Ecaterina Varga nr. 85, str. Șoimului, str. Autogării nr. 5, str. Târgu Cailor, str. Ștrandului / str. Iosif Velceanu. Instalarea containerelor nu va începe în toate locațiile în același timp, ci se va lucra etapizat. Acestea sunt dotate cu un sistem de control al accesului utilizatorilor și un sistem de transmitere a datelor cu privire la frecvența de utilizare a containerelor de către locuitorii fiecărui apartament în parte. În paralel, locuitorii arondați vor fi informați cu privire la modul de utilizare a noilor recipiente de colectare a deșeurilor”, a transmis primăria municipiului Sibiu.

Curățenia și salubrizarea domeniului public este prinsă în bugetul pe anul 2021 al municipiului Sibiu cu o alocare de 6 procente, reprezentând 59 de milioane de lei. Propunerea de buget se află în prezent în dezbatere publică, fiind postat pe site-ul Primăriei Sibiu.

”După aprobarea bugetului local pentru anul 2021, se va relua procedura de achiziție pentru containerele subterane de colectare a deșeurilor. Și acestea vor fi prevăzute cu sistem de control al accesului care permite utilizarea lor doar de către locuitorii arondați, prin intermediul unei cartele de acces. Precizăm că prima procedură de achiziție a fost anulată din cauză lipsei ofertelor”, a mai transmis municipalitatea.

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

16 comentarii

Tanti rezi

Acum 1 an

1. daca as fi aruncat ilegal gunoiul in tomberoanele altora, as putea sa las fara probleme gunoi langa aceste containere. 2. daca sunt printre cei 25% care colecteaza corect si voi fi taxat pentru cei 75% care nu colecteaza selectiv, sunt DISCRIMINAT ILEGAL
Raspunde

Marcian Radu

Acum 1 an

FANTEZII !! "...cei care nu selectează gunoiul și vor fi taxați ca atare." CUM? Cand vor veni aceasi ghiolbani care nu au selectat niciodata si vor arunca doze de bere in gunoiul menajer CUM ii veti amenda? Veti amenda intreaga strada? Tot carterul arondat? FANTEZII !! Nu se va schimba nimic. Daca eu merg de 4 ori pe luna si arunc se stie ca voi plati oricum la fel ca cel care arunca de 10 ori pe luna. Nu se va schimba absolut nimic!!
Raspunde

Sibian

Acum 1 an

De ce nu puneti cate o camera la fiecare zona ? si asa cei care arunca pe jos si nu sunt arondati zonei cu cartela sa fie indentificati pe baza filmarilor si amendati conform legiilor in viigoare? si asa se potolesc toti cu aruncatul din masinile de firma la gunoaiele dintre blocuri..
Raspunde

Sdfgdfg

Acum 1 an

ata de bine sunt gandite incat au uitat sa dea jos folia de plastik pe care scrie Makrolon (este un material plastic) si banuiesc ca pe acolo ar trebui sa se vada cat de plin este o astfel de pubela si daca este sau nu necesar sa fie ridicata. domnilor ziaristi poate investigati putin si cat a costat o astfel de pubela, ce rezistenta are la vandalism, cum se va cuantifica fiecare ridicare a ei si cum vom fi sigur ca va fi ridicata doar cand este plina si nu de fiecare data cand doreste Soma ca sa aiba numar de ridicari (ca lor li se calculeaza la numar de ridicari si ei dau mai departe la tona)... in plus de asta, inainte de a fi amplasate, trebuia ca lumea sa primeasca acele chip-uri si informare privind utilizarea si abia apoi sa le puna. Acum daca nu au chip-uri oamenii cum arunca gunoiul? suplimentar ar trebui si supravegheate video ca sa se vada daca sunt asa cum spunea doamna si oameni care sa vina cu masinile sa arunce pe jos (ca acum nu vor mai putea arunca in interior). Primaria sibiu face totul cu dosul si fara ca cineva de acolo sa gandeasca logic lucrurile si pe bani multi...
Raspunde

;)

Acum 1 an

Încă nu sunt puse în funcțiune....asta apropo de folii și alte aberații scrise de tine
Raspunde

Sibian

Acum 1 an

Doamne ce mare furt si afacere este si cu SOMA, oare nu le este rusine sa ridice pretul si sa faca numai aberatii? oare containerele pt materiale reciclabire nu ar trebuie sa fie la liber, sa nu conteze cine si unde arunca? sa conteze doar ca oamenii se recicleze cat mai mult si sa arunce in tomberonul aferent. acum va fi pusa si taxa suplimentara daca reciclezi mai mult? or sa arunce oamenii peste tot pe unde apuca, nu mai recicleaza nimic, si oare chiar ei sunt devina sau pretul exagerat impus de SOMA si masuri aberante. Rusine primaria Sibiu, ati scos Getesib si Suster ecologic pt firma doamne Turcan si a sotului cu promisiuni de pret mic si o reciclare avansata si unde s-a ajuns......
Raspunde

BON

Acum 1 an

Dacă eu arunc o sticlă PET, iar altul aruncă un sac plin cu sticle PET, plătim la fel? Cum se va face diferenţierea cantităţii de deşeuri pe care le aruncă fiecare familie? Şi cum se va şti cine aruncă selectiv şi cine nu? Când vor fi amplasate şi în celelalte cartiere, când vor primi oamenii cartelele şi în ce mod? Sunt întrebări la care oamenii aşteaptă răspunsuri clare şi axplicite!
Raspunde

Gheorghe

Acum 1 an

Ori eu nu cunosc orasul ori acesta a suferit mutatii ca virusul. Cu exceptia 4-5 strazi unde sunt si blocuri de locuinte restul sunt strazi de case.Acest tip de containere trebuia folosit in special in cartierele cu blocuri de locuinte.Cei de la case au pubele.Vai gandirea noastra.
Raspunde

Geo

Acum 1 an

Corect, si cei de la case vin la blocuri si isi lasa diversele gunoaie(ex; curatiri de vegetatie, incepe sezonul)
Raspunde

Anathema

Acum 1 an

Este un inceput bun. Inlaturam scuza "au venit altii si au aruncat". Reciclarea porneste din casa. Fiecare dintre noi terbuie sa aiba 4 mini cosuri de gunoi in bucatarie (bio, negru, plastic si hartie). Doar asa se va recicla.
Raspunde

Un sibian

Acum 1 an

cineva castiga MASIV din golania asta!!! de ce nu le-au facut asa de la bun inceput? sau gandit probabil ca toata lumea o sa faca ce zice "d-na Fodor"?! pana la urma si-a dat demisia aia de la Adi-Eco?
Raspunde

Ogarul visiniu

Acum 1 an

nu o sa se mai selecteze ... o sa se arunce totul la o sigura pubela NON MULTA SED MULTUM deci se va masura cantitativ si nu calitativ-selectiv
Raspunde

Ovi

Acum 1 an

incercati sa educati lumea in a face bine nu sa fortati lumea in a face bine. pe scurt bani: cheltuiti aiurea.
Raspunde

Inteligent

Acum 1 an

Cum sunt inteligente aparatele astea ? Scriu ele poezii ca Eminescu sau sunt niște banale automate ? Nu există inteligențã artificialã există doar proști care confundã automatizãrile cu inteligența.
Raspunde

Alo, galagia la 7 dimineata

Acum 1 an

Duminica, vrei nu vrei, la 7 !??? te trezeste SOMA cu galagia de ridicat clopote. Sa vada cetatenii ce muncesc ei! In timpul sapt nu mai sunt asa matinali. La fel de penibili ca si masinile cu semnale acustice la max ca sa auda lumea cate nenorociri si ce noroc cu ei
Raspunde

Vaduva dan

Acum 1 an

Doresc un nr de telefon de la casierie la salubrizare .cisnadie.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus