Vineri,
21.01.2022
Partial Noros
Acum
-2°C

Încep notele de plată ale autostrăzii: 2,4 milioane de lei pentru acoperirea rosturilor viaductului folosit șase ani

Încep notele de plată ale autostrăzii: 2,4 milioane de lei pentru acoperirea rosturilor viaductului folosit șase ani

După șase ani de utilizare (după deschiderea circulației, un an aceasta a fost oprită) viaductul care asigură circulația la o înălțime de peste 70 de metri în zona Aciliu are nevoie de noi sisteme pentru acoperirea rosturilor de dilatație.

O expertiză tehnică realizată în cursul anului trecut a arătat reprezentanților Companiei de administrare a infrastructurii rutiere (CNAIR) că sistemele de acoperire a rosturilor viaductului Aciliu de pe autostrada Sibiu – Orăștie trebuie înlocuite complet ”în cel mai scurt timp posibil”.

În cursul zilei de marți, CNAIR a lansat procedura de achiziție a lucrărilor de înlocuire a acestor sisteme de acoperire, bugetul alocat acestui contract fiind de 2,4 milioane de lei, fără TVA. ”Dispozitivele de acoperire a rosturilor instalate în acest moment au fost furnizate de compania De.La.Be.Ch Construzioni SRL și sunt de tipul DLBC 900S. Aceste dispozitive permit deplasări de +/- 450 de mm și sunt realizate din elemente de cauciuc vulcanizate fixate în structura podului cu buloane. Dispozitivele de acoperire a rostirilor existente pe viaduct prezintă degradări, înregistrându-se mișcări pe orizontală, respectiv pe verticală a elementelor acestora”, se arată în documentația elaborată pentru atribuirea contractului în discuție.

Ofertelor constructorilor interesați de lucrări sunt așteptate până pe 23 aprilie 2021. După atribuirea contractului, sistemele de acoperire a rosturilor urmând a fi schimbate în termen de cel mult cinci luni de la emiterea ordinului de începere a lucrărilor.

De această dată, pentru sistemele de acoperire a rosturilor de dilatație este solicitată o garanție de zece ani de la recepție. ”Tipul de echipament furnizat trebuie să permită instalarea fără a fi necesară executarea de lucrări de modificare a structurii de rezistență a viaductului”.

Viaductul de la Aciliu (aflat la km 273+815 al autostrăzii A1 București – Nădlac) a fost dat în folosință în noiembrie 2014, o dată cu decizia de deschidere a circulației pe sectorul cuprins între Săliște și Cunța. Circulația a fost restricționată la câteva zile după deschidere și, mai apoi, închisă de tot pentru lucrări de remediere, pe parcursul a un an.

Stabilitatea respectivei porțiuni de autostradă este amenințată în mai multe zone de alunecările de teren, fenomene pentru care, deocamdată, nu au putut fi realizate lucrări ample, din cauza faptului că nicio societate de proiectare nu a preluat contractul de realizare a unei expertize și a unui proiect tehnic de remediere.

Vizualizari: 1204

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

Adrian

Acum 10 luni

Alin , De.La.Be.Ch Costruzioni SRL fara n Costru... nu coNstru...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus