Duminică,
16.05.2021
Ploi Scurte
Acum
12°C

Carantinarea Cisnădiei, atacată în instanță. Cazul se va judeca în 12 aprilie

Carantinarea Cisnădiei, atacată în instanță. Cazul se va judeca în 12 aprilie

Actualizare:

Curtea de Apel Alba Iulia a stabilit pentru 12 aprilie, data primelor audieri în cadrul procesului intentat de vicepreședintele Asociației Județene de Fotbal Sibiu, Andrei Bițu, împotriva Ministerului Afacerilor interne, Departamentului pentru Situații de Urgență și Instituției Prefectului. Termenul fixat de instanța de judecată este la maximul admis de lege în astfel de situații, cinci zile lucrătoare, a observat cisnădianul.

Măsura de carantinare a orașului Cisnădie a început de vineri, 2 aprilie, de la ora 0.00, și a fost luatăpentru două săptămâni, urmând să expire în 16 aprilie.

Știrea inițială:

Vicepreședintele Asociației Județene de Fotbal Sibiu, Andrei Bițu, a dat în judecată Ministerul Afacerilor interne, Departamentul pentru Situații de Urgență și Instituția Prefectului, cerând ca actele prin care s-a decis intrarea Cisnădiei în carantină să fie anulate de îndată. ”Nu se respectă în primul rând articolul 16 din Constituția României, este încălcat principiul egalității oamenilor în fața legii. Totodată, articolul 2 din Legea nr. 136, pe baza căreia s-a decis carantinarea spune că <<măsurile prevăzute de prezenta lege se dispun și se aplică în situațiile prevăzute la art. 1, exclusiv pentru apărarea sănătății publice, cu respectarea drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor și a ordinii publice. Toate măsurile dispuse în baza prezentei legi vor fi proporționale cu situația care le-a determinat, limitate în timp la aceasta și aplicate în mod nediscriminatoriu>>. Noi suntem discriminați față de alte localități în care există o rată a incidenței mai mare decât în Cisnădie și totuși nu s-a luat decizia carantinării”, explică Andrei Bițu. El a făcut această acțiune în nume personal, fiind deranjat că legea nu se aplică unitar, peste tot în țară în opinia sa, dar și de faptul că activitățile sportive ale copiilor săi sunt restricționate în urma unui ordin, considerat de el, abuziv.

Rata incidenței cumulate în Cisnădie este în creștere continuă în ultimele trei zile, ajungând astăzi la 6.97, cu 175  de cazuri active. Orașul se află de vineri în carantină.

Directorul DSP Sibiu, dr. Daniel Chelcea a declarat pentru Turnul Sfatului că din cunoștințele sale niciun alt ordin de carantinare a vreunei comunități din județ nu a mai fost contestat în justiție până acum. ”Știu de alte localități din țară că au fost acțiuni de contestare în justiție, însă din cunoștințele mele nu știu de ca vreun ordin de carantinare instituit în județul nostru să fi fost până acum contestat”, a declarat Daniel Chelcea.

Solicitarea în instanță:

Acțiune în anulare prin care se solicită ”anularea Ordinului șefului Departamentului pentru Situații de Urgență nr. 6830 din 01.04 2021, privind instituirea măsurii de carantină zonală pentru orașul Cisnădie, județul Sibiu, cu obligarea intimaților să dispună de îndată a efectelor actului normativ” și daune morale de o mie de lei.

Sunt locuitor al orașului CInsădie și mă adresez instanței de a opri un abuz pe care-l consider evident. Am ajuns, la fel ca mulți cetățeni să fiu revoltat și să-mi cer dreptul constituțional la libertate și la egalitate în fața legii în instanță, ca urmare a unei măsuri dispuse de guvern, disproporționată. România se află în stare de alertă care ajunge să producă efecte mai restrictive comparativ cu o situație de urgență, lucru inadmisibil ținând cont că starea de alertă este o situație din punct de vedere legal de o gravitate mult mai scăzută.

Motivul pentru care a fost instituită carantina zonală a orașului Cisnădie este astfel cum prevede ordinul în cauză incidența de 6,49 cazuri la mia de locuitori.

Aduc la cunoștința instanței că:

  1. Municipiul Dej are o incidență de 6,77 la 1000 de locuitori și nu există carantină.
  2. Municipiul Cluj Napoca are o incidență de 7,65 la 1000 de locuitori și nu există carantină.
  3. Municipiul Brașov are o incidență de 7,10 la 1000 de locuitori și nu există carantină.
  4. Municipiul București are o incidență de 9,12 la 1000 de locuitori și nu există carantină.

Această listă poate continua. Doresc să arăt instanței că este încălcat principiul egalității în fața legii, măsura carantinării este dispusă discriminatoriu și fără temei legal.

În concluzie, Departamentul pentru Situații de Urgență acționează abuziv, instituind în starea de alertă măsuri mai severe stării de urgență, iar modul de aplicare nu este unul unitar, apelând la principii care încalcă legea, conform cărora unele dinte orașe sunt favorizate și altele îngreunate cu măsuri disproporționate. Astfel, solicit instanței să constate nelegalitatea actului normativ și să oblige intimații să dispună încetarea efectelor acestui act și la achitarea daunelor materiale dovedite implicit ca urmare a restrângerii drepturilor și a libertăților cetățenești.

Acțiunea este întemeiată în principal în baza art. 15 din legea 136 din 18/07/2020 respectând termenul de 5 zile de la data publicării în Monitorul Oficial și a art. 16 privind egalitatea în fața legii prevăzut de Constituția României.

Institutul Național de Sănătate Publică consideră că Cisnădia e comună

Înainte de a începe demersul în justiție, cisnădianul a solicitat de la toate instituțiile cu atribuții în aplicarea măsurilor de securitate sanitară date explicative pentru a înțelege motivul pentru care Cisnădia se află în carantină și Brașovul, Clujul sau Bucureștiul, de exemplu, nu. Institutul Național de Sănătate Publică a explicat că decizia a fost luată în baza analizei de risc epidemiologic a localității. ”Avizul de carantinare zonală pentru comunitatea din localitatea Cisnădie a fost elaborat pe baza analizei de risc epidemiologic efectuată de Direcția de Sănătate Publică Sibiu, cât și în urma solicitării de instituire a carantinei pentru localitatea Cisnădie de către Direcția de Sănătate Publică Sibiu, în temeiul prevederilor art. 12 alin. 3 din Legea nr. 136/2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic și biologic, coroborate cu prevederile art. 3 din ordinul ministrului sănătății nr. 1309/2020, privind modalitatea de aplicare a măsurilor de prevenire și limitare a îmbolnăvirilor cu SARS CoV-2”, se arată în răspunsul transmis de directorul general al Institutului Național de Sănătate Publică, dr. Radu Cucuiu.

În avizul de carantină zonală aplicat Cisnădiei, localitatea apare ca fiind comună, nu oraș, iar Andrei Bițu suspectează faptul că este posibil ca această instituție să fi introdus alte criterii atunci când au decis carantinarea, criterii aplicabile comunelor, nu orașelor. ”Punctajul calculat de DSP Sibiu este de 85 de puncte (75 de criterii majore), iar cel calculat de INSP – CNSBT este de 85 de puncte (75 de puncte din criterii majore), care corespunde criteriilor pentru instituirea carantinei zonale în localitate”, se arată în documentul transmis de INSP.

Decizia de carantinare a orașului Cisnădie poate fi descărcată de aici.

Carantina orașelor Timișoara și Oradea, atacate în instanță

Ordinul prin care șeful DSU a decis prelungirea carantinei în Timișoara cu încă trei zile, peste hotărârea luată de Comitetul pentru Situații de Urgență Timiș, care oprise carantina, a fost anulat de Curtea de Apel București. Decizia a venit prea târziu atunci, pentru a mai produce efecte, întrucât au trecut deja cele 72 de ore de prelungire impuse de secretarul de stat. Instanța fusese sesizată în acest caz de reprezentanții HORETIM Timișoara, organizație care îi reprezintă pe patronii și angajații din HORECA.

Și primarul municipiului Orăștie, Ovidu Bălan, a atacat în instanţa de contencios-administrativ decizia Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Hunedoara prin care a fost instituită starea de carantină pe raza localităţii. Potrivit primarului, incidenţa cazurilor de COVID-19 în municipiul Orăştie este în scădere, aceasta situându-se joi la o valoare de 5,85 la mia de locuitori și nu se impun alte restricții. „Rata incidenţei cazurilor de COVID-19 la nivelul municipiului Orăştie este de 5,85, fapt care dovedeşte că aceasta este în scădere, cum spuneam zilele trecute. Totodată, menţionez că am formulat şi depus acţiune în contencios-administrativ împotriva atât a Hotărârii nr.50 din 28.03.2021 a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă privind instituirea carantinei zonale în municipiul Orăştie, judeţul Hunedoara, cât şi împotriva Ordinului nr. 6776 din 27.03.2021 al şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă privind instituirea măsurii de carantină zonală pentru municipiul Orăştie, judeţul Hunedoara, prin care am solicitat anularea acestor acte, urmând ca în cauză să se fixeze termen de judecată de către instanţă”, a scris primarul municipiului Orăştie pe pagina sa de Facebook.

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

4 comentarii

Cristian

Acum 1 lună

”Știu de alte localități din țară că au fost acțiuni de contestare în justiție, însă din cunoștințele mele nu știu de ca vreun ordin de carantinare instituit în județul nostru să fi fost până acum contestat”, a declarat Daniel Chelcea. Același lucru l-a declarat DSP-ul și când i-am dat eu în judecată. Ăștia se miră că există oameni cu coloană vertebrală și care nu se tem să ceară să le fie respectate drepturile. Bravo, Andrei și rușine PNL, rușine USR, rușine FDGR și rușine PSD - toate aceste formațiuni sunt reprezentate în Consiliul Local și niciuna dintre ele nu s-a deranjat să intervină în folosul cisnădienilor și să atace în instanță acest abuz. Cel puțin celor de la USR le-am semnalat eu acest aspect care, din câte am constatat, nu reprezintă un interes nici pentru ei. Guvernarea „dă driapta” - neomarxistă - nu pare a fi câtuși de puțin interesată să asculte vocea străzii. Singurul lor interes a fost să ajungă la butoane, ca de acolo să poată să implementeze agenda globalistă. Rușine, rușine, rușine!
Raspunde

Consatean

Acum 1 lună

Azi esti la munca cu capul plin de treburi, probleme, nu stii unde sa te duci imediat dupa serviciu ca se inchid magazinele mai devreme. Dintr-o data auzi de la vre-un coleg sau te suna un prieten: "Cisnadia intra in carantina!" Te intrebi de ce s-au mai chinuit aia la Bucuresti sa formuleze noile masuri de prevenire (exemplul acela cu peste 4 la mie stai in casa in weekend dupa ora 20, dupa 7 la mie stai in casa toata saptamana dupa ora 20 dar in timpul zilei poti sa-ti faci treburile fara a completa declaratii comuniste poti sa iesi din localitate fara a trece prin cozi create la filtre). Cand astia pun carantina la 6.49 la mie, socul mai mare urmeaza cand afli ca de a doua zi urmeaza carantina! E corect? Fara ca oamenii sa se poate pregati: anunta serviciul pentru adeverinta, daca mai are vre-o plecare prin tara sa anunte ca nu poate sa iasa pentru ca e in carantina, practic au dat peste cap dreptul oamenilor de a-si vedea de treburile cotidiene! Sa fim sinceri: majoritatea oamenilor de aici au votat cu cei de la putere si au inghitit carantina din iarna. Numai ca se umple paharul, nu prea mai exista rabdare! Sunt curios daca cineva dintre cei care ne carantineaza au completat vre-o data vre-o declaratie in perioada asta de pandemie, ii vezi plecati "in interes de serviciu" peste tot prin tara la orice ora, dar sa arate si declaratia cu care s-au deplasat in locurile respective!
Raspunde

Veronela Szăgălău

Acum 1 lună

Numai personalitati avem in judet!
Raspunde

John doe

Acum 1 lună

Perfect adevarat ce a subliniat in aviz. Cisnadie este o comuna! Asa se comporta primarul, asa arata unele strazi iar pentru unii copii, ca sa mearga la gradinita sau scoala in aceeasi comuna si nu in orasul de langa, e nevoie de un drum de 7-8km.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus