Miercuri,
19.03.2025
Cer Senin
Acum
4°C

Ultimii în lanțul slăbiciunilor. Dizabilii din Sibiu, condiții ca în anii ‘90

Ultimii în lanțul slăbiciunilor. Dizabilii din Sibiu, condiții ca în anii ‘90

 

Aceste fotografii nu sunt făcute imediat după Revoluție. Nu sunt prezentate de agențiile de presă străine pentru a arăta cum tratează comuniștii copiii orfani ori persoanele cu dizabilități.

Sunt fotografii făcute în Sibiu, în anul 2020, de către o instituție a statului român. Așa arată sistemul de asistență socială și de protecție a copilului în Sibiul contemporan. Cum s-a ajuns aici și ce șanse sunt ca în anii următori să arate altfel? Dacă aveți răbdare să parcurgeți 13.000 de cuvinte, veți vedea de ce nu se va putea face asta nici în următorii ani.

Control de la București: infrastructură la pământ, condiții inumane, beneficiari abuzați

Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adulți (ANDPDCA) făcea în octombrie 2020 un control în toate unitățile Direcției Generale de Asistentă Socială și pentru Protecția Copilului (DGSAPC) Sibiu, iar rezultatele acestuia sunt înșirate într-un raport postat în rezumat pe site-ul instituției. Actul nu este nou, iar presa centrală a mai prezentat situații punctuale din acest control, însă până acum toate cerințele notate de autoritatea de control ar fi trebuit să fie dacă nu realizate, măcar în curs de implementare. La jumătate de an de la control aflăm că deși o bună parte din dispoziții au fost raportate ca fiind realizate, multe altele nu sunt și nici nu pot fi în următoarele luni. Vina e pasată între DGASPC și Consiliul Județean.

Concret, autoritatea de control a găsit la Sibiu clădiri insalubre, condiții precare, personal puțin, manageri de caz nepregătiți și insuficienți, lipsa echipamentelor de monitorizare video, beneficiari neconsiliați, programe neadaptate nevoilor lor și multe cazuri de abuz asupra beneficiarilor. Am încercat să luăm fiecare punct identificat de agenții de control și să află cauzele pentru care nu pot fi realizate. În mare, DGSAPC dă vina pe Consiliul Județean pentru că nu organizează concursuri pentru angajarea de personal și că nu bugetează suficient Direcția. De cealaltă parte, Consiliul Județean găsește vinovatul în DGSAPC pentru că nu a cheltuit bugetele de investiții și că nu angajează oameni...

Igienizați, reparați, reabilitați! Răspuns: Nu se mai poate, clădirile sunt mai vechi de 100 de ani

Autoritatea a cerut de îndată igienizarea, repararea, reamenajarea spațiilor interioare și exterioare, furnizarea căldurii și apei calde în mod permanent, înlocuirea saltelelor și lenjeriei de pat, asigurarea articolelor de îmbrăcăminte și încălțăminte necesare, în vederea îmbunătățirii condițiilor oferite beneficiarilor serviciilor rezidențiale și asigurării unui mediu de viață sigur și confortabil. Aflăm că aceste cerințe de bază sunt și acum în curs de implementare, pentru că nu există buget. Cât despre reabilitarea clădirilor, nici vorbă, pentru că unele sunt mai vechi chiar decât România. ”Situaţia clădirilor, a condiţiilor de cazare în camere, a băilor şi spaţiilor comune diferă de la un centru la altul ţinând seama de vechimea acestora, data dării în funcţiune a centrelor, situaţia beneficiarilor (gradul de uzură al mobilierului şi obiectelor de cazarmament fiind mai accentuat şi fiind necesar a fi schimbat mai des la beneficiari dependenţi de servicii de îngrijire şi asistenţă, în timp ce beneficiarii cu abilităţi mai dezvoltate au capacitatea să menţină mai bine starea obiectelor personale), dar şi de existenţa sau nu a unor lucrări de investiţii majore, în cazul clădirilor mai vechi şi a fondurilor de la bugetul judeţului sau fonduri naţionale atrase, care nu ţin doar de capacitatea managerială a directorului centrului. În acest sens precizăm că: CRRN Rîu Vadului şi CRRPH Dumbrăveni sunt cele mai vechi centre, datând din perioada austro-ungară, când au avut altă utilitat”, se arată în răspunsul transmis de DGSAPC. Alte imobile în care funcționează centrele din Dumbrăveni, Agnita și Agârbiciu nu pot fi închise, așa cum solicită autoritatea de control, pentru că au fost reabilitate cu bani de la Ministerul Muncii și trebuie să-și continue activitatea. ”Clădirile centrelor CRRPH Dumbrăveni, CIA Agnita şi clădirea fostului CP Agârbiciu (viitor CIA Agârbiciu) sunt vechi, dar au beneficiat de reabilitare din fonduri ale MMPS și conform contractelor de finanțare, acestea trebuie să-și păstreze destinația de serviciu social pe o perioadă de 10 ani”, scrie într-un răspuns acordat Turnul Sfatului de către DGASPC Sibiu. 

Angajați personal! DGASPC: nu se poate fără aprobarea CJ. CJ: Nu au prioritizat cererile!

ANDPDCA a solicitat în urma controlului angajarea de personal de specialitate în toate centrele, punând accent pe manageri de caz, considerați a fi mult prea puțini față de nevoile identificate în județ. DGSAPC se apără dând vina pe Consiliului Județean. ”Centrele solicită scoaterea la concurs a posturilor vacante, iar DGASPC Sibiu transmite Consiliului Județean Sibiu aceste solicitări sau o prioritizare a acestora, în limita aprobării și a bugetului alocat centrului. Centrele și DGASPC Sibiu nu pot scoate la concurs posturi fără aprobarea CJ Sibiu, dar fac demersuri în acest sens”, susține conducerea DGASPC. Consiliul Județean susține că DGASPC nu a fost în stare să prioritizeze posturile de care au nevoie. ”Conducerea DGASPC a solicitat constant scoaterea la concurs a numeroase posturi, dar am apreciat ca fiind imperios necesare prioritizarea, analiza costurilor, a beneficiilor și a nevoii reale de creștere a numărului de personal. Astfel că, în urma întâlnirii din martie 2020, DGASPC a prioritizat posturile pentru care să solicite avizul CJ Sibiu, iar cele de manager de caz nu s-au regăsit printre acestea. Ulterior, DGASPC Sibiu a revenit și și-a exprimat dorința de contractare a serviciilor pentru managerii de caz. În această situație, CJ Sibiu a solicitat conducerii DGASPC Sibiu să-și exprime opțiunea fermă cu privire la contractarea de servicii pentru managerii de caz precum și costurile. Menționăm că, până în prezent, la CJ Sibiu nu a fost transmisă o situație cu privire la contractarea acestor servicii, cu toate că prin adresa nr. 2772/08.02.2021 a CJ Sibiu, a fost din nou solicitată analiza și situația în cauză”, susține conducerea Consiliului Județean.

Cel mai grav este că deși sunt aprobate în acest moment 14 posturi de manageri de caz pentru persoanele adulte cu dizabilități instituționalizate, toate sunt vacante. ”DGASPC Sibiu a solicitat în mod repetat, în cursul anului 2020, Consiliului Judeţean Sibiu scoaterea la concurs şi bugetarea posturilor de MC adulţi cu dizabilităţi instituţionalizaţi”, susține instituția. Fără acești manageri, beneficiarii nu sunt monitorizați, nu sunt încadrați într-un program de dezvoltare, astfel încât în timp să poată trăi independent. DGASPC susține însă că această coordonare se face prin grupuri de WhatsApp și vizite în teren. ” Coordonarea și colaborarea este continuă și constantă, conducerea Direcției fiind în permanentă legătură cu directorii centrelor, răspunzând solicitărilor, problemelor ridicate, la orice oră, 24/7”, calmează situația DGASPC.

Închideți centre, reorganizați! DGASPC: Nu se poate, nu avem soluții!

Autoritatea de control solicită de urgență închiderea Centrului de Recuperare și Reabilitare de la Rîu Vadului. Vrea restructurarea centrelor de la Tălmaciu și Dumbrăveni după ce ANDPDCA le-a retras avizele de funcționare. De asemenea, solicită reducerea capacității de la Centrul de Îngrijire și Asistență de la Biertan și relocarea beneficiarilor de aici, precum și închiderea Centrului de Îngrijire şi Asistenţă „Episcop Nicolae Popoviciu” din Biertan. Niciuna din aceste cerințe nu a fost realizată din mai multe motive.

Legat de centrul de la Râu Vadului, cei de la DGASPC spun că închiderea este imposibilă, deorarece nu există soluții pentru cele 133 de persoane internate aici. ”Totuși vorbim despre beneficiari din care o parte sunt găzduiți în acest centru de peste 60 de ani, respectiv beneficiari care se află  de la vârsta de 4 – 5 ani în acest centru. În actualul centru rezidenții beneficiază de o îngrijire adecvată și cu mult suflet din partea personalului, deoarece vorbim de specialiști și angajați care s-au perfecționat în timp și care le cunosc cel mai bine nevoile și problematica neuropsihiatrică, vorbim de angajați cu o vechime de peste 20 de ani în acest centru”, se justifică DGASPC.

Pentru restructurarea centrelor din Tălmaciu și Dumbrăveni, DGASPC cere soluții de la Consiliul Județean. ”În lipsa soluțiilor concrete de restructurare agreate în comun cu conducerea CJ Sibiu nu se pot transmite planurile refăcute, întrucât restructurarea trebuie asumată și finanțată de ordonatorul principal de credite sau identificate alte resurse materiale, financiare, logistice la nivelul județului”, susține conducerea DGASPC, explicând că s-a cerut amânarea implementării acestui obiectiv cerut de autoritate până când se va găsi o soluție alături de conducerea Consiliului Județean. În ceea ce privește Centrul de la Dumbrăveni, clădirea fiind reabilitată cu fonduri de la Ministerul Muncii, ”este semnat contract cu ministerul pentru menținerea utilizării ca serviciu social pentru o perioadă de 10 ani”. Astfel este imposibil ca în locația respectivă unde ”s-au utilizat sume consistente de la bugetul național” să nu înființăm niciun centru, explică DGASPC. 

În legătură cu închiderea Centrului „Episcop Nicolae Popoviciu” din Biertan Direcția se declară total împotrivă. ”În aceşti ani au fost controale şi – de la data obţinerii licenţei – monitorizări anuale din partea AJPIS Sibiu, iar în anul 2019 a fost şi control de la Consiliul de Monitorizare. Niciuna din Notele de control întocmite nu a propus relocarea centrului sau închiderea acestuia, considerându-se că este foarte bine situat în comunitate şi adecvat pentru beneficiarii săi, persoane vârstnice cu dizabilităţi, cel mult au fost câteva măsuri de îndeplinit”, se apără Direcția.

În plus, ”pe perioada stării de urgenţă şi a stării de alertă este interzisă închiderea centrelor rezidenţiale publice sau private prin actele legislative care au instituit sau prelungit starea de urgenţă, respectiv starea de alertă”, explică DGASPC încă un motiv pentru care nu se închide acum niciun centru.

Copii abuzați de poliție. Minoră în relație cu adulți

Pe lângă chestiuni administrative, inspectorii ANDPDCA au identificat câteva situații în care minori aflați în centrele DGSAPC au fost abuzați fie de personal, de alte persoane sau chiar de către poliție. În cea mai mare parte, DGASPC spune că personalul fie nu a avut nicio vină, fie a fost disponibilizat între timp.  Cazul Danielei, o fată de la Centrul Prichindel din Sibiu care la 13 ani avea o relație cu un bărbat de 34 de ani și care a născut la 15 ani a fost relatat de presă. Atfel de situații sunt însă mai dese. ANDPDCA a solicitat DGSAPC o informare cu privire a unei minore aflată în relație cu un adult de 25 de ani. ”Analizând documentele, s-a apreciat că nu se întrunesc elementele constitutive ale abaterii disciplinare vreunui angajat”, răspunde Direcția.

La centrul din Orlat se semnalează că unii copii au fost agresați de polițiști. ”DGASPC va transmite ANDPDCA o informare referitoare la incidentele în care au fost implicaţi unii copii în cadrul audierilor la Poliţia Orlat în ceea ce priveşte exercitarea asupra lor a unor violenţe din partea poliţiştilor”, solicită ANDPDCA. ”Este important de evidențiat faptul că audierea minorilor s-a realizat de regulă în prezenta unui psiholog/angajat al centrului cu mici excepții, iar pentru verificarea aspectelor semnalate de copii s-a demarat cercetarea penală”, răspunde DGASPC.

DGASPC: Nu avem buget suficient! CJ: Nu au cheltuit nici 13% din banii de dezvoltare!

DGASPC susține că majoritatea deficiențelor pleacă de la un singur lucru: bugetul prea mic în comparație cu nevoile. Direcția se află sub tutela Consiliului Județean, instituție care fixează și bugetul anual. În 2020, bugetul inițial al DGASPC a fost de 55,38 milioane de lei, însă până la finalul anului s-au mai alocat credite bugetare, astfel că până la final s-a ajuns la un buget de 92,19 milioane de lei. Bugetul inițial, fixat de Consiliul Județean pentru DGASPC, pentru anul 2021 este de 85,27 milioane de lei. Totuși, conducerea Consiliului Județean consideră că nu banii sunt problema, ci managementul. ”Pentru secțiunea «Dezvoltare», în anul 2019, DGASPC Sibiu a solicitat suma de 14.558.300 lei pentru investiții, iar CJ Sibiu a alocat suma de 9.203.200  lei, din care DGASPC a cheltuit 1.126.640 lei, respectiv un procent de 12,2%. În anul 2020, DGASPC Sibiu a solicitat suma de 9.685.000 lei, iar după verificările în teren efectuate de specialiștii Direcției Tehnice din cadrul CJ Sibiu, privind solicitările pentru investiții (construcții și echipamente/dotări), s-a concluzionat că nu se vor putea cheltui mai mult de 2.364.750 lei. S-a alocat această sumă și s-au cheltuit 2.250.150 lei, adică un procent de 95%, doar pentru că CJ Sibiu s-a asigurat și a monitorizat stadiul proceselor de achiziții și al lucrărilor contractate de DGASPC, în vederea încadrării acestora în graficele de lucru stabilite”, susține Consiliul Județean.

ANDPDCA: O parte semnificativă a acestora a măsurilor/recomandărilor formulate au fost îndeplinite în totalitate

Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adulți se declară mulțumită de stadiul implementărilor obiectivelor solicitate în urma controlului din luna octombrie. În data controlului, ministrul Muncii, ministerul de care ține ANDPDCA era Violeta Alexandru. ”La acest moment, ANDPDCA încă urmărește modul în care DGASPC Sibiu implementează măsurile/recomandările sus-menționate, solicitând în acest sens transmiterea periodică de informații referitoare la demersurile efectuate, însoțite de documentele justificative care demonstrează îndeplinirea efectivă a acestora. Din analiza informațiilor și documentelor transmise, până în prezent, de către DGASPC Sibiu s-a constatat că o parte semnificativă a acestora a măsurilor/recomandărilor formulate au fost îndeplinite în totalitate, în timp ce restul celor îndeplinite doar parțial au avut la bază motive justificate”, anunță conducerea instituției.

Există totuși o problemă: ”singura excepție o reprezintă cele prin care s-a solicitat cercetarea disciplinară în cazul angajaţilor care nu au respectat prevederile legale în vigoare şi/sau care nu şi-au îndeplinit corespunzător atribuţiile de serviciu şi pentru care, până în prezent, nu a fost sesizată comisia de disciplină”, mai spune conducerea ANDPDCA.

Directorul DGASPC Sibiu își dă demisia. Consiliul Județean încearcă responsabilizarea tuturor partidelor

În 23 martie, trimitem o solicitare către Consiliul Județean în care cerem niște explicații leate de activitatea DGASPC Sibiu. Anexăm aici și răspunsurile primite de la DGSAPC la obiectivele trasate de autoritatea de control. Peste două zile, cel mai probabil din pură coincidență, președinta Consiliului Județean, Daniela Cîmpean, anunță că directoarea DGASPC Sibiu, Laura Vâlsan, și-a dat demisia. În 23 martie și-a anunțat disponibilitatea de a pleca pe un alt post în cadrul Direcției, iar în 25 martie, Daniela Cîmpean acceptă cererea.

În plus, președinta Consiliului Județean le cere liderilor de grup ale PSD și USR PLUS, singurele partide aflate în componența Consiliului Județean, alături de PNL, să vină cu una - două propuneri pentru un director interimar, până la organizarea unui concurs. Nici PSD, nici USR PLUS nu vin cu nicio propunere. ”Noi nu am propus un nume. Am propus ca interimatul să fie ocupat de cineva din interior, care cunoaștere problemele de acolo. Interimatul este o chestiune de câteva luni și e mai important să avem un concurs pe bune după aceasta perioada decât persoana de acum”, a declarat Adrian Echert, copreședintele USR PLUS Sibiu.

Claudiu Stupar, cel care ocupa de doar două luni funcția de director general adjunct economic al DGASPC Sibiu, este numit director general interimar al instituției. “Încep activitatea cu optimism, cu voința de a construi o echipă puternică și cu multe proiecte care să vină în sprijinul copiilor instituționalizați și persoanelor cu dizabilități instituționalizate și neinstituționalizate. Este nevoie de o perioadă de analiză pe care mi-o voi concentra asupra bugetului și asigurea funcționalității serviciilor sociale. Împreună cu directorul adjunct mă voi deplasa în centrele de copii și adulți, dar și în centrele partenere pentru a vedea la fața locului care sunt problemele cu care se confruntă personalul și cum sunt îngrijiți beneficiarii noștri”, a anunțat directorul general, Claudiu Stupar, pe pagina de Facebook a instituției.

 

Răspunsurile conducerii Consiliului Județean:

  1. Care este bugetul alocat DGASPC în anul 2021?

Bugetul alocat inițial pentru DGASPC, în anul 2021 este de 85.276.620 lei.

  1. Care a fost bugetul acestei instituții în 2020?

În anul 2020 bugetul alocat pentru DGASPC a fost inițial de 55.383.840 lei, iar până la finalul anului s-au alocat credite bugetare ajungând ca execuția bugetară să se ridice la suma de 92.198.520 lei.

Precizăm că o analiză comparativă a bugetului inițial din anul 2021 cu cel executat în anul 2020 NU este relevantă întrucât bugetul este dinamic pe parcursul anului, sumele se modifică în funcție de nevoi, de posibilități și de capacitatea managerului de a previziona, cât mai aproape de realitate, etapele unor investiții și necesarul de finanțat pentru acestea în anul în curs.

Spre exemplu, pentru secțiunea ”dezvoltare”, în anul 2019, DGASPC Sibiu a solicitat suma de 14.558.300 lei pentru investiții, iar CJ Sibiu a alocat suma de 9.203.200  lei, din care DGASPC a cheltuit 1.126.640 lei, respectiv un procent de 12,2%.

În anul 2020, DGASPC Sibiu a solicitat suma de 9.685.000 lei, iar după verificările în teren efectuate de specialiștii Direcției Tehnice din cadrul CJ Sibiu, privind solicitările pentru investiții (construcții și echipamente/dotări), s-a concluzionat că nu se vor putea cheltui mai mult de 2.364.750 lei. S-a alocat această sumă și s-au cheltuit 2.250.150 lei, adică un procent de  95%, doar pentru că CJ Sibiu s-a asigurat și a monitorizat stadiul proceselor de achiziții și al lucrărilor contractate de DGASPC, în vederea încadrării acestora în graficele de lucru stabilite.

  1. În elaborarea bugetului pe anul 2021 s-a ținut cont de observațiile și nevoile solicitate de urgență de către Autoritatea Națională pt. Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adulți?

În primul rând, CJ Sibiu ține cont de obligațiile legale pe care acesta le are și anume, obligațiile de a asigura resursele financiare pentru acoperirea standardelor de cost pentru servicii sociale oferite în centrele de adulți și copii și totodată, de a asigura celelalte cheltuieli necesare funcționării care nu sunt incluse în standarde (aparat propriu DGASPC, parteneriate etc.). De asemenea, asigură buget și pentru secțiunea de dezvoltare, în vederea realizării investițiilor prioritare la nivelul DGASPC Sibiu.

Ordonatorul secundar de credite (DGASPC) repartizează credite bugetare centrelor de copii și centrelor de adulți cu dizabilități în funcție de nevoile specifice și pentru îndeplinirea măsurilor impuse de către ANDPDCA.

Finanțarea serviciilor sociale pentru persoanele adulte cu dizabilități s-a realizat de la bugetul de stat pe baza fundamentării Ministerului Muncii și Protecției Sociale pe baza standardelor de cost pentru servicii sociale prevăzute în Hotărârea Guvernului nr. 426/2020 privind aprobarea standardelor de cost pentru servicii sociale, cu mențiunea că, pentru centrele publice pentru persoane adulte cu dizabilități, bugetul alocat a fost diminuat cu suma de 9.773.690 lei, ca o consecință a nerestructurării de către DGASPC Sibiu a centrelor rezidențiale, în conformitate cu prevederile OUG nr. 69/2018, pentru modificarea și completarea Legii nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu dizabilități.

  1. De ce nu s-au scos la concurs posturile de manageri de caz, solicitate de DGASPC încă din ianuarie 2020?

Subliniem faptul că în ultimul an, Consiliul Județean Sibiu a purtat o amplă corespondență cu reprezentanții Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Sibiu (DGASPC Sibiu) în vederea ocupării prin concurs a posturilor de manager de caz pentru persoane adulte cu dizabilități.

În anul 2020, CJ Sibiu a alocat către sistemul de asistență socială sumele maxime disponibile potrivit legii; gestionarea, prioritizarea și eficientizarea sumelor disponibile fiind strict atributul DGASPC Sibiu. Precizăm și că, de-a lungul timpului, conducerea DGASPC a solicitat constant scoaterea la concurs a numeroase posturi, dar am apreciat ca fiind imperios necesare prioritizarea, analiza costurilor, a beneficiilor și a nevoii reale de creștere a numărului de personal.

Astfel că, în urma întâlnirii din martie 2020, DGASPC a prioritizat posturile pentru care să solicite avizul CJ Sibiu, iar cele de manager de caz nu s-au regăsit printre acestea. 

Ulterior, DGASPC Sibiu a revenit și și-a exprimat dorința de contractare a serviciilor pentru managerii de caz. În această situație, CJ Sibiu a solicitat conducerii DGASPC Sibiu să-și exprime opțiunea fermă cu privire la contractarea de servicii pentru managerii de caz precum și costurile. Menționăm că, până în prezent, la CJ Sibiu nu a fost transmisă o situație cu privire la contractarea acestor servicii, cu toate că prin adresa nr. 2772/08.02.2021 a CJ Sibiu, a fost din nou solicitată analiza și situația în cauză.

Având în vedere comunicarea defectuoasă cu DGASPC, CJ Sibiu a făcut și face demersuri în vederea clarificării funcțiilor de manageri de caz pentru adulți (funcționari publici sau personal contractual) și totodată, în cadrul procesului de reorganizare a sistemului de asistență socială se va analiza inclusiv statul de funcții al aparatului propriu al DGASPC Sibiu, urmând să fie stabilit exact numărul posturilor de manageri de caz raportat la numărul de beneficiari și la volumul activităților desfășurate.

  1. Care este opinia CJ legată de planurile de restructurare pentru CRRN Râu Vadului, CRRN Tălmaciu și CRRPH Dumbrăveni, ca urmare a retragerii de către ANDPDCA a avizelor acordate?

Considerăm că retragerea avizelor de către ANDPDCA este o consecință a managementului defectuos al DGASPC Sibiu. Retragerea acestor avize a generat și diminuarea alocărilor de la bugetul de stat cu 9.773.690 lei.

DGASPC Sibiu, prin fosta echipă managerială și a aparatului său de specialitate, a elaborat documentația supusă avizării de către ANDPDCA întru-un mod neprofesionist, prezentând scriptic situații care nu erau reale, fapt care a condus la retragerea avizelor. În acest context am considerat necesar a ne implica în urmărirea și coordonarea activității de refacere a celor trei planuri de restructurare.

În acest sens, am promovat un parteneriat cu Spitalul Clinic de Psihiatrie „Dr. Gheorghe Preda” Sibiu, în vederea reevaluării tuturor beneficiarilor din cele trei centre. În funcție de rezultatele reevaluărilor acestor beneficiari, se vor putea identifica serviciile sociale adecvate nevoilor individuale și modul de asigurare al serviciilor pentru aceștia. Avem soluții pentru amplasamente noi de servicii sociale pentru restructurarea CRRN Rîu Vadului, investiții în derulare pentru restructurarea CRRN Tălmaciu și un acord de principiu pentru restructurarea CRRPH Dumbrăveni. Implicarea Consiliului Județean Sibiu în reforma instituțională a DGASPC Sibiu este una din prioritățile asumate.

  1. Deși controlul ANDPDCA a evidențiat mai multe cazuri concrete de abuz împotriva minorilor sau relații ale minorilor cu persoane adulte, conducerea DGASPC susține că ”nu se întrunesc elementele constitutive ale abaterii disciplinare vreunui angajat” sau ”nu se întrunesc motivele sesizării comisiei de disciplină”. Cum priviți aceste situații? Consiliul Județean poate cere clarificări sau informări mai precise la aceste situații?

Măsurile dispuse prin nota de control trebuiau duse la îndeplinire atât timp cât nu au fost contestate. Printre acestea se regăseau și măsuri care prevedeau cercetarea disciplinară a unor angajați, lucru nerealizat de către DGASPC, conform competențelor Directorului General. CJ Sibiu a solicitat în repetate rânduri respectarea măsurilor dispuse prin nota de control, dar a și sesizat Comisia de Disciplină organizată la nivelul Consiliului Județean Sibiu, pentru cercetarea disciplinară a Directorului General al DGASPC, procedură aflată în curs de derulare și care va fi finalizată, iar rezultatul va fi transmis noului angajator care va putea aplica o eventuală sancțiune. Precizăm faptul că în activitatea comisiilor de disciplină din cadrul DGASPC, CJ Sibiu nu poate interveni, neavând competență legală. Competența revine exclusiv Directorului General al DGASPC Sibiu.

Totodată, menționăm faptul că și ANDPDCA a constatat neimplementarea mai multor măsuri de către fosta echipă managerială, solicitând a se comunica această neconformare comisiilor de disciplină, considerând această atitudine ca fiind dovadă de superficialitate în abordarea unor subiecte atât de importante.

  1. Pe parcursul anilor trecuți comisii ale Consiliului Județean au efectuat controale în centrele DGASPC, rezultatul fiind departe de constatările sesizate în raportul Autorității Naționale pt. Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții. De ce credeți că există o atât de mare diferență de abordare?

Reiterăm faptul că autoritatea competentă în coordonarea metodologică și controlul activității DGASPC este Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții. Consiliul Județean Sibiu are competențe în asigurarea organizării și funcționării serviciilor publice sociale.

Diferențele constatate rezultă, evident, din competențele conferite de lege și specializarea angajaților din cele două instituții. Sub aspectul constatării nerespectării normelor specifice domeniului asistenței sociale - competența revine exclusiv Autorității Naționale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții.

MĂSURI ŞI RECOMANDĂRI NOTA DE CONTROL A ANDPDCA

EXPLICAȚIILE FOSTLUI DIRECTOR AL DGASPC SIBIU; LAURA VILSAN

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

Nicolae

Acum 3 ani

Laura Vâlsan este responsabila pentru tot acest dezastru! Toată lumea din DGASPC știe asta! Din păcate este foarte greu sa se găsească un nou director după problemele lăsate de ea!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus