Duminică,
01.08.2021
Cer Senin
Acum
18°C

Detalii din centrele DGASPC Sibiu: Furturi, bătăi, arestări, etnobotanice, distrugeri, neputință. ”Nu avem soluții, nu avem nimic”

Detalii din centrele DGASPC Sibiu: Furturi, bătăi, arestări, etnobotanice, distrugeri, neputință. ”Nu avem soluții, nu avem nimic”

Săptămâna trecută, Turnul Sfatului a scris despre controlul făcut în centrele Direcției Generale de Asistență Socială și pentru Protecția Copilului (DGSAPC) Sibiu efectuat în octombrie 2020 de către Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adulți (ANDPDCA).

Inspectorii au găsit la Sibiu clădiri insalubre, condiții precare, personal puțin, manageri de caz nepregătiți și insuficienți, lipsa echipamentelor de monitorizare video, beneficiari neconsiliați, programe neadaptate nevoilor lor și multe cazuri de abuz asupra beneficiarilor. Asupra copiilor.

Angajații din centrele DGASPC Sibiu susțin însă că problemele semnalate de inspectorii de la București nu au fost rezolvate nici până azi. Mai mult, problemele sunt tot mai dese în ultima vreme, iar conducerea DGASPC nu le acordă niciun sprijin.

„Nu avem psiholog de aproape doi ani”

„Avem o lipsă acută de personal, sunt chemați oamenii din concediu și cu toate acestea se fac restructurări. Se lucrează deseori câte o persoană pe schimb, suntem nevoiți să mergem după mâncare, cu hainele la spălat, cu gunoiul, la internări și în tot acest timp copiii rămân singuri, nesupravegheați. Lucrăm cu beneficiari care comit infracțiuni fără asistent medical. Aproape toți beneficiarii sunt pe tratament psihiatric. Direcția cunoaște aceste lucruri însă nu face nimic pentru a se rezolva aceste probleme”, ne-au transmis salariații DGASPC.

La Complexul de servicii “Prichindelul” Sibiu, angajații susțin că se petrec anomalii care-i determină să-și caute altceva de muncă. ”Noi nu avem psiholog de aproape doi ani. Este o doamnă care vine patru ore de doar două luni, însă nu e suficient. În Centrul Prichindelul mai sunt doi psihologi care sunt formați pentru copiii cu autism, însă acești copii nu există. Psihologii șomează, pentru că nu intră peste celelalte cazuri. Nu sunt implicați în consilierea beneficiarilor din centru, menționez că ne aflăm într-o situație de criză, însă niciun specialist din cadrul DGASPC CS Prichindelul nu acordă niciun ajutor. Lucrăm cu copii agresivi, care nu doresc să rămână în centru, copii cu grave probleme de comportament. Am informat în scris și telefonic Direcția, am cerut ajutorul specialiștilor din cadrul Direcției, însă tot timpul fără rezultat”, susține unul din angajații din centru.

”Am telefonat, i-am rugat să trimită oameni, să ne ajute. Știți ce vor face? Dacă apare pe Turnul Sfatului un episod este forfotă o zi, două. Pe urmă, liniște. Suntem în postul Paștelui și nu vă mint cu absolut nimic. Așa s-a întâmplat și data trecută. Nimic. A venit până la noi Radu Foloba să se asigure că nu au plecat angajații. În schimb, a doua zi credeți că s-a mai întâmplat ceva, s-a mai dat un telefon? Nimeni. Din rău în mai rău. E dezastru” – angajat DASPC

fotografie din raportul ANDPDCA în urma controlului în județul Sibiu

Minorii – victime și agresori

Pe de-o parte, minorii din centrele DGASPC sunt agresați de adulți, s-a discutat de relații sexuale cu adulți, de bătăi încasate până și de la polițiști. Angajații susțin însă că mulți dintre acești copii au devenit agresori. ”Personalul a fost și este agresat, lovit. Au rupt mobilier, au spart geamuri, au rupt uși, au distrus pereți, au căutat arme albe, mai precis cuțitul de la bucătărie pentru a se înjunghia. Ne aflăm într-un real pericol, atât noi, cât și ceilalți minori care au nevoie de protecția noastră. Nici poliția nu mai vrea să ne ajute. Aseară (n.r. săptămâna trecută) a fugit o minoră, o colegă a dat telefon la poliție și i-a spus ”dar faceți-vă ordine doamnă în centru, că ne-am săturat de atâtea apeluri”. Nu ne ajută cu nimic Direcția. Sunt atâția specialiști acolo și nu a venit unul singur să ne întrebe ce se întâmplă cu copiii, de ce sunt așa? Nimic, nimic. Nu mai putem. La noi pe secție e doar un singur specialist, asistentul social. Mai vine psihologul de la centrul maternal să ne consilieze patru ore. Atât. Azi iar a fugit unul. Se împing în ușă, au spart geamurile, mobilier. Avem mobilier adus în centru de trei săptămâni. E praf. Jihadul e la noi. Dezastru. Am doi copii și eu nu mai sunt în stare să schimb două vorbe cu ei. Vin acasă, mă schimb și mă pun în pat două ore, am ajuns să iau ”Extraveral” să pot dormi. Nu se mai poate. Acum erau deranjați că au apărut iar pe site”, susține angajatul centrului ”Prichindelul”.

”Avem un copil de 16 ani în arestul poliției, cred că-l vor aduce înapoi în centru. Ăla are nevoie de protecția copilului? Sunt copii care au nevoie de protecție socială, dar infractorii, cu dosare penale? Am ajuns hotel. Fug din centru, hoinăresc pe străzi, consumă etnobotanice și vin înapoi. Noi cum ne protejăm? Cum îi putem proteja pe ceilalți copii? Noi știm că trebuie să avem grijă de ei și gata. Suntem ca niște prețuri, călcați în picioare. Acolo e buba, la direcție și la Consiliul Județean. La Prichindelul directorul e bolnav de COVID și momentan nu e nimeni”.

Lucrăm sâmbete și duminici, sărbători legale ca voluntari

Angajații de aici se plâng de faptul că personalul este extrem de puțin și trebuie să facă toate muncile, de la asistență sanitară, până la îngrijiri și asistență psihologică. ”Am internat o minoră cu COVID, aceasta s-a simțit rău, a fost dusă la spital, la secția de boli infecțioase, iar după trei zile a revenit în centru, unde sunt copii și personal negativ, la îndemnul DSP-ului. Au trimis-o la noi să o îngrijim. Cine, domnule? Noi nu avem nici asistent medical. Să se scoată. Ăștia de la Direcție sunt niște nesimțiți fără scrupule. Ei să rămână cu basma curată și aruncă cu tot ce pot în noi. Nu avem soluții, nu avem nimic. Noi ne cumpărăm să facem curățenie, că vine DSP-ul și ne dă amendă. Putem folosi ce ne dau ei: Ne dau cea mai proastă calitate. După ce că ne dau puțin, ne dau și ce e mai prost.Trebuie menționat aici că personalul se îngrijește și de minori pozitivi și de cei negativi. Menționez că necesarul care e adus o dată pe lună e insuficient și de calitatea cea mai proastă. Beneficiarii cu diferite afecțiuni cunoscuți de poliție vin, se spală, mănâncă, dorm, după care rup ușa și fug. Revin în centru după o zi, două, devenind un pericol pentru tot centrul, deoarece nu se știe pe unde umblă. Deseori suntem nevoiți să însoțim copiii la spital, să administrăm tratamente, să termometrizăm, să cuprindem totul. Munca de asistent medical, educator, psiholog, infirmier. În urma unui control de la ANPDCA București, problemele centrului nu s-au rezolvat. Avem un an de la izolare în care, timp de două săptămâni, am fost izolați la locul de muncă, lucrând 12 ore pe zi, fără liber și banii nu ne-au fost dați nici în ziua de azi. Lucrăm sâmbete, duminici, sărbători legale ca voluntari, deoarece suntem plătiți cu 1%”, spune angajatul de la ”Prichindelul”.

”Minorul fugit din centru azi-noapte a fost prins la furat în Mall Șelimbăr și adus de Poliția Șelimbăr înapoi în CPU Prichindelul, printre copiii care au nevoie de protecție, cât și personalul. După ce a plecat agentul de poliție, minorul a mers la baie, după care a ieșit din centru pe ușa de la intrare, pe care tot el a rupt-o cu o noapte înainte. Atunci a fugit cu un alt minor, un tovarăș. Acesta a prezentat un comportament ciudat, ca și cum ar fi consumat alcool sau substanțe interzise. Acest minor are dosare și revine în CPU. Nu e prima dată când se întâmplă acest lucru și Direcția nu rezolvă nimic. Am ajuns să mergem cu teamă la servici. Minorii își schimbă comportamentul de la un minut la altul. Lucrăm și câte o persoană pe schimb și când avem internare, suntem nevoiți să lăsăm copiii singuri pentru a putea face internarea. Colegele de noapte lucrează câte una pe tură”.

Centru DGASPC la vizita ministrului Muncii Raluca Turcan

Raluca Turcan: Consiliile Județene au un rol-cheie în ceea ce înseamnă dezvoltarea de servicii sociale

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a avut în ultima săptămână o întâlnire cu conducerea ANDPDCA și în Sibiu, cu noua conducere a DGASPC. După întâlnirea de la minister cu șefa ANDPDCA a tras concluzia că problemele pot fi rezolvate de consiliile județene. ”Știu că la nivelul consiliilor județene există o presiune puternică din punct de vedere financiar, într-o perioadă deja foarte dificilă, în ceea ce privește finanțarea serviciilor sociale. Una dintre prioritățile discutate este desființarea centrelor pentru persoane adulte cu dizabilități cu mai mult de 50 de beneficiari și identificarea de soluții alternative pentru acești oameni, iar acest obiectiv nu mai poate fi amânat. Am pus în vedere tuturor consiliilor județene ca până la sfârșitul acestui an să finalizeze planurile de reorganizare a acestor centre, iar Ministerul Muncii va veni cu soluții de sprijin. De asemenea, plecând de la rezultatele campaniei naționale de verificare a beneficiarilor de venit minim garantat, am cerut consiliilor județene mai multă implicare în rural, acolo unde primăriile sunt depășite și nu au capacitatea să asigure nici măcar servicii minimale pentru a susține nevoile persoanelor vulnerabile”, a anunțat Turcan, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

”Deciziile fostei conduceri a DGASPC Sibiu sau lipsa acestora au condus la situații neplăcute”

Legat de situația descrisă în mass-media despre situația din Sibiu, Turcan consideră că vina aparține fostei conduceri a DGASPC, respectiv Laurei Vâlsan. ”Din păcate, deciziile fostei conduceri a DGASPC Sibiu sau lipsa acestora au condus la situații neplăcute și au creat efecte negative. Aceasta fiind situația, mă bucur să constat implicarea directă, concretă și eficientă a președintei Daniela Cîmpean, a colegilor săi - vicepreședintele Vlad Vasiu, administratorul public Adrian Bibu, a directoarei Daniela Stoica și a directorului interimar Claudiu Stupar. Am încredere, inclusiv după discuțiile de astăzi, că deciziile luate cu privire la situația adulților instituționalizați (inclusiv a unora dintre beneficiarii de la atât de mediatizatul Râu Vadului) sunt cele mai bune și că acest lucru se va vedea în calitatea serviciilor. La Agârbiciu, la fostul Centru de Plasament, Consiliul Județean Sibiu a prevăzut deja accesibilizarea spațiilor și finanțează toate lucrările necesare (reamenajarea băilor, lărgirea căilor de acces etc.) astfel încât clădirea să asigure tot confortul beneficiarilor adulți”, susține ministrul Muncii.

”Un copil a lovit-o pe o colegă cu scaunul în cap, în umăr, săptămâna trecută. A sunat la post. A zis că telefonul ăsta e făcut pentru copii, nu pentru dumneata. Nu mai pot lucra. Mai bine merg femeie de servici decât să mai merg acolo. Plâng în fiecare zi. Am ajuns să ne cumpărăm medicamente pentru stres, ce fel de serviciu e ăsta? Eu mă feresc să nu fiu eu bătută” - angajat DGASPC

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

Munteanu

Acum 3 luni

Situatia asta nu e de acum. Copiii din centre sunt foarte rai. Este o vorba romaneasca> Copilul sarac -al doilea drac. Acolo trebuie personal din greu. Pedagogi, paznici care sa-i supravegheze noaptea, psihologi... baietii ajung borfasi, fetele raman gravide si dau de lucru sistemului de protectie sociala cu copiii facuti asa la nimereala. Aici se vede ca nu exista educatie. Pe vremea lui Ceasca erau orfelinatele pline pt. ca nu existau mijloace contraceptive si avortul era interzis. Acum exista mijloace contraceptive, avortul ramane o solutie extrema, insa tot e plin de copii nedoriti. Vai de noi si de ei! E mai rau ca inainte!
Raspunde

Angajat DGASPC

Acum 3 luni

Pe vremea directoratului lui Tolciu Mihaela lucrurile stateau mai bine? N-a primit ea oare calificativul de satisfacator? Nici un director de la Directie n-a facut nicio branza. Acolo trebuie legi clare si o mana de fier...
Raspunde

Angajatii DGASPC Sibiu

Acum 3 luni

Articolul denigreaza pe nedrept munca managerilor de caz prin generalizarea unor atitudini si spete, fiind scrise in necunostinta de cauza. Autorul articolelor din presa nu cunoaste cu adevarat dificultatile aferente muncii managerilor de caz ai DGASPC Sibiu. Ar trebui trasa la raspundere vechea conducere, cea care a adus acest prejudiciu de imagine prin indiferenta fata de problemele care ii erau aduse la cunostinta. Mutarea pe un alt post al fostei directoare a insemnat mana cereasca pentru aceasta......sa nu mai raspunda de nimic, sa fie libera de orice vina!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus