Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
17°C

Prefectul Crețu: hotărârea prin care Sibiul cere Statului o parte din stadionul demolat nu este legală

Prefectul Crețu: hotărârea prin care Sibiul cere Statului o parte din stadionul demolat nu este legală

Prefectul județului cere Consiliului local Sibiu să revoce o hotărâre de anul trecut, prin care solicita Guvernului transferul a două imobile. În fapt, este vorba de sala de box de sub stadionul municipal și magazia aferentă, ambele aflate sub peluza stadionului municipal, demolată de anul trecut. Hotărârea a fost declarată nelegală ca urmare a abținerilor exprimate de consilierii PNL.

Adresa prin care Instituția Prefectului atrage atenția consilierilor locali ai Sibiului că au adoptat o hotărâre în afara legii are un traseu mai complicat. Aceasta a pornit de la Direcția județeană pentru tineret și sport, care a sesizat Camera de conturi Sibiu, care, la rându-i, s-a adresat prefectului.

Subiectul acestei corespondențe este o hotărâre adoptată de Consiliul local Sibiu în luna decembrie a anului trecut (sub numărul 484/2020), hotărâre prin care era demarată procedura de solicitare a transferului administrării sălii de box din Sibiu și a unei magazii aferente. Ambele se aflau sub peluza stadionului municipal și erau în proprietatea Statului Român și administrarea Ministerului Tineretului și Sportului. Și ambele au ”dispărut” din primăvara anului trecut, când peluza stadionului a fost demolată, în cadrul contractului semnat de Primăria Sibiu pentru modernizarea Stadionului municipal.

Potrivit adresei pe care Instituția Prefectului a trimis-o acum Consiliului local, respectiva hotărâre nu a întrunit numărul suficient de voturi, deoarece – fiind vorba de o hotărâre referitoare la dobândirea unei proprietăți – era nevoie de minim două treimi din totalul voturilor (majoritate calificată, adică minim 16 voturi). În schimb, hotărârea în discuție a fost declarată adoptată cu doar 14 voturi ”pentru”.

Prefectul Mircea Crețu. Sursa foto: Instituția Prefectului Sibiu

”Vă solicităm să întreprindeți demersurile necesare pentru reanalizarea cu celeritate a Hotărârii Consiliului local al municipiului Sibiu nr. 484 din data de 17 decembrie 2020, în vederea revocării și comunicarea unui răspuns instituției noastre. În caz contrar, vom fi obligați să promovăm o acțiune în anulare la instanța de contencios administrativ competentă, dată de la care prevederile acestei hotărâri vor fi suspendate de drept”, se arată în adresa semnată în atenția Consiliului local de către Mircea Crețu, cel susținut pentru funcția de prefect de către PNL.

”Cheia” e la PNL

Încă de la ședința din decembrie anul trecut au apărut discuții pe acest subiect. Și asta deoarece peluza stadionului sub care funcționau sala de box și magazia era, de fapt, deja demolată la momentul respectivei hotărâri (demolate în cadrul proiectului de modernizare a stadionului municipal). ”Ceea ce noi nu putem înțelege astăzi la acest proiect este următorul aspect și anume: cum ne putem exprima acordul ca să preluăm două imobile care… ele nu există? În urma discuției pe care am avut-o cu colegii mei din PNL, cu reprezentanții Direcției Județene de Tineret și Sport, mi s-a explicat că la inventarul pe care Direcția Județeană de Tineret și Sport îl face la finalul fiecărui sfârșit de an, la Ministerul Finanțelor, aceste imobile nu apar. Ele practic au fost dărâmate și atunci din punctul nostru de vedere chiar dacă susținem astfel de demersuri, nu putem să ne dăm acordul pentru două imobile care, ele nu mai există”, declara consilierul local Adrian Bibu.

Secretarul Primăriei i-a replicat că este vorba doar de o procedură birocratică. ”Un vot favorabil pentru această hotărâre nu face altceva decât să înceapă o procedură de preluare a unui bun care se va finaliza atunci când guvernul va adopta o hotărâre de transfer a lui, în patrimoniul Consiliului Local”, spunea secretarul Dorin Nistor, fără a reuși să îl convingă pe Bibu, care anunța că liberalii se vor abține de la vot pe acest subiect.

Mai ”pe românește” a încercat să vorbească primarul Astrid Fodor. Care a ocolit și ea subiectul demolării unor bunuri, deși acestea nu erau în proprietatea Sibiului. ”Eu cred că procesul se finalizează în momentul când va fi gata stadionul și aceste săli vor fi funcționale, nu în momentul când se dă hotărârea, dar poate greșesc”, a spus Fodor. Care a sugerat, practic, că sala de box și magazia aferentă vor fi refăcute în cadrul proiectului de modernizare a stadionului și apoi vor putea fi transferate în administrarea Sibiului. 

În urma acestor discuții, din cei 23 de consilieri care au participat la ședință, ”pentru” au votat doar cei de la FDGR, USR PLUS și PSD, adică 14 voturi. Cei nouă aleși din partea PNL s-au abținut.

 

Extras din procesul verbal al ședinței CL Sibiu din 17 decembrie 2020

(partea referitoare la transferul sălii de box și a magaziei aferente)

Dl consilier Tiberiu-Cornel Drăgan: Proiectul numărul șaizeci și șase.

66. Proiect de hotărâre privind exprimarea acordului Consiliului Local al Municipiului Sibiu cu privire la preluarea unor imobile din domeniul public al Statului Român și din administrarea Ministerului Tineretului și Sportului prin Clubul Sportiv Municipal Sibiu, în domeniul public al Municipiului Sibiu și în administrarea Consiliului Local al Municipiului Sibiu.

     - inițiator primar Astrid Cora Fodor.

Interpelări?

Dl consilier Adrian Bibu: Doamna primar, stimați colegi consilieri PNL, susțin preluarea de imobile mai ales de infrastructură sportivă la Primăria Municpiului Sibiu. Noi am susținut acest lucru și in anul 2019 și credem că cluburile, infrastructura sportivă adusă la Primăria Municipiului  Sibiu, ar aduce un plus pentru sportul sibian. Dar ceea ce noi nu putem înțelege astăzi la acest proiect 66 este următorul aspect și anume: cum ne putem exprima acordul ca să preluăm 2 imobile care …ele nu există? În urma discuției pe care am avut-o cu colegii mei din PNL, cu reprezentanții Direcției Județene de Tineret și Sport, mi s-a explicat că la inventarul pe care Direcția Județeană de Tineret și Sport îl face la finalul fiecărui sfârșit de an, la Ministerul Finanțelor, aceste imobile nu apar. Ele practic au fost dărâmate și atunci din punctul nostru de vedere chiar dacă susținem astfel de demersuri, nu putem să ne dăm acordul pentru 2 imobile care, ele nu mai există. Vă mulțumesc.

D-na Primar Astrid Cora Fodor: Domnule secretar puteți să răspundeți d-lui consilier?

Dl secretar Dorin Ilie Nistor: Domnule consilier, pot să aduc câteva lămuriri referitore la acest aspect. Proiectul de hotărâre supus dezbaterii și aprobării în fața d-voastră astăzi, practic este începutul unei proceduri de preluare a unui imobil din domeniul public al statului, în administrarea domeniului public al Consiliului Local.  Procedura începe prin adoptarea acestei hotărâri și continua să se sfârșească atunci când Guvernul României aprobă o hotărâre de transfer a unui bun, din domeniul public al statului, în domeniul public al Municipiului Sibiu, cu obligația de a păstra destinația pe întreaga  existență a lui. Astfel că, un vot favorabil pentru această hotărâre nu face altceva decât să înceapă o procedură de preluare a unui bun care se va finaliza atunci când guvernul va adopta o hotărâre de transfer a lui, în patrimoniul Consiliului Local.

Dl consilier Adrian Bibu: Mulțumesc domnule secretar. Eu repet și subliniez, ele nu există astăzi. Noi ne dăm acordul pentru ce? Ele nu există, nu vreau să continuăm dialogul acesta, vreau să mergem mai departe, v-am spus punctul nostru de vedere. Noi totuși nu înțelegem cum putem da un acord pentru niște imobile care nu există în inventarul Ministerului Finanțelor.

Noi am vrut doar să vă explicăm de ce noi ne vom abține la acest proiect.

D-na primar Astrid Cora Fodor: Domnul secretar, eu cred că procesul se finalizează în momentul când va fi gata stadionul și aceste săli vor fi funcționale, nu în momentul când se dă hotărârea, dar poate greșesc, d-voastră știți mai bine.

Dl secretar Dorin Ilie Nistor: Exact. Aveți dreptate doamna primar.

Dl consilier Cătălin Stanciu: Întrebarea mea este, cu privire la titlul acestei hotărâri. Putem modifica titlul acestei hotărâri explicând în titlu că ne dăm acordul în vederea demarării procedurilor privind preluarea unor imobile, încât la momentul la care ele fizic vor exista și există și un extras CF, atât pentru teren cât și pentru construcție să facă dovada acestor bunuri ca ele fiind existente, să putem face ulterior preluarea acestora conform inventarului  care v-a fi făcut la momentul respectiv?

Dl secretar Dorin Ilie Nistor: Pot să răspund.Domnule consilier, modificarea titlului aduce echivoc în ea și  înregistrarea acestei hotărâri la Secretarul General al Guvernului în vederea demarării procedurilor ne va fi respinsă. De ce? Pentru că întotdeauna hotărârile de consiliu trebuie să fie fără echivoc. Ele trebuie să spună da, doresc acest bun sau nu. Nu putem spune: pornim procedura în vederea preluării, pentru că ne-o va respinge sau solicită modificarea și practic nu s-a întâmplat nimic.

Dl consilier Cătălin Stanciu: Înțeleg din spusele d-voastră că, practic prin acest acord pe care noi îl dăm în momentul de față, chiar dacă așa cum a spus și domnul consilier Adrian Bibu, acea sală de box și acea magazie care erau undeva sub peluza din dreapta stadionului, ele în momentul de față nu există, pentru că au fost dărâmate, noi ne dăm și acordul efectiv al preluării  acestor imobile care ele nu există în prezent, cum a spus și dânsul și sunt doar în inventar, doar ne exprimăm un acord ca d-voastră Primăria Sibiu să demarați procedurile necesare de inventariere și discuții cu Ministerul de resort în vederea preluării ulterioare după ce ele, vor fi reconstruite la modul cum au fost inițial, după ce tribuna va fi și ea reconstruită în totalitate.

Dl secretar Dorin Ilie Nistor: Da, așa este.

Dl consilier Tiberiu-Cornel Drăgan: Mai dorește cineva să ia cuvântul? Nu? Supun la vot.Cine este  pentru? Împotrivă? Abțineri?

Proiectul de hotărâre a fost adoptat cu 14 voturi pentru și 9 abțineri (dl consilier Bibu  Adrian-Cosmin, d-na consilier Dăncilă Corina-Simona, dl consilier Drăgan Tiberiu-Cornel, dl consilier  Dumbravă Alexandru-Petru, dl consilier Fulea Ciprian-Gheorghe, d-na consilier Munteanu Monica-Adriana, dl consilier Onițiu Mihai-Cercel, dl consilier Taslovanu Emil-Marian, dl consilier Vlașcu Adrian-Casian).

Descarcă de aici Adresa transmisă de prefectul Mircea Crețu Consiliului local Sibiu

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 11084

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

4 comentarii

Der Konig

Acum 2 ani

Niciodată nu mi-a fost dat să văd la un loc atâți aleși incompetenți și tâmpiți! Ăstora le curge prostia din gură în cascade!
Raspunde

Alin

Acum 2 ani

Nu gasesc si astia niste oameni care sa nu arate a comunisti! Poate asa ma prostesc si pe mine !!!

Raspunde

Gabi Zavragiu

Acum 2 ani

Din nou se adeverește ca PNL și tot ce aparține de acest partid fac numai rau Sibiului și Sibienilor..... Aceasta formațiune politica și reprezentanții ei rușinosi obstrucționează tot ce este bun și pozitiv pentru comunitatea Sibiului...... Sibieni treziti-va și nu mai votați n veci acești ticăloși care pun piedici dezvoltării proiectelor pentru Sibiu, care distrug și împiedică menținerea sportului sibian în eșaloanele superioare, care ne mint și ne înșală de fiecare data .....Sa facem sa dispară mizeria PNL din județul nostru. Sa va fie rușine PNL iști.....în frunte cu prefectul vostru care este antiSibiu pe toate planurile!
Raspunde

Geo

Acum 2 ani

Tot ce isi are sediul la Bucuresti e anti orice, din "provincie". Noi am avut norocul si claritatea mentala sa votam FDGR, asa cu bune si rele si am putu sa trecem peste fitilele si insinuarile "capitalei", cum ca am fi sclavi si vai de capul nostru ca votam cu "sasii aia anti romani". Am dat pe mana PNL-ului sau mai bine zis a partidelor cu sediul la "capitala", orasul si judetul acum...... vor fura cat vor putea prin orice mijloace si vor impiedica orice fel de dezvoltare sanatoasa. Deja suntem faultati prin intermediul ELECTRICA, fiindca de 5 ani, cel putin nu vor sa construiasca o statie de transformare, pentru a dezvolta orasul mai departe. TOT ce vine de la "capitala" e un mar otravit si o mare mizerie, pentru toata lumea. Sper sa avem mintea la noi si sa votam orice...si o gaina moarta, de la FDGR sau oricine si orice nu isi are sediul "capitala" ai caror hoti, ticalosi, nespalati, needucati si primitivi, au adus tara asta la stadiul de cos de gunoi al UE si scut in fata agresiunilor dinspre est.... cu baze militare si alte nenorociri.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus