Vineri,
29.03.2024
Partial Noros
Acum
17°C

„Părintele cântecelor patriotice din România”, preotul sibian Doru Gheaja, premiat de Patriarhie

„Părintele cântecelor patriotice din România”, preotul sibian Doru Gheaja, premiat de Patriarhie

Preotul Doru Gheaja, supranumit „Părintele cântecelor patriotice din România”, a primit sâmbătă cea mai înaltă distincție a Patriarhiei Române,  „Crucea Patriarhală”. Preotul sibian a primit ”Crucea Patriarhală” la finalul Concertului extraordinar de pricesne „Credință și cultură”, desfășurat în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” a Palatului Patriarhiei, anunță Basilica.ro.

Pe scena Paltului Patriarhiei au interpretat pricesne alături de preotul Doru Gheaja: artiștii Veta Biriș, Leontina Fărcaș și Grupul „Muguri de tezaur”, Oana Bozga Pintea, Ionuț Fulea, Roxana Reche, Nicolae Plută, Floricica Moga, Dorina Narița, Paul Ananie, Andreea Haisan, Ana – Maria Pătrășcioiu. Întregul program artistic a fost acompaniat de Grupul Vocal „Anghelos”, format din teologi, și de Orchestra de Cameră a Județului Alba și s-a desfășurat fără public, fiind difuzat în direct on-line și pe radio.

Versurile cântecului «Tu Ardeal» au fost scrise de poetul Adrian Păunescu, pentru a fi cântate de preotul Doru Gheaja

De loc din judeţul Sibiu, preotul Doru Gheaja este un mare iubitor de muzică bisericească şi folclor. Înainte de preoţie, a fost cooptat în Ansamblul Regiunii Braşov, iar ulterior a intrat în Ansamblul profesionist de cântece şi jocuri „Mureşul” din Târgu Mureş. În urmă cu trei decenii, a fost descoperit de Adrian Păunescu care l-a cooptat în Cenaclul „Flacăra”. Ajutat de poet, Pr. Doru Gheaja este cel care a lansat cunoscuta piesă „Aşa-i românul”, culeasă din judeţul Sibiu, de pe Valea Hârtibaciului.

Ulterior, Adrian Păunescu i-a scris textul la cântecul „Colindul Apusenilor”, a cărei linie melodică este luată de preot de la priceasna „Simone spune-mi tu dacă mă iubeşti”. „La început, Adrian Păunescu mi-a scris un alt text nu pentru «Colindul Apusenilor», ci «Colindul copiilor pentru pace», pe care l-am cântat vreo doi ani de zile în spectacolele Cenacului Flacăra. După aceea, Adrian Păunescu a schimbat textul şi i-a spus «Colindul Apusenilor», mai cunoscut sub denumirea de «Tu Ardeal», a povestit Pr. Doru Gheaja pentru Adevărul. Colaborarea cu Adrian Păunescu a continuat şi după 1990, când Cenaclul Flacăra s-a reluat sub denumirea „Totuşi iubirea”.

Sărbătorit și în Brateiu. Părintele Doru Gheaja a devenit cetățean de onoare

Părintele a primit duminică, 18 aprilie 2021, titlul de cetăţean de onoare al localităţii natale, satul Buzd, comuna Brateiu. Distincţia i-a fost atribuită pentru întreaga activitate profesională şi culturală. Gheaja Doru este numit Părintele cântecelor patriotice din România, fiind mare iubitor de muzică bisericească şi folclor.

La ceremonia de acordare a titlului au participat mai multe oficialităţi, în prezenţa cărora Părintele a mulţumit pentru distincţie şi le-a vorbit despre episoade din copilăria sa, petrecută în locurile natale. Alături de Grupul „Lumină Lină”, condus de Părintele Cătălin Dumitrean, a interpretat cântări patriotice şi religioase care l-au consacrat.

Părintele Doru Gheaja va împlini în data de 19 iulie 2021 vârsta de 80 de ani.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

Meea

Acum 2 ani

Mi-l amintesc pe parintele Doru Gheaja de la cenaclul Flacara. Ce vremuri!!!
Raspunde

Viorel

Acum 2 ani

oda la comunisti
Raspunde

Emil

Acum 3 luni

si ce lichele...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus