Sâmbătă,
04.12.2021
Parțial Noros
Acum
0°C

Ciorbă de miel acrită cu măcriș, tocăniță și ouă roșii. Sibienii sunt invitați la ”Gusturile Paștelui”

Ciorbă de miel acrită cu măcriș, tocăniță și ouă roșii. Sibienii sunt invitați la ”Gusturile Paștelui”

Muzeografii din Dumbrava Sibiului au tocmit bucătari – gospodari din Mărginime, care timp de două zile vor pregăti preparate tradiționale specifice Paștelui.

Muzeul Astra anunță prima ediție a evenimentului gastronomic ”Gusturile Paștelui”, care va avea loc în zilele de 3 și 4 mai 2021, în zona Târgului de țară din muzeu. Începând de la ora 12:00 a zilei de luni, vizitatorii vor putea gusta din ciorba de miel acrită cu măcriș pregătită de gospodarii din Mărginimea Sibiului, ”bonus” fiind ouăle roșii și o tocăniță de miel. De la miezul zilei de marți, oferta pentru cei care vizitează Muzeul Astra va include tocăniță de miel, ouă roșii și pâine de casă. ”Bucatele pot fi degustate începând cu ora 12:00 până la epuizarea lor”, anunță reprezentanții Muzeului Astra.

Evenimentul gastronomic aflat la prima ediție este inspirat din tradițiile vechilor locuitori ai munților din zona Sibiului, explică muzeografii. ”Tradiția ne spune că, în dimineața de Paști, se gusta și drob, alături de pâine și ceapă verde, iar gospodina punea la foc celelalte preparate specifice sărbătorii făcute toate din miel, simbol al sacrificiului Mielului lui Dumnezeu: ciorba acră, cu mai multă albitură, în care se punea la sfârșit măcriș pentru acrire și oțet de la tarhon, alături de frunze de leuștean și pătrunjel; tocănița de miel, servită imediat ce era gata preparată, alături de mămăligă aburindă. Țăranii din satele de munte ale Sibiului spun că savoarea inconfundabilă a ciorbei de miel este de dată de ingredientul minune, măcrișul acrișor, cules, din munte, de la aer curat. Preparatul dulce al sărbătorilor mari a fost și încă este cozonacul cu nucă, cu mac sau cu stafide; alături de acesta se aflau hencleșele sau pasca cu smântână dulce și ouă”, descrie Lucian Robu, directorul Muzeului în aer liber din Dumbrava Sibiului, potrivit unui comunicat remis redacției Turnul Sfatului.

 

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus