Joi,
28.03.2024
Innorat
Acum
11°C

Cât de mare va fi viitorul Centru de conferințe și spectacole al Sibiului? Răspunsul a fost amânat

Cât de mare va fi viitorul Centru de conferințe și spectacole al Sibiului? Răspunsul a fost amânat

”Cât de mare va fi cea mai mare investiție pe care și-a propus-o vreodată Sibiul?” este o întrebare al cărei răspuns a fost amânat cu trei luni.

Finele lunii martie 2021 a fost termenul inițial pentru predarea studiului de prefezabilitate pentru Centrul de conferințe și spectacole al Sibiului, investiție așteptată să dea un puternic imbold activității culturale, artistice, expoziționale și nu numai din această parte a țării. Contractul de întocmire a acestui studiu, semnat la finele lunii iunie a anului trecut, a fost prelungit, arată reprezentanții Primăriei Sibiu într-un răspuns transmis ziarului Turnul Sfatului.

”Municipiul Sibiu a acceptat o prelungire a contractului cu trei luni față de termenul inițial. Decizia este motivată de faptul că firma contractată a desfășurat sesiuni de culegere de date, consultări și discuții cu beneficiarul și operatori culturali și turistici care s-au întins pe o perioadă mai lungă de timp. Astfel, a realizat o serie de analize detaliate care vor sta la baza soluțiilor finale propuse pentru investiție. S-a considerat că fundamentarea corectă și propunerea unei soluții sustenabile atât cultural, cât și economic este esențială în această primă etapă, care stabilește dimensiunile și caracteristicile cheie ale viitoarei investiții. Prin urmare, având în vedere complexitatea și în special impactul financiar al acestei investiții, a fost și este necesar un studiu cât mai aprofundat și temeinic. La momentul prezent, documentele aferente studiului de prefezabilitate sunt elaborate, aflându-se în analiză, completare și discuții aplicate”, se arată în răspunsul transmis Turnul Sfatului.

Studiul în discuție, încredințat unei societăți afiliată uneia dintre cele mai mari companii de arhitectură din lume – Arup Group -, ar urma să stabilească mai multe coordonate ale viitorului Centru. Investiție care, înainte de a fi demarat acest studiu, era aproximată la 80 de milioane de euro.

Muzeul Polin din Varșovia (Polonia), una din clădirile luate drept reper de către autoritățile locale în etapa premergătoare amenajării unui centru de conferințe și spectacole la Sibiu

Doar că nu numai o estimare a costului construcției ar urma să stabilească acest studiu de prefezabilitate, ci și o viziune a serviciilor pe care acest centru ar putea să le ofere sibienilor și musafirilor orașului. Viziune care să includă propuneri concrete inclusiv în ceea ce privește felul în care acest Centru ar putea evolua odată cu orașul în viitor.

Lista documentelor elaborate în studiul de prefezabilitate

1. Raportul inițial – la șapte zile de la semnarea contractului

2. Conturarea viziunii și obiectivelor proiectului – la 35 de zile de la semnarea contractului

3. Analiza de piață – la 35 de zile după punctul 2

4. Datele tehnice și funcționale ale obiectivului de investiții – la 70 de zile după punctul 3

5. Analiza amplasamentului, Aspectele sociale și de mediu, Costul construcției – la 35 de zile de al punctul 4

6. Alinierea – la 35 de zile de la punctul 5

7. Analiza economică – la 35 de zile după punctul 6

8. Recomandări privind dezvoltarea proiectului – la 25 de zile după punctul 7.

9. Studiul de prefezabilitate

Sursa: caietul de sarcini al procedurii pe baza căreia s-a atribuit contractul

Cât de rapid se pregătește cea mai mare investiție?

Prin amploarea inițiativei, Centrul de conferințe și spectacole este cel mai îndrăzneț demers pe care și l-a propus vreodată Sibiul în ultimii mulți ani. Discuțiile incipiente aveau în vedere inclusiv transformarea Pieței Unirii într-o zonă pietonală (traficul auto urmând a fi coborât în subteran de pe Corneliu Coposu, Milea, Dumbrăvii, Victoriei și, respectiv, Andrei Șaguna). Primii pași concreți referitor la acest Centru, în care să funcționeze și Teatrul Național ”Radu Stanca” au început în 2013, prin atribuirea unui contract în vederea întocmirii unui plan urbanistic zonal. Contractul este, însă, pierdut prin birocrația funcționarilor mioritici: în 2016, cei de la Ministerul Culturii au arătat că nu vor aviza un astfel de PUZ fără un concurs de soluții pentru viitoarea investiție. Au urmat câțiva ani în care proiectul a fost plimbat de la Primărie la Teatru și înapoi fără a înainta, au tot fost amânate concursuri de soluții, după care, în octombrie 2019, a fost demarată procedura de întocmire a studiului de prefezabilitate în discuție.

În acest context, am solicitat Primăriei Sibiu să arate care este prioritatea acordată acestui proiect. În răspunsul transmis, conducerea administrației locale arată că, de fapt, ”prioritățile zero” ale momentului sunt multe.

”Așa cum se poate observa din analiza bugetul local pentru acest an, Primăria Sibiu a stabilit direcțiile prioritare de investiții care îmbunătățesc calitatea locuirii în Sibiu, fapt care rezultă și din Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană aprobată în anul 2017:

- reabilitarea infrastructurii cartierelor de blocuri

- modernizarea și extinderea infrastructurii pentru creșterea mobilității (noi conexiuni rutiere, construcția de poduri noi și reabilitarea celor existente, continuarea modernizării transportului public, crearea de piste pentru biciclete, etc)

- creșterea calității infrastructurii pentru educație (construcția de creșe și grădinițe, extinderea clădirilor unităților de învățământ, construcția de săli de sport, dotări moderne pentru unitățile de învățământ, etc)

- continuarea investițiilor în Spitalul de Pediatrie (extinderea și dotarea unității de primiri urgențe și a ambulatoriilor spitalului

- investiții în sport și obiective noi de agrement

Așa cum se observă, nevoile și prioritățile sibienilor sunt multiple, Primăria finanțând din bugetul local proiecte din toate aceste domenii”.

Deocamdată, însă, termene viitoare pentru etapa ”post-studiu de prefezabilitate” nu există, dar conducerea Primăriei susține că Centrul de conferințe și spectacole va rămâne în atenție. ”Și proiectul de construcție a centrului pentru conferințe și spectacole este un proiect important pentru oraș, pentru dezvoltarea vieții culturale și a domeniului turistic. Primăria Sibiu are în vedere implementarea acestuia, concomitent și acordând prioritate domeniilor menționate mai sus. În acest moment nu se poate estima un calendar aproximativ deoarece desfășurarea demersurilor legale depinde de o serie de factori. Spre exemplu, în urma parcurgerii etapei de prefezabilitate se va stabili dacă este necesară întocmirea unui nou plan urbanistic zonal. De asemenea, lansarea licitațiilor depinde de identificarea și a altor surse de finanțare în completarea resurselor bugetului local, cum ar fi, spre exemplu, sumele alocate de la bugetul de stat și fondurile europene nerambursabile disponibile. La toate acestea se adaugă termenele de avizare a documentațiilor și termenele procedurilor de achiziție”.

Cine sunt întocmește studiul?

Parte a Arup Group, Ove Arup & Partners International Limited este compania angajată să realizeze studiul de prefezabilitate al Centrului de conferințe și spectacole. Atât compania, cât și lucrările referitoare la centrul de la Sibiu sunt conduse de un prieten al Sibiului. Este vorba de arhitectul Nakajima Tateo, cel care în ultimii ani a participat la Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, în calitate de moderator al secțiunii denumită Therme Forum. Este vorba de o serie de dezbateri la care au participat nume relevante din arhitectura lumii, dezbateri în cadrul cărora de fiecare dată a fost adus în discuție proiectul Centrului de conferințe și spectacole de la Sibiu.

Primăria a semnat contractul cu cei de la Ove Arup & Partners International Limited după nouă luni de negocieri. Asta în contextul în care, inițial, bugetul alocat acestui contract a fost de 1,26 milioane de lei, fără TVA. În cele din urmă, contractul a fost atribuit pentru o sumă mai mare decât valoarea estimată, respectiv 1,35 de milioane de lei, fără TVA (legislația permite ca, în cazul contractelor de servicii, valoarea contractuală să depășească cu cel mult 10% bugetul alocat inițial, dacă ofertele depuse depășesc acest buget).

Cei care lucrează acum la studiul de prefezabilitate de la Sibiu și-au pus semnătura și pe Marina Bay, din Singapore

Cât privește Arup Group, în cei aproape 75 de ani de existență, grupul și-a pus amprenta și pe arhitectura Operei din Sydney, a Marina Bay Sands din Singapore, a Stadionul olimpic din Beijing (supranumit ”cuibul de păsări”), a sediului televiziunii din Beijing, a stadionului Allianz Arena din Munchen și a multor altor proiecte de pionierat. De altfel, lista premiilor internaționale a celor de la Arup Group este una impresionantă.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 5027

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

8 comentarii

Ahitofel Yankze

Acum 2 ani

Ridicol, ridicol, ridicol. Arata lipsa de asumare și leadership din primăria Sibiu.
Raspunde

Sibian SB

Acum 2 ani

Același comentariu pe care l-am facut in articolul cu zona metropolitana, il pot posta si aici.......
Raspunde

Carcotel

Acum 2 ani

Ce Centru? Cel promis si planificat de acum 15 ani? :)))))
Raspunde

2much!

Acum 2 ani

Singura explicatie este ca Primariei Sibiu ii este teama de un proiect atat de amplu...
Raspunde

2cents

Acum 2 ani

O mica greseala in text: "Cine sunt întocmește studiul?"
Raspunde

BON

Acum 2 ani

Fraţilor, voi credeţi ce spun cei din Primărie? După ce se vorbeşte de acest proiect din 2013, o lălăiţi cu un studiu de prefezabilitate 9 (nouă) luni de zile. Ce să înţeleg, că sunteţi începători? Sau lucraţi doar o zi pe săptămână? Auzi acolo: "Datele tehnice și funcționale ale obiectivului de investiții – la 70 de zile", după alte 77 de la debut, urmate de alte 130 de zile. Voi chiar vă bateţi joc de banul public şi de sibieni. După aceste 277 de zile, măcar puneţi pe masă un proiect "beton" de cel puţin 3000 de pagini? Sau vă mai răzgândiţi...
Raspunde

BON

Acum 2 ani

Măcar la tot acest proiect "faraonic" aţi prevăzut o parcare subterană? Altfel e 0 (zero)...
Raspunde

Sibian

Acum 2 ani

Penibil este putin spus. Iarasi primaria se baga in proiecte mega, fara rost si fara legatura cu realitatea din Sibiu si spiritul acestui oras. Firma cu multe premii o fi buna pentru acel gen de constructii, dar genul acela de constructii nu are nimic de-a face cu Sibiul. Chiar si monstruozitatea din Varsovia, luata drept model de primarie, s-ar potrivi la Sibiu ca nuca in perete. Iar despre prietenul Sibiului care realizeaza studiul de prefezabilitate, corect ar fi prietenul lui Chiriac, nu al Sibiului. Oare al catalea studiu e asta?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus