Vineri,
01.07.2022
Fulgere Cu Ploi Usoare
Acum
23°C

Procentul de vaccinare al sibienilor, umflat cu 5%. Guvernul șterge 70 de mii de locuitori și crește numărul de vaccinuri cu peste 5 mii

Procentul de vaccinare al sibienilor, umflat cu 5%. Guvernul șterge 70 de mii de locuitori și crește numărul de vaccinuri cu peste 5 mii

21,8% dintre sibieni s-au vaccinat împotriva COVID, anunța la mijlocul săptămânii Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea Împotriva COVID-19, urcând Sibiul pe un onorant loc 5 la nivel național. În realitatea locală, procentul este de fix 17%, iar locul ocupat de Sibiu, dacă în cazul celorlalte județe a fost prezentată corect realitatea, este 11.

Pentru că cifrele prezentate de organismul subordonat direct Secretariatului General al Guvernului nu erau deloc la fel cu cele prezentate de autoritățile locale am solicitat lămuriri acestei instituții. Așa am aflat că datele prin care s-a scos procentul de 21,8% sunt total eronate, dacă le comparăm cu cifrele prezentate oficial de alte instituții ale statului român: Direcția Județeană de Sănătate Publică, Direcția Județeană de Statistică și Instituția Prefectului.

Guvernul: S-au vaccinat 87.287 de sibieni cu prima doză. DSP: Sunt doar 81.084

Comitetul Național de Coordonare susține într-un răspuns transmis Turnul Sfatului că în 4 mai, la ora 18, dată la care s-a făcut raportarea procentului de 21,8% de sibieni vaccinați cu o doză, erau efectuate 87.287 de vaccinuri în județul Sibiu, la o populație de 401.301 cetățeni. ”În momentul în care s-a calculat procentul de vaccinare la 21,8% (aproximat din 21,75%) sunt: 401.301 – populație și 87.287 – total persoane vaccinate cu o doză. Prin urmare, acestea sunt cifrele la care s-a făcut raportarea, așa cum s-a și comunicat, de altfel, în spațiul public”, transmite instituția.

În 4 mai, DSP Sibiu transmitea că până la această dată s-au vaccinat în total 81.960 de persoane cu prima doză de vaccin. Ar rezulta o diferență de 5.327 de persoane despre care Guvernul susține că ar fi vaccinate, iar DSP, nu. Ca să apreciați corect numărul, nici până ieri, 7 mai, nu s-a ajuns la numărul prezentat de guvern cu trei zile înainte. DSP anunța ieri că numărul total al sibienilor vaccinați cu o doză este de 86.084 de persoane. Ce înseamnă această diferență? Dacă ne raportăm la numărul de vaccinuri prezentate în 4 mai de DSP și la totalul populației amintit de instituția guvernamentală am avea un procent de vaccinare de 20,42%, față de mult mai celebrul 21,8%. Dar asta nu e tot.

Guvernul: Populația Sibiului e de 401.301 locuitori. Prefectura: E de 476.761 locuitori

În răspunsul transmis Turnul Sfatului, Comitetul Național de Coordonare susține că populația județului este de 401.301 locuitori. La acest număr s-a făcut raportarea de vaccinuri efectuate, astfel că ne-am apropia de un sfert din populație vaccinată. Instituția susține că acest număr a fost prezentat de către Institutul Național de Statistică.

Direcția Județeană de Statistică raportează însă populația județului ca fiind în număr de 469.304, chiar pe site-ul instituției. Acest număr este conformat de serviciul Tempo online al Institutului Național de Statistică ca fiind populația Sibiului, după domiciliu, aferentă datei de 1 iulie 2020, ultima statistică de acest gen prezentată.

Mai mult, Instituția Prefectului prezintă în fiecare zi un raport al ratei de incidență al cazurilor active de COVID în ultimele 14 zile. Conform acestui document, populația județului este acum de 476.761 de locuitori, acesta fiind numărul după care se decide sub ce regim juridic își desfășoară activitatea locuitorii județului. Aceste date provin, conform Instituției Prefectului, de la Direcția pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date, o instituție subordonată Ministerului de Interne. Astfel, dacă ne raportăm la acest total al populației și la numărul de vaccinuri pe care DSP Sibiu susține că le-a administrat până în 4 mai, aflăm că procentul de populație vaccinat cu minim o doză este de 17,00%. Într-adevăr, Sibiul are puțin peste 400 de mii de persoane însă la capitolul populație rezidentă. Aceste date nu au fost luate niciodată în calcul atunci când Guvernul a impus restricții corelate cu rata incidenței, considerând că populația ca fiind relevantă populația după domiciliu, nu după rezidență. 

DSP Sibiu în 4 mai:

De la debutul campaniei de vaccinare și până în prezent, la nivelul județului Sibiu s-au administrat 133.031 doze de vaccin împotriva SARS-CoV-2, în cadrul etapei I și etapei a II-a din Strategia de vaccinare împotriva Covid-19 în România. Până la momentul de față au fost imunizate, în total, 81.960 persoane cu prima doză de vaccin și 51.071 persoane cu cea de-a doua doză.

DSP Sibiu în 7 mai:

De la debutul campaniei de vaccinare și până în prezent, la nivelul județului Sibiu s-au administrat 140.545 doze de vaccin împotriva SARS-CoV-2, în cadrul etapei I și etapei a II-a din Strategia de vaccinare împotriva Covid-19 în România. Până la momentul de față au fost imunizate, în total, 86.084 persoane cu prima doză de vaccin și 54.461 persoane cu cea de-a doua doză.

Ce spune CNCAV:

”Potrivit datelor deținute de structura noastră de la Institutul Național de Statistică, în referință la data de 04 mai 2021, ora 18.00, la care sa realizat raportarea, în momentul în care s-a calculat procentul de vaccinare la 21,8% (aproximat din 21,75%) sunt: 401.301 – populație și 87.287 – total persoane vaccinate cu o doză”. 

Clasamentul vaccinării prezentat de CNCAV:

 1. București 31.2%
 2. Cluj 28.0%
 3. Timiș 22.5%
 4. Brașov 22.0%
 5. Sibiu 21.8%
 6. Constanța 21.4%
 7. Alba 19.5%
 8. Ilfov 18.7%
 9. Mureș 17.7%
 10. Sălaj 17.6%
 11. Iași 16.8%

 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Vizualizari: 1669

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

Nonick

Acum 1 an

Unii raporteaza populatia eligibila pentru vaccinare (cei peste 16 ani), altii populatia totala. DSP raporteaza persoane vaccinate in judet, CNCAV raporteaza cate persoane din judet s-au vaccinat, indiferent unde (o gramada s-au vaccinat in alte judete). Hai, ca nu e greu.
Raspunde

Kokos

Acum 1 an

Corecta explicatia , dar na , noua ne place sa sadim gratuit mai multa neincredere in datele comunicate de autoritati.
Raspunde

Ghitza Pristanda

Acum 1 an

Matematica e o stiinta exacta sau una oculta? Depinde de metoda de numarare a steagurilor si vaccinatilor... Si de modul de calculare a salariilor personalului implicat in vaccinare...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus