73 de documente cu rapoarte, sesizări, referate, evaluări, plângeri scoase din rapoartele comisiilor disciplinare, scrisori către Ministerul Sănătății au fost transmise redacției Turnul Sfatului din interiorul Spitalului de Psihiatrie ”Dr. Gheorghe Preda” din Sibiu. Zecile de hârtii reflectă o parte din activitatea angajaților din cadrul Secției II a spitalului în ultimii cinci ani și arată o imagine șocantă pentru o persoană din afara sistemului medical.
Două tabere. Zeci de delațiuni
În mare, e vorba de un conflict între medicul șef al secției și asistentul șef. Conflictul a împărțit secția în două tabere și fiecare a aruncat cu ce a avut la îndemână împotriva celeilalte. Se fac acuzații asumate, sub semnătură. Apar fapte de furt, agresiuni, limbaj vulgar, consum de alcool în timpul serviciului, furturi din produsele de îngrijire și alimente, violențe împotriva pacientului. Totul culminează cu acuzația că unul din asistenți, protejat de una din tabere, ar fi făcut sex cu o pacientă în salonul acesteia. Conducerii spitalului i s-au prezentat documentele în urmă cu două săptămâni și ni s-a explicat că este vorba de o situație izolată, la nivelul acestei secții a spitalului. Conducerea Consiliului Județean Sibiu a pasat elegant problema în curtea spitalului, deși faptele relatate în aceste documente se referă la perioada 2017- aprilie 2021. ”Consiliul Județean nu deține atribuții în antrenarea răspunderii disciplinare a angajaților din instituțiile subordonate, explică situația conducerea instituției.
”Am fost agresată fizic și verbal”
În documentele transmise Turnul Sfatului sunt prezentate o serie de acuzații între lucrătorii din cadrul Secției 2 a Spitalului. Într-o notă transmisă Comisiei de cercetare disciplinară a spitalului, transmisă de asistentul șef în luna aprilie 2021 se face un rezumat destul de consistent.
”În urma constatării conducerii a numeroaselor nereguli înregistrate pe secție, nereguli care vizau activitatea medicului șef, asistentului șef și a mai multor angajați asistenți și infirmieri, am fost numită asistent șef intermediar. Scopul propus a fost acela de a stopa abuzurile. Enumăr câteva din abuzurile medicului șef, cunoscute de conducere la acea dată:
- Fabricarea de false referate pentru a proteja personalul de fapte dovedite (relații intime angajat – pacient, angajați consumatori de alcool la locul de muncă, angajați care sustrag materialele necesare desfășurării activității și alimente din porțiile pacienților, favorizarea unor angajați în grafice și repartiția pe sectoare).
Prin încercarea mea de a stopa aceste abuzuri am inițiat o conduită care să permită zero toleranță față de persoanele care săvârșesc aceste abuzuri.
Mai mult, am fost agresată fizic și verbal de către aceștia (dr. P., as. T.) Un număr de angajați nu și-au putut exprima părerea și se pot constitui martori la încercarea medicului șef de a-i șantaja: O.A., C.I., C. M..
Medicul Șef
- Referate și nemulțumiri cu privire la soluția conducerii spitalului de a stopa furturile, aceea de a crea funcția de magazioner, ocupată ani la rând de îngrijitoarea de curățenie și rezistența sa în încercarea de a lăsa cheia magaziei la poartă, la sfârșitul programului.
- Referate false pentru a proteja angajații care nu vin la locul de muncă.
- Respingerea măsurii de responsabilizare a întregului personal prin efectuarea predării-primirii pacienților la pat, conform protocolului în vigoare. Deoarece au fost numeroase declarații false în înscrisuri oficiale. Medicul șef s-a opus, acuzându-mă de discriminare.
- Refuzul repetate de a acorda asistență în cazurile de urgență, fiind solicitată de către angajații asistenți prezenți în secție, punându-i astfel în dificultate.
- Refuzul repetat de a realiza vizita zilnică a pacienților în salon atunci când prezenți erau doar anumiți asistenți
Medic C. P.
Pentru situația controversată între ea și medicul A. C. cu privire la un pacient am fost agresată fizic și verbal.
Asistent medical C. A.
- Semnatară de false referate și înscrieri în raportul de activitate cu scopul de a crea impresia că nu-mi îndeplinesc sarcinile de serviciu prin lipsa materialelor. Referatul alcătuit de asistentul B. A. arată cum acesta, împreună cu N. C., a ascuns materiale necesare într-un dulap. În prezența lor au fost descoperite de asistentul B. A., iar răspunsul lor a fost ”nu am observat”, după 12 ore de prezență în cadrul secției.
Îngrijitor de curățenie T. N.:
- Protejata medicului șef, înlocuitor de magazioner alături de H. M. au contribuit la golirea magaziei în mod sistematic. Cele două, alături de asistentul șef H. C. au lăsat secția fără minimul de materiale necesare ani de-a rândul. De fapt, asistentul H. C. și-a recunoscut fapta de furt în prezența mea și a fostului manager. În acest sens alcătuindu-se un referat.
- În cadrul secției a refuzat să-și îndeplinească sarcinile de serviciu în mod repetat, iar de atunci când i-a fost întocmit referat pentru corectarea situației medicul șef m-a atenționat ”să-ți vezi de treaba ta că vorbești prea mult”.
Asistentul medical C. N.
- Pentru a forța infirmiera O. să semneze ”lista de hărțuiți” aceasta a recurs la înscenare prin alcătuirea unui referat către medicul șef, prin care o informa că introduce alcool în cadrul secției. Martorii aferenți plus prezența în fața fostului manager a infirmierei O. a determina-o pe asistenta C. N. să meargă din propria inițiativă la manager și a declarat că la venirea la locul de muncă a făcut cumpărături personale, le-a depozitat în dulap, iar la plecare a uitat sticla de alcool incriminată.
- pentru a-l forța pe infirmierul C. să semneze ”lista hărțuirii” a aplicat violențe fizice pacientei P. C. învățând-o să spună că infirmierul C. ar fi abuzat-o sexual. La câteva zile de la incident, pacienta a declarat din proprie inițiativă că ea nu poate să acuze un om care a tratat-o impecabil. Am solicitat prezența medicului șef pentru a putea asista la mărturia acesteia, dar a a refuzat, deși mărturia pacientei s-a produs în fața mai multor angajat, printre care și asistentul CR., care a fost indicat de către acesta ca sursa de provocare, violență și frică.
Asistent L. T.
- În repetate rânduri m-a jignit, a ridicat tonul și m-a amenințat cu violențe fizice, atunci când i-am comunicat că orice convorbire o voi înregistra m-a acuzat că nu a fost de acord cu înregistrarea convorbirilor.
- Face nenumărate greșeli în schemele terapeutice, fapt evidențiat și constatat de medicul A. C.. În acest context existând fișa de declarare a incidentului întocmită de medic.
Asistent. T. B.
- La nici o lună de la venirea sa pe secție, cu ocazia sărbătorilor de sfârșit de an mi-a cerut insistent să modific graficul astfel încât să nu lucreze de sărbători. Amenințarea sa a fost că va merge direct la fostul manager, cu care are o relație de prieteni, pentru a fi favorizată.
- În cadrul secției s-a dovedit, nu prin teste, ci prin rutina zilnică, că este foarte slab pregătită profesional. Pentru perioadele de timp când a trebuit să-și scrie raportul de muncă a copiat efectiv înscrisurile colegelor din turele anterioare, fără a verifica dacă corespund prin prezența.
Îngrijitor D. V.
- Nu s-a prezentat la locul de muncă după concediul medical. Medicul șef a făcut presiuni ca și în cazul altor angajați de pontare a zilelor libere mi-a cerut să o pontez, fără a fi prezentă. Am refuzat, iar ca măsură reparatorie ca și în alte cazuri s-a dorit justificarea prin acordarea de alte zile de concediu de odihnă.
- Este unul din consumatorii de alcool din cadrul secției. Am evitat alcătuirea de referate rezumându-mă doar la avertizări verbale. Ezitarea mea este justificată de vârsta apropiată pensionării acesteia”.
„Mi-a spus să nu conversez cu el întrucât el ”și-a tocit coatele pe băncile școlii”
La această listă de acuzații clare, asumate, se mai alătură și altele transmise în interiorul spitalului de către alte asistente. Una dintre ele, M.Ș. acuză că a fost amenințată cu moartea de către familia unei colege, că a fost intimidată de medici și că este hărțuită la locul de muncă. O altă acuzație se referă la asistentul G.S., acum plecat din cadrul secției, care este acuzat că a întreținut relații sexuale cu o pacientă. Cazul a fost ”mușamalizat”, spune tabăra care s-a poziționat împotriva medicului șef. De cealaltă parte, asistentul șef este acuzat de favorizarea unor angajați și de acoperirea lor în desfășurarea defectuoase a activității în cadrul spitalului.
”În timpul discuției despre ordinea de zi a ședinței, medicul rezident prezent la ședință, dr. C.G. și-a permis pe baza funcției avute în cadrul secției (conform spuselor dumnealui) să mă apeleze cu termenii ”neica nimeni”, ”nesimțito” și de asemenea mi-a spus să nu conversez cu el întrucât el ”și-a tocit coatele pe băncile școlii” și că nu are de ce să aibă vreo relație profesională cu mine, deoarece mă situez mult sub inteligența lui. În repetate rânduri dr. C.G. a urlat la mine spunându-mi într-un final că ”tu nu ai ce căuta aici” și spunându-mi să părăsesc sala de ședințe”, declarație semnată de asistentul medical I.M.Ș.
”Am sesizat conducerii spitalului prin petițiile nr. 7292/03.09.2018” și 9663/14.11.2018 faptul că sunt expusă unor presiuni constante din partea asistentului – șef și a medicului șef aducând la cunoștință conducerii că există concedii medicale premeditate sau neanunțate, nereguli privind planificarea sectoarelor, ore suplimentare precum și lipsa exercitării actului medical. Am apreciat la acel moment că faptele asistentului șef și ale medicului șef reprezintă o formă continuă de hărțuire și discreditare privind pe subsemnata, care au cauzat o tensiune constantă, un pericol asupra exercitării în condiții normale a profesiei mele (...)
Asistentul H.C. pe timpul concediului său medical s-a prezentat în cadrul Secției a II-a din cadrul spitalului, la data de 18.09.2019 de unde a sustras bunuri din magazia spitalului pentru folosul personal. Fapta sa a fost sesizată de asistentul șef interimar, iar H.C. a recunoscut de față cu asistentul șef interimar și de manager că a luat bunuri din magazie și că nu considera că ceea ce a făcut H.C. este furt, acesta nu a dispus nicio măsură, iar bunurile sustrase nu au fost returnate” (sesizarea nr. 8758/24.09.2019)
Sexul nu a fost decât ”un masaj terapeutic aplicat pacientei”
Cazul asistentului S.G. apare în mai multe rânduri în documente, apelându-se la el pentru a sublinia că lucrurile din secție sunt total scăpate de sub control. Despre asistentul cu pricina se spune că el a fost pacient al spitalului, după externare angajându-se aici. A fost acuzat de o pacientă că a întreținut relații sexuale cu o vecină de salon. ”În cazul asistentului S.G., un fost coleg foarte controversat, care este protejat al medicului șef și directorului de îngrijiri medicale menționez că acesta a fost internat în cadrul spitalului de psihiatrie (Secția I) în anul 2017 și este în evidența spitalului cu afecțiuni În cadrul secției a II-a a agresat verbal mai mulți colegi, fiind aproape de lovirea acestora. Anterior episoadelor agresive ale asistentului împotriva colegilor, o pacientă a secției a II-a l-a reclamat pe acesta medicului șef că ar fi întreținut relații intime, cu o pacientă dintr-un salon vecin. Medicul șef a solicitat informaticianului spitalului, cu acordul conducerii spitalului, vizionarea camerelor de supraveghere din seara incidentului S-a constatat că asistentul S.G. a intrat în salonul pacientei cu care ar fi întreținut relații intime și nu a mai ieșit de acolo timp de 2 ore. Explicația lui, cunoscută colegilor de secție, a fost că a făcut un masaj terapeutic pacientei. Absența asistentului timp de două ore a lăsat sectoarele pe care era repartizat nesupravegheate. Din ce am aflat, pacienta care l-a reclamat pe asistent a fost convinsă să renunțe la acuzații, iar asistentul a fost iertat”, notă dintr-o sesizare transmisă Ministerului Sănătății în noiembrie 2019.
”Un ou era împărțit la patru persoane”
Magazia secției este încă un element care apare constant în documente. Sunt acuzații de furt, o parte din angajați declarând că cumpără materiale din banii lor pentru a fi date pacienților. Odată schimbat un aparținător de cheie se schimbă totul, scrie în documente: ”Până la numirea asistentului T. un ou era împărțit la patru persoane. Odată cu numirea sa putem în sfârșit să corectăm lucrurile”.
”Cheia magaziei a stârnit multe controverse, deoarece pe lângă asistentul H. care a sustras material, faptă recunoscută în fața managerului și a asistentului T., medicul șef a creat un post de magazioner în care funcționa exclusiv pentru această sarcină îngrijitor H. M., dar aproape niciodată nu se găseau materiale sanitare, materiale de igienă, îmbrăcăminte și încălțăminte pentru pacienți. Nu o dată am cumpărat îmbrăcăminte și încălțăminte pentru pacienți împreună cu colegii mei asistenți, dar a doua zi erau furate. Am sesizat medicului șef indicându-i cine sustrage toate aceste lucruri, dar niciodată nu s-a obosit, spunând doar ”aveți grijă ce afirmații faceți!” (...)
”Este cunoscut faptul că medicul șef operează fals în acte, încearcă schimbarea diagnosticului atunci când faptele incriminează, se șterg înregistrări video care atestă acuzația, se furnizează alibiuri halucinante pentru salvarea apropiaților. (...) Până la numirea asistentului T. un ou era împărțit la patru persoane. Odată cu numirea sa putem în sfârșit să corectăm lucrurile”
Notă din cadrul unei comisii disciplinare din martie 2020, document semnat de doi medici, trei asistenți și mai mulți îngrijitori.
Conducerea spitalului: Unele fapte sesizate nu au putut fi dovedite. Pentru altele s-au deschis dosare
Managerul spitalului dr. Ciprian Băcilă spune că faptele descrise în documente depășesc perioada în care a fost el manager, însă apelând la colegi a luat fiecare document în parte. În concluzie, susține el, o parte din fapte au fost deja închise ca fiind nefondate, pentru altele s-au deschis noi anchete interne. ”La nivelul spitalului exista o situație particulară, în cadrul Secției Clinice Psihiatrie II, generată de o stare conflictuală între unele persoane angajate în cadrul secției. În acest context, au fost întocmite și înregistrate mai multe referate, sesizări, note în care au fost prezentate posibile abateri sau posibile fapte care contravin regulamentelor interne sau legislației în vigoare. Au fost prezentate documente din care rezultă că, o parte din presupusele nereguli semnalate, au făcut obiectul procedurilor prevăzute în capitolul privind răspunderea disciplinară din Regulamentul de ordine interioară al Spitalului Clinic de Psihiatrie „Dr. Gheorghe Preda” Sibiu și din Codul Muncii, sesizările fiind apreciate de către Comisia de Cercetare Disciplinară ca fiind nefondate, faptele sesizate nu au putut fi dovedite (ex: relații sexuale îngrijitor-pacient)”, se arată într-un răspuns transmis Turnul Sfatului.
Totodată, se anunță că se află încă în stadiu de cercetare mai multe dosare cu privire la activitatea personalului secției. ”În momentul actual în cadrul Comisiei de Cercetare Disciplinară, se află mai multe dosare în stadiu de cercetare, ca urmare a unor sesizări la care faceți referire. Astfel, sunt cercetate diverse presupuse fapte ( de ex.: abuz, bătăi, agresiune) care privesc unele persoane angajate ale Secției Clinice Psihiatrie II. Au existat și unele sesizări care au fost cercetate direct de către fostul manager al spitalului; ex. nu s-au obținut date care să confirme posibile acuzații de furt (nu s-au constatat lipsuri în gestiunea Secției Clinice Psihiatrie II - adresa director financiar).
Menționăm că la nivelul Spitalului nu au fost prezentate certificate medico-legale care să ateste posibile bătăi sau agresiuni fizice, acțiuni ce ar fi putut avea loc în perioada 2017-2021”, se mai arată în răspuns.
Legat de amenințările cu moartea adresate de familia unui angajat către un alt angajat, spitalul susține că iese din competența managerială. ”În ceea ce privește posibilele fapte de amenințări cu moartea reiese că nu au fost proferate de către personalul angajat în cadrul Secției Clinice Psihiatrie II, ci de presupuse persoane din afara spitalului (conform petiției adresate Ministerului Sănătății, înregistrată sub numărul 64288/18.11.2019, formulată de o angajată a spitalului, cu mențiunea Sesizare privind o serie de nereguli săvârșite de personalul aflat la conducerea Spitalului de Psihiatrie Dr. Gheorghe Preda -Secția Clinică a II-a Sibiu) și nici nu am primit o adresă oficială de la organele judiciare cu privire la asemenea fapte petrecute în incinta spitalului, în perioada 2017-2021. Menționăm că petiția adresată Ministerului Sănătății, înregistrată sub numărul 64288/18.11.2019, formulată de o angajată a spitalului, cu mențiunea Sesizare privind o serie de nereguli săvârșite de personalul aflat la conducerea Spitalului de Psihiatrie Dr. Gheorghe Preda Secția Clinică a II-a Sibiu, în urma verificărilor efectuate s-a constatat că acest document nu a fost depus la registratura spitalului și nu a făcut obiectul nici unei adrese oficiale de la Ministerul Sănătății și nici a unui control dispus de către minister sau de către o altă instituție subordonată acestuia”, se mai arată în răspuns.
Măsuri luate de managementul spitalului pentru aplanarea conflictului intern:
- Medierea realizată de către conducerea spitalului în scopul concilierii, atât în cadrul ședințelor cu întreg personalul secției, cât și în cadrul întâlnirilor individuale cu angajații, cu discutarea problemelor privind condițiile de muncă cu impact asupra îndeplinirii atribuțiilor
- Dispunerea cercetării și soluționării posibilelor fapte semnalate prin diferite referate/ note/ sesizări de către Comisia de Cercetare Disciplinară
- S-au dispus modificări în structura de personal a Secției Clinice Psihiatrie II în scopul dezamorsării situației conflictuale, cu respectarea drepturilor angajaților
- S-a demarat procedura de organizare a concursului de ocupare a postului de asistent șef Secție Clinică Psihiatrie II
- În ședința de Comitet Director din luna februarie 2021 s-a aprobat scoaterea la concurs a postului de medic șef Secție Clinică Psihiatrie II
Măsuri propuse în ședința de Comitet Director din data de 28.04.2021, cu respectarea reglementarilor interne în vigoare la nivelul spitalului sunt:
- Monitorizarea situației și întâlniri periodice cu angajații secției cu participarea sindicatelor, cu respectarea mecanismelor de dialog social pentru discutarea problemelor legate de conflicte de muncă și relații profesionale în cadrul Secției Clinice Psihiatrie II
- realizarea unui audit clinic intern la nivelul secției clinice Psihiatrie II cu respectarea planificării anuale pe 2021 a misiunilor de audit clinic intern în vigoare la nivelul spitalului
- implicarea Consiliului etic în analiza, dezbaterea și propunerea de măsuri, după caz
- sprijin și consiliere psihologică pentru angajați, conform reglementarilor interne în vigoare
- reinstruirea personalului cu privire la următoarele teme: comunicarea în cadrul echipelor medicale, respectarea principiilor eticii si deontologiei medicale gestionarea situațiilor conflictuale, coduri de etică și conduita profesională, regulamentul de ordine interioară, regulamentul de organizare și funcționare, gestionarea reclamațiilor, asigurarea satisfacției angajaților
- posibilitatea opțiunii de transfer/detașare în alte secții ale spitalului cu acordul angajaților și respectarea drepturilor acestora
Consiliul Județean: ”Nu deține atribuții în antrenarea răspunderii disciplinare a angajaților din instituțiile subordonate”
A fost transmisă o solicitare și către Consiliul Județean Sibiu în care întrebam conducerea dacă era la curent cu acuzațiile care planează în cadrul secției și ce măsuri va lua. Un prim răspuns a venit relativ repede și se preciza că se așteaptă clarificări din partea conducerii spitalului, explicându-se că se poate ajunge până la activarea unor articole de lege care se referă la puterea conducerii CJ de a schimba oameni din funcție, în cadrul instituțiilor aflate în subordine. O săptămână mai târziu, lucrurile s-au calmat, iar întreaga problemă a fost plasată în sarcina conducerii Spitalului Clinic de Psihiatrie. ”Am constatat că la nivelul unității spitalicești, în cadrul Secției Clinice Psihiatrie II, există o situație conflictuală care generează referate, sesizări și note în care au fost prezentate posibile abateri sau fapte care contravin regulamentelor interne sau legislației în vigoare, documente care au fost analizate și apreciate de Comisia de Cercetare Disciplinară ca fiind nefondate, neconfirmate și cu un caracter general. Având în vedere cele menționate în informarea care ne-a fost comunicată, precum și faptul că soluționarea sesizărilor și înaintarea către conducere a raportului care conține măsurile propuse sunt de competența Comisiei de Cercetare Disciplinară, constituită la nivelul unității spitalicești, conducerea spitalului fiind cea care dispune aplicarea măsurilor propuse, nu se impune, în acest moment, vreo intervenție din partea Consiliul Județean Sibiu. În plus, CJ Sibiu nu deține atribuții în antrenarea răspunderii disciplinare a angajaților din instituțiile subordonate”, se arată în răspunsul transmis de Tania Stroia, Inspector, Serviciul Relații Publice, CIC și Informatică, CJ Sibiu.
Se face concurs pentru postul de manager
În 5 mai, la o săptămână după ce conducerea CJ Sibiu a primit sesizarea din partea Turnul Sfatului, conducerea Consiliului Județean anunță în presă că scoate la concurs postul de manager. Se dă startul concursului pentru ocuparea funcției de manager al Spitalului Clinic de Psihiatrie „Dr. Gheorghe Preda”. ”În 17 mai, persoanele interesate pot vizita spitalul sub îndrumarea directorului medical”, se anunță într-un comunicat de presă. Concursul este organizat după ce lunile de interimat ale actualului manager Dr. Ciprian Băcilă se apropie de sfârșit.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: psihiatrie , abuz , furt , concurs , manager , Sibiu , Consiliul Judetean Sibiu , spital , pacienti ,
Vizualizari: 8582
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
Willy
Acum 1 oră
John Doe
Acum 2 ore
Newman
Acum 2 ore
Newman
Acum 2 ore
Q