Marţi,
27.09.2022
Innorat
Acum
13°C

Cetățeni și supra-cetățeni

Cetățeni și supra-cetățeni

Am scris despre secția ATI a Spitalului Județean. Am scris ca oamenii sunt legați de pat și sedați chiar daca nu era nevoie de așa ceva. Am scris despre proceduri aplicate greșit, despre lipsa de empatie a personalului. Principala grijă a instituției a fost să demoleze omul care a vorbit: Că urma să fie judecat în comisia internă de etică pentru că a scos fotografii din spital. E evident o petardă. Habar nu aveau că a trimis poze la ziar decât după ce a apărut articolul. În fine, din fericire, Domnul S e foarte bine. Lucrează într-o secție ATI COVID într-un alt județ și își face datoria la fel cum a făcut-o în ultimii 25 de ani. În urma lui, conducerea spitalului continuă să spele pe jos și să râcâie rahatul de pe pereți. Au comunicat rezultatul anchetelor interne: e totul fabulos, singurele probleme constatate sunt, culmea, cele sesizate de Direcția de Sănătate Publică. Niciun micrometru în plus.

Am scris despre centrele din subordinea DGASPC Sibiu. Am scris despre copii abandonați în camere, despre clădiri insalubre, despre personalul total insuficient, despre lipsa psihologilor. Principala preocupare a instituției a fost să demoleze omul care a vorbit. Între timp a demisionat, în ciuda faptului că are probleme, la fel ca mulți dintre noi. Copii, rate... Spre deosebire de Domnul S, înainte de a ajunge în presă a făcut nenumărate sesizări conducerii. Nu avem specialiști! Suntem ignorați! Nu avem resurse! Suntem prea puțini! Nu Mai Putem! Nu a interesat pe nimeni.

Supra-cetățenii au raportat acum solemn că problemele s-au rezolvat. Mai era un gard de reparat, că pe acolo fugeau lighioanele, dar e imediat gata. Vine bugetul și-l înălțăm ca toată lumea, beneficiari și angajați, să rămână înăuntru. Ca să repari problemele sociale din județ nu ai nevoie decât de un gard bine făcut.

Am scris despre Spitalul de Psihiatrie. Despre furtul din hrana pacienților, despre violențe, agresiuni, amenințări. Deși problemele de acolo sunt trecute în rapoarte, sesizări, plângeri, scrisori ajunse inclusiv la Ministerul Sănătății, vina o poartă tot cel care a dat la presă. Ca și în cazul Spitalului Clinic Județean, și aici rahatul trebuie să rămână pe pereții interiori și se caută un vinovat. Nu un zugrav.

Aceiași supra-cetățeni sunt siderați de noua problemă apărută și o aruncă scârbiți cât mai departe, să nu pută lângă ei.

Ce supra-cetățenii au uitat și cetățenii nu au știut niciodată este că există o lege a avertizorilor de integritate. Whistlebloweri în engleză. O lege care îi apără pe cei ca Domnul S, pe cei de la Psihiatrie sau din centrele DGASPC sau alții care vorbesc despre ce e înăuntru. Oameni de bună credință care știu că altfel nu se mai poate.

E vorba de Legea nr. 571 din 14 decembrie 2004 privind protecția personalului din autoritățile publice, instituțiile publice și din alte unități care semnalează încălcări ale legii. Există aici câteva principii scrise:

- principiul nesancționării abuzive, conform căruia nu pot fi sancționate persoanele care reclamă ori sesizează încălcări ale legii, direct sau indirect, prin aplicarea unei sancțiuni inechitabile și mai severe pentru alte abateri disciplinare. În cazul avertizării în interes public, nu sunt aplicabile normele deontologice sau profesionale de natură să împiedice avertizarea în interes public;

-  principiul bunei administrări, conform căruia autoritățile publice, instituțiile publice și celelalte unități prevăzute la art. 2 sunt datoare să își desfășoare activitatea în realizarea interesului general, cu un grad ridicat de profesionalism, în condiții de eficiență, eficacitate și economicitate a folosirii resurselor;

-  principiul bunei conduite, conform căruia este ocrotit și încurajat actul de avertizare în interes public cu privire la aspectele de integritate publică și bună administrare, cu scopul de a spori capacitatea administrativă și prestigiul autorităților publice, instituțiilor publice și al celorlalte unități prevăzute la art. 2;

Se poate vorbi despre ilegalități şefului ierarhic, organelor judiciare, comisiilor parlamentare, dar și mass-mediei.

Ce trebuie făcut? Presiune pe supra-oameni să-și facă treaba. Presiune pe primărie. Presiune pe Consiliul Județean. Presiune pe spital, poliție, jandarmi, mediu. Faceți-vă treaba. Presiune pe stat, pentru că altfel nu se poate. Fără asta vom bălti în aceeași mocirlă în care ne aflăm și azi. Presiune, oameni! Presiune constructivă! Atunci când ceva nu merge, spuneți. Atunci când sunteți ignorați, ridicați vocea, trimiteți sesizări. Și doar așa poate avem speranța că ceva, ceva, se poate schimba. Dacă îi lăsați în pace și ei vă vor lăsa cu ochii în soare.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

4 comentarii

Asa si?

Acum 1 an

Cuvantul presiune se foloseste impreuna cu cuvantul cazan, la noi. Niste generalitati Ai vrun sfat pe bune? Ai un numar de telefon ptr sesizarea de avertizari? Le garantezi tu si un avocat foarte bun si platit ca asiguri protectia 100% celor care sesizeaza? Tu nici macar torul nu il permiti pe site. sa scrie si omul protejat. ca sa zice legea aia. Ca ii asiguri anonimatul. Daca nu, lasa-ne....Ca jumatati de masurasi de viteji dupa razboi toata lumea stie
Raspunde

Camelia

Acum 1 an

Va gararantez ca eu ca om cu pregatire juridica as sta cot la cot si i-as apara pe cei ce sesizeaza lucrurile astea.Nu sunt avocat si din pacate nu-i pot reprezenta dar le pot pune la dispozitie pro bono toate cunostintele mele juridice, si nu-s de lepadat.Si nu sunt singura.Dar oamenii vor garantii, nu inteleg ca oricat de bun ar fi un avocat nu-i poate garanta nimic.Sa stai cu al tau capsor in pamant, ca asa-i sistemul nu e supravietuire ci lasitate si la un moment dat vei primi intrebarea la raspunsul tau, ca si tacerea-i un raspuns!
Raspunde

Cristian

Acum 1 an

Felicitari pt curaj si pentru temele abordate... In curand s-ar putea sa va dau si eu material pt un articol cu cei de la Garda de Mediu, care se ocupa de amendat salvatori de pui de urs si nu primari penelisti care isi bat joc de mediu. Inca mai strang material...
Raspunde

Rosu

Acum 1 an

Io ce v-am zis? Daca nu mergi cu dovezi, nume, prenume etc. la procuratura ori politie, nu schimbi nimic. Dupa vorbe si zvonuri de prin ziarele locale nu se ia nimeni, iar starea generala din spitalele romanesti se cunosc demult, nu mai este nevoie de articole care nu spun nimic nou. Articole aparute, dealtfel, pentru a genera clicuri.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus