Luni,
17.01.2022
Innorat
Acum
2°C

Prefectura a publicat procedura după care autoritățile intervin în cazul aparițiilor urșilor și lupilor în localități. Rolul cel mai important îl au jandarmii

Prefectura a publicat procedura după care autoritățile intervin în cazul aparițiilor urșilor și lupilor în localități. Rolul cel mai important îl au jandarmii

Apelul la 112 care alertează apariția unui urs sau lup în apropierea comunităților este direcționat către Inspectoratul Județean de Jandarmi, unde operatorul completează o fișă prin care se determină cât de mare este riscul pentru locuitorii din zonă. În funcție de acest risc, se sesizează șeful Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Sibiu (CJSU), respectiv prefectul județului, și în funcție de gravitatea situației se pot alerta și alte instituții. În funcție de situație, ursul este împins prin goane înapoi in habitat sau, în ultimă situație, este capturat. Acesta este sumarul protocolul prin care se gestionează din luna mai apariția animalelor sălbatice mari în comunități.

Instituția Prefectului a atașat la Hotărârea nr. 41/29.04.2021 a CJSU Sibiu, privind modul de acţiune a instituţiilor responsabile cu gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de animale sălbatice periculoase mari (urs, lup), în judeţ. Hotărârea votată de CJSU la sfârșitul lunii aprilie nu a a fost dată publicității până acum considerându-se că este o procedură internă.

Riscuri de la 0 la 5

Conform documentului, procedura ”stabileşte un set unitar de reguli privind planificarea, organizarea și executarea activităților specifice pe linia gestionării situațiilor de urgență generate de animale sălbatice periculoase mari la nivelul județului Sibiu”. Avantajul de a avea o astfel de procedură este acela că autoritățile știu acum exact cum trebuie să se acționeze, evitându-se situații ca cea din octombrie 2016, când un pui de urs a ajuns să fie ucis după o urmărire prin tot orașul.

Jandarmii vor avea la dispoziție armă de trachilizare și vor asigura echipamentul de comunicare al echipelor de intervenție. Direcția Sanitar Veterinară va avea la dispoziție truse pentru tranchilizare la distanță, anestezie și eutanasiere, iar Inspectoratul pentru Situații de Urgență va contribui cu mașină și echipaj SMURD. De asemenea, Serviciul Public Grădina Zoologică Sibiu va avea pregătit o cușcă sau un spațiu temporar pentru animale.

Evaluarea riscului se face de către jandarmi și începe de la 0, acolo unde sunt trecute cazurile care nu se confirmă, până la 5, foarte ridicat.

Evaluarea riscului:

 1. Risc neconfirmat (risc gradul 0) a. Incident/situație neconfirmat/ă
 2. Risc foarte scăzut (risc gradul 1) – situații de interacțiune normală
 3. Ursul se retrage imediat după întâlnirea cu omul – comportament normal, al oricarui animal salbatic. Conform studiilor efectuate distanta initiala de reactie este de cca. 500 m, iar distanta de toleranta este de cca 120 m.
 4. Ursul are un comportament normal de apărare, apoi se retrage – in apropierea unei surse de hrana, a barlogului sau in prezenta puilor, ursul poate avea un comportament de autoaparare. În astfel de situatii retragerea se face pe distante relativ scurte, de doar cateva sute de metri.
 5. Ursul provoacă ocazional pagube în afara zonelor locuite (nu sunt indicii ale unui exemplar-problemă) – din aceasta categorie fac parte pagubele provocate în livezi, culturi agricole în apropierea padurii, neprotejate corespunzator, stâne, la “odai” sau “tarle”. Trebuie avut in vedere ca acest comportament (ocazional) considerat cu un risc minim pentru viața omului, reprezinta primii pasi in modificarea comportamentului ursului.
 6. Risc scăzut (risc gradul 2)
 7. Ursul a fost observat ocazional în aproprierea zonelor locuite.
 8. Ursul nu se retrage la observarea oamenilor (50 – 120 m).
 9. Risc mediu (risc gradul 3)
 10. Ursul a fost observat repetat în zone locuite.
 11. Ursul provoacă pagube repetate în aproprierea zonelor locuite.
 12. Ursul nu este oprit de măsuri de protecție existente (garduri electrice, câini, substanțe repelente, condiționare adversivă) și are un comportament de hrănire / apărare a hranei.
 13. Risc ridicat (risc gradul 4)
 14. Ursul intră în gospodării și nu se retrage în prezența omului
 15. Ursul se hrănește cu gunoaie în prezența omului
 16. Ursul nu se retrage când este gonit d. Urs prins în laț/capcană
 17. Risc foarte ridicat (risc gradul 5)
 18. Ursul atacă animale în prezența omului, în zone locuite

Vizualizari: 1447

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

Cosmo 1997

Acum 8 luni

Asistam la "ungerea" si "preamarirea" jandarmilor, cu ocazia "invaziei" de ursi, cu ursul de urechi. Ei sunt "eroii"...acesti jandarmi platiti sa te bata, daca vrei cumva sa te rascoli impotriva oranduirii.... care intra peste tine in curte sa iti numere gainile, daca nu le deschizi usa. Si tot asa.... preamarirea fortelor de opresiune, prin ursi. In loc sa discutam despre cine le taie padurile, acestor animale si noua..... nu, nu, nu-i putem supara pe austriecii care fac sclavie in Romania ca in anul 1700.... ne-am intos in timp, sclavi ai imperiului mort. Acum nu ne mai trag pe roata, dau direct spaga la guvern sa iti trimita gorilele sa te bata, in caz de ceva... parca altfel e cand te bat pe limba ta, este ?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus