Vineri,
29.03.2024
Partial Noros
Acum
16°C

Unde sunt banii miilor de pescari și vânători sibieni? ANAF-ul a pus sechestru pe conturile și imobilele AJVPS

Unde sunt banii miilor de pescari și vânători sibieni? ANAF-ul a pus sechestru pe conturile și imobilele AJVPS

După câțiva ani în care a tot trimis somații, ANAF-ul a pus sechestru în luna aprilie pe conturile Asociației Județene a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi, invocând datorii totale de aproape o jumătate de milion de lei. Mai mult decât atât, Fiscul a pus sechestru și pe imobilele AJVPS Sibiu, atât sediul de pe strada Constituției cât și cel de la Casa Vânătorului, din cartierul Vasile Aaron. Reamintim că de câțiva ani conducerea AJVPS Sibiu este împărțită în două tabere care își dispută legitimitatea în instanță. În tot acest timp datoriile la stat au crescut.

Conform portalului Agenției Naționale de Administrare Fiscală, la secțiunea ”Restanțe”, Asociația Județeană a Pescarilor și Vânătorilor Sportivi figurează cu datorii totale de peste 46.000 de lei la bugetul de stat, la care se adaugă peste 260.000 de lei restanțe la bugetul asigurărilor sociale de stat și încă 100.000 de lei restanțe la bugetul asigurărilor de sănătate.

Contactați de reporterul Turnul Sfatului pentru a vedea care dintre cele două conduceri ale AJVPS este responsabilă pentru datoriile invocate, precum și care este adresa de corespondență la care s-au trimis somațiile de plată, reprezentanții Administrației Județene a Finanțelor Sibiu au explicat, în scris, că aceste informații nu intră sub incidența Legii 554/2001 privind liberul acces la informații de interes public. Însă, conducerea finanțelor sibiene specifică faptul că toate datoriile apar pe site-ul ANAF.

Redăm mai jos informarea Finanțelor sibiene:

AJVPS-ul cu sediul pe strada Constituției este condus de Romeo Stoicescu din 2017. Acesta a declarat pentru Turnul Sfatului că nu știa despre aceste datorii uriașe pentru că nu a primit înștiințări, până de curând, când oricum era prea târziu. În plus, directorul AJVPS spune că nu are nimic de ascuns pescarilor și vânătorilor membri, fiind dispus să arate oricui unde s-au dus banii încasați și ce s-a făcut cu ei.

”Am aflat cu stupoare că ANAF-ul ne-a pus sechestru pentru că noi nu am primit nicio somație în acest sens. Doar la începutul anului 2021 am primit niște înștiințări legate de filialele din Agnita și Mediaș. ANAF-ul a executat Asociația, a pus sechestru pe imobilele asociației, dar somații vizavi de Asociație și activitatea ei din Sibiu nu au venit niciodată. Nici măcar una. Cele legate de Agnita și Mediaș le-am aflat acum, de curând. În plus, CUI-ul asociației este numai unul, au trecut CUI-ul asociației, dar au trimis la Agnita și la Mediaș. Nu îmi explic cele opt sau nouă somații trimise în ultimii trei ani la care ei fac referire. Doar dacă au ajuns la conducerea clandestină inventată de Varga, care știa de toate aceste probleme și le-au ascuns intenționat. Le-au ascuns în primul rând față de pescari și vânători, de la care au încasat bani. Probabil asta au și urmărit, să vină ANAF-ul peste noi și să ne execute pe toți. Eu pot să dovedesc oricui este interesat că din conturile Asociației, unde au fost depuși banii membrilor care au votat pentru conducerea de pe strada Constituției, ANAF-ul a luat banii pentru a acoperi datoriile din activitatea lui Varga (Pompil Varga n. r.). Ei ne-au executat pentru activitatea unor oameni care nu lucrează aici, oamenii angajați de Varga, și ei ar trebui să răspundă pentru faptele acestea în fața legii și în fața membrilor”, a declarat Romeo Stoicescu.

Nu în ultimul rând, Romeo Stoicescu îi acuză pe rivalii din celălalt sediu că ar fi încasat bani cash de la pescari, pe care acum ar trebui să-i justifice public.

”S-a ajuns aici din cauza nerespectării hotărârilor judecătorești, pentru sunt ignorate hotărârile instanțelor. Ei au luat banii din conturile noastre pentru că dincolo nu au conturi. Banii îi încasează cash și nu răspund în fața nimănui ce fac cu ei”, concluzionează Romeo Stoicescu.

De partea cealaltă, la conducerea AJVPS cu sediu în Casa Vânătorului din cartierul Vasile Aaron s-a aflat, până în urmă cu aproape șase luni, Pompil Varga, care a decedat. Președinte, în acte, este Robert Blaj, actualul director al Direcției Silvice Sibiu, vechi prieten și colaborator al lui Pompil Varga. Contactat de reporterul Turnul Sfatului, Robert Blaj a spus că este sătul de disputele și scandalurile de la AJVPS, motiv pentru care și-a delegat de mult atribuțiile de președinte.

Eu de trei ani de zile nu mai am nicio legătură cu ce se întâmplă acolo. Mi-am delegat toate atribuțiile domnului Floca de la Mediaș, el conduce filiala de acolo. Vă spun sincer că m-am săturat de atâtea procese și scandaluri, nu mai vreau să știu nimic”, a spus Robert Blaj.

Nicolae Floca a confirmat că a preluat atribuțiile de la Robert Blaj. Cât privește datoriile la ANAF el spune că se fac eforturi serioase pentru eșalonarea sau chiar plata lor, dar dă vina pe conducerea de pe strada Constituției, care ar refuza să pună la dispoziție documente importante. Mai mult decât atât, problema devine una și mai gravă întrucât vara aceasta AJVPS Sibiu ar putea rămâne fără contractele care îi conferă dreptul de a administra fondurile de vânătoare din județ, iar înnoirea lor depinde de datoriile la stat.

”Noi am încercat să facem demersuri pentru a rezolva problema, dar partea proastă este că o parte din documente se află pe strada Constituției și nu avem acces la ele. Cei de pe Constituției nu vor să colaboreze sub nicio formă cu noi și, până la urmă, suntem obligați să găsim soluții în relația cu ANAF-ul dacă vrem să mai continuăm. Sub ce formă, încă nu știm, căutăm soluții, ne dorim să colaborăm. ANAF-ul ne execută fără doar și poate și, pe deasupra, acum avem prelungirea contractelor pentru fondurile de vânătoare și ne afectează pentru că nu putem prelungi dacă avem datorii. Aici este problema de fapt. Contractele acestea se fac pe 16 ani, la data scadenței, care este vara aceasta, în iulie, dacă nu mă înșel. Cei de la Ministerul Apelor și Pădurilor și-au arătat deschiderea de a colabora, sunt de acord cu prelungirea, numai că noi trebuie să ne rezolvăm problemele. Ei ne recunosc pe noi (AJVPS-ul cu sediul la Casa Vânătorului n.r.) pentru că noi suntem înscriși în registrul asociațiilor. Rămâne să se pronunțe și instanța în acest sens și când vom ști o treabă, da sau ba, lămurim odată lucrurile. Dacă nu se rezolvă problema asta, toată lumea va avea de suferit, și pescari, și vânători, că sunt toți în aceeași asociație. Eu cred că vom găsi până la urmă cele mai bune soluții și vom rezolva problemele”, a declarat, pentru Turnul Sfatului, Nicolae Floca.

Casa Vânătorului

Tot până iarna trecută, secretar al asociației cu sediul în Casa Vânătorului a fost Ioan Pod, întâmplarea făcând că și acesta a decedat la scurt timp după Pompil Varga. Locul lui a fost preluat de Ilie David, care este de părere că problema reală pleacă de la faptul că pescarii și vânătorii plătesc cotizații în două locuri, în felul acesta niciuna dintre conduceri neavând bani pentru a stinge datoriile la stat.

Problema este că se încasează de ambele părți. În condițiile acestea, normal că nu ajung banii și pentru salarii și pentru tot. Mai departe, așteptăm să vedem ce fac organele competente, vor fi controale și de la minister pentru că este evident că lucrurile nu pot continua așa, vedeți unde am ajuns”, spune Ilie David.

Cât privește pescarii și vânătorii simpli din județul Sibiu, secretarul AJVPS de la Casa Vânătorului este de părere că nu au de ce să-și facă griji. ”Gândiți-vă altfel, dacă o societate comercială are datorii la stat sau la ANAF, angajații ei nu mai merg la lucru, nu își mai pot desfășura activitatea? Dacă noi nu reușim să achităm datoria sau o eșalonăm, ne scoate la vânzare ce avem bunuri, în cazul acesta sediul”, a explicat și Ilie David.

În concluzie, după aproape patru ani de dispute, scandaluri și procese, situația Asociației Județene a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi Sibiu se agravează. În vreme ce alte asociații din țară implementează proiecte, fac achiziții noi, dotări în interesul membrilor și fac populări, totul în scopul bunei gestionări a apelor și pădurilor, la Sibiu diferențele de opinie între cele două conduceri par ireconciliabile, dovadă fiind datoriile uriașe la stat și sechestrul pe bunuri impus de ANAF.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 15297

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

3 comentarii

Hermann Stadt

Acum 2 ani

Așteptăm cu interes și eventualele arestări...daca tot am vrut "pescuit ca în Germania".
Raspunde

Eugen

Acum 2 ani

Interesant articolul . De asemenea e interesant cum dl Blaj Robert a putut delega o calitate pe care nu o detine . Din 2017 mandatul lui a expirat . Nici macar dumnealui nu mai crede ca e presedinte de asociatie atata timp cat functia detinuta (la stat ) e incompatibila cu functia de presedinte de asociatie . Nici in declaratia de avere si interese nu declara aceasta calitate Sa ne intrebam cum ajunge un presedinte ales sa isi delege atributiile unei alte persoane de mai bine de 3 ani ? Aceasta functie ar trebui detinuta prin alegeri in cadrul asociatiei nu prin numire directa pe baza de afinitati . Daca totusi nu mai este, nici nu mai doreste si s-a saturat dupa cum declara ....semneaza imputernicirile catre avocat in necunostiinta de cauza ? Pe delegatiile avocatului e semnatura lui Blaj nu Floca . Cine pe cine vrea sa pacaleasca ?Va mai lipsesc informatii. Pe Dan Muntean cine la angajat ? Ar mai fi intrebari si in legatura cu dl Floca si cu dl Ilie David dar acesta e doar un comentariu nu un articol de presa . Mai sunt necesare cateva articole pentru ca vanatorii si pescarii sa afle adevarul . Poate chiar un articol saptamanal
Raspunde

Jiji

Acum 2 ani

Statul mafiot se executa intre el ! Nu mai au ce fura si au ajuns in situatia in care statul se executa pe el insusi ! Asta-i statul mafiot roman, cel ajuns in faliment nedeclarat, carpit si rupt in fund ... la fundul sacului!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus