Miercuri,
08.02.2023
Innorat
Acum
-6°C

Actualizare: Ce le transmite Primăria celorlalți 11.600 de sibieni care au plătit o taxă de salubrizare declarată nelegală

Actualizare: Ce le transmite Primăria celorlalți 11.600 de sibieni care au plătit o taxă de salubrizare declarată nelegală

Curtea de Apel Alba Iulia a decis, definitiv, că Primăria Sibiu a încasat timp de 20 de luni, în mod nelegal, taxă de salubrizare pentru imobilele nelocuite. Hotărârea a fost pronunțată într-un proces deschis de o sibiancă, proces pe care Instituția Prefectului l-a deschis și câștigat la Cisnădie, dar a ignorat o astfel de acțiune și la Sibiu. În total, mai bine de jumătate de milion de euro a încasat, Primăria Sibiu, prin taxa aplicată asupra a aproximativ 11.600 de imobilele declarate nelocuite.

Vezi mai jos reacția Primăriei referitoare la finalizarea acestui proces

”În acest caz este vorba de respectarea legii. Primăria Sibiu nu este mai presus de lege. Apoi, Primăria este cea care ar trebui să ne apere nouă interesele, când, de fapt, apără interesele unor societăți comerciale private”, povestește, pentru Turnul Sfatului, sibianca în discuție. Ea face parte din cei aproximativ 11.600 de sibieni care au depus la Primărie o declarație potrivit căreia în imobilul deținut nu locuiește nimeni. Și pentru care imobil nelocuit, din vara anului 2019, au fost obligați să plătească o taxă de salubrizare egală cu cea plătită de de o persoană.

În această formă, taxa a fost încasată timp de 20 de luni (iunie 2019 – ianuarie 2021. Din februarie 2021 Regulamentul fiind modificat și taxa pentru imobilele nelocuite a fost eliminată.

La Sibiu a câștigat Primăria. La Alba Iulia, a pierdut

Procesul deschis de sibiancă anul trecut s-a judecat, pe fond, la Tribunalul Sibiu. În fața instanței, sibianca a subliniat faptul că nu poate fi obligată la plata unei taxe speciale de salubrizare pentru un imobil nelocuit, deoarece această situație intră în contradicție cu prevederile Codului Fiscal. Care arată că taxele speciale se încasează numai de la cei care beneficiază de servicii, în cazul de față de ridicarea, transportul și sortarea deșeurilor colectate separat.

Prin sentința pronunțată la Tribunalul Sibiu, solicitarea sibiencei a fost respinsă în noiembrie anul trecut. Printre motivele luate în calcul de magistrat este și cel potrivit căruia, chiar dacă imobilul este sau nu locuit, mașinile de ridicat gunoiul oricum circulă pe străzi. 

”Susținerea reclamantei cu privire la faptul că în lipsa unei prestații nu i se poate impune taxa speciala de salubrizare nu poate fi primită, având în vedere faptul că, în conformitate cu dispozițiile legale, fișa de fundamentare a tarifelor percepute de operatorul de colectare și transport a deșeurilor se întocmește ținând cont de numărul total de gospodării din unitatea administrativ teritorială (indiferent dacă acestea sunt locuite sau nu la un moment dat), kilometri parcurși în scopul îndeplinirii atributelor, distanța existentă până la depozitul ecologic și la instalațiile de tratare a deșeurilor, precum și frecvența de colectare. Astfel, stabilirea taxei speciale de salubritate datorată se face în funcție de un cumul de factori, nu doar ținându-se cont de faptul ca imobilul aflat în proprietatea reclamantei este nelocuit. Trebuie să se aibă în vedere și faptul că pentru a se satisface un interes privat, trebuie să fie realizat în acelaşi timp și un interes general al societății”, se arată în hotărârea pronunțată în noiembrie 2020, pe baza celor declarate în fața instanței de reprezentanții Primăriei Sibiu. 

Tribunalul Sibiu n-a dat câștig de cauză sibiencei. Aceasta a câștigat procesul în apel, la Alba Iulia

Împotriva acestei hotărâri, sibianca a formulat recurs. Și a arătat, în fața judecătorilor de la Curtea de Apel Alba Iulia, că instanța de fond nu s-a aplecat suficient asupra speței. ”Nu pot fi obligată să plătesc o taxă specială pentru satisfacerea interesului operatorului de colectare și transport a deșeurilor”.

Iar prin hotărârea pronunțată în urmă cu mai bine de o lună (pe 7 aprilie 2021), judecătorii Curții de Apel Alba Iulia au arătat că ei consideră că încasarea taxei de salubrizare pentru imobilele nelocuite este nelegală din mai multe motive. ”Pe de o parte, nu poate fi stabilită o taxă de salubrizare în funcție de locuință, ci în funcție de numărul de persoane care beneficiază de serviciul prestat, iar pe de altă parte, nu poate fi reglementată o taxă de salubrizare pentru persoana care nu locuiește în imobilul în cauză și ca atare, nu beneficiază de serviciul de salubrizare”, se arată în hotărârea instanței de la Alba Iulia. Al cărui complet de judecători a avut în vedere și prevederile Codului fiscal referitoare la încasarea de taxe doar pentru serviciile prestate.

ACTUALIZARE

Hotărâre valabilă pentru toți?

Hotărârea din procesul câștigat de sibiancă, proces prin care este anulată prevederea din vechiul regulament referitoare la taxa pentru imobilele nelocuite, este favorabilă doar celei care a deschis această acțiune. Aceasta este opinia juriștilor cu care a discutat Turnul Sfatului pe acest subiect.

Ceilalți aproximativ 11.600 de sibieni care au achitat împreună peste 500.000 de euro ar trebui să deschidă și ei astfel de procese, pentru a-și recupera taxa declarată nelegală. ”Dacă vor să fie de bun-simț, ca urmare a acestui proces, autoritățile din Sibiu ar putea adopta o hotărâre de Consiliu local pentru restituirea acestei taxe sau pentru compensarea acestor sume. Dar, din punct juridic, problema este alta. Acesta nu a fost un proces colectiv, ci unul deschis de o singură persoană. Prin urmare, administrația locală ar putea interpreta că beneficiile acestei hotărâri judecătorești sunt doar pentru persoana care a inițiat această acțiune în instanță. Cel mai probabil, aceasta va fi și opinia celor de la Primărie, hotărârea despre care vorbim acum nefiind opozabilă tuturor. Și, prin urmare, fiecare sibian care se află în această situație ar trebui să deschidă proces să își ceară banii înapoi”.

Turnul Sfatului a solicitat Primăriei Sibiu, în cursul acestei zile, să comunice dacă vor proceda sau nu la restituirea taxei de salubrizare către toți sibienii care și-au declarat imobilele nelocuite.

ACTUALIZARE 20:30

În răspunsul transmis redacției Turnul Sfatului, reprezentanții Primăriei Sibiu amintesc de faptul că în acest proces, în cele din urmă, există două hotărâri cu sens opus. ”După ce în prima instanță hotărârea Curții a fost favorabilă Primăriei, Curtea de Apel a modificat decizia din prima instanță, dând câștig de cauză petentului. Municipiul Sibiu va pune în executare această decizie definitivă, exprimată în acest caz individual”.

În ce privește situația celorlalți 11.600 de sibieni care au plătit taxa de salubrizare pentru imobile nelocuite, reprezentanții Primăriei Sibiu arată că taxele vor fi returnate automat doar pentru cei care deschis proces. Proces pentru anularea deciziilor de impunere aferente ultimelor cinci luni din 2019, a întregului an 2020 și a primei luni din 2021 (cele 20 de luni în care a fost percepută taxa de salubrizare pentru imobile nelocuite).

”Precizăm faptul că în conformitate cu legislația în vigoare (art. 23 din Legea contenciosului administrativ nr. 554 /2004) hotărârea judecătorească definitivă prin care s-a anulat în tot sau în parte un act administrativ cu caracter normativ produce efecte şi în privinţa actelor administrative individuale emise în temeiul acestuia care, la data publicării hotărârii judecătoreşti de anulare, sunt contestate în cauze aflate în curs de soluţionare pe rolul instanţelor judecătoreşti. Astfel, alte decizii de impunere care, la data publicării acestei hotărâri judecătorești definitive, nu erau contestate, își păstrează caracterul definitiv”, se arată în răspunsul transmis Primăriei Sibiu.

Pentru fiecare imobil declarat nelocuit, Primăria Sibiu a încasat în cele 20 de luni de valabilitate a vechiului Regulament câte 209,5 lei.

Înainte de răspunsul Primăriei, prin intermediul rețelelor de socializare au început să circule informații despre faptul că această taxă va putea fi recuperată fără proces.

Prin intermediul grupului ”Stop triplarea taxei de salubrizare”, Corina Grigorescu – cea care a deschis și ea un proces împotriva actualului Regulament pentru taxa de salubrizare, detalii aici – a dat publicității formularul unei cereri pe care să o completeze și ceilalți sibieni care au plătit taxa pentru imobile nelocuite. Modelul de cerere, după cum arată Corina Grigorescu, a fost realizat cu sprijinul unui avocat specializat în contencios administrativ. Modelul de cerere în atenția Direcției Fiscale din cadrul Primăriei Sibiu poate fi descărcat de aici

Ceea ce n-au făcut prefecții Sibiului

Taxă de salubrizare pentru imobilele declarate nelocuite a fost încasată nu numai la Sibiu. Ci și la Cisnădie, Șelimbăr, Marpod etc., adică în toate localitățile din zona 1 de colectare a deșeurilor a județului Sibiu. Instituirea acestei taxe a fost făcută pe baza unui model de regulament redactat ca urmare a modificărilor legislative la nivel național (”celebrul” principiu ”plătește pentru cât arunci”).

Instituția Prefectului Sibiu – cea care este responsabilă de verificarea legalității actelor adoptate de aleșii sibienilor – a atacat în instanță prevederile din regulament referitoare la taxa pentru imobilele nelocuite. A făcut acest lucru, însă, doar în cazul Regulamentului adoptat la Cisnădie. Și a obținut câștig de cauză, obligând Primăria Cisnădie să anuleze încasarea de bani pentru ”colectarea de deșeuri de la imobile nelocuite”.

La Sibiu și în celelalte localități, Instituția Prefectului nu a mai atacat această prevedere din regulamente. Într-un răspuns transmis la solicitarea Turnul Sfatului, actualul prefect a arătat că, la Sibiu, taxa de salubrizare pentru imobile nelocuite nu există. Iar în cazul celorlalte regulamente din județ, același prefect a arătat că lucrurile sunt legale. ”Pentru actele administrative care reglementează taxa de salubrizare, a fost exercitat controlul de legalitate, considerându-se că nu au fost încălcate prevederi legale care să conducă la atacarea acestora la instanța de contencios administrativ”.

Mai multe pe acest subiect puteți citi aici: Când instituțiile eșuează. Istoria unei jumătăți de milion de euro încasată nelegal pentru gunoi de la mii de sibieni

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

11 comentarii

Tanti rezi

Acum 1 an

Tribunalul Sibiu pare mana in mana cu primaria sibiu care baga mana pana la cot in buzunarul sibienilor ILEGAL - conf. Curtii de apel Alba Iulia. Pe logica stramba a Tribunalului Sibiu, ar trebui sa platim lunar chiar daca avem consum zero si pentru apa, gaz, curent, etc. Or codul fiscal zice clar negru pe alb: platesti doar servcii de care beneficiezi. Asta e unul dintre cele mai mici aspecte (doar500.000 euro) in care primaria incearca sa ne jefuiasca. Au mai fost si altele - scumpiri intre 45 si 300%, reducerea din nou a ridicarilor incluse in abonament, discriminari intre abonati, etc.
Raspunde

Nicu

Acum 1 an

"Printre motivele luate în calcul de magistrat este și cel potrivit căruia, chiar dacă imobilul este sau nu locuit, mașinile de ridicat gunoiul oricum circulă pe străzi." Ma poate ajuta cineva sa inteleg logica aceasta ?
Raspunde

Jethro

Acum 1 an

Cate trebuie să se mai întâmple ca sa intelegeti ca administrația aceasta nu urmărește interesul cetățenilor sai?
Raspunde

Kokos

Acum 1 an

Ar fi avut o logica dacă imobilul respectiv era izolat pe un deal și mașina de gunoi venea săptămânal în mod special doar pentru el și venea degeaba pt ca nu avea ce ridica. Or , nu-i cazul în Sibiu, unde aveau de ridicat de la imobilele vecine.
Raspunde

Ooo

Acum 1 an

Interesant, in Arhitectilor se construieste in draci, iar alaturi, in Sibiu stau 11600 de apartamente goale... In alta ordine de idei, cum poti face dimensionarea parcului de masini de gunoi si a personalului aferent cu eventuala fluctuatie a cetatenilor orasului? Si cum se intelege prin imobil? Apartament, cladire intreaga, numar topo la cartea funciara? Imobil poate fi si un teren fara cladire dar care poate genera gunoi de asemenea...
Raspunde

Maria

Acum 1 an

Nu mai abera si tu. Evident ca astfel de calcule se fac si ca exista si o probabilitate a incasarilor.
Raspunde

Ooo

Acum 1 an

As mai abera un pic... Cat de evident... si ce fel de calcule... Sau e secret? Sau sa ma ADRESEZ UNEI FIRME CONCURENTE?
Raspunde

Nelamuritorul

Acum 1 an

Eu nu am inteles de unde reiese exact ca cei 11.600 de sibieni sunt aflati in aceeasi speta, adica de platitori de taxa pe gospodarii nelocuite...
Raspunde

Der Konig

Acum 1 an

Ce mizerie de primarie si ce atitudine mizerabila! Daca nu ar fi comoditatea si docilitatea majoritatii dintre noi, gunoaiele astea ar trebui alergate prin Sibiu cu furcile! Evident ca instanta din Sibiu mana in mana cu Frau, nicio surpriza. Odioasa conducere a primariei! 4 ani de chin daca nu cumva se face referendum de trimitere a astora la pubela istoriei!
Raspunde

Toma

Acum 1 an

Nu-i prima data cand justitia locala sta capra in fata autoritatilor!De ce credeti ca Maricuta sta linistit?Ar trage dupa el o adevarata avalansa din toate structurile de conducere ale municipiului si judetului Sibiu!Iar la angajatii Primariei nu ma deranjeaza atat incompetenta crasa ci mai ales obraznicia,tupeul si incercarile repetate de a ne minti si trata ca pe niste ageamii!
Raspunde

Maria

Acum 1 an

Interesant cine a fost asa zisul magistrat sibian care a putut abera in asa hal in motivarea cauzei ! Oare nu mai exista in tribunale onoare, bun simt, inteligenta, caci despre competenta nu mai vorbim.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus