Duminică,
05.05.2024
Partial Noros
Acum
10°C

Nevândut de cinci ani, hotelul fostului președinte al CJ Sibiu a fost ”ieftinit” la jumătate

Nevândut de cinci ani, hotelul fostului președinte al CJ Sibiu a fost ”ieftinit” la jumătate

După cinci ani în care nenumăratele licitații organizate pentru valorificarea hotelului Ramada Resort Avrig nu au atras niciun cumpărător, lichidatorii judiciari au redus prețul la jumătate.

30,56 de milioane de lei, fără TVA, era prețul cerut la primele licitații organizate de lichidatorii judiciari de la MRL Iaşi SPRL, pentru valorificarea complexului turistic cu 274 de locuri în 126 camere. Structurat pe șase niveluri, hotelul a fost ridicat în vârful unui deal din satul Bradu, cu vedere înspre Olt și munții Făgăraș, pe un teren cu o suprafață de aproximativ 8,5 ha.

La începutul lunii iunie a acestui an, lichidatorii judiciari din Iași organizează o nouă licitație pentru vânzarea acestei structuri. La un preț redus la jumătate: 15,9 mil. de lei, la care se adaugă TVA. Cei care organizează licitația au programat două termene. ”Şedinţa de licitaţie publică este stabilită pentru data de 4 iunie 2021, ora 13:00, cu termen limită de înscriere 2 iunie 2021, ora 12:00. 0 nouă şedinţă de licitaţie publică cu strigare va avea loc în data de 18 iunie 2021, ora 13:00”, se arată în anunțul societății de lichidare.

Hotelul în discuție, botezat într-o vreme Ramada Resort Avrig, a fost ridicat începând cu anul 2007 de fostul președinte al Consiliului Județean Sibiu, Constantin Morar, fără să fie, însă, finalizat. Constantin Morar a decedat zece ani mai târziu.

Unul dintre cele mai mari hoteluri

Structurat pe șase niveluri (demisol, parter, două etaje, două mansarde și punct de observare), hotelul este unul dintre cele mai mari construite în județul Sibiu. Are o suprafață construită de 12.100 de mp, iar amprenta la sol este de 2.283 de mp. Terenul aferent întregului complex depășește 8,5 hectare. Potrivit lichidatorilor judiciari, gradul de finisare al construcției este diferit la fiecare nivel: demisolul este finalizat în proporție de 60%, parterul – 80-90%, etajele unu și doi sunt finalizate 100%, iar cele două mansarde au un procent de finalizare de 30%.

interior hotel bradu 1În total, hotelul are 274 de locuri de cazare, dispuse în 126 de camere single, duble, garsoniere și apartamente cu suprafețe cuprinse între 18 și 70 de mp. Alte 24 de locuri de cazare sunt alocate personalului, iar circulația clienților pe verticală este asigurată de două lifturi panoramice.

hotel bradu panorama 3

Ar mai fi nevoie de bani

Potrivit estimărilor din vara lui 2014, când fiul fostului președinte al CJ Sibiu a întocmit un plan de reorganizare, necesarul pentru finalizarea complexului hotelier era de aproximativ cinci milioane de euro. Banii sunt necesari pentru finalizarea dotărilor complexului (de la piscină, la driving range-ul pentru golf), dar și pentru echiparea hotelului – linia de bucătărie, sistemul IT etc. ”Finanțarea ne este necesară pentru a finaliza și restul de 55 de camere, zona de Spa și Welness, drumul de acces și parcarea, Sport’s center-ul, Summer club-ul, Kid’s club-ul, capela, teatrul de vară, mobilierul stradal și trotuarele, piscina și grădina de vară, echipamentele tehnice necesare pentru întreținerea proprietății, terasamente și amenajări peisagistice, echipamente specifice pentru activitatea operațională a proprietății (linie bucătărie, spălătorie, var, veselă, IT, voce/date/video), soluții de signalistică”, se arată în planul de reorganizare semnat de Constantin Morar și fiul său, în vara lui 2014.

hotel bradu spate

De la Day’s Hotel la Ramada Resort…

Hotelul reprezintă o investiție demarată de Constantin Morar în 2007, prin firma deținută în cote egale cu fiul său – SC Tina SRL. Locul ales – coama unui deal de la ieșirea din Bradu înspre Avrig, la 600 de metri de DN1 și la o înălțime de 45 de metri față de nivelul acestui drum.

Pornit sub numele Day’s Hotel Avrig, finanțarea proiectului a fost asigurată de Piraeus Bank, printr-un credit de 7,4 milioane de euro. Iar cum finanțatorul a solicitat afilierea hotelului la un lanț internațional, costurile de finalizare au crescut față de cele estimate inițial.

hotel bradu 4 În 2010, hotelul planificat de familia Morar a fost afiliat în baza unei francize lanțului internațional Day’s Hotel. Afilierea a fost realizată în baza unui contract semnat cu Trend Hospitality SRL, cei care reprezintă în România lanțul hotelier internațional Wyndham Hotel Group (care deține brandurile Howard Johnson, Ramada, Day’s Hotel, Day’s Inn, Dolce, Travelodge etc). Însă în urma unei vizite la Bradu, reprezentanții Wyndham au recomandat trecerea de la afilierea la Day’s Hotel la Ramada Resort.

interior hotel bradu 7

… și apoi la faliment

Afacerea, însă, nu a funcționat. În septembrie 2013, familia Morar a cerut intrarea în insolvență a SC Tina SRL, firma prin care a fost realizată atât investiția de la Bradu, cât și primul hotel construit în Sibiul postdecembrist – Casa Moraru (hotel de patru stele, construit în 1995 în apropierea parcului Sub Arini, renovat în 2006, închis acum). În cadrul procedurii de insolvență, tabelul definitiv al creanțelor a evidențiat datorii totale admise de instanță în sumă de 43,2 milioane de lei. Creanțele garantate sunt către Piraeus Bank (37,3 milioane de lei), Volksbank (preluată acum de Banca Transilvania – 1,9 milioane de lei) și, respectiv, către municipiul Sibiu – 33.200 de lei. Datorii chirografare relevante mai sunt cele către Arxikon Construction Company SRL (2,3 milioane de lei) și Piraeus Bank (1,2 mil. de lei).

interior hotel bradu 4

În iunie 2014, Nicolae Costin Morar - fiul lui Constantin Morar -, depune un plan de reorganizare care mizează pe deschiderea la o capacitate de 75% a hotelului din vârful dealului. ”Situația pe piața actuală, pe plan economic, în industria hotelieră, se bucură de un trend ascendent, infrastructura rutieră se îmbogățește de la an la an, puterea de cumpărare pe plan european crește. Acești facturi susținuți de previziuni financiare temeinic elaborate împreună cu consultanții noștri ne reconfirmă fezabilitatea proiectului Ramada Resort Avrig”, scria Costin Morar în respectivul plan. Administrator special al firmei la acea vreme, el plănuia ca fondurile necesare deschiderii parțiale a hotelului să fie obținute din vânzarea Casei Moraru, cu aproximativ 2,47 mil. de lei. Din acești bani și prin punerea în funcțiune a hotelului de la Avrig, planul de reorganizare propus prevedea achitarea și a 20% din datoriile către furnizori (băncilor fiindu-le solicitată înghețarea dobânzilor), în primele 18 luni.

interior hotel bradu 3

În martie 2015, însă, planul de reorganizare este respins de Tribunalul Sibiu. Costin Morar formulează apel împotriva acestei decizii, iar în septembrie anul trecut, Curtea de Apel Alba Iulia admite acest apel, dispunând rejudecarea cauzei la Sibiu.

110 angajați, teren de fotbal FRF, golf, tenis

Potrivit planurilor inițiale (din 2007), hotelul ar fi trebuit finalizat parțial în decembrie 2012. Pentru a funcționa, organigrama propusă era de 120 de persoane. ”Echipa de top management urmează să fie compusă din profesioniști, iar restul staff-ului urmează să fie selectat din zona județului Sibiu și format în cadrul unității noastre, pe viitor dorindu-ne să devenim și hotel-școală pentru lanțul hotelier WindHam”, se arată într-o prezentare a societății care deține hotelul, prezentare realizată în 2007 și atașată planului de reorganizare din 2014. Aceeași prezentare arată că zona de Spa&Wellness urma să includă o plajă cu 120 de locuri pentru bazinul exterior. În interior, piscina de 8x24 de ml este prevăzută a avea și sistem de înot împotriva curentului. Complexul mai urma să aibă un vitamin bar cu 25 de locuri, saune umede și uscate și bazine cu apă sărată.

În spatele hotelului, urma amenajată și o capelă pentru ceremonii religioase, dar și un teatru de vară, un teren de fotbal cu iarbă naturală la dimensiuni agreate de Federația română de fotbal, două terenuri de tenis cu zgură și un golf driving range (zonă de antremanent) cu 20 de poziții.

interior hotel bradu 2 interior hotel bradu 5 Simulări din planul de reorganizare:simulare 4 simulare 3 simulare 2 simulare 1

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 14009

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

6 comentarii

Dragos V-o Da

Acum 2 ani

Da’ numa’ si numa’ hoti la consiliu judetean?
Raspunde

Munteanu

Acum 2 ani

Ce minte o fi avut sa construiasca asa o hardughie in varful dealului?! Cine naiba sa s-ar fi dus acolo? Putea sa faca o constructie mai modesta...Grandomania...
Raspunde

Zacuscă

Acum 2 ani

O mizerie comunistoida... mare, urata si de prost gust cu o arhitectura cretina... se vede ca e produsul unui pungas hidos de 2 lei ajuns "pe functie".

Raspunde

Profu

Acum 2 ani

Merge mai bine azil pentru seniori
Raspunde

Patri

Acum 2 ani

1-da de acord excelent loc de camin seniori 2-cine io dat(girat) atitia bani,ce garantii etc? 3-multe lucrari s-au facut cu ajutorul falimentare mecanica mirsa 4-hotie,hotie da sa stim si noi
Raspunde

Luca

Acum 2 ani

Stilul este specific "Marginimii" , dar tare mult as vrea sa stiu numele celui care a proiectat aceasta cladire .
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus