Joi,
02.02.2023
Parțial Noros
Acum
3°C

Cum a funcționat grupul infracțional care a cauzat prejudicii firmei Medical Corp Sibiu. Cu banii furați au cumpărat o mașină de lux

Cum a funcționat grupul infracțional care a cauzat prejudicii firmei Medical Corp Sibiu. Cu banii furați au cumpărat o mașină de lux

Administratorul unei firme de import și distribuție de aparatură medicală din Sibiu a fost înșelat de o grupare infracțională destructurată ieri de autorități. Prejudiciile se ridică la peste 90.000 de euro, arată Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu.

Actualizare. Potrivit reprezentanților Inspectoratului de Poliție al Județului Sibiu, gruparea urmărea firme cu capital important, iar după preluarea acestora membrii grupării solicitau retragerea unor sume de bani, emiterea unor bilete la ordin în alb sau achiziționarea în leasing a unui autoturism de lux. Autoturismul, în valoare de 96.000 euro, a fost recuperat cu ocazia efectuării perchezițiilor.

În urma perchezițiilor a fost ridicată și suma de 5.100 euro, un pistol cu aer comprimat deținut ilegal, sisteme informatice, ștampile și documente aparținând unor societăți comerciale.

Știre inițială. Cercetările polițiștilor sibieni și ale procurorilor au relevat faptul că o grupare infracțională ar fi înșelat administratorul Medical Corp Sibiu, care ar fi fost înlocuit de un membru al grupării pentru ca mai apoi infractorii să cauzeze prejudicii financiare importante firmei în cauză. Prim-procuror Ion Veştemean, în calitate de purtător de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu, explică ce s-a întâmplat în acest caz, după primele informații culese.

Din primele indicii existente în cauză reieşea faptul că, în perioada iulie 2020 - aprilie 2021, patru persoane, împreună cu persoane neidentificate încă, s-au constituit într-un grup infracţional organizat în scopul comiterii infracţiunilor de înşelăciune, falsuri şi efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos. Susnumiţii au indus în eroare o persoană vătămată din mun. Sibiu, pe care au determinat-o sub diferite pretexte mincinoase să deschidă un cont bancar în numele SC Medical Corp SRL (societate al cărei asociat şi administrator unic este persoana vătămată) şi să-l împuternicească pe cont pe unul dintre membrii grupării, pentru ca ulterior, prin depunerea mai multor înscrisuri la O.R.C., înscrisuri întocmite în mod fraudulos şi semnate în fals prin contrafacerea subscrierii persoanei vătămate, membrii grupării să solicite şi să obţină revocarea persoanei vătămate din funcţia de asociat şi administrator unic al SC Medical Corp SRL şi înlocuirea acesteia cu unul dintre ei, membrii grupării având în acest mod acces la toate resursele financiare ale societăţii şi posibilitatea de a încheia orice acte în numele societăţii, fără ca persoana vătămată să aibă vreo cunoştinţă de acestea.

Din cuprinsul actului de sesizare elaborat de victimă în data de 19 aprilie 2021 a rezultat că în data de 16.03.2021 persoana vătămată a fost anunţată printr-un mail de reprezentanţii BCR că în urma unei verificări de rutină apar schimbări în acţionariatul S.C. EDAS EXIM S.R.L. la care partea vătămată era este asociat unic şi administrator, în sensul că a fost înlocuit de către un cetăţean moldovean cu domiciliul în Republica Moldova, raionul Dochia, sat Cotova.

Prin ordonanţa din data de 26.04.2021 a procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu s-a dispus conexarea dosarului nr. 301/P/2021 la cauza înregistrată sub nr. 271/P/2021, având în vedere că între cele două cauze există legătură, în ambele cauze efectuându-se cercetări cu privire la săvârşirea unor infracţiuni care au intrat în scopul aceluiaşi grup infracţional organizat, faptele fiind comise de membrii aceleiaşi grupări şi prin acelaşi mod de operare, astfel că se impune reunirea cauzelor în vederea unei mai bune înfăptuiri a actului de justiţie. 

Constatând că în cauză că există probe din care rezultă bănuiala rezonabilă că suspecţii au săvârşit infracţiunile cu privire la care se efectua urmărirea penală in persona prin ordonanţa din data de 26.05.2021 s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de cinci  inculpaţi (unul dintre aceștia cetățean al Republicii Moldova), pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, de înșelăciune, în formă continuată, de fals în înscrisuri sub semnătură privată, înșelăciune, în formă continuată, de fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Față de toți cei cinci inculpați a fost luată măsura reţinerii pe o durată de 24 ore, începând cu data de 26.05.2021 .

S-a avut în vedere valoarea mare a prejudiciului material creat efectiv şi cuantificat până la acest moment - cel puţin suma de 20.407,45 lei şi suma de 86.425,81 euro (cu precizarea făcută anterior că urmările au fost mult mai grave, fiind produse consecinţe însemnate prin împiedicarea desfăşurării activităţii celor două firme).

Pagubele create de membrii grupării ar fi fost mult mai mari în lipsa unei intervenţii prompte a organelor de urmărire penală care au procedat la restituirea părţilor sociale către administratorii de drept ai SC Medical Corp SRL şi SC Edas Exim SRL, care şi-au reluat astfel funcţia de unic asociat şi admnistrator.

Astfel, valoarea finală a prejudiciului cauzat persoanelor vătămate nu s-a datorat nicidecum atitudinii inculpaţilor (care au încercat să folosească biletele la ordin, să deschidă conturi bancare pe numele societăţilor preluate în mod abuziv, să achiziţioneze telefoane/cartele telefonice şi, mai mult decât atât, chiar să înstrăineze imobilul în care locuieşte persoana vătămată cu familia acestuia), ci doar intervenţiei prompte a organelor de urmărire penală.

Prin referatul procurorului din data de 27.05.2021 s-a solicitat judecătorului de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Sibiu luarea măsurii arestării preventive, pe o perioadă de 30 zile, începând cu data de 27.05.2021, până la data de 25.06.2021 inclusiv, faţă de cei cinci  inculpați.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

Yyy

Acum 1 an

cum poti sa fii unic asociat si administrator al unei firme si sa vina niste moldoveni sa te convinga (de buna voie, inteleg din expunere) sa deschizi cont si sa le dai drept de semnatura? ori esti prost gramada, ori ceva lipseste din poveste...
Raspunde

Mishu

Acum 1 an

"..o persoană vătămată din mun. Sibiu, pe care au determinat-o sub diferite pretexte mincinoase (n.n. - ???) să deschidă un cont bancar în numele SC MC SRL (societate al cărei asociat şi administrator unic este persoana vătămată) şi să-l împuternicească pe cont pe unul dintre membrii grupării" Ca stirea sa fie intr-adevar relevanta si demersul jurnalistic sa isi atinga scopul de informare a publicului, cred ca trebuiau prezentate care sunt acele pretexte mincinoase. Ca si alti proprietari de afaceri sa stie sa se fereasca.
Raspunde

Eugen

Acum 1 lună

Deci nu am înțeles nimic! Ar trebui specificat mai exact in articol și metodele prin care au reușit sa îl convingă pe acest unic administrator și asociat nu doar bla bla bla repetat încontinuu!!! Dacă nu este adevărat?

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus