Joi,
28.03.2024
Innorat
Acum
11°C

Contracte de 700.000 de lei. O bună parte din presa din Sibiu, chemată la Tribunal din cauza unui primar în conflict de interese

Contracte de 700.000 de lei. O bună parte din presa din Sibiu, chemată la Tribunal din cauza unui primar în conflict de interese

Nouă instituții de presă din Sibiu, șapte firme de consultanță, fostul primar al Avrigului și primăria din oraș, alături de Ministerul Dezvoltării sunt parte a unui proces tocmai pus pe rol la Tribunalul Sibiu. Proces prin care Agenția Națională de Integritate cere anularea a 27 de contracte semnate în cadrul unui proiect cu o finanțare europeană nerambursabilă de 2,5 milioane de euro.

Procesul deschis de Agenția națională de integritate are în spate o poveste din perioada 2010 - 2013. Ani în care s-a derulat CultTour, un proiect finanțat cu 2,5 milioane de euro din fonduri europene nerambursabile. Pe hârtie, obiectivul acestui proiect era ”implementarea strategiilor de conservare și valorizare a siturilor din patrimoniul cultural al grădinilor și spațiilor deschise”. Altfel spus, proiectul avea în vedere promovarea Avrigului prin faptul că găzduiește reședința de vară și grădina baronului Samuel von Brukenthal și că este orașul natal al lui Gheorghe Lazăr. Alături de Avrig, în acest proiect și-au mai pus în valoare și promovat spațiile deschise orașul Veliko Tarnovo din Bulgaria, administrația regională Apuglia din Italia și orașul Alexandropoulis din Grecia.

Un conflict de interese

Proiectul s-a întins pe trei ani și s-a concretizat prin întocmirea a tot felul de strategii, masterplan-uri, dar și campanii de promovare și publicitate. Strategii și publicitate care au vizat, în cazul Avrigului, în special Reședința de vară a lui Samuel von Brukenthal. Domeniu care, la un an după ce Primăria Avrig a demarat proiectul CultTour, a fost închiriat de Klingeis Consulting, firma primarului Arnold Klingeis (foto principală), a soției și fratelui acestuia. 

Ca urmare a faptului că fondurile europene atrase de Primăria Avrig au fost folosite inclusiv pentru a promova Reședința de vară a fostului baron, administrată de familia primarului, Agenția Națională de Integritate a deschis o investigație. Și, după doi ani de cercetări, printr-un raport finalizat în februarie 2015, ANI a stabilit că este vorba de încălcarea legislației. Și că Arnold Klingeis, primar al Avrigului în perioada 2008 – 2016, s-a aflat în conflict de interese, investind din fonduri publice în strategii, promovare și publicitate și pentru un obiectiv exploatat economic de către el și familia sa. ANI l-a reclamat pe Klingeis și la DNA, dar în timpul proceselor care au urmat, fostul primar din Avrig a declarat că nu s-a mai ajuns la urmărirea penală.

După încheierea proiectului CultTour, primarul Avrigului din acea perioadă estima o creștere semnificativă a numărului de turiști

Arnold Klingeis a contestat raportul Agenției de Integritate, arătând că afacerea lui de la reședința de vară din Avrig a fost promovată prin contracte separate încheiate de firma sa și nu prin contractele finanțate prin CultTour. În primă fază, Curtea de Apel Alba Iulia i-a dat dreptate. Magistratul Curții a considerat că, indiferent dacă reședința de vară a lui Samuel von Brukenthal era închiriată de către primar, aceasta oricum ar fi beneficiat de reclamă în cadrul programului CultTour. ”În acest context, chiar dacă reclamantul (Arnold Klingeis – n.r.) a avut posibilitatea să anticipeze că promovarea și publicitatea proiectului CultTour implică automat promovarea și publicitatea îndeosebi a ansamblului reședința de vară și parcul Samuel von Brukenthal, caracterul potențial al folosului material, constând în mărirea patrimoniului familiei reclamantului prin mărirea cifrei de afaceri și profitului nu demonstrează un interes personal de natura celui prevăzut de art. 70 din Legea nr. 161/2003”, se arată în hotărârea dată de Curtea de Apel Alba Iulia pronunțată în octombrie 2016.

ANI a formulat însă recurs, iar procesul s-a încheiat la Înalta Curte de Casație și Justiție a României, care a considerat că primarul Klingeis a fost în conflict de interese. ”Respinge în tot acţiunea reclamantului Klingeis Arnold Gunter ca neîntemeiată. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi 18 martie 2021”, se arată în minuta publicată de Înata Curte.

Mai multă consultanță decât publicitate

Dacă Înalta curte de casație a stabilit definitiv și irevocabil că Arnold Klingeis a încălcat legea, inspectorii Agenției Naționale de Integritate au trecut la următorul pas. Și în cea de-a cincea zi a lunii mai 2021 au depus o acțiune la Tribunalul Sibiu prin care cer anularea tuturor contractelor încheiate de Primăria Avrig în cadrul proiectului CultTour, contracte care aveau legătură cu conflictul de interese stabilit definitiv și irevocabil de Înalta Curte. În total, e vorba de 27 de contracte semnate în perioada februarie 2012 – noiembrie 2013 în valoare totală de 690.540 de lei. În proces au fost citați ca pârâți și Primăria Avrig, entitatea care a implementat proiectul CultTour, dar și Ministerul Dezvoltării Regionale, instituția prin care au fost virați banii europeni nerambursabili.

”ANI are dreptul de a solicita în instanță anularea acelor acte juridice și administrative încheiate de o persoană evaluată față de care s-a stabilit în mod definitiv starea de conflict de interese, acte care au fost încheiate în stare de conflict de interese, precum și repunerea în situația anterioară”, extras din cererea depusă la Tribunalul Sibiu de către ANI

Din cele 27 de contracte pe care ANI le cere anulate, 14 sunt contracte de publicitate, nouă sunt contracte de consultanță și management și patru sunt contracte de realizare a materialelor de promovare. Interesantă este și proporția sumelor alocate acestor contracte. În sensul că valoarea contractelor de consultanță este de opt ori mai mare decât cea a contractelor de publicitate și de peste 100 de ori mai mare decât cea a materialelor de promovare realizate în cadrul acestui proiect.

Aproximativ 75.000 de lei este valoarea contractelor de publicitate încheiate cu societăți din domeniul mass-media din Sibiu. Cel mai mic contract este de 900 de lei, pentru publicarea unui articol pe două pagini, și cel mai mare contract este de 16.273 de lei, pentru difuzarea a 225 de spoturi TV și realizarea unei emisiuni despre ”Toamna barocă la reședința de vară a lui Samuel von Brukenthal”.

De cealaltă parte, cel mai mic contract de consultanță are o valoare de 4.029 de lei (consultanță pentru organizarea unui tur de presă), cel mai mare fiind de 73.734 lei (contract de consultanță expertiză externă, încheiat cu o firmă din Munchen, care a mai beneficiat în aceeași zi de un contract similar, în valoare de alți peste 64.000 de lei).

Prezentarea masterplanului turistic realizat în cadrul proiectului CultTour în cadrul unuia din contractele de consultanță. Sursa foto: planwerkcluj.org

Cel mai mare contract semnat în cadrul proiectului a fost cel de asigurare a managementului proiectului: 276.074 de lei a plătit Primăria condusă de Arnold Klingeis pentru acest contract.

Toate cele patru contracte de producție a materialelor de promovare (flyere, agende, pixuri etc) au o valoare de nici 6.000 de lei.

Lista contractelor pe care ANI le cere acum anulate

Societate contractată

Valoarea contractului (lei)

Obiect

Contracte de publicitate

Media Group Services International

8.875

Promovare, publicitate și difuzarea, timp de cinci luni, de spoturi radio

Zile si Nopti Media Shop

4.407

Publicarea a cinci articole de promovare

Mesagerul Press

1.700

publicarea a cinci comunicate de presă

Casa de presă și editura Tribuna

4.447

publicarea a 15 articole

TV Management SRL

16.273

difuzarea a 225 de spoturi publicitare video și realizarea unei emisiuni de promovare

MBGR International

5.390

publicarea a două articole ample (de câte șase pagini fiecare) despre CultTour

Cargo Speed SRL

3.720

realizarea a două emisiuni de câte o oră

Ariette SRL

10.938

difuzarea a 120 de clipuri publicitare

Media Group Services International

9.090

servicii de promovare la nivel național a evenimentului ”Toamna barocă la Avrig”, prin difuzarea de reclame radio

Zile si Nopti Magazine

1.372

promovarea la nivel național a evenimentului ”Toamna barocă la Avrig”

Ariette SRL

4.532

difuzarea a opt clipuri publicitare și realizarea la fața locului a unei emisiuni în scopul promovării evenimentului ”Toamna barocă la Avrig”

Mesagerul Press

1.600

publicare macheta si un articol post eveniment despre ”Toamna barocă...”

Mesagerul Press

1.600

un articol post-eveniment pe două pagini color despre ”Toamna barocă...”

Mesagerul Press

900

un articol pentru promovarea CultTour, în iunie 2013

Subtotal promovare

78.844

 

Contracte de consultanță

Blue Advancing European Projects GBR, Munchen

73.734

servicii de consultanță de expertiză externă în cadrul proiectului CultTour

Blue Advancing European Projects GBR, Munchen

64.117

servicii de consultanță de expertiză externă în cadrul proiectului CultTour

BDR Associates Communication Group, București

4.029

consultanță pentru implementarea unui tur de presă pentru evenimentul ”Toamna barocă la Avrig” din 6 octombrie 2012

PFA Sinca Maria Consulting, Mârșa

44.168

servicii de consultanță în cadrul proiectului CultTour

Blue Advancing European Projects GBR, Munchen

32.676

servicii de expertiză în vederea implementării strategiei de marketing în cadrul proiectului CultTour

Untravelled Paths Limited, Londra

45.000

servicii de consultanță în cadrul proiectului CultTour

Planwerk SRL, Cluj-Napoca

31.428

servicii de consultanță de expertiză externă în vederea elaborării Master Planului Turistic al zonei administrative Avrig

Fundaţia Transilvană Pentru Dezvoltare Integrată, Protecţie Şi Revitalizare A Patrimoniului Cultural Heritas, Sibiu

38.675

servicii de consultanță în vederea Strategiei de marketing referitoare la zona administrativă a orașului Avrig

Asocierea Euro Proiect - Proms Concept Group SRL, Cluj și București

276.074

management tehnic si financiar al proiectului

Subtotal consultanță și management

609.901

 

Contracte pentu materiale promoționale

RCV Cponcept SRL

2.419

materiale de promovare (afișe, ecusoane, invitații, diplome, mape de prezentare) pentru evenimentul ”Toamna barocă la Avrig”

RCV Cponcept SRL

1.073

execuție materiale de promovare (agenda evenimentului, plan de situațue și prezentare Fundația Brukenthal, schița CultTour în română și engleză)

Metropolis SRL

815

materiale de promovare

Constant SRL

1.488

5.000 de flyere despre CultTour

Subtotal materiale promovare

5.795

 

Total

690.540

 

Sursa informațiilor: acțiunea inițiată de ANI

”Este o exagerare totală”

Contactat de Turnul Sfatului, Arnold Klingeis, fostul primar al Avrigului, arată că deciziile definitive ale judecătorilor nu au avut în vedere faptul că el și familia sa nu au avut niciun beneficiu direct de pe urma implementării proiectului CultTour.

”Proiectul acela a promovat orașul, cu toate obiectivele sale. Aici intră și Valea Avrigului, și Muzeul lui Gheorghe Lazăr, dar și Palatul Brukenthal, care nu putea fi scos din acest proiect. Palatul Brukenthal este un patrimoniu cultural renumit și nu avea cum să nu fie promovat în cadrul acestui proiect. Dar asta nu înseamnă că mi-am promovat propria afacere, deoarece aici (la reședința de vară de la Avrig a lui Samuel von Brukenthal – n.r.) erau mai mulți chiriași pe vremea aceea. În niciun contract nu mi-am promovat propria firmă”, arată Klingeis pentru Turnul Sfatului.

Captură din ziarul editat de Primăria Avrig în perioada implementării proiectului CultTour

Anularea contractelor va însemna și returnarea sumelor care au circulat ca urmare a prestării de servicii. Soluție la care fostul primar speră să nu se ajungă. ”Eu sper că instanța va înțelege că nu sunt ce bani să fie dați înapoi. Este doar o interpretare că eu am beneficiat colateral de aceste contracte, când nu există un prejudiciu. Și nu există un avantaj direct pentru mine. Mass-media și-a făcut treaba și a promovat orașul Avrig. Este o exagerare totală ce se întâmplă cu acest proces. Că eu sunt un chiriaș este altceva, dar asta nu înseamnă că am beneficiat de ceva din faptul că am făcut reclamă orașului în Tribuna sau Mesagerul. Eu, până la urmă, am adus la Avrig un proiect care a adus reclamă orașului. Implicit și Palatului, deoarece acesta nu putea fi scos din oraș”, adaugă Klingeis.

În ceea ce privește instituțiile de presă chemate în fața instanței în cadrul acestui proces, reprezentanții acestora sunt liniștiți: mass-media din Sibiu a prestat serviciile prevăzute în contracte, prin urmare nu ar exista un motiv ca banii să fie luați retroactiv din conturile instituțiilor de presă. ”Între noi și Primăria Avrig a fost un contract la nivelul anului 2012, prin care noi urma să publicăm niște acțiuni care mediatizau acțiunile din cadrul acestui proiect, CultTour. Noi am prestat serviciile exact conform contractului, am fost corecți și prompți, deci din punctul nostru de vedere nu are ce să se fie în neregulă”, arată Mircea Bițu, directorul Tribuna.

Notă: Turnul Sfatului nu a fost implicat în niciun fel în derularea proiectului CultTour

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

10 comentarii

Alin

Acum 2 ani

Mamaaa ce corupti, si asta e doar o farama!

Raspunde

Mission

Acum 2 ani

Cand esti declarat ca fiind "in conflict de interese" de catre ANI, inseamna ca dai bani unor firme ale familiei?ale tale personale?ca esti membru in acea firma? Pai asta ne este para indarat? Aduca dai din banul public firmelor tale?si se sesiseaza DOAR ANI?
Raspunde

John doe

Acum 2 ani

Deci primaria in care Klingeis era sef a inchiriat un obiectiv turistic fix unei firme a lui Klingeis. Un fel de Klingeis paseaza, Klingeis suteaza si arbitrul Klingeis fluiera. Si lui i se pare ca are lumea ceva cu el??? Cine se ocupa de telecabina de la Balea? Sau altcumva formulata intrebarea, cine se ocupa de singura varianta de urcare la Balea lac in 3/4 de an in care drumul este inchis? Mai poti face ceva in Avrig fara sa ii aduci profit lui Klingeis? Inca putin si asta schimba numele Avrigului in AvriKling.
Raspunde

Patri

Acum 2 ani

gresita denumirea avrigului este KLINVRIG (orasul a fost condus cred ca 12 ani de fam und zu von klingeis) sa vedem ce zice fdgr,iohanis,...............................,un telefon ceva
Raspunde

Ada Abrudean

Acum 2 ani

Din cate stiu eu, nu doar telecabina si drumul, ci insasi cabana Balea e administrata tot de familia Klingeis, ca sunt vreo 3 frati cu copiii lor.. Dar poate nu sunt la curent cu ultimele noutati si ma insel.
Raspunde

Ada Abrudean

Acum 2 ani

Din fondul ala de 11,2 milioane de lei (in 2012 - 2013 euro era in jur de 4,5 lei) Klingeis a atras 6%. Cati bani o fi atras celelalte 3 locatii din proiect si pe ce i-o fi cheltuit? Doar asa, ca idee, orasele Velko si Alexandropoulis au cate 80.000 de locuitori, iar regiunea administrativa Apuglia are 4 milioane. Ce-o fi cautat in schema respectva Avrigul, cu 12.000 de locuitori? Oricum, se pare ca Klingeis a cheltuit banii cam aiurea si cu tendinta catre anumite avantaje personale.
Raspunde

Ion

Acum 2 ani

Chiar sunt curios daca se întâmplă ceva cu adevărat în urma acestui proces. Cercetează cineva mai în amănunt ceea ce avrigenii știu bine: jaf din banii publici și comunitari. Poate vine cineva cu ideea că e o chestie cu etnia. Ha,ha. Cinstiții noștri sași !!
Raspunde

Mission

Acum 2 ani

Mai, daca ii aud si pe astia ca spun ca-s discriminati nu stiu ce fac! Mai ramane sa incepeti toti romanii sa strigati ca sunteti discriminati de politicieni corupti, de medici corupti, de primari corupti, de presedinti betivani si paranoici! Ciudate vremuri mai traim!
Raspunde

Che

Acum 2 ani

Dar pensiunea lui taicas’u de la Porumbacu de sus cu cele 10 ha pădure cum au fost luate ? Ne poate raspunde cineva ? DNA unde ești ??? A pardon e prieten cu Johannis ,scuze am crezut ca ....
Raspunde

Mission

Acum 2 ani

A, pai daca are prietenii cu nenea Johannis. Lasa ca i se termina si lui mandatul de presedinte. Abia astept sa vedem cum si daca se scoate Basescu ca a dat cu semnatura ca nu a fost turnator si el a fost colaborator. Sa vedem daca mai exista justitie. Daca exista , o sa ia condamnare. Daca nu, GHINION!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus