FOTO-VIDEO Rușinea Sibiului: Tone de gunoaie strânse de autorități de pe malul Cibinului, lângă biserică

La aproape o lună de la demararea unei ample acțiuni de ecologizare a Cibinului, în zona străzii Grâului din Turnișor, autoritățile au strâns câteva tone de gunoaie.

La începutul lunii mai, Turnul Sfatului prezenta situația dezastruoasă a malurilor Cibinului, în special în zona străzii Grâului. Cantități uriașe de gunoaie se revărsau în apele râului și erau antrenate în aval, spre oraș.

”Sunt zeci de straturi de gunoaie care sunt acolo de ani de zile. Se pot observa izolații de la cabluri de curent, de aceea văd de multe ori un fum negru cum se ridică deasupra palatelor”, spunea, la momentul respectiv, sibianul care a realizat imaginile rușinoase pentru un oraș precum Sibiul.

Câteva zile mai târziu autoritățile se mobilizau și începeau o amplă campanie de ecologizare. Aproape zi de zi, numeroși angajați ai Serviciului de Salubrizare, precum și ai companiei Soma, au strâns sute de saci de gunoaie. Mașinile de gunoi au făcut zeci de drumuri, cantitatea totală ridicată fiind de peste șase tone, în condițiile în care a predominat plasticul.

În cursul zilei de ieri, muncitorii Soma ridicau ultimii saci, în urma acțiunii lor rămânând rămășițele unei adevărate gropi de gunoi înființată ad-hoc.

La câțiva metri de apă, se pot distinge clar urmele unor focuri uriașe. Numeroasele resturi de cabluri și bucăți de plastic topit pot duce doar la concluzia că aici ani de zile s-au topit cabluri electrice pentru a scoate la iveală metalele relativ prețioase. O zonă cu o suprafață de cel puțin 20 de metri pătrați este arsă complet, de sub cenușă și funingine ieșind din pământ resturi din plastic și sârme.

Lângă ”vatră” se află o construcție ilegală, ridicată din BCA, în care probabil cei care au ars cabluri s-au adăpostit pe timp de noapte de frig și ploi.

De fapt, întreaga zonă trădează existența unei adevărat proces industrial de extracție a metalelor din cabluri electrice și nu numai. Într-o curte cu acces dinspre strada Grâului s-au găsit urmele unor cantități mari de resturi care, după ce erau dezmembrate sau topite, erau aruncate direct în Cibin.

Vegetația abundentă susținută de ploile din ultimele zile acoperă, treptat, covoare din cioburi și bucăți din ceramică izolatoare. Arcurile din metal ale unor saltele și capetele unor stâlpi de curent electric sunt prea mari pentru fi ascunse.

”Aici a fost o muncă uriașă, noi am făcut tot ce am putut. Era nevoie de utilaje grele, cu cât sapi mai mult după gunoaie cu atât găsești mai multe. Am impresia că niciodată nu gați”, spune un muncitor transpirat de efort.

Oriunde înfigi lopata, dai de cabluri electrice și plastic topit. În spatele coșmeliei improvizate se află două baxuri enorme cu resturi din ceramică de la stâlpii de curent.

Toată zona descrisă mai sus se află în spatele Bisericii Penticostale Filadelfia. De altfel, pentru a le căra de pe malul Cibinului, muncitorii de la Soma au parcat în curtea bisericii utilajele. Ei spun că și din curte au strâns gunoaie, acolo unde au putut. Pentru că sunt locuri unde nu au avut acces, cum este demisolul bisericii, în care se pot vedea noi cantități mari de gunoaie și resturi din construcții.

Tot în curtea bisericii se află fundația unei clădiri neterminate. De la temelie și până la nivelul solului iarăși se găsesc gunoaie cât vezi cu ochii. Într-o altă parte a curții, cea dinspre râu, se mai pot vedea componente din plastic de la diferite mașini. Ca într-un film de Kusturica, lângă biserică se află parcat un imens Cadillac aflat în descompunere.

”Mizeriile astea... am impresia că în câteva săptămâni le vedem tot în Cibin”, spune un alt muncitor dezamăgit.

Chiar la intrare în biserică scrie mare, pe un fel de cort improvizat: ”REGELE INTERNAȚIONAL AL ROMILOR”. Dorin Cioabă, fiul celui care se autointitula ”relege internațional al romilor” susține adesea slujbe religioase aici, multe dintre ele postate sau transmise în direct pe pagina de facebook a Bisericii Penticostale Filadelfia.

În plus, în urmă cu câțiva ani, Dorin Cioabă a inaugurat aici, într-o încăpere a bisericii, un fel de cabinet medical pentru populația romă, eveniment la care a invitat și presa. Parcarea s-a făcut tocmai în zona unde acum s-au ridicat gunoaie. Reporterul Turnul Sfatului a încercat zilele acestea să-l contacteze pe Dorin Cioabă, atât telefonic, precum și în scris, însă fără succes.

Pentru a evita repetarea situației, pe un stâlp la intrarea în curtea bisericii municipalitatea a montat de curând o cameră de filmat îndreptată exact spre curtea bisericii.

Nu în ultimul rând, la câteva zeci de metri de curtea bisericii, pe strada Grâului, înspre strada Alba Iulia, se află scheletul unui fost transformator electric. Clădirea este una de câteva zeci de metri pătrați și este ticsită de gunoaie. Dă senzația că într-una din zilele acestea va exploda, împroșcând deșeuri de jur împrejur.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Turnul Sfatului (@turnulsfatului)

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 7865

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

5 comentarii

Ada Abrudean

Acum 2 ani

Acolo nu se poate face curatenie (adica sa rascolesti pamantul 1m in adancime), decat cu buldozere care sa incarce mizeria in camioane si apoi sa darame si adaposturile alea improvizate.. Iar intreaga activitate sa fie pazita de 20 de mascati inarmati pana-n dinti, adusi din alte judete ca sa nu existe riscul sa fie recunoscuti si amenintati de interlopii care "administreaza" zona si afacerile cu metale colectate sau furate. De ani zile stie toata lumea ce se petrece acolo, dar Primaria e surda si oarba, iar militienii si cei de la mediu sunt ori corupti pana in maduva oaselor ori le este pur si simplu frica sa ia masurile legale cuvenite. Daca omori o cioara te trezesti cu citatie si dosar penal. Astia care otravesc Cibinul si o jumate de cartier cu deseurile si focurile lor nocive nu patesc absolut nimic. Si asta de ani de zile!
Raspunde

Carcotel

Acum 2 ani

Sunt "mai multe rusini ale sibiului", din fericire ne dam seama de ele incet-incet. Poate in vreo 50 de ani coboram si noi din copac sau daca nu, macar peste cativa ani suntem mai atenti pe cine votam la locale ;)
Raspunde

Vaaai

Acum 2 ani

Dar cum sa ziceți asa ceva, vor urla in gura mare ca sunt discriminați! Ar trebui amendați iar având in vedere ca nu vor plăti amenzile proprietățile le pot fi confiscate. Doar așa se poate rezolva problema in acea zona... Pe lângă asta oricum se ard deșeuri cu nori groși de fum la fiecare noua “dezvoltare imobiliară” seara de seara...
Raspunde

Tot eu

Acum 2 ani

De vreun an de zile scriu autorităților despre incinerarea de gunoaie de la Rusciori și deocamdată nu au găsit soluții prin care să oprească fenomenul. Acum focurile se fac mai mult noaptea. Presa m-a ignorat până acum, iar autoritățile au plimbat sesizările mele până au ajuns tot la Primărie, care dovedește dezinteres pentru rezolvarea problemei. Cred că se tratează problema politic.
Raspunde

Somebody

Acum 2 ani

Din păcate asta este rezultatul celor treizeci și doi de ani de "libertate". Semianalfabetismul prostia și idiocratia, au adus lucrurile în situația asta. Nu vin austriecii sa arunce gunoi pe Cibin. Noi suntem responsabili pentru că atât putem. Oricât ne dăm mari că suntem din Ardeal, că nimeni nu-i că noi, că suntem superiori tuturor, rezultatul este asta. Suntem la fel de idioți că și restul țării, pentru că extrapolând, ce-i in Sibiu este în toată țara!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus