Joi,
29.07.2021
Partial Noros
Acum
32°C

GALERIE - La o lună de la începerea strângerii deșeurilor, Cibinul arată mai rău decât groapa de gunoi a Sibiului

GALERIE - La o lună de la începerea strângerii deșeurilor, Cibinul arată mai rău decât groapa de gunoi a Sibiului

Malurile Cibinului, în zona cartierului Turnișor, arată zilele acestea mai rău decât groapa de gunoi a Sibiului. Locatarii aflați în vecinătatea magazinului Lidl, vizavi de baza sportivă a Pompierilor, aruncă direct în apă cantități uriașe de gunoaie, toate fiind preluate încet de valuri. Problema este una veche de ani de zile, de fiecare dată autoritățile ajungând să strângă după persoane lipsite de orice bun simț.

”Capitala Culturală 2007? Summit-ul UE de la Sibiu? Festivalul Internațional de Teatru? Comandamentul NATO? Ăsta e Sibiul, nu ce se întâmplă pe câțiva km pătrați în zona centrală. Ăsta e Sibiul de care ne lovim și pe care îl urâm. Nu există autoritate în conducerea locală. Punct! Anul trecut am fotografiat zona și a apărut la ziar, știam că nu se va întâmpla nimic din păcate. Sunt zeci de straturi de gunoaie care sunt acolo de ani de zile. Se pot observa izolații de la cabluri de curent, de aceea văd de multe ori un fum negru cum se ridică deasupra palatelor. Nu cumva să-i discriminăm și sa-i jignim... Locul lor nu poate fi în civilizație când te porți așa...”, a transmis un locuitor al cartierului Ștrand, care a oferit redacției imaginile de mai jos.

Imaginile dezolante pentru orice oraș civilizat apar la doar o lună după ce autoritățile locale anunțau demararea unei campanii de strângeri de gunoaie pe apele din municipiul Sibiu, atenția fiind îndreptată în special pe zona amintită mai sus.

”Anual se organizează acțiuni de igienizare a malurilor pârâurilor și a râului Cibin, adunându-se deșeurile aruncate de cetățeni sau resturile de vegetație de pe mal, dar și în albie. În 2021 această acțiune a fost planificată începând cu data de 5 aprilie, dacă este posibil din punct de vedere al condițiilor meteo. În plus, pe parcursul anului se desfășoară și alte acțiuni de salubrizare a malurilor, punctual, acolo unde sunt semnalate probleme de către inspectorii Serviciului, de către operatorul de salubrizare sau de către cetățeni”, explica purtătorul de cuvânt la Primăriei Sibiu la finalul lunii martie, când mai mulți sibieni care locuiesc în zonă au semnalat apariția gunoaielor.

Mai mult decât atât, sibianul citat mai sus a filmat inclusiv o gură de scurgere în care se vede cum apă de o culoare dubioasă ajunge direct în Cibin.

”Se vede un canal de diametru mare din care curge o zeamă cu miros de canal și se varsă în Cibin. Canalul e aproape de podul de la Lidl. Apa este probabil din ceva fose, se și vede în imagini culoarea, mai puțin mirosul din păcate. Oribil”, mai spune bărbatul.

Din păcate, gunoaiele prezentate mai sus ajung să fie luate de ape și se opresc în diferite locuri din oraș, sau în aval. Turnul Sfatului a mai prezentat în trecut experiența unui pescar care spunea că ”fenomenul este scăpat de sub control” pentru că ajungi să nu mai vezi apa de gunoaie. Detalii găsiți aici.

Nu în ultimul rând, specialiștii consultați de ziarul Turnul Sfatului arată că această zonă a Cibinului se bucură de o diversitate a florei fiind asemănătoare celei din Delta Dunării.

”Aici crește o vegetație asemănătoare celei din Delta Dunării, cu numeroase plante acvatice și palustre. Într-una din aceste bălți poate fi găsită una din cele șase specii de plante carnivore care cresc în țara noastră - utricularia vulgaris. Este o plantă care se hrănește cu crustacee, cu viermi, care face o floare galbenă foarte frumoasă”, spunea geobotanistul Constantin Drăgulescu, profesor universitar în cadrul Universității “Lucian Blaga“ din Sibiu.

Din păcate, în loc să protejăm și să arătăm generațiilor viitoare, ajungem să îngropăm în plastic unele dintre cele mai frumoase locuri ale Sibiului.

Important de menționat pe această temă este faptul că la finalul lunii aprilie Consiliul Local Sibiu a aprobat un proiect de hotărâre care prevede amplasarea a unui sistem de oprire și curățire a gunoaielor de pe râul Cibin. Doar că un astfel de sistem este mai complex decât pare la prima vedere, iar până la implementarea lui va mai trece mult timp. 

În urma recepționării fotografiilor prezentate mai sus, reporterul Turnul Sfatului a sesizat atât Primăria Municipiului Sibiu cât și Comisariatul Județean al Gărzii de Mediu Sibiu. Serviciul Salubrizare și Protecția Mediului a demarat deja o acțiune în acest sens.

Vizualizari: 4120

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

8 comentarii

H.

Acum 2 luni

Situatia asta (care persista inca din vremea lui kwi si mai departe) zice totul despre impotenta administratiei sibiene de a administra o urbe. In orice oras resedinta de judet din tara asta sufocat de trafic, un spatiu verde complet liber precum Campsor - inspre zona bazei pompierilor, ar fi fost demult transformat cu bani europeni intr-un mare si frumos parc cu multi copaci si zona de promenada pe malul cibinului care sa deserveasca cel putin locuitorii Strandului si Turnisorului. Sa ne spuna fodor cum stam la metri patrati de spatiu verde pe locuitor. Suntem pe ultimele locuri din tara, ce sa mai zicem de media UE. In satul lui fodor, al fdgr, pnl si al presedinteleui acel spatiu e normal sa fie groapa de gunoi, iar campsorul sa fie generator de praf cand putea fi opusul.

Raspunde

Sebi I.

Acum 2 luni

Am umblat mult prin țară și nu numai, dar eu ape mai murdare și mai infecte ca Sevis și Cibin nu am văzut. Decorticatorii de cabluri sunt in lumea lor, ceilalți se rahatesc la propriu în ape și arunca orice, oricând. Imi amintesc ca odată mergeam la T.Rosu și un cetățean neaoș, om " de munte", a oprit pe podul de peste Olt și și-o golit portbagajul de 2 saci menajeri direct în Olt. Pe Sevis, în zona D.na Stanca din Selimbăr, limită cu Sibiu, se plimbă șobolanii precum porumbeii în Piața Mare, pe Cibin găsești orice material îți trece prin minte. Asta e, nimeni nu mai vede nimic, nici autorități, nici cetățeni. Sibiul nu-i doar Centru.
Raspunde

Elena

Acum 2 luni

Mi se pare scandalos bataia de joc in cazul Cibinului! Gunoaie si canalizare ce descarca direct in Rau! Ce zic autoritatile? Nu se autosesizeaza nimeni? Controale si masuri drastice se impun, dragi “alesi”!
Raspunde

Satanael

Acum 2 luni

Pe ei oar Gusterland ii intereseaza, ca acolo au interese! Partidul e-n toate ce sint si vor ride miine la soare, e-n incompetenta lui Fodor, e-n Gusterland, dar e si la Raluca-n gunoaie!
Raspunde

EXCE

Acum 2 luni

Polițiștii locali dau amenzi pentru nepurtarea mastii în loc sa urmareasca adevăratele lepre.
Raspunde

Sibian

Acum 2 luni

Va rog n-o mai deranjati pe doamna primar...are de pregatit sarmale, de pus muraturi, de facut gemuri si rebus. Ce atat zarva pentru nimic?
Raspunde

Mister

Acum 2 luni

Asa vedem la ce e buna aroganta Sibianului....care il intereseaza persoana lui si atat in rest....facem un gard mai mare...Sbiul o sa ajunga sub orase ca Resita ..... sa nu zicem de orase din Sud....
Raspunde

Che

Acum 2 luni

Pentru ce ați mai înființat Serviciul Managementul Deșeurilor dacă nu sunt in stare sa managerieze nimic ? Închideți tot și plecați va rog acasă !!!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus