Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
20°C

Palatul de Justiție așteaptă încă o expertiză. Buget de 1,1 milioane de lei în al 10-lea an de reabilitări

Palatul de Justiție așteaptă încă o expertiză. Buget de 1,1 milioane de lei în al 10-lea an de reabilitări

Tribunalul Sibiu a încheiat la mijlocul lunii trecute un contract de prestări servicii pentru realizarea unei expertize tehnice pentru a se cunoaște exact în ce stadiu sunt lucrările de reabilitare la Palatul de Justiție. Acesta este un prim pas înainte pentru a se demara noi lucrări, după cele începute în urmă cu 10 ani și încheiate în justiție...

Senatorul liberal Nicolae Neagu a inițiat o interpelare către Ministerul Justiției prin care se interesa de stadiul lucrărilor la Palatul de Justiție din Sibiu. Răspunsul nu este însă unul foarte încurajator. În primul rând, s-au făcut lucrări de consolidare, însă nu s-a mai înlocuit lemnăria, așa cum era prevăzut în contractul semnat în iunie 2011. În plus constructorul a dat în judecată Ministerul Justiției prin care a solicitat plăți suplimentare față de valoarea contractului și a câștigat printr-o sentință rămasă definitivă în decembrie 2019. Alt contract, ce viza lucrări de arhitectură și instalații a fost anulat după ce constructorul a executat doar 7% din lucrări. ”Constructorul a notificat rezilierea în data de 3 septembrie 2018, motivat de lipsa dirigentului de șantier pentru mai mult de 30 de zile, acesta dându-și demisia”, se arată în răspunsul transmis senatorului sibian.

Urmează analiza indicatorilor tehnico-economici

Foștii constructori SC INSPET SA și SC CORAL SRL pentru lucrările de consolidare și tâmplărie și SC INSPET SA și SC Athenaeum Construct SRL pentru lucrările de instalații și arhitectură au predat amplasamentul proprietarului iar acesta face acum demersuri pentru a afla ce să ceară următorului constructor printr-o viitoare licitație. ”Pentru a se finaliza lucrările sunt necesare următoarele demersuri principale la nivelul tribunalului Sibiu:

  • Expertizarea tehnică a stadiului de execuție existent;
  • Reproiectare și actualizare indicatorii tehnico-economic ai obiectivului, actualizarea va avea în vedere cel puțin 2 aspecte 1. Din punct de vedere tehnic se va renunța la camerele de consiliu în materie civilă (...) 2. Din punct de vedere economic se va crete valoarea investiției în funcție de sentința arbitrară favorabilă constructorului
  • Aprobarea noilor indicatori tehnico-economici prin Hotărâre de Guvern
  • Derularea procedurii de atribuie a contractului de execuție lucrări pentru restul de executat.

Pentru derularea etapelor arătate mai sus, pentru anul 2021, a fost alocată Tribunalului Sibiu suma de 1.100 mii lei. Tribunalul Sibiu a încheiat Contractul de prestări servicii nr. 5/12.04.2021 pentru realizarea expertizei tehnice, se arată în răspunsul transmis senatorului Nicolae Neagu de către ministrul Justiției, Stelian Ion.

Din 2011, Tribunalul și Judecătoria Sibiu își desfășoară activitatea în spații închiriate.

Detalii despre felul în care au decurs lucrările de reabilitare ale Palatului de Justiție Sibiu, puteți citi aici.

”Doresc să supun atenției dumneavoastră situația imobilului monument istoric – Palatul de Justiție din Sibiu, clădire ce datează din anul 1904 și care, de mai bine de 10 ani se află într-o stare avansată de degradare, devenind pe măsură ce trec anii o ruină. Este cunoscut faptul că lucrările demarate inițial în noiembrie 2011 erau lucrări de reabilitare a clădirii și ulterior situația a devenit una complicată din cauza gradului de afectare a clădirii care necesita consolidări la întreaga structură de rezistență, însă acest proiect bate pasul pe loc de prea mult timp și nu există niciun fel de estimări actuale pentru finalizarea acestor lucrări” – Nicolae Neagu

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

Kukuruku

Acum 2 ani

asta e diferenta dintre guvernul ungar care l-a construit si guvernul roman care l-a distrus.
Raspunde

Der Konig

Acum 2 ani

Rușinoasă și abjectă clasă politică! Să lași mai bine de zece ani o astfel de clădire în paragină, în timp ce instanțele plătesc chirie zeci de mii de euro lunar în alte sedii, înseamnă că ești un furuncul purulent! În astfel de situații, dacă tot ai președinte, guvern și majoritate parlamentară, faci presiuni pentru transferul de proprietate de la MJ la primărie și o faci tu, că ai bani, dar nu îi folosești pentru că ești extrem de prost! Clădirea odată reabilitată înseamnă prestigiu pentru oraș și sursă de venit pentru că o închiriezi pentru fix aceiași bani tot instanței. Infecți politicieni!
Raspunde

A

Acum 2 ani

parcari pentru cei ce vin se fac? nu statii de autobuz, macar parcari...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus