Luni,
24.01.2022
Parțial Noros
Acum
-14°C

”Masterchef” cu angajații Muzeului Astra, în frunte cu directorii Ciprian Ștefan și Dumitru Budrala: „O să gătesc un papricaș”

”Masterchef” cu angajații Muzeului Astra, în frunte cu directorii Ciprian Ștefan și Dumitru Budrala: „O să gătesc un papricaș”

Cu ocazia evenimentului „Noaptea Muzeelor”, vizitatorii Muzeului Astra vor avea inedita ocazia de a degusta preparate special pregătite de echipa administrativă a complexului. Ciprian Ștefan, Dumitru Budrala sau Mirela Iancu sunt doar câteva dintre numele care vor găti pentru sibieni mâine, 12 iunie.

Mirela Iancu, director marketing cultural la Muzeul ASTRA, va pregăti oaspeților o tocană de ceapă cu mămăligă rece.

„Tocana de ceapă este o lecție pe care bucătăria tradițională ne-o dă pentru evitarea risipei alimentare. Totul are preț și fiecare resursă pentru care ai trudit din greu, din primăvară până în toamnă, trebuie utilizată”, a spus Mirela Iancu despre preparatul său.

Papilele gustative ale sibienilor vor fi răsfățate și de Mirela Crețu, director Muzee pavilionare Muzeul ASTRA și Karla Roșca, șefa secției de muzee pavilionare Muzeul ASTRA, care vor pregăti la Noaptea Muzeelor un preparat special, ciorbă de fasole cu ciolan afumat și tarhon.

,,Fierbând molcom în oale de lut special făurite de mâini pricepute de olar, ciolanul de porc afumat și tarhonul desăvârșesc o ciorbă de fasole boabe, cum poate numai la întâlnirile noastre ai să găsești. Vom pregăti și apoi vom servi mâncăruri culese de la suflete alese, dăruite publicului vizitator iubitor de cultură!”, au descris cele două preparatul lor.

Ciprian Ștefan, directorul Muzeului Astra va găti două preparate: papă de coade și papricaș de cartofi cu carne.

„Voi găti două preparate vechi care se consumau în sezonul de vară, specifice zonei Apusenilor. Este vorba despre papă de coade și popricaș de cartofi cu carne. Papa de coade este o mâncare fără carne, care are ca ingredient special cozile de ceapă. După ce se puneau la călit cozile de ceapă se punea lapte, la trei căni de apă se punea o jumătate de cană de apă sau o cană de apă și se lăsa până dădea primul clocot, după ce dădea primul clocot se făcea un amestec cu făină, apă și smântână. La al  doilea fel de mâncare  se călește ceapa, carnea, iar apoi se adaugă apă călduță. După ce dă primul clocot se pune boiaua amestecată cu apă. Era o mâncare de clacă, cum acum este vremea fânului și a cositului, cam aceasta era masa care se servea clăcașilor”, spune Ciprian Ștefan, directorul muzeului Astra.

Dumitru Budrala, regizor, producător, fotograf și director de imagine, directorul fondator al Astra Film Festival, împreună cu colegii săi de la departamentul Astra Film, vor pregăti tocană de miel cu mămăliguță sau un balmoș ceva mai special, denumit sugestiv ,,Balmoșul lui Zamolxe”.

Inițiată de Ministerul Culturii și Comunicării din Franța și patronată în prezent de Consiliul Europei, de UNESCO și de Consiliul Internațional al Muzeelor, Noaptea Muzeelor este un eveniment de succes european desfășurat la nivel internațional și aflat anul acesta la a 17-a ediție.

Citește și „Noaptea Muzeelor: Turnurile de pe strada Cetății, Turnul Sfatului, Muzeul Astra și Muzeul Bisericii Evanghelice, deschise vizitatorilor până la miezul nopții”

Adina Torop

de Adina Torop

Reporter Speciale

adina@turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

Nonick

Acum 7 luni

,,Balmoșul lui Zamolxe” se făcea în Dacia cu mălai făcut din cucuruz care nu fusese încă adus din America.
Raspunde

Gigi contra

Acum 7 luni

Si o ciorba de potroace sa ne dregem dupa asa o noapte lunga...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus