Luni,
06.02.2023
Innorat
Acum
-5°C

Scriitorul Radu Vancu propune schimbarea numelui școlii „Radu Selejan” în Mircea Ivănescu

Scriitorul Radu Vancu propune schimbarea numelui școlii „Radu Selejan” în Mircea Ivănescu

Scriitorul sibian Radu Vancu propune schimbarea numelui Școlii „Radu Selejan” în Mircea Ivănescu. Acesta își justifică propunerea într-o postare pe facebook și spune că, de săptămâna viitoare va face demersurile oficiale în acest sens, inclusiv o petiție prin care să arate că există sprijinul comunității.  

În urmă cu o zi, scriitorul Radu Vancu, a povestește pe pagina de facebook o întâmplare de acum aproximativ 11 ani. Acesta și amintește momentul în care era profesor la Școala Gimnazială nr.17 din Sibiu, actuală „Radu Selejan” și într-o ședință a cadrelor didactice s-a propus schimbarea numelui școlii.

Scriitorul Radu Vancu

Propunerea conducerii de la acea vreme a fost ca școala să poarte numele Radu Selejan un scriitor născut în județul Hunedoara, dar care a trăit o parte a vieții sale în Sibiu. Radu Vancu își amintește că s-a ridicat în ședință și a spus că numele nu este potrivit considerându-l pe Selejan „un scriitor submediocru, întâmplător fost comunist” și a propus, în schimb, ca școala să se numească Mircea Ivănescu considerați a fi unul dintre cei mai apreciați poeți contemporani. Deși mai toți cei din ședință au fost de acord cu el, directorul unității școlare a decis ca școala să se numească Radu Selejan, motivul fiind „...nu putem numi școli după scriitori în viață”. Sun impactul acestei amintiri, Radu Vancu a decis să încerce, din nou, să convingă pe toți cei cu putere de decizie în acest sens, că cel mai potrivit nume al școlii este Mircea Ivănescu.

Mai jos puteți citi, integral, mesajul postat pe facebook de Radu Vancu.  

„A postat mai devreme Vladimir Tismaneanu o fotografie cu Eugen Simion admirându-și propria statuie.

Mi-a adus aminte de ceva - poate că e timpul potrivit pentru discuția asta.

În 2001, eram profesor la școala generală 17. Foarte bună școală, păstrez o amintire admirativă multor profesori de acolo, doamna Corina Avramut pe primul loc, aș zice.

A avut loc atunci o ședință de cancelarie, directorul de atunci a propus ca școala să se numească Radu Selejan. Nu vă spune nimic numele, și pe bună dreptate - Radu Selejan a fost un scriitor submediocru, întâmplător foarte comunist, dar nu asta contează, ci chiar faptul că e submediocru. Nu poți numi o școală, și încă una realmente bună, cu un astfel de nume.

M-am ridicat în ședință, am spus colegilor de cancelarie cine fusese acest scriitor submediocru, propunerea de numire a căzut la vot. Domnul director (care era un tip OK, dar nu se pricepea deloc la literatură) a insistat că trebuie totuși să poarte un nume - am propus atunci numele lui Mircea Ivănescu, care locuia întâmplător la vreo 100 de metri de acea școală.

S-a votat pentru. Aproape unanim, din câte-mi aduc aminte. M-am bucurat - însă degeaba, fiindcă domnul director a spus că nu putem numi școli după scriitori în viață.

După ce am plecat de la acea școală (la care țin mult, am iubit pe acei elevi, îi iubesc încă - iar profesorii de acolo încă sunt cu adevărat buni), a căpătat numele lui Radu Selejan.

Văzând fotografia postată azi de Vladimir Tismăneanu, cu Eugen Simion uitându-se emoționat la propriul bust, mi-am amintit de această poveste. Și mi-am zis că e poate vremea să redeschidem discuția.

Mai ales că, între timp, Mircea Ivănescu a murit.

Au trăit în Sibiu doi mari poeți: Lucian Blaga & Mircea Ivănescu. Poate trei, cu Radu Stanca. Față de memoria lui Lucian Blaga & Radu Stanca, Sibiul și-a făcut datoria. Față de memoria lui Mircea Ivănescu, nu a făcut nimic.

Așa că întreb aici, poate sunt urechi să audă: putem schimba numele școlii Radu Selejan în școala Mircea Ivănescu? Elevii de acolo merită să învețe, profesorii de acolo merită să predea într-o școală care să poarte numele unui scriitor cu adevărat mare, cel considerat de Mircea Cărtărescu & Alexandru Cistelecan cel mai influent poet de după 1945.

Sibiul ar face astfel primul pas important înspre onorarea memoriei lui Mircea Ivănescu”.

Scriitorul va face demersuri oficiale

Contactat telefonic scriitorul Radu Vancu a declarat pentru Turnul Sfatului că demersul său nu va rămâne doar un text scris pe facebook ci va face o solicitare către autoritățile care au putere de decizi în schimbarea numelui școlii.

„Voi depune și o cerere oficială și cel mai probabil voi face și o petiție publică să se vadă că există un sprijin public în sensul acesta. De săptămâna viitoare voi face toate procedeele oficiale în acest sens. Nu o să mă limitez doar la o postare pe facebook”, spune Radu Vancu.

Sursa foto: Arhiva TS

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

9 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Kukuruku

Acum 1 an

fara atat -escu in sibiu. nu ajunge ca corso se numeste balcescu, rusinea rusinilor ca sa aiba nune de valcean.
Raspunde

Gigi contra

Acum 1 an

Radule, in ultima vreme ma uimesti! Indemni oamenii la vaccinare de parca ai fi felcer, acum vrei sa schimbi numele unei scoli! Mircea ivanescu a locuit intr-adevar pe str. Vasile Aaron, dar asta nu inseamna sa dai numele lui scolii din cartier. Ar merita sa-i poarte numele o scoala mai faimoasa.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Un cititor

Acum 1 an

Radu Vancu e mai mult decât submediocru, e mediocru.
Raspunde

ID

Acum 1 an

Când ai prea mult timp liber...
Raspunde

V

Acum 1 an

În vreme ce te tragi de șireturi nu cu un comunist, ci cu un bolșevic sinistru de teapa lui Tismăneanu, pe tine te deranjează că un scriitor pe care-l etichetezi drept “comunist” dă numele unei școli? Wtf? Ești întreg la cap Vancule? Și Mircea Ivănescu a trăit în comunism ca și Radu Selejan. Pentru tine criteriul de departajare a unor scriitori este “comunist” sau “neocomunist”, nu valoarea operei? Păi atunci de ce te închini la altarul bolșevismului reprezentat de Tisminețki și compania? Te-aș întreba pe Facebook dar te-am blocat de mult, am o problemă de acceptare a proștilor ticăloși.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Munteanu

Acum 1 an

Mai mare rusinea! Scolii nr. 17 i s-a dat numele Radu Selejan, iar celalalt Radu vra sa scimbe numele cu cel al scriitorului Mircea Ivanescu in care si-a dat doctoratul si dupa care mananca o paine alba! Radule, de cate ori sa-ti spun sa-ti vezi de poezie, de literatura, de profesorat, de nevasta si copil si sa ne mai lasi in pace?! Apropo... ti s-a publicat un nou jurnal. Vad ca ii faci concurenta lui Cartarescu... Doi scriitori care si-au publicat ditamai jurnalele in timpul vietii... Ciudatenii...
Raspunde

Gogu

Acum 1 an

Radule, ne cunoastem de multa vreme, am observat ca ai ceva cu Radu Selejan (cu amintirea acestuia pt. a a decedat de 21 de ani) . Te-ai mai zbarlit o data la acest nume. Ce ti-a facut tie personal dl. Radu Selejan? Ti-a luat cascavalul de sub nas, boii de la bicicleta? De ce esti atat de inversunat impotriva unui nume? Vezi-ti de literatura ta si lasa vendetele!
Raspunde

Student al lui Radu Selejan

Acum 1 an

Bărbații potenți ai Planetei cuceresc spațiul cosmic, sunt cosmoderni. Radu Vancu a rămas cuceritor de nume de școli generale. În numele demolării prin cultură resetată, reloadata, adică reîncărcată. De asta le arde intelectualilor cu nara subțire?
Raspunde

Patri

Acum 1 an

de la reclama cu cocacola ia banii r vancu?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus