Joi,
30.06.2022
Cer Senin
Acum
15°C

Statuia lui Brukenthal va fi amplasată în Piața Mare în luna august

Statuia lui Brukenthal va fi amplasată în Piața Mare în luna august

Reprezentanții Muzeului Național Brukenthal anunță că în perioada următoare statuia Baronului Samuel von Brukenthal va fi turnată în bronz la Arad, iar în Piața Mare se vor realiza lucrările soclului și iluminatului. Astfel, în luna august, statuia va fi amplasată în centrul orașului.

„Anul 2021 este dedicat la Sibiu Baronului Samuel von Brukenthal, fondatorul Muzeului cu același nume și una dintre personalitățile marcante în dezvoltarea orașului de la a cărui naștere se împlinesc 3 secole. Alături de alte evenimente dedicate Baronului Brukenthal, în acest an, cea mai importantă realizare va fi amplasarea unei monumentale statui în Piața Mare din Sibiu, în apropierea Palatului Brukenthal. Proiectul a prins contur în urma prezentării acestuia de către domnul Alexandru Chituță reprezentanților Clubului Rotary și a conducerii Boromir și Moara Cibin. Astfel , imediat după prezentarea proiectului Boromir a susținut financiar cu peste 60% valoarea acestuia iar Clubul Rotary și Lions Club Brukenthal din Sibiu, câte 20% fiecare în parte”, transmit reprezentanții muzeului Brukenthal într-un comunicat de presă.

Concursul lansat la 15 ianuarie 2021 a fost un succes, bucurându-se de o participare din țară și din străinătate de 21 de proiecte. La 1 martie juriul concursului a  ales proiectul artistului Deak Arpad din Oradea.

Alexandru Chituță, coordonatorul proiectului, spune că lucrările au avansat și că statuia va fi amplasată în luna august în Piața Mare.

„Am făcut zilele trecute o vizită la atelierul artistului din Oradea împreună cu domnul Cosmin Iuga, președintele Clubului Rotary și cu domnul Ioan Muntean, restaurator și artist pentru a vedea mulajul viitoarei statui a Baronului Brukenthal.  Au fost mai multe vizite întreprinse la atelierul artistului pentru a vedea stadiul lucrări și pentru a face, dacă este necesar, recomandări. Am avut bucuria să observăm o realizare extraordinară, la care s-a lucrat mult și bine. Deocamdată sunt peste 1300 kg de lut care alcătuiesc mulajul. Ideea de a avea o statuie a Baronului Samuel von Brukenthal se înfăptuiește pe zi ce trece, pentru că etapa următoare este turnarea acesteia în bronz și sperăm ca aceasta să fie amplasată în luna august în Piața Mare din Sibiu. Ceremonia dezvelirii va avea loc în urma discuțiilor cu doamna Astrid Fodor, Primarul Municipiului Sibiu” a declarat Alexandru Constantin Chituță, coordonatorul proiectului.

Baronul Samuel von Brukenthal va fi înfățișat în ordinal Sf. Ștefan al Mariei Thereza așa cum este înfățișat în tabloul de brand ce se află în salonul de muzică al Palatului Brukenthal din Piața Mare.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Adina Torop

de Adina Torop

Reporter Speciale

adina@turnulsfatului.ro

Comentarii

8 comentarii

Un cititor

Acum 1 an

Ar fi fost mai potrivită o statuie a țăranului român, umilit de brukentali.
Raspunde

@un cititor

Acum 1 an

Adică o statuie pe placul țăranilor.
Raspunde

GicaContra

Acum 1 an

Iar ies la iveala nationalistii de carton. Eu zic sa-l pună pe Ceausescu, un "adevarat" patriot si "aparator" al tăranilor români.
Raspunde

Cristian Sibian

Acum 1 an

@cititor unu...Felicitari! Iata ca apare si primul elitist,von cititor care demasca ferm taranii! Von cititor,stiai ca in timpul vietii, nu a vrut baronul strangator de dijme statuie??? O scris chiar in testamentul propriu.... Dar voi,alde von cititor si neste rotarieni, nimic....trebe statuie musai! Imi aduce aminte de bancul cu babutza care nu voia sa traverseze strada.... Restul e can-can...
Raspunde

Till Eulenspiegel

Acum 1 an

Cred ca ar fi mai potrivita amplasarea statuii in curtea muzeului nu in Piata Mare.Consider ca se impune un referendum local privind preferintele cetatenilor cu drept de vot.Nu m-as grabi nici cu invelirea nici cu dezvelirea...
Raspunde

Gigi contra

Acum 1 an

Ce mare scofala! O statuie oribila!
Raspunde

GicaContra

Acum 1 an

Tu nu mai incerca sa-mi copiezi numele, ca nici macar asta nu iti iese. Cat despre gusturile tale, sunt ferm convins ca tu faceai mai bine din mamaliga la o bauta cu colegii carciumari.
Raspunde

Gigi contra

Acum 1 an

Mai Gica Petrescu, vezi-ti de treaba ta! Ce n-ai mai intalnit oameni care au acelasi nume? Numele tau nu e marca inregistrata... In ceea ce priveste opinia mea, stii ca gusturile nu se discuta... Nici eu n-am comentat cand ti-ai luat nevasta urata...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus