Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
18°C

Protocol de donare de sânge încheiat între AFT, Spitalul Județean și Centrul de Transfuzii din Sibiu

Protocol de donare de sânge încheiat între AFT, Spitalul Județean și Centrul de Transfuzii din Sibiu

Un protocol a fost încheiat între Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu”, Spitalul Clinic Județean Sibiu și Centrul de Transfuzie Sanguină Sibiu în vederea donării de sânge și/sau componente sanguine umane, pentru a se veni în sprijinul pacienților care au nevoie de astfel de transfuzii. Acesta a fost lansat, în 14 iunie, chiar de Ziua Mondială a Donatorului de Sânge. Reprezentanții celor trei instituții spun că obiectul protocolului de colaborare îl reprezintă cooperarea interinstituţională în vederea derulării de activități de mobilizare a persoanelor în vederea donării de sânge, pentru creșterea stocului de sânge necesar efectuării tratamentului transfuzional pacienților internați în cadrul celei mai mari instituții a județului.

Protocolul încheiat între Academia militară din Sibiu, Spitalul Județean și Centrul de transfuzii se desfășoară sub motto-ul „alianță pentru viață” și are ca scop asigurarea cantității de sânge şi componente sanguine umane necesare desfășurării actului medical pentru pacienții internați în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu. Obiectul protocolului de colaborare îl reprezintă cooperarea interinstituţională în vederea derulării de activități de mobilizare a persoanelor în vederea donării de sânge, pentru creșterea stocului de sânge necesar efectuării tratamentului transfuzional pacienților internați în cadrul celei mai mari instituții a județului.

Conform protocolului încheiat AFT Sibiu va realiza promovarea importanței donării voluntare a sângelui şi a componentelor sanguine umane în rândul studenților/cursanților și a personalului Academiei, mobilizarea potenţialilor donatori de sânge şi componente sanguine umane și îndrumarea acestora către Centrul de Transfuzie Sanguină Sibiu și asigurarea programării potenţialilor donatori de sânge şi componente sanguine umane, în vederea donării, în colaborare cu Centrul de Transfuzie Sanguină Sibiu.

„Suntem onoraţi să facem parte din acest parteneriat al cărui scop este acela de a salva vieţi. Academia Forţelor Terestre este o organizaţie care se manifestă activ în viaţa comunităţii locale, care a înţeles că este important să îşi educe studenţii astfel încât aceştia să devină cetăţeni cu spirit civic care să manifeste empatie faţă de cei aflaţi în suferinţă. În permanenţă am răspuns cu promptitudine tuturor apelurilor umanitare adresate până în prezent, fiind conştienţi de faptul că fiecare picătură de sânge donată poate să însemne o viaţă salvată. Ne dorim ca acest parteneriat să aibă viaţă lungă aşa cum sperăm să fie şi a acelora care au nevoie de contribuţia noastră”, a declarat Rectorul AFT Sibiu, gl.bg.prof.univ.dr.ing. Ghiță Bârsan. 

În același timp, SCJU Sibiu are obligația de a transmite Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” Sibiu necesitatea mobilizării donatorilor voluntari și de a facilita accesul potenţialilor donatori de sânge şi componente sanguine umane la actul donării.

„Mulțumim Academiei Forțelor Terestre Sibiu pentru deschidere și implicare în procesul de donare de sânge și Centrului de Transfuzie Sanguină Sibiu pentru activitatea și eforturile de a asigura stocurile necesare. Prin acest gest, donatorii vin în sprijinul semenilor aflaţi în suferinţă și este un gest dătător de speranță pe care sperăm să-l urmeze cât mai mulți oameni și, de ce nu, și alte instituții”, a transmis și managerul SCJU Sibiu, Jur. Forin Neag.

În cadrul protocolului, Centrul de Transfuzie Sanguină Sibiu va asigura măsurile necesare pentru a oferi potenţialilor donatori de sânge şi componente sanguine umane, asigurarea confidenţialităţii, furnizarea informaţiilor necesare potenţialilor donatori, ca donatorii de sânge şi componente sanguine umane să corespundă criteriilor de eligibilitate și programarea potenţialilor donatori de sânge şi componente sanguine umane, în vederea donării.

„Oricine poate avea nevoie, la un moment dat, de sânge. Un accident, o intervenție chirurgicală, o boală hematologică gravă pot duce la pierderi masive de sânge și pot pune în pericol viața celui afectat. Mulțumită celor care donează sânge anonim, sunt salvate multe vieți. De aceea este în interesul tuturor să existe rezerve de sânge sigure. Educația joacă un rol important în menținerea stării de sănătate a unei societăți și în cultivarea unei atitudini pozitive față de donarea de sânge. Mulțumim Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu și Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” Sibiu  pentru implicare în acțiunea de promovare a donării de sânge. De asemenea, mulțumim celor care, prin gestul lor de a dona sânge vin în ajutorul persoanelor aflate în suferință, a precizat Dr. Daniela Ureche, directorul CTS Sibiu.

Prima rundă de donare s-a desfășurat chiar de Ziua Mondială a Donatorului de Sânge, sărbătorită azi, 14 iunie. Începând din 2005, această zi este marcată la nivel mondial ca fiind Ziua Donatorului de Sânge. Un gest simbolic de mulțumire pentru donatorii din întreaga lume și, totodată, o încercare de a conștientiza opinia publică cu privire la importanța acestei activități. Pentru personalul CTS Sibiu este însă o zi normală de lucru. O zi în care au primit donatori din partea AFT Sibiu: 12 studenți ai academiei s-au prezentat pentru donare la ora 10.30. Sunt primii dintr-un proiect pe termen lung, care se va concretiza în etape săptămânale de donare din partea personalului și studenților AFT Sibiu (UM1512).

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus