Sâmbătă,
20.07.2024
Heavy Intensity Rain
Acum
33°C

FOTO - Expoziție de gravuri europene la Muzeul Național Brukenthal. „Este unică în România”

FOTO - Expoziție de gravuri europene la Muzeul Național Brukenthal. „Este unică în România”

Zeci de sibieni au fost prezenți astăzi în grădina Muzeului Brukenthal la deschiderea celei mai importante expoziții de gravură europeană din România. Expoziția denumită „3 secole Brukenthal, Arta europeană, 1500 – 1800” a dus în fața în fața iubitorilor de artă lucrări de gravură după Michelangelo, Da Vinci, Rafael sau semnate de Rubens, Goltzius, Callot, Rembrandt, Goya, Velasquez, Teniers sau Bruegel. La eveniment au participat Constantin Chiriac, directorul Teatrului Național Radu Stanca, E.S. Miguel Maury Buendia, trimisul apostolic al Vaticanului și al papei în România, Reinhert Guib, episcopul evanghelic CA din Sibiu, artista Sofia Fränkl din Nürnberg, Sabin Adrian Luca, directorul Muzeului Brukenthal și Alexandru Chituță, curatorul expoziției.

Evenimentul care aduce împreună doi colecționari Samuel von Brukenthal și George Șerban, s-a desfășurat astăzi, la ora 13, în grădina Muzeului Brukenthal.

„Deschidem în avanpremieră ceea ce se va întâmpla la Muzeul Național Brukenthal, în acest an eveniment, trei secole de la nașterea baronului Samuel Von Brukenthal, expoziție extraordinară intitulată Artă europeană 1500-1800. Colecția lui Gheorghe Șerban este o expoziție deja tradiție pe care muzeul Național Brukenthal o deschide aici în plin sezon estival, după donațiile de grafică pe care domnul George le-a oferit nu doar muzeului Național Brukenthal ci și altor Muzee din România. Ne bucurăm că în momentul de față împreună cu colecționarul Gheorghe Șerban avem peste 700 de lucrări din colecția sa expuse în întreaga țară. Sunt șase expoziții care adună din colecția sa 700 de lucrări de artă românească, stampe japoneze și grafică europeană. Am venit cu această expoziție pentru că se întâlnesc colecționarii. Îl avem pe baronul Samuel von Brukenthal, marea personalitate a Sibiului și a muzeisticii și culturii românești și îl avem pe contemporanul George Șerban. Avem cea mai mare expoziție de gravură europeană care a putut fi organizată pentru prima dată în România pentru că ne întindem pe trei secole. De la lucrări de Rafael, Michellangelo, Leonardo Da Vinci, avem și lucrări originale de Rubens sau Goya. Ne întindem pe câteva secole și câteva țări, o să vedeți în expoziție că avem lucrări din Germania, Italia, Olanda, Țările de Jos, Spania Anglia și Franța. Așadar, o expoziție europeană într-un muzeu european și într-un oraș, la fel, european. Suntem singura instituție muzeală din România care avem o privire de ansamblu, întregitoare, deoarece avem și schițe și grafică și capodoperele Muzeului Național Brukenthal, care sunt semnate de marii artiști. Avem și expoziție de grafică, dar și expoziție permanentă de pictură, o ofertă generoasă în acest an aniversar. Împreună cu Sofia Fränkl și  cu colecționarul George Șerban am hotărât să realizăm o lucrare de grafică reprezentându-l pe baronul Samuel von Brukenthal, veți vedea în expoziție și placa de cupru și gravura”, a spus Alexandru Chituță în deschiderea evenimentului.

Următorul care a preluat cuvântul a fost Constantin Chiriac, care a subliniat importanța acestor evenimente culturale, după o perioadă în care organizarea acestora a fost imposibilă.

„În acest spațiu atât de frumos, e important că avem proiecte de viitor și ne dorim să putem face un sezon Brukenthal în toate aceste spații. E un lucru minunat că ne putem întâlni și sperăm din toată inima că acel senin să ne dea sănătate, forță și bucurie să putem duce mai departe proiectele”, a spus Constantin Chiriac.

„O expoziție unică”

Cea mai importantă expoziție de gravură europeană organizată în România, „3 secole Brukenthal, Arta europeană, 1500 – 1800” aduce în fața publicului, dar și al specialiștilor, lucrări de gravură după Michelangelo, Da Vinci, Rafael sau semnate de Rubens, Goltzius, Callot, Rembrandt, Goya, Velasquez, Teniers,

„Mă bucur să ne revedem în acest moment fericit. Este extraordinar să vii la o astfel de aniversare. Este o expoziție unică, eu n-am văzut niciunde o astfel de expoziție. O fac dintr-o relație excepțională cu acest muzeu, cu Alexandru Chituță cu care reușesc să fac un proiect într-o săptămână, două. Sper să faceți suficiente exemplare din catalog pentru a fi vândute, eu personal nu vând cataloagele, le fac și le dăruiesc, dar Brukenthal poate face asta deoarece sunt unice, nu găsiți în România”, a explicat colecționarul George Șerban.

Sabin Adrian Luca, directorul general al Muzeului Național Brukenthal spune că vede cultura drept colacul nostru de salvare și că acest domeniu începe să-și revină prin organizarea de evenimente de acest fel.

„Trebuie să ne trezim și să nu mai conteze imaginea și să conteze puterea noastră de a asimila lucrurile, de a le duce mai departe, de a le face să fie de calitate și de a uita lucrurile care nu ne pică bine. Pandemia nu ne-a picat bine, în consecință să o uităm și să ne bucurăm  de faptul că sunt mulți oameni care au supraviețuit spiritual acestui dezmăț al boli și trebuie să arătăm din nou faptul că trăim din tot sufletul prin cultura pe care am asimilat-o în timpul vieții. Începem să repornim ceea ce acum doi ani realizam și să  uităm de tot ceea ce nu ne-a convenit și nu ne convine. Să nu ne împiedecăm în lucruri mărunte și să vedem înainte, la fel cum Brukenthal când a înființat acest muzeu, a visat această atmosferă, el fiind acum într-un loc în care vârsta nu mai contează, este alături de noi și vede atât lucrurile bune și frumoase, cât și lucrurile mai puțin bune. Vă mulțumesc că reîncepeți să savurați frumusețile grădinilor Brukenthal, ale oamenilor, și ale tuturor celor care pe lângă industrii cred și în cultură, este colacul nostru de salvare”, a declarat acesta.

Evenimentul s-a încheiat cu un tur special pentru invitați, la care a participat și primarul Sibiului, Astrid Cora Fodor.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus