880 de tinere familii au fost nevoite să caute alternative pentru copiii lor, cărora în cursul anului trecut nu le-au găsit un loc în creșele și grădinițele din oraș. Cea mai mare cerere este pentru locurile din creșe: 647 de cereri pentru un loc în creșele din Sibiu au fost respinse, un număr aproape dublu raportat la capacitatea actuală.
Problemele generate de lipsa locurilor pentru copiii de vârstă preșcolară vin ca urmare a dezvoltărilor imobiliare din Sibiu, dar și din localitățile limitrofe. De unde, părinții – ca urmare a aplicării unei vize de flotant în municipiu – vin să își înscrie copiii la unitățile preșcolare din oraș. În total, reprezentanții Primăriei arată că părinții a 880 de copii nu au găsit un loc în creșele și grădinițele din oraș în cursul anului trecut. ”Această situație se datorează creșterii natalității cu 3% în municipiu și zonele limitrofe, extinderii într-un ritm accelerat a zonelor rezidențiale și, nu în ultimul rând, recentelor revendicări ale clădirilor care găzduiau unități de învățământ”, se arată într-un raport al Serviciului de administrare a unităților de învățământ preuniversitar de stat din cadrul Primăriei Sibiu.
”Doar în anul 2020 au fost 647 de cereri de înscriere la creșă respinse. De asemenea, 233 de dosare pentru înscrierea la grădiniță au fost nesoluționate din lipsă de locuri disponibile”, raport al Primăriei Sibiu
O nouă creșă și grădiniță în Piața Cluj
Acesta este contextul în care, pe ordinea de zi a ședinței Consiliului local de joi, Primăria Sibiu propune alocarea fondurilor necesare pentru ridicarea unei noi construcții în incinta Școlii gimnaziale nr. 12 (din Piața Cluj, nr. 1). ”Construirea unui nou corp de clădire cu destinația creșă și grădiniță cu program prelungit va avea ca rezultat asigurarea accesului pentru 140 de copii de vârstă preșcolară la servicii de educație. Noua clădire va avea un regim de înălțime S+P+E și va fi dimensionată pentru un număr de 60 de copii la creșă și de 80 de copii la grădiniță. Amplasarea clădirii înspre strada Timișoara permite amenajarea unei curți retrase, unde va fi amenajat locul de joacă într-o zonă mai sigură pentru copii”, se arată în documentația care însoțește proiectul de aprobare a indicatorilor tehnico-economici pentru respectiva investiție.
9,8 milioane de lei, cu tot cu TVA, este valoarea estimată a noii construcții, din care lucrările efective de construire și montaj sunt estimate la 7,8 milioane de lei.
Noua creță și grădință urmează a fi ridicate în curtea Școlii gimnaziale nr. 12. Sursa foto: Google Street View
”Obiectivul de investiții reprezintă o prioritate la nivelul comunității din proximitate – cartierul Piața Cluj, iar consecința pozitivă așteptată constă în rezolvarea problemei generată de numărul limitat de locuri la creșele învecinate, în contextul creșterii populației stabilite în acest cartier și în apropierea lui. Această creștere este explicată de numeroasele ansambluri rezidențiale apărute în peisajul urbanistic, atât în cartierul menționat (vezi str. Reconstrucției, fosta bază Metalcar), cât și în cele vecine (Turnișor, Țiglari, Terezian), ansambluri rezidențiale care însumează sute de apartamente, achiziționate în special de populația tânără, de familii nou înființate și familii cu copii”, se arată în raportul de specialitate care însoțește proiectul de hotărâre pentru alocarea de fonduri noii grădinițe și creșe.
Cu anii
Ulterior aprobării indicatorilor pentru noua creșă și grădiniță, administrația locală urmează să demareze procedurile de întocmire a proiectului tehnic și de angajare a unei firme de construcții.
Demersuri care, însă, pot dura ani buni. Spre exemplu, în cazul a două noi creșe pentru cartierele Ștrand și Țiglari, adoptarea indicatorilor tehnico-economici a fost realizată încă din 2017. Zilele trecute abia au fost semnate contractele de execuție, cu termen de finalizare a lucrărilor peste zece luni. Unul din motivele amânării acestor proiecte țin de faptul că administrația locală a urmărit atragerea de fonduri europene pentru ridicarea acestor imobile. Contractele de execuție semnate zilele trecute au o valoare totală de aproape 11 milioane de lei, cu tot cu TVA.
Mai repede, însă, s-au derulat lucrurile în ceea ce privește amenajarea unei noi creșe în cartierul Lazaret, pe strada Lebedei. Aici a funcționat o grădiniță privată, administrată de Asociația ”Surorile Imaculatei din Genova”, care între timp și-a încheiat misiunea la Sibiu. Primăria Sibiu a anunțat în iulie anul trecut că va achiziționa clădirea de pe strada Lebedei, mai ales în contextul în care Asociația a fost de acord să vândă imobilul la jumătate din prețul stabilit de un evaluator autorizat.
În clădirea cumpărată pe strada Lebedei urmează să fie date în folosință, din toamna acestui an, 35 de noi locuri pentru copii de creșă.
Foto: Primăria Sibiu
Clădirea administrativă anexată grădiniței private urmează să fie prima deschisă sub formă de creșă. 35 de copii urmează să își găsească aici locul din toamna acestui an, potrivit unui anunț făcut de primarul Astrid Fodor în cursul săptămânii trecute.
Număr dublat în creșe
391 este numărul total de locuri disponibile în prezent în creșele din municipiul Sibiu. Acest număr ar urma să fie dublat în anii următori, conform promisiunilor administrației locale. Pe lângă noile creșe din cartierele Ștrand (105 locuri), Țiglari (90 de locuri), Piața Cluj (60 de locuri) și Lazaret (35 de locuri), administrația mai are în plan și amenajarea de noi creșe în cartierul Vasile Aaron și cartierul Reșița. ”Prin urmare, prin toate aceste proiecte concrete aflate deja în curs, suplimentăm locurile din creșele sibiene cu peste 400 de locuri noi”, anunța Astrid Fodor, primarul Sibiului, într-un comunicat remis redacției Turnul Sfatului zilele trecute.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Tag-uri: creșă , gradinita , Piaţa Cluj , planuri
Vizualizari: 4547
Ultimele comentarii
Acum 4 ore
HBomb
Acum 4 ore
HBomb
Acum 4 ore
Rob
Acum 5 ore
Pensionar
Acum 5 ore
Oare cand se va interzice aceasta barbarie?