Vineri,
30.09.2022
Cer Senin
Acum
9°C

Sibiul, văzut prin ochi de copil. Muzeu de artă vizuală în aer liber, vitrine colorate în Orașul de Jos și grădini urbane

Sibiul, văzut prin ochi de copil. Muzeu de artă vizuală în aer liber, vitrine colorate în Orașul de Jos și grădini urbane

Ediția Street Delivery din acest an își propune să transforme Sibiul într-un oraș în care bunele practici sunt mărite, reproduse, aplicate, un oraș cu repere adoptate, cu spații deschise comunităților, un oraș văzut de copilul cu înghețata în mână, care vrea să alerge și să se joace. Astfel, pe parcursul a trei luni organizatorii Street Delivery își propun să organizeze mai multe activități care au scopul de a transforma orașul într-unul mai prietenos și mai bun, un oraș văzut prin ochi de copil.

„În 2021, Street Delivery își pune pantalonii scurți, ia mingea la subraț și redesenează orașul așa cum am vrea să fie, cu tot ce-i nevoie aproape de casă. Accesibilizare, siguranță, locuri de joacă și de întâlnire. Strada mea, nu strada nimănui. Orașul nostru, nu al nimănui”, transmit organizatorii evenimentului.

Activități din iulie până în septembrie

De-a lungul întregii veri, din luna iulie până în toamnă, la final de septembrie, Street Delivery Sibiu propune o serie de evenimente prin care va căuta prin joc răspunsul la marile probleme ale orașului acutizate de pandemie și la marile lui lipsuri. Unde ne mai întâlnim? Unde mai mergem la școală? Cu cine mai avem voie să ne jucăm? Ce-a mai rămas din ”hai afară”?

Prima dintre acțiunile propuse este o serie de expoziții care să ne îndemne să descoperim Orașul de Jos, cu o limonadă în mână, prin ochii artei.

„Urmând harta ArtTur-ului propus, ne oprim în fața vitrinelor cândva abandonate și zâmbim. Vitrinele spațiilor Societății Urbana S.A de pe strada Faurului, 9 Mai, Ocnei și din Piața Mică prind astfel viață printr-un circuit artistic și turistic de-a lungul verii, prin implicarea elevilor Liceului de Artă, ai Centrului Școlar de Educație Incluzivă nr.1 sub coordonarea prof. Laura Cândea și ai școlilor din Sibiu care au trimis lucrări realizate de elevi în cadrul provocării Orașul neplictisitor - orașul văzut prin ochii celor ce sunt la vârsta imaginației nelimitate și a curiozității nestăpânite, orașul în care ne-ar plăcea să trăim și pe care vrem să îl percepem ca pe un mare mușuroi ocrotitor, ca pe o oază de explorat, ca pe un întreg spațiu de joacă și de relaxare, orașul prietenos cu oamenii și cu natura, orașul surprinzător și inteligent, practic sau fantastic. Harta turului, în format bilingv, prin care poți descoperi altfel o părticică din frumusețea orașului Sibiu poate fi găsită  la Centrul de Informare Turistică din Piața Mare”, mai spun organizatorii evenimentului.

Activitățile continuă la mijlocul lunii iulie cu amenajarea unei grădini urbane a copiilor, unde cei mici vor descoperi universul grădinăritului, adoptându-și propria plantă pe care să o îngrijească zi de zi în scuar-ul de pe strada Suru, la intersecția străzilor Măgura și Lirei. Sub îndrumarea artistei Coralie de Gonzaga, copiii vor contribui practic la înfrumusețarea spațiului public realizând o pictură murală chiar în grădina dedicată lor.

În luna august, se vor face vizite în cartierele Sibiului pentru a vedea care sunt bucuriile și neajunsurile lor, într-o colaborare cu voluntari ai revistei „Exercițiul 18”. Acțiunea va rezulta în identificarea unor potențiale centre sociale și culturale în cartierele orașului, zone în care ne dorim să ne întoarcem cu povești și acțiuni inspirate din comunitate.

„Iar luna septembrie va elibera din nou, pentru a patra oară Piața Schiller de mașini, însă într-un context inedit, diferit față de anii trecuți, transformând strada Arhivelor într-un muzeu de artă vizuală în aer liber. Tot luna septembrie va lansa o nouă provocare, leapșa, propunând un nou spațiu dedicat oamenilor în Sibiu – de dragul jocului, pe acela îl vom dezvălui doar atunci”, spun organizatorii despre activitățile din luna septembrie. 

Mai multe detalii legate de inițiativa celor de la Street Delivery Sibiu găsiți pe pagina de facebook a acestora.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Adina Torop

de Adina Torop

Reporter Speciale

adina@turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus