Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
17°C

Ce mâncăm în concediu?

Ce mâncăm în concediu?

Este vară! La toți ne zboară gândul la concediu. Unii au planuri serioase făcute cu luni în urmă, alții găsesc ceva instant în ultima clipă. Indiferent în care categorie te încadrezi sper din inima să ai o vacanță pe cinste.

Din păcate pentru mulți, o vacanță vine și cu câteva kilograme în plus! Acest lucru nu este normal, deorece în vacanță ne continuăm stilul de viață exact ca și acasă! În vacanță nu vom mânca mai prost, nu vom fi mai leneși și nici nu dormim mai puțin. La urma urmei mergem în vacanță să ne simțim bine, să ne odihnim, să ne recuperăm, în concluzie să aducem un beneficiu trupului și minții.

Înainte să plecăm în concediu căutăm și ne uităm să verificăm cum arată locația, unde e situată și multe alte detalii. Tot acum în faza de cercetare ar trebui să te preocupe și ce servicii de masă oferă, chiar să te uiți la comentariile clienților care au mai fost în acel loc. Foarte important, dacă ai un anumit stil de alimentație, poți suna în avans să te interesezi și să verifici dacă totul e așa cum îți doreșți. În locurile în care mă duc îmi place să sun înainte și să mă asigur că au legume multe în ofertă, nu doar roșii și castraveți. De obicei, proprietarii locațiilor sunt foarte prietenoși și deschiși să se ridice la nivelul așteptărilor noastre!

În cazul în care ai un drum lung până la destinația mult dorită, asigură-te că ai la pachet gustări sănătoase precum fructe, sticksuri de morcovi, iaurt,etc. Atunci când șții că e foarte mare distanța pe care o ai de parcurs și trebuie să faci un popas pentru a servi masa, fie știi de acasă la ce restaurant te opreșți, fie îți pui o masă la pachet și te poți bucura împreună cu cei dragi de un picnic pe marginea drumului. Sunt atâtea locuri frumoase în care poți face această pauză!

Dacă eșți nevoit să mănânci mult la restaurant, asigură-te că atunci când comanzi întrebi cum este preparată mâncarea! Verifică dacă salată e făcută cu maioneză, dacă bucata de carne pe care ai comandat-o nu vine cu un strat gros de smântână pe ea, sau dacă ciorba pe care o aștepți nu are și ea o groază de smântână. La restaurant îți recomand să ai opțiuni simple și să stai departe de tot ce ar putea fi prăjit.

Există mitul că dacă mănânci fără carne, mănânci sănătos. Da! Este un mit! Țin minte că în diverse locații în care mergem, sau la diverse evenimete, unde solicităm meniu fără carne, eram tratată regește cu cașcaval pane, mămăligă cu brânză, etc. Concediul nu este momentul în care să te hotărășți să renunți la carne dacă nu ai alte alternative sănătoase! Dacă mănânci vegetarian, în majoritatea restaurantelor clasice o să mănânci foarte procesat, mâncare care ascunde multe grăsimi și combinații incorecte care duc la o digestie îngreunată și balonare.

Atenție și la desert! Nu exagerăm cu desertul și e indicat să lăsăm pauză mai lungă între masa principala și momentul când servim desertul! Atenție la deserturile raw vegane, chiar dacă au ingrediente sănătoase, ele sunt foarte calorice și nu îți dau șansă să le consumi fără griji și fără limita. Aceste deserturi raw vegane, datorită numărului mare de calorii pot fi considerate o masă sau o gustare după un antrenament intens!

Dacă eșți în concediu, nu sări peste mese, păstrează un program decent al acestora în continuare! Nu mânca foarte târziu seara și nu alege mâncăruri foarte grele! Este de-a dreptul o risipă să plătești o groază de bani pentru un concediu și să te simți rău din cauză că ai mâncat prea mult sau nu ți-ai putut înfrâna lăcomia.

Foarte multe persoane mă întreabă dacă pot consuma alcool. Eu văd alcoolul precum un desert. Deci da, poți să serveșți un pahar de vin, o bere, dar să te asiguri că le meriți, adică, să te asiguri că pentru fiecare pahar de vin ai cel puțin 30 minute de mișcare tip cardio...te las pe tine să calculezi mai departe câte pahare poți consuma. Ferește-te de băuturile alcoolice combinate, sofisticate și care au un conținut mărit de zahăr- și acestea sunt adevărate bombe calorice!

Ce este absolut de evitat?

Atât în viața de zi cu zi, cât și în concediu e important să stai departe de:

  • “Secretul gustului”  sau toate condimentele care fac mâncarea mai gustoasă, dar care sunt pline de monoglutamat de sodiu. Stai departe de sosuri deorece majoritatea folosesc acest tip de condiment. În special în restaurante de genul “all inclusiv”.
  • Margarina- și o să îmi spui aici că poate tu nu consumi așa ceva și niciodată nu o să îți pui margarină pe pâine! Adevărat, acest aspect și mă bucur să aud acest lucru, însă de multe ori fără să știi consumi margarină! Ea stă ascunsă în majoritatea produselor de patiserie, servite des la micul dejun și în multe deserturi îmbietoare.
  • Zahărul- și aici e subiect vast, însă poate în acest concediu, pentru că vrei să te răsfeți vei reduce consumul de zahăr și vei încerca să îl înlocuieșți cu alți îndulcitori- cum ar fi mierea.
  • Mâncarea prăjită- aduce un plus de inflamație organismului. Știu că tot ce e prăjit în ulei e gustos, însă preferă să ai opțiuni mai sănătoase cum ar fi mâncarea proaspătă, mâncare pregătită la cuptor, la abur, la grătar!
  • Mâncărurile foarte sofisticate, care combină fructe cu alimente de tot felul. Sunt un val de inflamație pentru organism și îți pot garanta că după astfel de mâncare o să ai un disconfort digestiv.
  • Pizza și paste- consumă cât mai puține. Îți poți da voie să le consumi o dată, dar nu fă un obicei din a mânca pizza și paste tot concediul. Cu siguranță vei avea remușcări când te întorci acasă și te urci pe cantar!

 Ce să consumi în concediu?

  • Consumă mâncare cât mai simplă!
  • Alege variantele locale!
  • Hidratează-te intens! Asigură-te că ai apă la tine sau ai acces să îți cumperi apă!
  • Mănâncă fructe pe stomacul gol, în special acum vara, când e sezonul pepenelui roșu, poți să te bucuri de el!
  • La mic dejun fă alegeri simple precum fructele sau iaurtul sau ouăle sau cerealele integrale, în final ai atâtea opțiuni!
  • Prânzul poate fi bogat- să conțină o ciorbă și un felul doi- însă să ții cont de tot ce ți-am spus mai sus!
  • Seara te poți bucura de o salată, dar să ai grijă să o transformi într-o salată sățioasă, adică să te asiguri că ai în ea și proteină, indiferent de sursa ei- animală sau vegetariană!

Nu uită dacă din concediu vii cu câteva kilograme în plus tu eșți responsabil pentru acest lucru. În cazul în care nu ai putut controla acumularea de kilograme este momentul ca la întoarcerea acasă să redevii disciplinat și să scapi rapid de excesul de greutate. Dacă vei deveni nepăsător o să mai vină imediat poate un alt concediu, poate un eveniment, și uite așa un kilogram de acolo cu un kilogram din altă parte, se adună și ne trezim brusc că ne-am îngrășat și nu știm de unde!

Spor la sănătate, și nu uita - un stil de viață sănătos vine cu tine în vacanță, te însoțește oriunde ești, și orice faci!

Să ai o vacanță minunată!

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Corina Macrea

de Corina Macrea

Health Coach

0741313451

corinamacrea.ro

 

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus