Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
20°C

Alergologul Andreea Csillag, despre alergiile la înțepăturile de insecte. „Cel mai frecvent apar reacții locale, caracterizate prin senzație de durere”

Alergologul Andreea Csillag, despre alergiile la înțepăturile de insecte. „Cel mai frecvent apar reacții locale, caracterizate prin senzație de durere”

Andreea Csillag, medic primar alergolog la spitalul de pediatrie Sibiu a prezentat într-o postare pe pagina de facebook a instituției principalele detalii despre manifestările alergice la înțepăturile de insecte.

Potrivit acesteia, în cele mai multe cazuri apar reacții locale, caracterizate prin senzație de durere, însoțită de o mică umflătură și roșeață, urmate apoi de mâncărime locală, iar cea mai serioasă reacție alergică la insecte este anafilaxia.

Redăm mai jos, postarea integrală de pe pagina de facebook a Spitalului de Pediatrie Sibiu.

Suntem în plină vară și toți încercăm să evadăm în mici concedii și astfel ne bucurăm de soare, de verdeață, ne apropiem de natură pentru a ne relaxa și a ne energiza. Ca și noi, insectele sunt foarte active în această perioadă. Chiar dacă nu le observăm ele sunt foarte ocupate în lunile calde și freamătă prin iarbă și prin flori, iar uneori, accidental sau din nevoia de supraviețuire, ele ne înțeapă.

Principale insecte care dau frecvent alergii sunt albinele, viespile, păianjenii, țânțarii, muștele, furnicile, purecii și ploșnițele.

Care sunt manifestările alergiei la înțepătura de insectă?

Cel mai frecvent apar reacții locale, caracterizate prin senzație de durere, însoțită de o mică umflătură și roșeață, urmate apoi de mâncărime locală. Aceste simptome apar ca o reacție normală de apărare a organismului la substanțele străine cu care a intrat în contact (enzime din salivă sau venin de insectă). Pentru acest tip de reacție se aplică pe zona inflamată comprese reci și local se poate aplica o cremă cu un cortizon local. O mențiune specială este legată de înțepătura de albină, aceasta lasă acul în piele și se recomandă scoaterea acestuia cât mai repede. În funcţie de evoluție se pot administra antialergice. Dacă în următoarele zile apar semne de infecție se poate aplica o cremă anti microbiană.

Unele persoane dezvoltă o reacție locală mai extinsă, care poate cuprinde două articulații vecine sau chiar un întreg membru, uneori asociind și semne generale: senzație de rău, oboseală, greață , care pot să persiste până la 10 zile. Unele persoane mai reactive pot dezvolta la locul înțepăturii vezicule sau chiar bule. Copiii fac frecvent leziuni veziculare post înțepătură de insectă. Acest tip de reacții se tratează similar cu cea descrisă mai sus, dar necesită consultația unui medic specialist.

Cea mai serioasă reacție alergică la insecte este anafilaxia. Aceasta este cel mai frecvent întâlnită - legată de veninul de Hymenoptere (albină și viespe). În general, imediat după înțepătură apar erupții cutantate urticariene, prurit (mâncărime) intens însoțite de simptome ale altor organe: senzație de sufocare, greață, prăbușire tensională, chiar pierderea conștiinței. Acestea sunt semnele unei reacții alergice severe, la care dacă nu se intervine prompt, consecințele pot fi fatale. Persoanele cu suspiciune de alergie la venin de albină și de viespe necesită investigații de specialitate într-un cabinet de alergologie și au recomandarea de a avea la ei trusa de urgență, care trebuie să conțină seringa pre umplută cu adrenalină și comprimate antialergice, cortizonice, bronhodilatatoare inhalatorii. Această trusă se reînnoiește anual și nu trebuie uitată acasă, mai ales dacă excursia pe care o facem este departe de un cabinet medical.

Rar apar reacții toxice cauzate de toxinele din veninul de insectă, mai ales dacă sunt înțepături multiple, caracterizate prin reacții ale mai multor organe și care necesită investigații de laborator și tratament suportiv.

Cum putem evita contactul cu insectele?

- Se recomandă purtarea de haine în culori pale, nu stridente pentru că atrag insectele

- Dacă e posibil se recomandă purtarea de îmbrăcăminte de pânză cu mânecă lungă și evitarea umblatului desculț prin iarbă

- Se evită trecerea prin fața stupinelor

- Se evită aplicarea de parfumuri, mai ales cele florale

- O atenție deosebită se referă la consumul de alimente în spații deschise: se consumă alimentele imediat, nu se lasă sucurile în pahare și nu se lasă mâncarea descoperită pe masă

- Gunoiul și resturile alimentare trebuie ținute la distanță

- Dacă se apropie o albină/viespe nu se fac mișcări bruște, nu se țipă, se încearcă îndepărtarea cu blândețe și cu calm. Mișcările bruște pot atinge insecta și aceasta poate deveni agresivă.

În cabinetul de alergologie din cadrul Spitalului Clinic de Pediatrie Sibiu se efectuează consultații gratuite, în relație contractuală cu Casa de Asigurări de Sănătate, pentru copiii până în 18 ani. Avem posibilitatea de a efectua investigații de specialitate, tratamente și consiliere specifică problemelor legate de diverse alergii”.

Sursă foto: Spitalul Clinic de Pediatrie oficial/Facebook

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus