Marţi,
21.09.2021
Innorat
Acum
14°C

Interviu, Benedek Zacharie: Noul spital județean ar fi trebuit să fie într-un alt stadiu, trebuia să fie pornită lucrarea, trebuia să fie constructorul în șantier

Interviu, Benedek Zacharie: Noul spital județean ar fi trebuit să fie într-un alt stadiu, trebuia să fie pornită lucrarea, trebuia să fie constructorul în șantier

Deputatul UDMR Benedek Zacharie susține că marile proiecte ale județului au întârzieri mari, una din cauze fiind și lipsa de colaborare între parlamentarii tuturor partidelor care reprezintă Sibiu. Este dezamăgit că încă nu s-a început construcția noului spital clinic județean Sibiu și că nu existe întâlniri periodice între parlamentari și administrațiile locale. ”Dacă din aceste proiecte ne facem ambiții de grup sau dorim capital politic, nu se vor realiza, sau, eventual, se vor realiza cu foarte mari întârzieri”, a punctat deputatul UDMR.

Ce caută un inginer constructor în Camera Deputaților?

Toate meseriile trebuie reprezentate în parlament. Numai așa se pot îmbunătăți legile existente, doar dacă sunt și parlamentari care au lucrat și au o experiență în domeniul în care doresc să facă modificări, să aducă îmbunătățiri.

Sunteți un parlamentar atipic. Sunteți ales în Covasna, pe listele UDMR, însă activați foarte mult în Sibiu. Această idee a UDMR de a ”planta” parlamentari din județe în care nu există votanți, în altele, pentru a fi aleși, e benefică? Cât de importantă a fost această tactică pentru comunitatea maghiară din județul Sibiu?

În statutul UDMR a fost introdus un articol prin care se dă posibilitatea de a accede în parlament și unui reprezentant al județelor unde sunt puțini etnici maghiari, etnici care au votat la toate alegerile cu UDMR, dar fiind puțini nu au avut reprezentant propriu. Eu reprezint maghiarii din județele Bistrița Năsăud, Alba și Sibiu. Comunitatea maghiară din județ consideră că este foarte importantă reprezentarea și legătura directă cu un parlamentar, așa află direct despre propuneri legislative, posibilități de finanțare, oportunități, despre ce se întâmplă în parlament.

Benedek Zacharie este la al doilea mandat de deputat, după alegerile de anul trecut. În mandatul precedent a reprezentat județul Harghita. La fel ca atunci, și în acest mandat și-a organizat birouri parlamentare în municipiile Sibiu și Mediaș.

Deputatul sibian este vicelider al grupului UDMR din Camera Deputaților și secretar al Comisiei pentru transporturi și infrastructură.

Ați fost parlamentar de Harghita. În această legislatură reprezentați județul Covasna. Ce diferențe sunt?

În județul Harghita sunt trei organizații teritoriale ale UDMR și eu am reprezentat organizația teritorială din zona Odorheiu Secuiesc. Diferența e că în județul Covasna este o singură organizație teritorială, deci reprezint tot județul. Dar ca și activitate nu sunt diferențe.

Ați fost lider al grupului UDMR în Camera Deputaților. E mai ușor să negociezi cu parlamentarii PSD, PNL sau cu USR PLUS?

Depinde de temă, dacă sunt probleme generale, de interes comun, se poate negocia destul de ușor și sunt și rezultate. În cazul în care sunt teme de interes pentru comunitatea maghiară, lucrurile se complică. Depindem mult de momentul ales, de atmosfera creată în acel moment, de ce zice un politician sau altul, de ce scrie presa despre tema respectivă.

”În cazul în care în presă apare ca e ceva senzațional, politicul este influențat. (...) În astfel de cazuri negocierile sunt amânate sau chiar oprite”

Cât de mult influențează presa negocierile dintre partide? Cât de mult depinde discursul politic de ce apare în mass-media în ziua respectivă?

În cazul în care în presă apare ca e ceva senzațional, politicul este influențat, apar întrebări, ce va zice presa, ce se va înțelege din negocieri, ce vor avea de pierdut partidele, ne întrebăm dacă oamenii vor înțelege corect speța și în astfel de cazuri negocierile sunt amânate sau chiar oprite.

Ați avut la un moment dat ideea unei coeziuni a parlamentarilor de Sibiu, indiferent de culoarea politică, pentru a susține câteva proiecte importante ale județului. Unde s-a îngropat totul?

Eu sper ca în această vară să ne întâlnim și să stabilim câteva priorități pentru județ, priorități care să le susținem fără să ținem cont de culoarea politică.

Despre ce proiecte e vorba?

Nu a fost stabilit ce proiecte vor fi prioritare pentru că nu ne-am întâlnit.

Aveți deja o experiență a politicii bucureștene. Ce șanse dați ca proiectele Sibiului, spitalul județean și centura ocolitoare sud să se realizeze în următorii 5-10 ani?

Tocmai ca aceste proiecte să se realizeze este nevoie de susținerea tuturor. Dacă din aceste proiecte ne facem ambiții de grup sau dorim capital politic, nu se vor realiza, sau, eventual, se vor realiza cu foarte mari întârzieri. La ora actuală, aceste proiecte stau bine la nivel declarativ, dar realitatea arată altceva. Cel puțin spitalul județean ar fi trebuit să fie într-un alt stadiu, trebuia să fie pornită lucrarea , trebuia să fie constructorul în șantier. E păcat că mai mulți prim miniștri și miniștri și-au declarant susținerea și vedem cu toții ce este în realitate.

Ca locuitor al Sibiului ce ați dori să se schimbe în administrația locală? Vi s-a cerut sprijinul în anumite proiecte?

Personal aș dori să existe întâlniri periodice între parlamentari și administrația locală, să existe o mai bună colaborare, o deschidere totală în interesul sibienilor. Da, am fost căutat de mai mulți primari, de președinta Consiliului Județean cu diverse probleme și în câteva cazuri am reușit să și ajut autoritățile locale.

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

4 comentarii

Veronel Sufana

Acum 2 luni

Nu ne spun noua strainii ce si cum! Noi sibienii votam liberali si sasalai care ne fac bunastare si bogatie!
Raspunde

Fff

Acum 2 luni

asta e tovarasul care ne spunea despre statul paralal si despre cum e buna modificarea codurilor penale. intre timp, in trecere prin sibiu fiind, mai e specialist si pe alte subiecte. reagards to Vik...
Raspunde

Mihaly

Acum 1 lună

pai multe ar fi trebuit sa fie in alt stadiu dar daca inteligentii de la noi au furat modelul olgutei vasilescu si au considerat mult mai nimerit sa faci stadion...asa ca au facut stadion...
Raspunde

Hell Town

Acum 1 lună

Mustatza trista asta sa vorbeasca la el, la Covasna! Sa faca spitale si alte cele pentru votantii lui hunguri, de acolo!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus