Marţi,
21.09.2021
Innorat
Acum
14°C

Absolvenții primei promoții de învățământ dual de la Liceul Automecanica Mediaș au semnat contractele de muncă

Absolvenții primei promoții de învățământ dual de la Liceul Automecanica Mediaș au semnat contractele de muncă

Săptămâna trecută, la Mediaș a avut loc conferința „Artizanii educației” prin intermediul căreia au fost sărbătoriți toți cei 15 absolvenți ai primei promoții de învățământ dual de la Liceului Tehnologic Automecanica. De asemenea, aceștia au semnat contractele de muncă în fața primarului orașului Mediaș, Gheorghe Roman, al directorului platformei Automecanica, Sebastian Pop, al directorului școlii, Monica Moț dar și al întregului personal al unității de învățământ. Toți cei implicați în proiect au vorbit despre importanța învățământului dual și succesul de a lansa pe piața muncii tineri calificați. Proiectul va continua și în anii viitori cu două clase, una de sudori și alta de electromecanici mașini și utilaje industriale.

Liceului Tehnologic Automecanica din Mediaș anunță prima promoție de absolvenți de învățământ dual. Tinerii au semnat în cursul săptămânii trecute, în cadrul conferinței „Artizanii educației”, contractele de muncă, în fața personalului liceului dar și a invitaților. La eveniment a fost prezent și primarul Mediașului, Gheorghe Roman care s-a arătat încrezător în acest proiect.

„M-a bucurat mult faptul că primăria este angrenată în acest proiect și sigur că am fost încă de la început de acord să fim parteneri. În același timp nu pot decât să felicit platforma Automecanica pentru această inițiativă și să spun că ar fi frumos ca la nivelul orașului mai multe societăți comerciale să aibă astfel de inițiative. Absolvenților le urez mult succes. Sunt sigur că va trebui să ne îndreptăm, încet, spre un învățământ în care cei care aleg să nu meargă la facultate, să înveți o meserie încă de pe băncile școlii, pentru că, altfel, este mult, mult mai greu.  Mulțumesc și cadrelor didactice implicate, pentru că înțeleg că nu este ușor și nu în ultimul rând consiliul de administrație al școlii. Încă o dată vă doresc mult succes în tot ceea ce veți face în viață”, a spus primarul, prezent la eveniment.

Sebastian Pop, managerul Automecanica, a declarat că a fost încântat să facă parte din acest proiect și speră, ca pe viitor, să nu mai fie nevoit să importe forță de muncă din alte țări.

„Ne bucurăm că putem împreună cu Liceul Industrial Automecanica și cu sprijinul Primăriei Mediaș să demarăm un asemenea proiect prin care să apară forța de muncă disponibilă în jurul nostru. După cum știți, grupa Automecanica are comenzi și parteneri serioși cu care colaborează și întâmpinăm în ultimii ani dificultăți cu obținerea forței de muncă calificate. Probabil vă este cunoscut faptul că am cooptat forță de muncă din Filipine, din Asia, dar acum cu prima promoție de sudori sperăm să nu mai fim atât de constrânși să facem acest import de forță de muncă. Pot să le garantez tinerilor absolvenți că le oferim un loc de muncă serios unde se pot dezvolta în continuare, pot avansa în carieră. Totul depinde de determinarea de care vor da dovadă. Mai mult decât atât, vă pot spune că am și pregătit contractele de angajare al acestor absolvenți și sperăm ca această colaborare pe care am început-o să nu se încheie aici”, spune managerul.

Directoare liceului tehnologic Monica Moț a vorbit cu emoție despre începutul acestui proiect despre care spune că nu a fost ușor, dar de care este foarte mândră.  

„Noi, cei de la catedra de tehnologie, ne-am gândit cum să facem cum să dregem astfel încât să avem și noi în școală învățământ profesional dual, pentru a asigura stabilitate elevilor și atunci ne-am gândit că nu ar fi rău să vedem cum funcționează și cum arată o astfel de școală. Ne-am dus să ne documentăm la Brașov, la școala profesională de acolo, care implementează de mai mulți ani acest tip de învățământ profesional dual”.

Directoarea povestește că au discutat cu colegii profesori implicați în această activitate, au vizitat atelierele și baza lor materială, iar pentru ca lucrurile să meargă ca la carte au ajuns și în Germania, acolo unde acest sistem există, dar este foarte diferit de cel din țara noastră. Prin intermediul unei fundații, au beneficiat și de training din partea unui expert din Berlin, iar când au avut și sprijinul Primăriei Mediaș, au demarat, în urmă cu trei ani, învățământul profesional dual la Liceul Tehnologic Atomecanica din Mediaș.

Profesorul Ana Florea, cea care a coordonat clasa în calitate de diriginte a vorbit despre provocarea de a ridica un proiect despre care, inițial, au existat doar câteva noțiuni teoretice.

„Așa a început totul acum trei ani cu acești copii mici, cu acești copii veniți din diverse școli, cu acești copii veniți în diverse sate alăturate Mediașului, care nu se cunoșteau și care nu știau absolut nimic despre această meserie. Și-i avem astăzi lângă noi pe acești tineri care au avut un succes extraordinar și au încercat să facă tot ce este posibil pentru a reuși.  Le-am fost profesor diriginte și am făcut toată activitatea practică împreună, plus foarte multe dintre materiile de specialitate. Cred acum, mai mult ca oricând, că viața unui dascăl se măsoară în generații. Este cea mai bună dovadă că acești copii au reușit. A fost o provocare pentru mine acest prag de învățământ dual, o provocare pe care le-am transmis-o și lor. A fost o provocare pentru că eu cred foarte mult că învățământul dual este o alternativă extraordinară pentru tineri de a învăța o meserie repede și bine, de a se integra la locul de muncă, de a se obișnui cu întreprinderea. Este extraordinar pentru că eu cred cu tărie că acesta va fi viitorul. Am avut bucuria și fericirea să constatăm că acești copii au avut efectiv performanțe practice la fiecare loc de muncă prin abilitățile dezvoltate în cadrul orelor de instruire practică”, a spus diriginta.

Proiectul învățământului profesional dual de la Liceul Tehnologic Aotumecanica din Mediaș a început în urmă cu trei ani și nu se va termina această primă promoție. Va continua și în anii următori cu o serie de sudori și cu o serie de electromecanici mașini și utilaje industriale.

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus