Nicio propunere de ansamblu imobiliar în Sibiu sau împrejurimi nu a generat atâtea contestații precum cel propus în spatele Reședinței de vară a mitropoliților.
Intervenții prin avocați, petiții și audiențe cerute la Ministerul Culturii, studii separate comandate de vecini și aproape 30 de sesizări scrise a generat planul urbanistic pentru locuințe protejate demarat de Ha-Co Imobiliar SRL. Este vorba de o documentație urbanistică care să preceadă ridicarea unui ansamblul de clădiri cu două sau trei etaje peste parter pe strada Theodor Neculuță. Pe un teren cu un istoric mai amplu de dezmembrări și comasări, care a atras inclusiv opoziția filialei sibiene a Ordinului Arhitecților din România. Terenul în discuție are o suprafață totală de de 5.159 de mp, iar ansamblul este propus a avea o suprafață construită de peste 2.800 de mp, suprafața desfășurată obținută fiind estimată la 9.900 de mp.
Apropierea de cele două monumente istorice – Reședința de vară a mitropoliților și grădina aferentă și fostul Seminar evanghelic din Sibiu – este un alt aspect amplu criticat în sesizările transmise. ”Proiectantul neagă existența unei reglementări privind distanța dintre un monument istoric și o construcție nouă propusă”, răspund reprezentanții investitorilor.
Studiu înainte de defrișare
Aproape toate nemulțumirile exprimate în scris aduc în discuție arborii seculari din grădina reședinței mitropoliților, dar și șirul de tei plantați în anii `70 pe limita de proprietate dinspre strada Th. Neculuță. Proiectul este considerat, într-una din sesizările depuse, a avea ”consecințe catastrofale pentru arborii multiseculari” din jurul reședinței de vară a mitropoliților. ”Proiectantul asigură că se va realiza un studiu al arborilor existenți pe teren de către specialiștii în domeniu, în care se va constata starea acestora, studiu ce va sta la baza propunerii de defrișare”, se arată în raportul dat publicității. Iar pentru construcții, mai susțin proiectanții, a fost aleasă ”o zonă cu densitate mică a vegetației, tocmai pentru a se evita tăierea copacilor”.
Cât privește creșterea gradului de poluare ca urmare a intervenției pe terenul aflat în proprietate privată, proiectanții au o opinie fermă. ”Reducerea gradului de poluare nu se poate face prin intermediul vegetației existente pe amplasamentul actualului PUZ. Reducerea gradului de poluare se poate realiza doar prin folosirea responsabilă a mijloacelor de transport și prin folosirea de mijloace alternative de către cei care au posibilitatea să le folosească”.
Primăria să rezolve traficul
Referitor la faptul că strada Theodor Neculuță este o stradă înfundată, iar ansamblul rezidențial propus va duce la creșterea indicatorilor de trafic din zonă, ”proiectantul susține că aspectul traficului intens este ceva firesc până când se vor implementa măsuri eficiente la nivel de oraș de către autoritățile locale”. Parcările subterane vor ajuta la menținerea spațiilor verzi, iar faptul că prin fața viitorului ansamblu tocmai a fost amenajat ”un culoar de deplasare cu bicicleta” este un aspect de care se va ține cont.
”Posibilii noi utilizatori ai unui astfel de ansamblu, situat central, vor înțelege că unul dintre avantajele de a locui central este acela că toate serviciile necesare unui trai decent sunt situate la o distanță relativ redusă, astfel încât traseul poate fi parcurs pe jos, cu bicicleta, trotineta”, este răspunsul proiectanților acestui ansamblu.
Sunt respinse și sesizările referitoare la densitatea construcțiilor amenajate în zonă, comparația cu alte unități teritoriale din apropiere fiind considerată ”irelevantă”.
Ori ansamblu, ori zonă degradată
În ceea ce privește numărul de niveluri supraterane, investitorii spun că își asumă o înălțime maximă a viitoarelor noi clădiri de 11 metri, la cornișă. ”Acest număr de niveluri depinde de mai mulți factori, respectiv de funcțiunile propuse, de înălțimea necesară pentru fiecare nivel etc, dar un lucru e sigur, 11 m rămân 11 metri, fie că adăpostesc trei sau patru niveluri”.
Inițiatorii proiectului imobiliar sunt de părere că, în lipsa demersului lor, zona va rămâne una degradată. ”Regimul de înălțime maximal propus este de S+D+P+2E+Er pentru imobilul din strada Neculuță și de S+D+P+2Er pentru propunerea din Victoriei 38A. Referitor la regimul de înălțime propus, acesta este maximal și poate varia în jos, funcție de funcțiunile care vor fi în final adăpostite de nivelurile clădirilor propuse. Reducerea procentului de ocupare a terenului pare o soluție, dar această reducere poate duce la anularea demersului, iar zona va rămâne în starea avansată de degradare”.
”Documentația propune realizarea de construcții pe o suprafață de maxim 15% din suprafața parcelei, în acest fel, zona ar deveni mai vie și ar căpăta un sens. În momentul de față și acest teren cu sau fără arbori seculari (asta se va definitiva în urma studiului de către specialiștii atestați pentru verificarea stării fizice a copacilor din zonă) arată neîngrijit. Zona verde este inaccesibilă publicului și are aspect de vegetație sălbatică. Toate aceste aspecte se vor rezolva prin stimularea unor investiții în această zonă”, mai susțin proiectanții angajați de Ha-Co Imobiliar SRL.
Referitor la numărul de apartamente propuse în viitorul ansamblu, acesta nu este deocamdată stabilit în această fază de elaborare a documentației urbanistice. ”La această fază a proiectului se trasează în linii generale coeficienții de construibilitate (sic!) și gabaritele generale ale clădirilor, urmând ca la fazele următoare să se poată aduce în discuție și să fie analizate de către forurile competente stilul arhitectural și alte detalii legate de aspectul posibilelor noi construcții”.
Aproape ”un abuz”
În fața unui asemenea val de sesizări (din a căror formulare rezultă în mod evident că majoritatea au fost redactate ca urmare a unor discuții între cei care le-au formulat), proiectanții au și prezentat propriile lor concluzii, potrivit cărora ”majoritatea observațiilor formulate împotriva aprobării documentației sunt concentrate pe temeri nefondate și exagerat vădite”. Proiectanții consideră că, exceptând criticile filialei sibiene a Ordinului Arhitecților din România și a arhitectului Hermann Fabini, ”majoritatea locatarilor din zonă nu vor pur și simplu să se construiască ceva pe amplasament pentru simplul fapt că în acest fel își asigură confortul și liniștea în zonă, în detrimentul altor proprietari de drept”. ”Este, pe undeva, normal să îți dorești în fața casei un parc sau o zonă verde, dar când această dorință afectează dreptul la proprietate al vecinului, distanța până la a produce un abuz este foarte mică”, se mai arată în concluziile proiectanților.
Aceștia consideră că mulți dintre contestatari nu înțeleg noțiunile specifice urbanismului și – în urma valului de sesizări – anunță că analizează scăderea coeficientului de utilizare a terenului. ”Vom analiza scăderea până la punctul în care investiția rămâne viabilă, deoarece considerăm că e important ca această investiție să fie realizată pentru a da zonei un aspect plăcut, care să permită amenajări exterioare care să pună în valoare și monumentele listate în Lista monumentelor istorice”. Printre modificările care rămân în analiză sunt cele de eliminare a demisolului, dar și reconfigurarea viitoarelor clădiri în funcție de studiul asupra copacilor.
Proiectul reintră în comisie
Valul de sesizări trimise de sibieni pe acest subiect a determinat și reprezentanții Primăriei să reacționeze. Astfel, deși actuala etapă de consultare publică a început încă din toamna anului trecut, urbaniștii Primăriei Sibiu nu consideră etapa încheiată și nu vor transmite planul urbanistic pentru zone construite protejate spre votul consilierilor locali. ”Având în vedere multitudinea de sesizări primit, atât în perioada de consultare, cât și ulterior, documentația PUZCP – Construire ansamblu locuințe colective, comerț/servicii și dotări aferente se va reanaliza în cadrul Comisiei tehnice de amenajare a teritoriului și urbanism”, se arată în finalul raportului referitor la consultarea publică.
Descarcă de aici, în format integral, Raportul cu sesizările și răspunsurile proiectanților
Sursa foto principală: Google Earth
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Tag-uri: imobiliar , neculuta , Sibiu , proiect , sesizari
Vizualizari: 9890
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
Unu din marginime
Acum 1 oră
@Ramnstein
Acum 1 oră
Pruteanu
Acum 2 ore
Ion
Acum 2 ore
@Bartelo