Marţi,
21.09.2021
Parțial Noros
Acum
14°C

Cel mai contestat proiect urbanistic din Sibiu: ”consecințe catastrofale pentru arborii multiseculari”

Cel mai contestat proiect urbanistic din Sibiu: ”consecințe catastrofale pentru arborii multiseculari”

Nicio propunere de ansamblu imobiliar în Sibiu sau împrejurimi nu a generat atâtea contestații precum cel propus în spatele Reședinței de vară a mitropoliților. 

Intervenții prin avocați, petiții și audiențe cerute la Ministerul Culturii, studii separate comandate de vecini și aproape 30 de sesizări scrise a generat planul urbanistic pentru locuințe protejate demarat de Ha-Co Imobiliar SRL. Este vorba de o documentație urbanistică care să preceadă ridicarea unui ansamblul de clădiri cu două sau trei etaje peste parter pe strada Theodor Neculuță. Pe un teren cu un istoric mai amplu de dezmembrări și comasări, care a atras inclusiv opoziția filialei sibiene a Ordinului Arhitecților din România. Terenul în discuție are o suprafață totală de de 5.159 de mp, iar ansamblul este propus a avea o suprafață construită de peste 2.800 de mp, suprafața desfășurată obținută fiind estimată la 9.900 de mp.

Apropierea de cele două monumente istorice – Reședința de vară a mitropoliților și grădina aferentă și fostul Seminar evanghelic din Sibiu – este un alt aspect amplu criticat în sesizările transmise. ”Proiectantul neagă existența unei reglementări privind distanța dintre un monument istoric și o construcție nouă propusă”, răspund reprezentanții investitorilor.

Studiu înainte de defrișare

Aproape toate nemulțumirile exprimate în scris aduc în discuție arborii seculari din grădina reședinței mitropoliților, dar și șirul de tei plantați în anii `70 pe limita de proprietate dinspre strada Th. Neculuță. Proiectul este considerat, într-una din sesizările depuse, a avea ”consecințe catastrofale pentru arborii multiseculari” din jurul reședinței de vară a mitropoliților. ”Proiectantul asigură că se va realiza un studiu al arborilor existenți pe teren de către specialiștii în domeniu, în care se va constata starea acestora, studiu ce va sta la baza propunerii de defrișare”, se arată în raportul dat publicității. Iar pentru construcții, mai susțin proiectanții, a fost aleasă ”o zonă cu densitate mică a vegetației, tocmai pentru a se evita tăierea copacilor”.

Cât privește creșterea gradului de poluare ca urmare a intervenției pe terenul aflat în proprietate privată, proiectanții au o opinie fermă. ”Reducerea gradului de poluare nu se poate face prin intermediul vegetației existente pe amplasamentul actualului PUZ. Reducerea gradului de poluare se poate realiza doar prin folosirea responsabilă a mijloacelor de transport și prin folosirea de mijloace alternative de către cei care au posibilitatea să le folosească”.

Primăria să rezolve traficul

Referitor la faptul că strada Theodor Neculuță este o stradă înfundată, iar ansamblul rezidențial propus va duce la creșterea indicatorilor de trafic din zonă, ”proiectantul susține că aspectul traficului intens este ceva firesc până când se vor implementa măsuri eficiente la nivel de oraș de către autoritățile locale”. Parcările subterane vor ajuta la menținerea spațiilor verzi, iar faptul că prin fața viitorului ansamblu tocmai a fost amenajat ”un culoar de deplasare cu bicicleta” este un aspect de care se va ține cont. 

”Posibilii noi utilizatori ai unui astfel de ansamblu, situat central, vor înțelege că unul dintre avantajele de a locui central este acela că toate serviciile necesare unui trai decent sunt situate la o distanță relativ redusă, astfel încât traseul poate fi parcurs pe jos, cu bicicleta, trotineta”, este răspunsul proiectanților acestui ansamblu.

Sunt respinse și sesizările referitoare la densitatea construcțiilor amenajate în zonă, comparația cu alte unități teritoriale din apropiere fiind considerată ”irelevantă”.

Ori ansamblu, ori zonă degradată

În ceea ce privește numărul de niveluri supraterane, investitorii spun că își asumă o înălțime maximă a viitoarelor noi clădiri de 11 metri, la cornișă. ”Acest număr de niveluri depinde de mai mulți factori, respectiv de funcțiunile propuse, de înălțimea necesară pentru fiecare nivel etc, dar un lucru e sigur, 11 m rămân 11 metri, fie că adăpostesc trei sau patru niveluri”. 

Inițiatorii proiectului imobiliar sunt de părere că, în lipsa demersului lor, zona va rămâne una degradată. ”Regimul de înălțime maximal propus este de S+D+P+2E+Er pentru imobilul din strada Neculuță și de S+D+P+2Er pentru propunerea din Victoriei 38A. Referitor la regimul de înălțime propus, acesta este maximal și poate varia în jos, funcție de funcțiunile care vor fi în final adăpostite de nivelurile clădirilor propuse. Reducerea procentului de ocupare a terenului pare o soluție, dar această reducere poate duce la anularea demersului, iar zona va rămâne în starea avansată de degradare”.

”Documentația propune realizarea de construcții pe o suprafață de maxim 15% din suprafața parcelei, în acest fel, zona ar deveni mai vie și ar căpăta un sens. În momentul de față și acest teren cu sau fără arbori seculari (asta se va definitiva în urma studiului de către specialiștii atestați pentru verificarea stării fizice a copacilor din zonă) arată neîngrijit. Zona verde este inaccesibilă publicului și are aspect de vegetație sălbatică. Toate aceste aspecte se vor rezolva prin stimularea unor investiții în această zonă”, mai susțin proiectanții angajați de Ha-Co Imobiliar SRL. 

Referitor la numărul de apartamente propuse în viitorul ansamblu, acesta nu este deocamdată stabilit în această fază de elaborare a documentației urbanistice. ”La această fază a proiectului se trasează în linii generale coeficienții de construibilitate (sic!) și gabaritele generale ale clădirilor, urmând ca la fazele următoare să se poată aduce în discuție și să fie analizate de către forurile competente stilul arhitectural și alte detalii legate de aspectul posibilelor noi construcții”.

Aproape ”un abuz”

În fața unui asemenea val de sesizări (din a căror formulare rezultă în mod evident că majoritatea au fost redactate ca urmare a unor discuții între cei care le-au formulat), proiectanții au și prezentat propriile lor concluzii, potrivit cărora ”majoritatea observațiilor formulate împotriva aprobării documentației sunt concentrate pe temeri nefondate și exagerat vădite”. Proiectanții consideră că, exceptând criticile filialei sibiene a Ordinului Arhitecților din România și a arhitectului Hermann Fabini, ”majoritatea locatarilor din zonă nu vor pur și simplu să se construiască ceva pe amplasament pentru simplul fapt că în acest fel își asigură confortul și liniștea în zonă, în detrimentul altor proprietari de drept”. ”Este, pe undeva, normal să îți dorești în fața casei un parc sau o zonă verde, dar când această dorință afectează dreptul la proprietate al vecinului, distanța până la a produce un abuz este foarte mică”, se mai arată în concluziile proiectanților.

Aceștia consideră că mulți dintre contestatari nu înțeleg noțiunile specifice urbanismului și – în urma valului de sesizări – anunță că analizează scăderea coeficientului de utilizare a terenului. ”Vom analiza scăderea până la punctul în care investiția rămâne viabilă, deoarece considerăm că e important ca această investiție să fie realizată pentru a da zonei un aspect plăcut, care să permită amenajări exterioare care să pună în valoare și monumentele listate în Lista monumentelor istorice”. Printre modificările care rămân în analiză sunt cele de eliminare a demisolului, dar și reconfigurarea viitoarelor clădiri în funcție de studiul asupra copacilor. 

Proiectul reintră în comisie

Valul de sesizări trimise de sibieni pe acest subiect a determinat și reprezentanții Primăriei să reacționeze. Astfel, deși actuala etapă de consultare publică a început încă din toamna anului trecut, urbaniștii Primăriei Sibiu nu consideră etapa încheiată și nu vor transmite planul urbanistic pentru zone construite protejate spre votul consilierilor locali. ”Având în vedere multitudinea de sesizări primit, atât în perioada de consultare, cât și ulterior, documentația PUZCP – Construire ansamblu locuințe colective, comerț/servicii și dotări aferente se va reanaliza în cadrul Comisiei tehnice de amenajare a teritoriului și urbanism”, se arată în finalul raportului referitor la consultarea publică.

Descarcă de aici, în format integral, Raportul cu sesizările și răspunsurile proiectanților

Citește și ”Profit maxim, în defavoarea interesului public”. Arhitecții cer Primăriei să apere ”grădina publică istorică” de pe bd. Victoriei

Sursa foto principală: Google Earth

Vizualizari: 8961

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

7 comentarii

Kukuruku

Acum 1 lună

da, natura salbatica are "aspect neingrijit", sa o distrugem...
Raspunde

Feodor

Acum 1 lună

Șpaga e regină în primăria Sibiu, doamna primar știe cel.mai bine. Dacă investitorii vor folosi traseele " corecte" construcțiile se vor face.
Raspunde

Zcsa

Acum 1 lună

taiati toti arborii batrani si puneti niste bete in loc , asta e drumul de urmat Urmati exemplu si cu parcul si cu padurea
Raspunde

Cora, lasse uns!

Acum 1 lună

Mai mult ca sigur ca terenul a fost dezmembrat din terenul mare-proprietatea mitropoliei ortodoxe si se doreste valorificarea acestuia prin intermediul unui dezvoltator imobiliar. Asta nu e neaparat o tragedie, dar tragedia reala consta in degradarea voita, intentionata si ajutata a palatului mitropolitului, una din cele mai frumoase cladiri sibiene. Dezastrul este facut cu buna stiinta de mitropolie, care stiind ca nu poate demola cladirea (monument), o incurajeaza sa pice de la sine. Arata groaznic si are crapaturi prin care intra o persoana lejer. Ce rusine de oameni! O mitropolie criminala si o primarie odioasa, care va ramane pentru totdeauna in istoria orasului ca cea mai incompetenta, nesimtita si ucigasa a tot ce inseamna spatiu verde. Strza si Fodor- 2 gunoaie purulente.
Raspunde

Sibian Trist

Acum 1 lună

In vremurile pe care le traim, se gasesc unii sa construiasca si sa taie copaci, cand ne sufocam de caldura si poluare ... si va fi tot mai rau de acum in colo, toti specialistii zic. Sa construiasca la marginea orasului, aici sa lase oaza asta care sa mai ajute putin orasul. Oricum primaria mi se pare total iresponsabila, sunt ff multe zone in oras in care lipsesc spatiile verzi si copacii. Uitati-va numai la cartierul Strand, recent asfaltat - arata deplorabil. De asemenea primaria trebuie sa inceteze cu plantarea copaceilor cu tulpina de 1 cm, care daca vor supravietuii, trebuie sa treaca 10 ani ca sa devina maturi. Din pacate ne indreptam spre vremuri grele si nimeni nu face nimic...Este o asociatie, asoc. de infrumusetare a orasului- ei ce pazesc? De ce nu vin cu proiecte? Cum ar fi ca sa se faca o campanie f mare de "inverzire" a orasului, cu fonduri din sponsorizari, mediatizata, ca orasul sa devina verde?
Raspunde

Marius

Acum 1 lună

Pun ramasag ca acolo se va construi ? Nu conteaza ce dar se va construi, accesul fiind posibil si prin curtea fostului seminar evanghelic. Iar din fostul seminar Dumnezeu stie ce se va alege.Ce ma mira faptul ca terenul fostelor terenuri de tenis de langa bazinul Olimpia nu este inca ocupat de vreun investitor imobiliar.
Raspunde

John doe

Acum 1 lună

"proiectantul asigură", "constructorul asigură", "investitorul imobiliar asigură" sunt glume din filme proaste. Mai există vreun român care crede ce spun ăștia?? Cât despre faza cu "primăria să rezolve", e tipic românească. Mai întâi construim pe maximul cât permite terenul, distrugem tot, după care să vină primăria să rezolve. Apropo de construit pe maximul terenului, un exemplu bun este favela aia construită în Piața Prahovei, în spatele bisericii, cu balcoanele deasupra trotuarului...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus