Luni,
29.04.2024
Partial Noros
Acum
21°C

FOTO - Clădirea din centrul Sibiului care are o soră geamănă în inima New-York-ului

FOTO - Clădirea din centrul Sibiului care are o soră geamănă în inima New-York-ului

Palatul Telefoanelor din Sibiu, clădirea situată la numărul 13, pe strada Nicolae Bălcescu, atrage atenția prin arhitectura sa, despre care istoricii spun că este asemănătoare cu cea a Metropolitan Club, ce se găsește la adresa strada Est 60, numărul unu, New York în Statele Unite ale Americii.

Istoricul Răzvan Pop spune că influențele americane ale arhitecturii clădirii nu sunt întâmplătoare întrucât aceasta a fost construită de o companie americană pentru oficiul telefoanelor.

Acesta amintește de un fragment din cartea lui Volker Wolman, „Patrimoniu preindustrial și industrial în România” care explică întocmai asemănarea dintre cele două clădiri.

„Palatul telefoanelor este cea mai recentă clădire de pe strada Nicolae Bălcescu, construită în 1946 de o companie americană pentru Oficiul Telefoanelor. Arhitectura clădirii este întrucâtva asemănătoare cu Metropolitan Club din New York ce se găsește la adresa strada Est 60, Nr. 1, New York, 10022, Statele Unite ale Americii. Centrala tip 7D a fost concepută pentru 7200 de linii principale cu 9000 de abonați, dintre care 2000 pentru cuplați. În anii 90 și începutul anilor 2000 a fost concepută drept sediu Romtelecom, între timp activitatea Romtelecom s-a diminuat. În prezent în clădire funcționează un magazin și o centrală Telekom, Hostel B13, restaurantul Ribs & Beer, atelierul de bere craft B13, Burger Bar 1.0 și clubul Oldies”.

Referitor la aspectul exterior al clădirii, arhitectul Vladimir Grigorov precizează faptul că aceasta se remarcă prin influențele americane, și mai ales prin ferestrele care o fac unică în oraș.

„În trecut, clădirea se remarca prin ferestrele de tip american, acele ferestre pe care noi le vedem în filme, ferestre mari, din lemn de stejar, care se deschid prin ridicarea geamurilor, singura clădire din Sibiu cu astfel de ferestre”.

Proprietar al clădirii din 2016, Ioan Alin Tatu spune că, atunci când au început lucrările de reabilitare, obiectivul principal a fost acela de a proteja arhitectura originală a fațadei.

„Anul trecut, când am elaborat proiectul pentru obținerea autorizațiilor de reabilitare a fațadei, protejarea arhitecturii originale a clădirii a fost prioritară. De asemenea, specificul activităților  desfășurate la interior amintește clienților de originea americană a acesteia. Ținând cont de adresa la care se află clădirea, simțim o responsabilitate, mai ales ca imobilul se află în centrul istoric al orașului. În ceea ce privește ferestrele, nu am realizat modificări, dacă există, acestea sunt făcute înainte ca noi să administrăm spațiul”, explică acesta.

În urma renovărilor și a modernizărilor, clădirea a fost rebranduită The huB13. 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

6 comentarii

Munteanu

Acum 2 ani

Multe seamana, dar nu-s la fel!
Raspunde

Ahitofel Yankze

Acum 2 ani

Nu vreau sa fiu răutăcios, pentru ca în spatele fiecărui articol sta o munca depusă, dar mi se pare exagerata comparația. Cu atât mai mult sintagma "sora geamănă". Probabil mai potrivit ar fi fost "verișoară".

Raspunde

Vadim

Acum 2 ani

E chiar aiurea comparația; cred că Tatu are probleme mari ofta...
Raspunde

M

Acum 2 ani

Ce articol de umplutura, fara nici o legatura cu realitatea! Probabil singura asemanare este ca amandoua sunt cladiri patrate.

Raspunde

Till Eulenspiegel

Acum 2 ani

Parca-s gemenii Jean Constantin si Florin Piersic !Seamana ca doua picaturi: una de ulei ars,cealalta de lapte !
Raspunde

Roman plecat de acasa

Acum 2 ani

Nimic surprinzator. Romanii duc cu ei tot ce pot.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus