Vineri,
27.05.2022
Acum
0°C

Campionii fără patinoar. La doar 11 ani, sibianca Anastasia Băcilă cea mai rapidă patinatoare a României, la categoria ei de vârstă

Campionii fără patinoar. La doar 11 ani, sibianca Anastasia Băcilă cea mai rapidă patinatoare a României, la categoria ei de vârstă

Sibianca Anastasia Băcilă este la 11 ani cea mai rapidă patinatoare a României, la categoria ei de vârstă. Fata a câștigat anul acesta Cupa României și Campionatul Național de Juniori, fiind campioană absolută. Mica sportivă spune că a descoperit patinajul viteză atunci când fratele ei mai mare a început să practice acest sport, iar acum adoră să meargă la antrenamente. Fata face parte din echipa de patinaj viteză a Clubului Sportiv Școlar Sibiu, antrenată de prof. Cristina Andrei Și Ion Armenciu. Patinatorii viteză ai Sibiului sunt copii talentați, iar rezultatele obținute anul acesta nu fac altceva decât să le certifice determinarea și munca depusă, cu atât mai mult cu cât orașul nostru nu are un patinoar pe care sportivii să se antreneze.

Anastasia va împlini peste o lună 11 ani și la această vârstă fragedă are în palmares rezultate incredibile. Este campioană națională absolută la patinaj viteză, la categoria ei de vârstă. Fata a terminat clasa a IV-a la Școala Gimnazială „Ion Luca Caragiale” din Sibiu și se pregătește ca din această toamnă să intre la gimnaziu. Spune că a descoperit patinajul viteză în urmă cu cinci ani, atunci când fratele ei mai mare a început să practice acest sport.

„La el am văzut și am vrut să încerc și eu. Din păcate, fratele meu a trebuit să renunțe din cauza unor probleme la picior, dar eu am continuat. Este un sport care îmi place mult. Nu pot să vă explic exact ce simt, dar de fiecare dată merg cu drag la antrenamente și mă bucur mult când ajung pe o pistă”, spune Anastasia.  

Fata spune că în Sibiu se antrenează pe o pistă de ciment aflată în spatele bazinului Olimpia, cu role. Este greu, dar o ajută, iar rezultatele se văd în competiții. Despre primele medalii obținute, Anastasia nu-și mai amintește când au fost, știe doar că a obținut locurile I și II la o competiție de la Cluj. Au fost multe alte competiții și medalii de atunci.

În afara orelor de antrenament fetei îi place să coloreze și să-și petreacă timpul cu prietenii. La școală spune că este pasionată de matematică și de germană.

În ceea ce privește sportul, Anastasia are un sfat atât pentru copii, cât și pentru părinți.

„Este extraordinar atunci când copiii fac un sport, dar mai important este să-l facă din plăcere și nu obligați de părinți”, spune fata. Ea este de părere că doar așa cei mici se pot bucura de sportul pe care îl practică.

Cât despre patinajul viteză, Anastasia își dorește să ajungă cât se sus se poate, atât în competițiile naționale, cât și în competițiile internaționale.

Campionii Sibiului nu au un patinoar pe care să se antreneze

Prof. Cristina Andrei, antrenoarea Anastasiei, spune despre micuța campioană că a participat pentru prima dată la Campionatul Național de patinaj viteză în anul 2019 unde a obținut locul II și implicit, titlul de vicecampioana la 300 de metri. În anul 2020 pandemia de COVID-19 a suspendat competițiile, însă sportivii noștri au revenit în forță în anul 2021. În luna februarie Anastasia a obținut în cadrul Campionatului Național locul III, la proba de 300 de metri și locul III la Cupa Tatra, în Polonia, la Zakopane.

„Anastasiei îi plac cursele directe cu adversari puternici. Este o fată muncitoare, serioasă, cu un psihic puternic! Este un om de echipă și voluntară!”, spune antrenoarea.

Prof. Cristina Andrei vorbește și despre condițiile dificile de antrenament ale sportivilor din Sibiu, în lipsa unui patinoar.

„Ne lipsește un patinoar. Fără el este foarte dificil să obținem performanțe. Avem pistă de role, materiale sportive, sală cu simulatoare, dar patinoarul este problema noastră acută. Pentru că nu-l avem în oraș trebuie să facem deplasări pentru pregătire la Cârța, un sat de lângă Miecurea Ciuc, iar competițiile le desfășuram în Inzell, Germania sau Zakopane, Polonia pe pistă de 400 de metri. Toate orașele care au secții de patinaj cum sunt Ploiești, Mureș, Brașov, Miercurea Ciuc, Galați, Cluj au patinoare. Noi nu mai avem în această baza sportivă din anul 2002, dar Sibiul are campioni naționali anual! Recent, acum 13 zile, într-un stadiu de pregătire cu lotul național, am calificat două sportive la cupele mondiale de juniori în probele de 500, 1000 și 1500de metri, cupe mondiale care se desfășoară în Inzell, Germania. Este vorba despre Andrea Gnandt și Mara Harabagiu, multiple campioane naționale de juniori”, spune Cristina Andrei.  

Și tatăl Anastasiei vorbește despre condițiile grele în care se antrenează copiii din Sibiu care aleg să practice acest sport și spune că toate realizările lor sunt datorită muncii depuse de micuți, dar și dedicării antrenorului.

„Este destul de greu pentru copii. Se antrenează pe asfalt, cu role, pe o pistă de la Olimpia departe de a fi într-o condiție bună. Pleacă în cantonamente, chiar și în afara țării, ca să se poată antrena. Bani nu sunt, părinții fiind, în general, cei care suportă cheltuielile, dar ne bucurăm să vedem că în ultimul timp cei de la Consiliul Județean au început să-i sprijine. Un mare noroc îl au copiii și cu Cristina, profesorul care îi antrenează. Este un om determinat și este incredibil ce reușește să facă cu ei fără a avea o bază de antrenament așa cum există în celelalte orașe ale României unde se practică patinajul viteză și unde sportivii au tot ce le trebuie de la piste moderne, până la vestiare și echipament. Mă uit și la Anastasia. Ea este un copil ambițios, dar și ce face Cristina contează enorm. Felul în care îi motivează și cum îi face să iubească acest sport”, spune tatăl Anastasiei.

 

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus