Joi,
06.10.2022
Cer Senin
Acum
11°C

Să-l mazilim pe Cîțu?

Să-l mazilim pe Cîțu?

Am fost și rămân un fervent susținător al moralei în politică. Și mă explic pentru a câta oară. Politicul și politicianul dețin puterea în stat. De maniera în care se exercită puterea depinde soarta și viitorul țării. Când imoralitatea are mână largă în politică rezultatele sunt perfect previzibile.

Fapta de acum 20 de ani a premierului Cîțu are o dublă semnificație. Una legală. Nu are importanță unde și când s-a petrecut. S-a încălcat o lege, s-a comis o infracțiune. Aspectul moral al afacerii are, la rându-i,  din perspectiva timpului, o dublă înfățișare: imoralitatea intrinsecă infracțiunii ca atare și imoralitatea derivând din tăinuirea ei în condițiunile  aspirației la o funcție publică. Concluzia obiectivă ar fi deci, din punctul de vedere al principialității sacrosancte, ca dl. Cîțu să-și prezinte demisia.

Tot atât de obiectiv, juridic și politic, speța comportă, aidoma faptelor sociale de acest gen și judecăți nuanțate. Așa de pildă, în plan juridic, unele infracțiuni se disting, în special după impactul lor socio-moral, în infracțiuni infamante. Acestea conțin un înalt grad de periculozitate, cu rezultate majore în câmp socio-economic, fie constituie grave atentate la viața, sănătatea, libertatea sau demnitatea semenilor și au totodată o mare încărcătură emoțională. E cazul faptelor sociale anume concepute și apreciate de făptuitor, urmărind intenționat producerea unor astfel de rezultate.

Infracțiunea comisă de premierul Cîțu nu are această înfățișare. Ea este o infrațiune formală, cu un potențial pericol (accident rutier) care însă nu s-a produs. Ea nu comportă o intenție directă de a cășuna un rău. Să facem o comparație cu infracțiunea pentru care a fost condamnat Dragnea: el a dat ordin de încălcare grosolană a normelor administrativ-bugetare cauzând un prejudiciu statului precum și, din poziția politico-administrativă pe care o deținea, oferea, în largul câmp administrativ, posibilitatea (permisivitatea) altora de a proceda a fel. Pe când fapta lui Cîțu este insignifiantă din punct de vedere politic, dimpotrivă, fapta lui Dragnea are, politic, o mare greutate. Primul era un ins oarecare prin America, al doilea deținea una dintre principalele verigi politice în statul român.

Este adevărat, tăinuirea acelei fapte în condițiunile aspirației și acceptării unei înalte funcții publice are o implicație imorală. Cum o taxăm politic?

Într-o formulă radicală simplu: demisia. A mințit prin omisiune. Așa văd că reacționează adversarii săi politici sau alții care ar urmări cu tot dinadinsul destabilizarea politică cu orice preț.

Se pare însă că premierul Cîțu este angajat într-o strategie – unica după 1989 – de refacere a economiei țării. Aș putea spune, este direcția de  mare angajament pe care o are în proiectul său politic și de colosală importanță pentru țară. Nimeni până la el n-a avut curajul s-o atace frontal. În ultima vreme, chiar de ultimă oră, Institutul Național de Staistică, Banca Națională ca și Eurostat publică date surprinzătoare de creștere economică cu două cifre, ultima (INS) 13%. Dacă este vorba de o constantă, ne-am putea afla în fața unui miracol care, în următorii 2-3 ani ar trebui să-și vădească efectele, respectiv să refacă capacitatea bugetară a țării, să limiteze împrumuturile, să refacă puterea leului, să se resimtă pe masa românilor. Ar fi un extraordinar succes.

Într-un veritabil exercițiu de real-politic, să punem în cumpănă o minciună prin omisiune asupra unei chestiuni juridice de semnificație modestă, cu această posibilă perspectivă în care a angajat țara. Rezultatul va fi, pentru judecătorul (politicianul) de bună credință  net în favoarea rămânerii pe post.

Este cazul nu numai să facem vorbărie despre politică ci s-o articulăm practic, să facem o selecție valorică între alternative în spiritul unei politici realiste, responsabile. Nu ne putem permite să ne mai jucăm de-a politica. S-a ajuns prea departe în acești 30 de ani.

Timpul este acela care, nu prea îndepărtat, va da verdictul. În caz de succes, premierul se va reabilita. În caz contrar, se va prăbuși politic deoarece proiectul de refacere economică este  unica și ultima lui șansă. În spiritul unei atitudini realiste și responsabile, politicienii și românii ar trebui să-i acorde șansă nu atât premierului Cîțu, cât primei încercări practice de a se aduce țara pe linia de plutire.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

5 comentarii

Andrei

Acum 1 an

Domnul Dejeu a fost si ramane acelasi politician alunecos, care incearca sa se strecoara prin orice imprejurare daca i-o cere interesul. Domnia sa sufera de aceleasi metehne inradacinate in politicienii de cariera: Are impresia ca lumea este proasta si el discuta de la inaltimea tribunei pentru masele de tampiti, care fara explicatiile lui, nu ar pricepe ce se intampla in realitate. Lansand deoparte frazele pompoase despre cat de mult iubeste dumnealui moralitatea in politica, pe care le intelegem exact cum au fost scrise, adica in bataie de joc, sa ne axam putin pe subiectul problemei. Ne explica domnul Dejeu cum infractiunea lui Catu este "formala", o nimica toata, cu atat mai mult cu cat nu s-a produs nici un accident. Mai sa fie...Dintr-o data, inconstienta de a conduce beat, nu mai reprezinta nici o problema. Dovada clara a lipsei totale de responsabilitate este complet ignorata. Este amintit doar in treacat, usor, faptul ca a ascuns acest lucru si ca a mintit prin omisiune. Concluzia? Perfect legitim pentru functie publica. Perfect legitim pentru Prim Ministru. Cum asa? Pai are proiecte importante. Incredibil cum am ajuns sa ne uitam in gura unor fosti politicieni, lichele imorale, sa ne spune ele, ce este si ce nu este moral. Dar cum ramane cu datoria neplatita la banca? Ce ne spune asta despre responsabilitatea si seriozitatea domnului Catu? A, despre asta, nici un cuvintel. Se poate ocupa linistit de finantele Romaniei. Poate indatora tara in continuare. Cu toate ca este individul care a indatorat tara cel mai mult din istoria post-decembrista, este ridicat in slavi de sacalii de servici si de servicii. Daca Romania ar fi vreun trib de indieni de care domnii Catu si Dejeu sa isi bata joc in voie, as intelege. Dar Romania este tara mea, si ma doare sufletul sa vad hotii, mincinosii si jigodiile cum se lupta pentru a o distruge. Mizerabililor, blestemati sa fiti!
Raspunde

DB

Acum 1 an

Dar şi când INS vă spune că este creştere de 13 sau 13.6% o face comparând cu trimestrul 2/2020 când totul era închis. Creşterea reală faţă de trimestrul 1/2021 este de doar 1,8%. Deci omul vă pune în faţă tot o minciună! Prin trunchiere. Praf în ochi! Şi atunci mai e loc de îndoială? Mai este nevoie de dilemă în cazul eroului nostru? Problema e cu cine să-l înlocuieşti
Raspunde

2cents

Acum 1 an

Cresterile economice (statistice) din aceasta perioada sunt dupa parerea mea datorate conjuncturii. Acesti ani atipici pe care ii traim aduc cu ei si unele elemente aparent paradoxale dar perfect explicabile economic. In concluzie, eu personal nu m-as grabi sa ii fac o statuie domnului Câțu pentru aceste "performanțe"
Raspunde

Corb

Acum 1 an

Cu toata ,,cresterea economica" viata romanului de rând e tot mai grea.Faptul ca acest Câțu a fost școlit prin strainati si a ajuns imediat pe functii in domeniul financiar-bancar imi ridica multe semne de intrebare.Cine sunt parintii lui, din ce familie provine? Si-au permis parintii sa il tina vreme de aproape 10 ani (intre '92- 2003 )prin scoli americane?Scolile americane sunt scumpe,viata de acolo e grea, financiar vorbind pt un strain. E prototipul tipic al mercenarului/aghiotantului antrenat special si adus sa-si faca treaba.Noi ca romani trebuie sa scoatem de la naftalina patriotismul,dragostea fata de semeni, sa ne unim in credinta, in simtire si traire romaneasca de dragul tuturor celor ce s-au jertfit pt noi.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Canaris

Acum 1 an

Pentru populime situatia este naspa....Nu aveam asteptari de la gasca Catzu, cum nu am avut nici de la Dancila si Dragnea.....Acelasi mod alunecos de a face politica, doar pentru ei....Dar la un moment dat a aparut o alta formatiune care promitea total altceva....Sunt in mare pierdere de incredere si ei....Ne vedem in 2024 cu PSD,AUR,UDMR.....
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus