Îndrumat de tatăl său spre arhitectură și pasionat de arta spectacolului, Liviu Ciulei a reușit să îmbine aceste două meserii și să marcheze teatrul și cinematografia românească definitiv.
Liviu Ioan Ciulei s-a născut pe 7 iulie 1923, la București. Tatăl său, un reputat constructor și antreprenor, l-a încurajat să studieze arhitectura. Totuși pasiunea lui Liviu pentru teatru a fost mai puternică: la doar un an de la admiterea la Facultatea de Arhitectură, a fost admis la Conservatorul Regal de Muzică și Artă Dramatică. Tânărul Ciulei a urmat ambele facultăți. Puținele sale proiecte arhitecturale au abordat clădiri și spații de teatru, precum remodelarea Teatrului Mic sau realizarea proiectului pentru sala studio de la Teatrul Bulandra din București și pentru sala studio a Teatrului Alexandru Davilla din Pitești.
Parcursul său nu a fost însă deloc ușor. În 1948 a fost respins la examenul de obținere a atestatului sindical, care i-ar fi permis să exercite profesia de regizor, pe motiv de „origini nesănătoase”, interdicție menținută până în 1957. Același motiv i-a fost oferit și atunci când diploma de arhitect i s-a eliberat de-abia la 5 ani după finalizarea studiilor.
În anul 1961 Liviu Ciulei a realizat un decor atipic vremii („o ruptură față de realismul socialist plat”) pentru piesa „Cum vă place” de Shakespeare, primind laude din partea lui Orson Welles („… pentru că Liviu Ciulei mi-a oferit poate cel mai original și autentic Shakespeare din cei câteva sute pe care i-am văzut și pe care în lunga mea carieră de ziarist și regizor i-am înghițit...”). Ciulei a considerat acest decor cea mai importantă realizare profesională a carierei sale.
Liviu Ioan Ciulei a fost actor, regizor, scenograf în teatru, actor și scenograf de film, dar și director de teatru - la Teatrul Bulandra din București, apoi la Teatrul Vivian Beaumont, Lincoln Center, NY.
Premiile nu au întârziat să apară: în 1960 filmul Valurile Dunării primește marele premiu de la Festivalul de film de la Karlovi Vary, iar în 1965 regia filmului Pădurea Spânzuraților este premiată la Festivalul de film de la Cannes. Unele dintre cele mai importante distincții au venit în cea de-a doua parte a vieții sale: în 1991, marele premiu UNITER pentru spectacolul Visul unei nopți de vară, montat la Teatrul Bulandra, de la Uniunea Teatrală din România, în 2001 a fost numit cetățean de onoare al Capitalei (de către Primăria București) și Doctor Honoris Causa în 2002 (de către Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică). Tot în 2002, Ciulei a fost distins cu Ordinul Național „pentru Merit” în grad de Mare Ofițer (președinția României), un an mai târziu a luat premiul de excelență pentru întreaga operă cinematografică și pentru contribuția deosebită adusă la afirmarea filmului românesc de la Centrul Național al Cinematografiei și, ca un ultim omagiu, post mortem, Ciulei a primit o stea pe aleea celebrităților din București, în anul 2012.
Mai multe informații despre Liviu Ciulei și despre proiectul cultural IDentitate: arhitecți pentru Cartierul Arhitecților găsiți pe www.identitate-archi.ro.
Text de Cristina Bălău
Documentat de arh-urb. Maria Găvozdea și stud.arh. Răzvan Muntean
Surse biografice:
- Liviu Ciulei și Mihail Lupu, Liviu Ciulei - regizor, actor, scenograf, arhitect - cu gânduri și cu imagini, Editura Igloo, București 2009
- Miruna Runcan, Teatralizarea si reteatralizarea teatrului in Romania. 1920–1960, Cluj, Editura Eikon, seria Bibilioteca teatrul Imposibil, 2003
- https://culturaladuba.ro/97-de-ani-de-la-nasterea-lui-liviu-ciulei-arhitectul-care-a-redesenat-istoria-filmului-si-a-teatrului-romanesc/
- https://www.agerpres.ro/documentare/2018/07/07/documentar-regizorul-liviu-ciulei-95-de-ani-de-la-nastere--140588
1961 Proiect pentru TNB, arhitecți Liviu Ciulei, Paul și Stan Bortnovski - perspectivă
1969 Teatrul de Nord Satu-Mare, "Viteazul" de Paul Anghel, regia Marietta Sadova, scenografie Liviu Ciulei - macheta decorului investind fiecare scenă cu semnificație_ Înfrângere! Război! Victorie! Glorie!
1970 Teatrul L.S. Bulandra, "Leonce și Lena" de Georg Buchner, regie și scenografie Liviu Ciulei, costume Ioana Gărdescu
1973 Proiectul și realizarea transformării Studioului Bulandra într-o sală variabilă - perspectivă axonometrică
1987 Guthrie Theatre, Minneapolis (SUA), "Bacantele" de Euripide, regie și scenografie Liviu Ciulei, costume Patricia Zipprodt - schiță și foto scenă, "Bacantele invadează Theba", în fața mormântului lui Semele, mama lui Dionysos
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Sibiu , Cartierul Arhitecților , Liviu Ciulei
Vizualizari: 2618
Ultimele comentarii
Acum 19 minute
Român
Acum 34 minute
Corbul
Acum 38 minute
Emil
Acum 57 minute
Emil
Acum 1 oră
Un cititor