Miercuri,
20.10.2021
Cer Senin
Acum
8°C

GALERIE FOTO – Trei cișmele publice în Sibiu de unde poți bea apă proaspătă de izvor de la Păltiniș

GALERIE FOTO – Trei cișmele publice în Sibiu de unde poți bea apă proaspătă de izvor de la Păltiniș

Deși apa de la robinet în Sibiu este foarte bună, există numeroși sibieni care merg periodic la diferite izvoare publice din Mărginime de unde se alimentează cu apă rece și proaspătă. Reporterul Turnul Sfatului a stat de vorbă cu directorul Apă Canal Sibiu și a aflat că pe raza municipiului Sibiu există cel puțin trei cișmele publice unde curge apă de izvor direct de la Păltiniș.

Cele trei surse de apă menționate mai sus sunt strict legate de istoria alimentării cu apă a municipiului Sibiu, totul pornind în urmă cu 115 ani.

În 1906 au început lucrările la viitoarea canalizare a orașului Sibiu, iar pe atunci specialiștii estimau că fiecare sibian va folosi de două ori mai multă apă, odată făcut pasul spre viața modernă. În aceste condiții, municipalitatea decidea alimentarea cu apă din Păltiniș, calitatea apei de izvor fiind deja recunoscută. ”Denumirea stațiunii, Hohe Rinne (dată de sașii din Cristian), făcea referire la un jgheab din lemn pe care curgea apă limpede și rece”, arată specialiștii Apă Canal Sibiu.

Foto: Apă Canal SA

Orașul a alocat la momentul respectiv proiectului 650.000 de coroane, bani folosiți ca apa să fie captată dintr-un izvor din zona Șanta. S-au folosit țevi găurite din bazalt, îngropate în pietriș și nisip, ce permiteau transportul apei către ”găleți colectoare”. În aceeași bani a fost realizată și o aducțiune  de 17 km lungime din conducte din fontă. Ele erau turnate în fabricile Mannesmann din Germania. ”Chiar dacă au trecut 112 ani de la punerea în funcțiune, aducțiunea Păltiniș continuă să aducă în Sibiu apă de izvor, rece și limpede, mărturie ingeniozității inginerilor ce au trudit la dezvoltarea alimentării cu apă a orașului Sibiu”, mai arată specialiștii Apă Canal, într-o postare pe pagina oficială de facebook.

115 ani mai târziu, există în continuare legătură directă, apa din peste 270 de izvoare din Păltiniș fiind captată și adusă în Sibiu. Această apă ajunge într-un rezervor al Apă Canal SA aflat la intersecția Căii Dumbrăvii cu drumul 106 D, care pornește din dreptul Muzeului Astra spre Cisnădioara. De acolo, apa de la Păltiniș deservește zona turistică Muzeul Astra-Hilton-Grădina Zoologică.

”Este un rezervor de mici dimensiuni, cred că 30-40 de metri cubi, la intersecția drumului spre Rășinari cu cel spre Cisnădioara, imediat pe stânga. Din rezervorul acela pleacă o țeavă din care se alimentează Muzeul Astra cu Hanul din Tulgheș, zona Hilton și restaurantele din vecinătate. Sibienii pot bea apă de izvor de la Păltiniș de la cișmelele publice din muzeul satului și de la fântâna vieneză amplasată de noi aproape de intrarea în Grădina Zoologică, este acea fântână din inox, care este legată direct de puțul din Lunca Ștezii. Chiar mă gândesc să mut această fântână pe sursa de care v-am spus și să scriem pe ea: Apă de Păltiniș. Ea funcționează și oricine dorește poate să bea fără probleme”, a declarat pentru Turnul Sfatului Vasile Maier, directorul Apă Canal Sibiu.

Iată mai jos cele trei cișmele publice de unde puteți bea apă de izvor de la Păltiniș:

Fântâna vieneză a Apă Canal de la intrarea în Grădina Zoologică

Cișmeaua de la intrarea principală în Muzeul Astra:

Foto: Silviu Ioan Popa

Cișmeaua din vecinătatea scenei de pe lac:

Foto: Silviu Ioan Popa

Vizualizari: 7638

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

2 comentarii

Nel2

Acum 1 lună

Cred că nu a fost spus clar care ciori!
Raspunde

Vacar

Acum 1 lună

ALLES!!!!!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus