A apărut cea de-a VII-a ediție e volumului „Istoria scrisă de tineri”. Lucrarea însumează 15 comunicări din cea de-a unsprezecea ediție a „Sesiunii Regionale de Comunicări și Referate ale elevilor”. Tema din acest număr tratează cei 236 de ani de la martiriul lui Horea, Cloșca și Crișan. Sesiunea de comunicări s-a desfășurat în acest an on line, din cauza pandemiei de COVID-19.
Conținutul volumului este rodul eforturilor depuse de elevii și profesorii îndrumători de la 13 unități de învățământ din Sibiu și din țară. Proiectul a fost inițiat și este coordinat de profesorul de istorie Petre Din de la Liceul „Gheorghe Lazăr” din Avrig.
„Încă o dată, Liceul Teoretic Gheorghe Lazăr Avrig reușește să adune aceste energii creatoare de cultură, să îndrume și să sprijine aceste eforturi ale celor mai tineri cercetători ai istoriei. Mulțumesc tuturor celor care au reușit, prin eforturile depuse, chiar și într-o perioadă atât de dificilă, să împlinească, iată, pentru a unsprezecea oară, dorința de cercetare a trecutului și să ofere, tot de atâtea ori, posibilitatea apariției sub lumina tiparului a acestui nou volum de studii și comunicări istorice”, spune Prof. Emilian Novac, directorul liceului din Avrig.
Despre acest volum vorbește și prof. Petre Din, care scoate în evidență aportul elevilor și al cadrelor didactice în realizarea noului volum „Istoria scrisă de tineri”.
„Actualul volum este alcătuit din 15 comunicări și se focalizează pe teme de o vastă circulație științifică din care enumerăm Răscoala lui Horea reflectată în doine și balade, în reprezentările sculpturale românești, acțiunea revoluționară a lui Horea între iluminism și afirmarea națiunii române, monumente istorice ridicate în memoria lui Horia, Cloșca și Crișan, călătoriile lui la Viena, ipostaza militară a lui Napoleon Bonaparte, Carol I-regele de oțel, dar și subiecte de istorie locală precum personalități ale localității Apoldu de Sus ȘI Tăbăcarii.
Conținutul volumului este inserat și cu subiecte la fel de interesante referitoare la intelectualii români implicați în Primul Război Mondial, eroii familiei mele, informații privind sculptorul Ion Vlad Brâncuș din Bărăgan, Timișoara 89, informații despre Cimitirul săracilor, aspecte critice ale Țării Românești în publicistica lui Ion Codru Drăgușanu și Integrarea României în Uniunea Europeană. Acest volum reprezintă nivelul acumulărilor intelectuale, a metodologiei utilizate de tineri, al lecturilor realizate de-a lungul anilor de studiu reliefate în biografia istorică utilizată în volum. Din aceaste perspective contribuția elevilor și a cadrelor didactice la elaborarea actualului volum este meritorie și necesită admirația noastră”, spune și prof. Petre Din.
La finalul proiectului fiecare participant primește câte un exemplar din actualul volum și deja de fac pregăti pentru o nouă ediție de sesiuni de comunicare. Astfel volumele publiceției „Istoria scrisă de tineri” ajung în județele Brașov, Cluj, Bistrița Năsăud, Ialomița, Mureș și, nu în ultimul rând, în Sibiu.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: sesiuni de comunicare , crisan , closca , hoaria , emil novac , istoria scrisa de tineri , Petre Din
Vizualizari: 976
Ultimele comentarii
Acum 5 ore
Willy
Acum 6 ore
John Doe
Acum 6 ore
Newman
Acum 6 ore
Newman
Acum 6 ore
Q