Vineri,
28.01.2022
Innorat
Acum
3°C

Te programezi acum pentru Crăciun: Minim patru luni pe listele de așteptare pentru un RMN prin CAS Sibiu

Te programezi acum pentru Crăciun: Minim patru luni pe listele de așteptare pentru un RMN prin CAS Sibiu

Pacienții din Sibiu care au nevoie de investigații precum cele de tip RMN (Rezonanță Magnetică Nucleară), decontate de Casa de Asigurări de Sănătate, trebuie să aștepte și patru luni pentru a putea beneficia de ele. Potrivit reprezentanților Spitalului Județean Sibiu și ai Clinicii Polisano, pe listele de așteptare sunt sute de pacienți. Principalele motive sunt cererea mare pentru astfel de investigații și fondurile limitate primite de la CAS Sibiu. Astfel, la județean, lista de așteptare se întinde pe aproximativ patru luni, iar la Clinica Polisano, această listă de așteptare numără aproape 300 de persoane.

RMN-ul este o investigație care poate fi folosită pentru clarificarea unor diagnostice, pentru monitorizarea unor tratamente sau post-tratamente, pentru orientarea abordării chirurgicale, un screening imagistic al întregului corp. Investigațiile sunt complexe și de foarte mare precizie. Cu toate acestea, un screening imagistic al întregului corp este costisitor, variind între 1.500 de lei, respectiv 1.700 de lei dacă se face cu substanță de contrast. Astfel, pentru un RMN realizat cu fondurile primite de unitățile spitalicești de la Casa de Asigurări de Sănătate, pacienții din Sibiu trebuie să aștepte și până la patru luni.

La Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu, spre exemplu, pentru aparatul RMN 1,5 tesla al Laboratorului Clinic de Radiologie și Imagistică Medicală, lista de așteptare pentru efectuarea unei investigații în regim ambulatoriu, decontată de CAS, pentru pacienții cu bilet de trimitere de la medicul specialist sau primar este de aproximativ 4 luni. Reprezentanții spitalului spun că acest fapt este cauzat de numărul foarte ridicat de solicitări.

„În cadrul Laboratorului se realizează investigații RMN în regim ambulatoriu, pentru pacienții asigurați, pe bază de programare, în limita locurilor disponibile, pentru pacienții internați, pentru pacienții internați care sunt urgențe și la cerere, contra cost. Spre exemplu, de la începutul lunii august până în data de 23 august au fost realizate 231 de examinări pentru 158 de pacienți (un pacient poate avea mai multe examinări). Dintre acestea  86 de investigații au fost realizate pe bază de programare pentru pacienții asigurați, 120 pentru pacienții internați, 15 pentru pacienții internați – urgențe și 10 contra cost”, spune Decebal Todăriță, purtător de cuvânt al Spitalului Județean Sibiu.  

De asemenea, în luna iulie a acestui an fost efectuate 310 examinări pentru 193 de pacienți (un pacient poate avea mai multe examinări). Dintre acestea 110 investigații au fost realizate pe bază de programare pentru pacienții asigurați, 160 pentru pacienții internați, 26 pentru pacienții internați urgențe și 14 contra cost.

În cadrul laboratorului Clinic de Radiologie și Imagistică medicală se lucrează în două ture.

La Polisano sunt 290 de pacienți pe listele de așteptare

La Clinica Polisano, o altă unitate spitalicească în care se pot realiza RMN-uri prin Casa de Asigurări de Sănătate, lista de așteptare numără 290 de persoane.

„Pentru a înțelege contextul în care ne desfășurăm activitatea este necesar să facem precizarea că fondurile pe care le primim de la CAS sunt limitate, iar planificarea și prestarea serviciilor medicale este condiționată de acest aspect căruia i se adaugă necesitatea verificării biletului de trimitere pentru a evita imposibilitatea efectuării investigației în momentul programării”, spun reprezentanții clinicii.

Potrivit acestora, în mod curent, programările pentru investigații RMN și CT se fac la recepția departamentului Imagistică, în ordinea prezentării pacienților. Acestora li se verifică biletul de trimitere (tipul de investigație, tipul de diagnostic – cronic sau acut), primesc un număr de ordine urmând ca ulterior să fie contactați telefonic pentru prezentarea la investigație.

„Alocarea unui număr de ordine nu atrage obligativitatea pacientului de a efectua investigația la noi, motiv pentru care dacă pacientul decide să facă investigația în altă unitate medicală, locul rămâne disponibil și lista de așteptare se modifică. În acest moment, pe lista de așteptare cu solicitarea de a efectua examinarea RMN prin Casa de Asigurări de Sănătate sunt 290 de pacienți”, mai spun reprezentanții Clinicii Polisano.

În cadrul acestei unități, costul investigației RMN neefectuate prin Casa de Asigurări de Sănătate, investigația fiind plătită de pacient, depinde de zona indicată pentru investigație precum și de necesitatea aplicării sau nu a substanței de contrast. În funcție de aspectele menționate prețul variază între 500 lei și 1.500 lei (RMN total coloană) respectiv 750 -1.750 lei cu substanță de contrast.

Potrivit reprezentanților Casei de Asigurări de Sănătate în anul 2020, au fost făcute 4.366 de investigații paraclinice de tip RMN, valoarea acestor investigații decontate de CAS Sibiu fiind de 2.148.050 lei. Datele au fost generate de Sistemul Unic Integrat pentru Sănătate din România (SUIS).

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

4 comentarii

Elzorab

Acum 4 luni

Bine ca sunt bani pentru vaccinati si pentru loterie. Dragi cititori va dati seama ce vremuri traim? Gasca Usr-plus-pnl nu a facut ansolut nimic pentru îmbunătățirea sistemului medical. Ei au treabă doar cu covrigul.
Raspunde

Sibian

Acum 4 luni

Nu mai sunt bani pentru ca au fost furati sau dati pe pomeni electorale de PSD.In ceea ce priveste vaccinatii macar o persoana vaccinata nu pune in pericol pe cineva cu afectiuni oncologice asa cum face una nevaccinata, care este si ea in siguranta tocmai pentru ca sunt unii care se vaccineaza. Mai mult prin opacitatea mintii lor si lipsa de cooperare contribuie la mentinerea acestei pandemii dar striga cat pot ca le sunt incalcate dreptul la libertate, decizie etc. In ceea ce priveste situatia prezentata in articol este trist sa contribui o viata la Sistemul de Sanatate si sa nu poti beneficia de un RMN in timp util care in teorie este gratuit
Raspunde

Elzorab

Acum 4 luni

Asta e scuza de serviciu: sa ne plângem ca cei dinainte au furat si am ramas fara bani. Ok, PSD a furat dar actualii ce au facut ca sa imbunatateasca situatia? Nimic. Cat privește teoria vaccinatilor iti recomand să te informezi mai bine, eventual cu info de ultimă oră. Vei avea surprize. Vaccinarea nu oprește pandemia. Cei vaccinati conform CDC au aceeași incarcatura virala ca cei nevaccinati, deci transmit la fel. Să-ți mai zic de VAERS? Te las pe tine sa te documentezi. Ps. Uită-te la Israel si celelalte tari super vaccinate. Situația nu e roz. Dimpotrivă, spitalele le sunt pline de vaccinati. In rest sănătate multa tuturor. Oricum actuala clasa politică, indiferent de culoare nu da doi bani pe omul de rand
Raspunde

Gigi contra

Acum 4 luni

Cumplit! In trei luni, poti fi mort, ingropat si cu parastasul de 40 de zile... Si apoi sa soseasca programarea la RMN.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus