Marţi,
27.09.2022
Cer Senin
Acum
16°C

Activitatea arhitectului Roger Bolomey

Activitatea arhitectului Roger Bolomey

Roger Dimitrie Bolomey s-a născut pe 5 mai 1883, într-un sat din județul Vaslui, denumit Broșteni. Tatăl său, originar din St. Legier, Elveția, venise inițial în România în 1868, stabilindu-se apoi definitiv aici în 1875. Henri s-a însurat cu Elena Fotino, cu care a avut cinci copii: : Georges, Louis, Constantin, Roger si Marguerite.

Roger Dimitrie Bolomey este posibil să fie înrudit cu un alt Roger Bolomey, artist plastic de origine americană, născut în 1918, în California.

Hobby-ul lui Roger a fost acuarela, însă ca meserie a ales arhitectura. După ce a făcut liceul la București, a plecat la Paris, unde a urmat studiile universitare la Ecole Spéciale d’Architecture, în perioada 1900-1904, și la Ecole Nationale Supérieure des Beaux-Arts, în perioada 1905-1911. Revenit în țară, Roger Bolomey a fost directorul Serviciului de Arhitectură al Primăriei Capitalei, unde a activat și ca arhitect șef, apoi a fost numit arhitect șef la primăria din Piatra Neamț, ulterior devenind profesor la Școala de Arhitectură/Institutul de Arhitectură Ion Mincu.

Ca lucrări de referință ale arhitectului Roger Bolomey amintim: vila Brâncoveanu/Filipescu, vila Lucasievici, casa Cernescu, casa A/ Steriadi, garajele atelier Taxico, imobilul Pruteanu, sala de sport a Liceului Spiru Haret și vila Didina, din București, apoi vila Lalu, azi Palatul Copiilor, Biserica Adormirea Maicii Domnului Precista, Banca Națională, azi Muzeul de Artă Eneolitică Cucuteni, Muzeul de Etnografie, Muzeul de Artă și Școala de Băieți nr.1 din Piatra Neamț. Roger a mai avut lucrări la Bârlad, Azuga, Țiglina, Galați și Câmpina.

Mai multe informații despre Roger Bolomey și despre proiectul cultural IDentitate: arhitecți pentru Cartierul Arhitecților găsiți pe www.identitate-archi.ro

Text de Cristina Bălău

Documentat de arh. Dan Bolomey și arh.-urb. Maria Găvozdea

Surse biografice:

  • Arhiva familiei Bolomey
  • memorii G. Bolomey
  • Dictionar al arhitectilor romani (se. XIX,XX,XXI)
  • www.arhivadearhitectura.ro
  • Radu Patrulius op. Cit.

Casa Lalu, azi Palatul Copiilor, sursa_ www_monumenteneamt_ro

Casă, azi Muzeul de etnografie, sursa_ www_monumenteneamt_ro

Muzeul de artă eneolitică Cucuteni, sursa_ www_monumenteneamt_ro

Muzeul de Artă Piatra Neamț, sursa_ www_monumenteneamt_ro

Vila Filipescu-Brâncoveanu, sursa_ wikimedia commons, autor Razvan Socol

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus