Luni,
03.10.2022
Partial Noros
Acum
11°C

Irina Rosetti

Irina Rosetti
Irina Rosetti sau Ina, cum o alintau cei dragi, s-a născut in 15 noiembrie 1941 la Ismail. Începând cu școala elementară, studiile le-a făcut la București: Școala și Liceul Eliade Rădulescu, facultatea ș cursuri postuniversitare de specializare la Institutul de Arhitectură Ion Mincu (IAIM).

A fost mereu pasionată de fotografie și desen. A fost o studentă de excepție, în 1965 absolvind facultatea ca șef de promoție. A fost invitată să activeze în cadrul IAIM, întâi ca asistent universitar, apoi ca șef de lucrări, lector, membru al juriilor de evaluare a proiectelor de diploma, comisii de admitere la facultate si doctorat etc.

Pe soțul său, arhitectul Sait Sefchi Lutfi, l-a cunoscut la Tulcea, pe când urmărea lucrările de construire a gării pe care o proiectase. S-au căsătorit în 1972 și au avut un fiu, Kemal Alexandru, căruia i-au insuflat pasiunea și dăruirea pentru arhitectură, astfel că le-a urmat în profesie. 

Irina s-a înscris la doctorat cu tema tezei “Integrarea arhitecturii contemporane în structuri urbane preexistente din România”, dar nu a terminat lucrarea întrucât i s-a solicitat schimbarea temei, care contravenea demolărilor la scară largă din acea perioadă. Ea a refuzat, iar în 1988 a plecat în Franța, urmând calea exilului asemenea altor circa 1300 arhitecți români. A obținut statutul de refugiat politic, a devenit membră a Uniunii Arhitecților Francezi în 1992, iar trei ani mai târziu a primit cetățenia franceză. 

Prima lucrare care i-a adus recunoaștere a fost gara Predeal. A fost onorată cu Premiul UAR -Mențiune pentru Centrul de Calcul Electronic al CFR București, apoi cu premiul I la concursul național pentru Monumentul Feroviarilor, care urma să fie edificat în fața Palatului CFR București, dar nu a mai fost construit. 

În Franța a participat la numeroase concursuri de arhitectură, aceasta fiind principala procedură de achiziție pentru investiții publice în numeroase state din Europa de Vest. A lucrat la proiecte de ansambluri spitalicești, clinici, cămine de bătrâni, colegii, ansambluri de locuințe și birouri. 

Irina Rosetti mărturisește că un impact puternic în dezvoltarea sa l-au avut colonelul Radu Miclescu și tatăl ei, Constantin Rosetti. Mentori în carieră i-au fost Ascanio Damian, Octav Doicescu și Grigore Ionescu. 

Acum locuiește la Paris, alături de pisica Mitica, și se bucură de cei 80 ani împliniți. Îi urăm mulți înainte!

Mai multe informații despre Irina Rosetti și despre proiectul cultural IDentitate: arhitecți pentru Cartierul Arhitecților găsiți pe www.identitate-archi.ro . Detalii despre evenimentul de sâmbătă, 18 septembrie 2021, organizat în cadrul proiectului, sunt disponibile pe site, pe pagina de Facebook și în articolul de marți al rubricii noastre.

Text de Cristina Bălău

Documentat de arh. Irina Rosetti și arh.-urb. Maria Găvozdea

Surse biografice: 

  • Viorel-Adrian MAHU, Arhitecții și exilul, editura Magic Print, 2012 
  • G-ral Radu Rosetii, Familia Rosetti – coborâtorii Moldovei ai lui Lascaris Rousaitos, Editura Academiei Române, București 1939
  • wikipedia.org 

Centrul de calcul electronic CFR

Gara de călători Predeal

Gara de călători Predeal

Gara de călători Predeal

Gara de călători Predeal

Spitalul national St. Maurice, FR 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus