Vineri,
19.08.2022
Ploi Scurte
Acum
19°C

Primarii din Republica Moldova au venit la Sibiu. Să îi susțină pe cei de aici să ajungă la deciziile Guvernului

Primarii din Republica Moldova au venit la Sibiu. Să îi susțină pe cei de aici să ajungă la deciziile Guvernului

28 de reprezentanți ai autorităților locale din Republica Moldova, alături de alți aproape 100 de primari de comune și de orașe din România participă la finalul acestei săptămâni la o reuniune a aleșilor locali din cele două țări.

Sesiunea solemnă a Adunării generale a Consiliului Autorităților Locale din România și Republica Moldova (CALRRM) – „ÎMPREUNĂ ÎN UNIUNEA EUROPEANĂ”  este titulatura completă dată evenimentului aflat la a șasea ediție. ”Această inițiativă are drept scop consolidarea relațiilor de cooperare dintre autoritățile administrației publice locale din Republica Moldova și România și identificarea modalităților prin care se pot transfera cunoștințe în domeniul administrației publice locale, precum și modalități de promovare reciprocă a drepturilor și intereselor autorităților locale în cadrul instituțiilor europene”, este descrierea oficială a CALRRM.

În cadrul acestei reuniuni, primarii au semnat inclusiv o moțiune, care să atragă atenția autorităților centrale că aleșii locali, cei care sunt cel mai aproape de cetățean, sunt ignorați de la luarea deciziilor. ”Noi suntem consultați. Dar vrem să fim și în sală atunci când se votează. Pentru că, de multe ori, vezi la televizor ceea ce s-a discutat și hotărât și rămâi consternat când auzi anumite măsuri”, spune Emil Drăghici, președintele Asociației Comunelor din România și primarul comunei Vulcana – Băi din județul Dâmbovița.

Acest mod de lucru – în care reprezentanții asociațiilor primarilor sunt prezenți la ședințele de Guvern pentru a-și spune punctele de vedere asupra deciziilor care afectează comunitățile locale – a fost deja implementat în Republica Moldova, au arătat omologii primarilor din România.

Memorandumul semnat la Sibiu include și alte obiective pe care primarii din cele două țări și le propun. Spre exemplu, autoritățile locale doresc să aibă autonomia de a genera și proiecte transfrontaliere, care să includă și investiții în comunitățile locale din Republica Moldova.

Dincolo de proiectele care privesc strict chestiuni de administrație, primarii prezenți au discutat și despre destinul celor două țări despărțite de Prut. ”Azi am înfăptuit o formulă de a mișca lucrurile mai iute. Relațiile dintre Republica Moldova și România rămân cele care sunt. Sperăm că acest consiliu comun să reușească ceea ce nu au reușit președinții celor două țări. E de neînchipuit pentru noi, din Republica Moldova, să facem parte din alt parteneriat decât cel european. Iată că, prin intermediul primarilor, Republica Moldova nu va rămâne uitată”, a declarat Constantin Cojocaru, primarul municipiului Edineț, din Republica Moldova.

De altfel, printre obiectivele pe care și le propun aleșii reuniți în cadrul CALRRM se numără și ”susținerea și promovarea participării, în calitate de observatori, ai unei delegații a autorităților locale din Republica Moldova la lucrările Comitetului European al Regiunilor”. 

”Am convingerea că azi, la Sibiu, s-a dovedit că primarii fac politici și nu politică. În buna guvernanță locală, primează cetățeanul”, a arătat și Valentin Ivan, primarul comunei Sadu, și președintele Asociației Comunelor din România, filiala Sibiu.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus