Luni,
09.09.2024
Innorat
Acum
26°C

Statuia lui Brukenthal, în legalitate pe ultima sută de metri. A primit certificatul de urbanism în 9 septembrie, iar autorizația de construcție în 10. A fost dezvelită de președintele Iohannis în 11 septembrie

Statuia lui Brukenthal, în legalitate pe ultima sută de metri. A primit certificatul de urbanism în 9 septembrie, iar autorizația de construcție în 10. A fost dezvelită de președintele Iohannis în 11 septembrie

Avizele pentru intrarea în legalitate a statuii amplasate în Piața Mare încă din 7 septembrie s-au făcut în timp record, actele încheindu-se cu doar 24 de ore înainte ca președintele Klaus Iohannis să dezvelească monumentul.

Site-ul oficial al Primăriei Sibiu confirmă faptul că monumentul are un certificat de urbanism emis în 9 septembrie. Acesta are numărul 1784 și a fost înregistrat, cu doar două zile înainte de dezvelire și cu alte două după ce statuia a fost deja amplasată. Scopul este trecut ”amplasare monument de for public în Piața Mare” și a fost solicitat de către viceprimarul Corina Bokor, pentru Primăria Sibiu.

Pe de altă parte, pe site, nu există și o autorizație de construire emisă pentru statuia lui Brukenthal, însă este păstrată o poziție liberă pentru aceasta, între numerele 400 și 402. ”Statuia baronului Samuel von Brukenthal a fost amplasată în Piața Mare cu respectarea procedurilor legale. Inițiativa a fost aprobată de Consiliul Local Sibiu prin HCL 132/2003. Pentru amplasare, Primăria Sibiu a emis certificat de urbanism (nr. 1784/2021) și autorizație de construire (nr. 401/2021), în baza avizului emis de Ministerul Culturii - Comisia Națională pentru Monumente de For Public (nr. 5/MFP/2021), precum și în baza avizului Direcției Județene pentru Cultură Sibiu (nr. 290/Z/2021)”, a declarat pentru Turnul Sfatului purtătorul de cuvânt al Primăriei Sibiu, Mirela Gligore.

Pe pagina web a Comisiei Naționale pentru Monumente ultimele detalii legate de avizele acordate sunt din decembrie 2021. În plus, nu există o dată specificată pentru emiterea avizului statuii din Piața Mare. La fel, numărul de înregistrare transmis de Primăria Sibiu cu privire la avizul dat de Direcția pentru Cultură nu este datat.

Timp record pentru Primăria Sibiu

Cunoscută pentru lentoarea cu care emite autorizații de construcție, administrația locală a dovedit acum că un astfel de act poate fi emis într-un timp extrem de scurt.

La sfârșitul lunii ianuarie, primarul Astrid Fodor a propus consilierilor locali un proiect de hotărâre prin care autorizațiile de construcție să fie emise în maxim șapte zile, în situația în care se plătește o taxă suplimentară de 1.000 de lei.

Instituirea taxei de urgență în eliberarea autorizațiilor de construire vine – în cazul Primăriei Sibiu – în contextul unui climat de nemulțumire a investitorilor în ceea ce privește Direcția de urbanism și serviciile asimilate, scria Turnul Sfatului în acel moment. ”La Primăria Sibiu, din oficiu, după cam orice dosar de autorizare de construire depui, în cinci zile ei trimit o adresă că lipsesc diverse lucruri. Cel mai probabil, ca să mai câștige timp. După ce primești respectiva adresă – care e trimisă prin poștă, deci durează până îți ajunge – fie prefaci că lucrezi la completări, fie chiar o faci și umbli după noi acte fie – și asta se întâmplă adesea – revii cu o altă adresă în care arăți că piesele solicitate suplimentar există, de fapt, la dosar. Și apoi trebuie să mergi să le arăți că, într-adevăr, piesele care îți erau solicitate erau acolo”, sunt reacțiile culese la începutul anului de Turnul Sfatului de la mai mulți arhitecți din Sibiu.

Chiar și cu un dosar de autorizare bine pregătit, potrivit arhitecților consultați, procedurile de obținere a autorizației de construire tot se întind pe durata a cel puțin șase săptămâni. ”Practic, aparent cel puțin, reprezentanții Primăriei se încadrează în termenul de 30 de zile. Dar dacă ei în considerare și perioada consumată de corespondență și solicitări de completări – care nu mai intră în calculul celor 30 de zile – depășești această perioadă”.

Cauzele unei astfel de situații sunt mai multe. Probabil cea mai relevantă este numărul mic de posturi ocupate. ”Există posturi libere, cei din Primărie vor să angajeze, au și organizat concursuri în acest sens. Au fost arhitecți din alte județe înscriși la concurs, dar după ce au aflat cum stă treaba prin Direcția Urbanism, au renunțat”.

A dispărut placheta cu sponsorii statuii

La numai o săptămână de la dezvelirea monumentului, piatra pe care a fost montată placheta cu numele sponsorilor care au finanțat monumentul a dispărut. Așezată chiar în fața statuii, cu vedere dinspre Piața Mare, piatra nu mai este astăzi acolo. Pe era era fixată o plachetă de metal pe care scria ”Monument realizat în anul 2021 cu sprijinul” și erau trecute logo-urile Boromir, Rotary Club Sibiu, Muzeul Național Brukenthal și Lyons Club Brukenthal Sibiu.

Consultare publică organizată în luna august

Certificatul de urbanism, alături de autorizația de construcție, pot permite construcția sau reabilitarea unei construcții în condiții de legalitate, iar în absența certificatului de urbanism, nu se poate obține autorizația de construcție. Conform deciziilor din aprilie 2019, luate de Înalta Curte de Casație și Justiție, dreptul de proprietate asupra unei construcții nu poate fi dobândit în absența celor două documente.

Administrația municipiului a lansat încă din luna august o procedură de consultare publică pe marginea documentației urbanistice elaborată pentru amplasarea statuii înaltă de trei metri care îl reprezintă pe baronul Samuel von Brukenthal. ”Accesul în Piața Mare dinspre strada Samuel von Brukenthal nu este obturat de amplasarea statuii. Aceasta va fi amplasată la 8,75 m distanță față de clădirea Muzeului Național Brukenthal și 18,70 m distanță față de clădirea Primăriei municipiului Sibiu”, se arată în planul urbanistic de detaliu elaborat de Arhimus SRL, la comanda Primăriei.

Daniel Ghiță s-a adresat Ministerului Culturii pentru a-i spune dacă statui are sau nu autorizație de construcție

Fostul luptător Daniel Ghiță, actual deputat PSD, a solicitat ministrului Culturii, Bogdan Gheorghiu, să i se comunice dacă statuia baronului Samuel von Brukenthal, amplasat în Piața Mare și dezvelită de președintele Iohannis în 11 septembrie are autorizație de construcție.  ”Vă solicit să-mi comunicați numărul și data eliberarii certificatului de urbanism și autorizației de construire emise de Consiliul Local al Municipiului Sibiu pentru aceasta statuie”, a transmis deputatul.

În plus, Daniel Ghiță solicită ministrului avizul privind concepția artistică a monumentului, în situația în care acesta există. ”Vă solicit să-mi comunicați dacă Primăria municipiului Sibiu sau Consiliul Local al Municipiului Sibiu au solicitat și au obținut de la Ministerul Culturii și Identității Naționale avizul privind concepția artistică a statuii baronului Samuel von Brukentahl și dacă a fost realizată o analiză în acest sens de către Comisia Națională pentru Monumentele de For Public”, a scris Ghiță.

”Așezarea statuii baronului Brukenthal în centrul istoric al Sibiului este o provocare artistică de importanță majoră. Responsabilitatea artistică este uriașă, fiind vorba de un spațiu istoric consacrat cu renume la nivel internațional. Ca răspuns la această provocare, modelarea figurii baronului Brukenthal se înscrie în stilul realist, punând accent pe elemente care parafrazează stilul baroc. Detalii, ca tensiunea între simetria plastică a costumului – ordinul Sf. Ștefan – și liniile de forță ale contrapostului sau mișcarea capului spre dreapta, privirea rămânând pe axa frontală, au un caracter accentuat baroc”, documentația urbanistică elaborată pentru statuia lui Brukhental

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

9 comentarii

Rammstein

Acum 2 ani

Peste anii vom dezveli statuia lui Iohannis!!..va reprezenta un navetist..
Raspunde

Kramnik

Acum 2 ani

Foarte Tare! Promtitudine saseasca!
Raspunde

Curios

Acum 2 ani

Colectia si apoi mostenirea lui Bruckenthal a revenit poporului. Adica comunitatii sasesti din Transilvania, Bisericii Protestnte, in nici un caz romanilor, care erau doar tolerati si se situau, secole de-a randul, pe treapta sociala cea mai joasa intre locuitorii Transilvaniei. Daca mostenirea a fost atat de valoroasa iar donatorul atat de progresist si de iluminat, ma intreb de ce, timp de doua secole sasii nu i-au ridicat statuie? Valoarea personajului s-a relevat doar in ultimii ani? Pentru ca nu era in gratiile imparatului? De ce nu l-au iubit pe Bruckenthal urmatorii carmuitori ai imeriului? Nici aristocratia maghiara, nici Grupul Etnic German din Transilvania (aripa NSDAP din Germania) din anii 30 nu s-au gandit sa-i ridice statuie. De ce?
Raspunde

Xxx

Acum 2 ani

Ați văzut ce repede se obțin autorizațiile!!!! Oare pt spitalul ăla nou care oricum nu o sa fie gata in următorii 30 de ani nu tot 2..3 zile a durat obținerea autorizației? Că parcă tot aici erau niște articole
Raspunde

Astronauta

Acum 2 ani

Mâna murdară a lui Iohannis se numește Udrea Ioana, Arhitect Șef al Sibiului. Aceasta femeie ciudată, ajunsă Arhitect Șef, în viața ei profesională a realizat doar 2 proiecte care au primit Autorizație de Construcție.
Raspunde

Apex Epstein

Acum 2 ani

Asa se obtin autorizatiile cand vrei sa strici centrul orasului, cu statuia unui idol al sasilor. L-au pus pe Blaga "la misto", cu cativa ani inainte, ca sa il poata pune pe asta, acum. Dar nu e nici o problema, cum a fost pus, poate fi si dat jos... mai sunt statui care zac prin curtile din centrul orasului, la fel va fi si asta. Sa speram ca urmasii sasilor, adica etnia aia cu palarii care face scocuri, vor face niste scocuri frumoase, din statuia asta, la un moment dat.
Raspunde

Sf. Sattana

Acum 2 ani

Am auzit ca politia și procuratura din Sibiu vrea sa dea bani serioși celor care manjesc statuia lui s. von bRUCK...cap, bust... cu diaree și puu cu uurynaa...va urez sa fiți baftosi și o zi buunaa. în continuare.
Raspunde

Sf. SATTANNA

Acum 2 ani

Am auzit ca politia România și procuratura SIBIU oferă bani cash celor care manjesc statuia lui s von bRuCk. cu DIAREE și PUU... cu urină.fata bust . baftă în îndeplinirea faptei mărețe și o zi și buunaa în coontiiinuuoaaree tuutuurooor. Scrie mi mesajul sa apară altfel în scriu la presa națională.
Raspunde

Till Eulenspiegel

Acum 2 ani

Nici azi 19 septembrie nu apare AC 401/2021.Culmea ar fi ca AC 401/2021 sa fie deja emisa ,da' pentru alta lucrare ,iar acum trebuie ''legalizate'' treburile !
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus