Miercuri,
25.05.2022
Acum
0°C

Primăria Sibiu începe să instituie taxe speciale. Prima e de 1.000 de lei, pentru autorizațiile de construire ”urgente”

Primăria Sibiu începe să instituie taxe speciale. Prima e de 1.000 de lei, pentru autorizațiile de construire ”urgente”

Domeniul fiscal, urbanismul, infrastructura, cultura sau promovarea turistică sunt doar câteva din domeniile pentru care Primăria Sibiu vrea să își creeze cadru legal de instituire de taxe speciale. Odată cu această intenție, administrația sibiană cere consilierilor locali acordul să instituie o primă taxă specială de 1.000 de lei pentru cei care vor să obțină autorizațiile de construire în regim de urgență.

1.000 de lei este cuantumul primei taxe speciale pe care Primăria municipiului Sibiu intenționează să o introducă de luna viitoare, pentru cei care vor solicita emiterea unei autorizații de construire în regim de urgență. Cei 1.000 de lei se vor adăuga cuantumului solicitat în mod normal pentru eliberarea unei astfel de autorizații, cuantum calculat în funcție de valoarea investiției.

Ce promite Primăria pentru 1.000 de lei?

Domeniu criticat uneori pentru lentoarea deciziilor, Urbanismul din cadrul Primăriei Sibiu promite prin reprezentanții săi că, prin noua taxă de urgență, va elibera autorizațiile de construire în termen de șapte zile lucrătoare, față de cele 30 de zile care i-ar lua în condiții normale.

”Se instituie taxa specială pentru eliberarea autorizațiilor în regim de urgență astfel: - 1.000 de lei + 10% din valoarea investiției autorizate, dacă valoarea investiției este de până la 1.000.000 de lei; - 1.000 de lei + 5% din valoarea investiției autorizate, dacă valoarea investiției este de până la 5.000.000 de lei; - 1.000 de lei + 2,5% din valoarea investiției autorizate, dacă valoarea investiției este de peste 5.000.000 de lei”, art. 2 din Regulamentul propus pentru adoptarea taxei speciale pentru emiterea în regim de urgență a autorizațiilor de construire și cuantumul acesteia

Doar că cei din Primărie nu își asumă termenul de șapte zile în orice condiții. ”În situația în care serviciul solicitat nu poate fi furnizat în regim de urgență, din cauza lipsei unor documente necesare soluționării cererii, termenul de soluționare va fi cel prevăzut de lege, după completarea dosarului. Taxele prevăzute în tabelul de mai sus se încasează anticipat înregistrării cererilor pentru furnizarea serviciilor solicitate. Taxele plătite pentru cererile respinse nu se restituie”, se mai arată în regulamentul propus de Primăria Sibiu și care urmează să fie supus dezbaterii Consiliului local în cadrul ședinței de vineri.

Cei ale căror cereri de eliberare au fost respinse, dar au achitat taxa de urgență, ar trebui să beneficieze de același termen rapid după ce depun din nou dosarul, cu completările solicitate. Taxa specială pentru autorizațiile de construire în regim de urgență va avea o valoare care va fi supusă votului aleșilor locali în fiecare an.

Excepție de la plata acestei taxe speciale o fac lucrările ”de intervenții în primă urgență”, prevăzute de legislație (art. 7 al Legii 50.1990), adică acele intervenșii în caz de pericol public, avarii, accidente tehnice, calamități ori alte evenimente cu caracter excepțional.

Ce spun arhitecții: ”din oficiu, oricum ți se respinge dosarul”

Instituirea taxei de urgență în eliberarea autorizațiilor de construire vine – în cazul Primăriei Sibiu – în contextul unui climat de nemulțumire a investitorilor în ceea ce privește Direcția de urbanism și serviciile asimilate. ”La Primăria Sibiu, din oficiu, după cam orice dosar de autorizare de construire depui, în cinci zile ei trimit o adresă că lipsesc diverse lucruri. Cel mai probabil, ca să mai câștige timp. După ce primești respectiva adresă – care e trimisă prin poștă, deci durează până îți ajunge – fie prefaci că lucrezi la completări, fie chiar o faci și umbli după noi acte fie – și asta se întâmplă adesea – revii cu o altă adresă în care arăți că piesele solicitate suplimentar există, de fapt, la dosar. Și apoi trebuie să mergi să le arăți că, într-adevăr, piesele care îți erau solicitate erau acolo”, sunt reacțiile culese de Turnul Sfatului de la mai mulți arhitecți din Sibiu.

Chiar și cu un dosar de autorizare bine pregătit, potrivit arhitecților consultați, procedurile de obținere a autorizației de construire tot se întind pe durata a cel puțin șase săptămâni. ”Practic, aparent cel puțin, reprezentanții Primăriei se încadrează în termenul de 30 de zile. Dar dacă ei în considerare și perioada consumată de corespondență și solicitări de completări – care nu mai intră în calculul celor 30 de zile – depășești această perioadă”.

Cauzele unei astfel de situații sunt mai multe. Probabil cea mai relevantă este numărul mic de posturi ocupate. ”Există posturi libere, cei din Primărie vor să angajeze, au și organizat concursuri în acest sens. Au fost arhitecți din alte județe înscriși la concurs, dar după ce au aflat cum stă treaba prin Direcția Urbanism, au renunțat”.

Taxa de la Urbanism, doar prima

Instituirea unei taxe speciale pentru eliberarea în regim de urgență a autorizațiilor de construire face parte dintr-un scenariu mai amplu, în care administrația locală a Sibiului poate impune taxe speciale.  Tot pentru ședința de vineri a Consiliului local Sibiu, înainte de proiectul referitor la taxa de la Urbanism, pe masa aleșilor locali va fi în dezbatere și un proiect de hotărâre referitor la ”Regulamentul de adoptare/actualizare a taxelor speciale și domeniile în care se pot institui”.

Potrivit acestui document, conducerea Primăriei cere Consiliului local să creeze cadrul legal pentru instituirea de taxe speciale în numeroase domenii, grupate în nu mai puțin de 17 categorii. ”Taxele speciale se vor institui numai în interesul persoanelor fizice și juridice care se folosesc de serviciile publice locale pentru care s-au instituit taxele speciale respective. Taxele speciale instituite în conformitate cu prevederile prezentului Regulament se vor încasa într-un cont distinct”, se arată în proiectul de Regulament care va fi supus votului consilierilor locali.

Lista ”sectoarelor de activitate” în care Primăria, prin Consiliul local poate institui taxe speciale

Domeniul fiscal – pentru toate serviciile prestate contribuabililor în domeniul impozitelor și taxelor locale, precum și a altor venituri la bugetul local Administrarea domeniului public și privat al municipiului Sibiu Desfășurarea, finanțarea unor activități de utilitate publică Urbanism și autorizarea construcțiilor Autorizații pentru a desfășura o activitate economică și a altor autorizații similare Cadastru Copiere și comunicare din arhiva municipiului Sibiu Utilizarea infrastructurii Eliberarea unor acte într-un termen mai scurt decât cel stabilit prin lege Cultură, sport, agrement Piețe, târguri și oboare Evidența populației și stare civilă Registrul agricol Promovarea turistică a municipiului Sibiu Folosirea/utilizarea temporară a domeniului public și privat al municipiului Sibiu Serviciul voluntar pentru situații de urgență Închirierea bunurilor din domeniul public și privat al municipiului Sibiu

Art. 2 al Regulamentului de adoptare/actualizare a taxelor
Banii strânși din aceste taxe speciale ar urma să fie folosiți pentru ”acoperirea cheltuielilor efectuate pentru înființarea serviciilor publice locale, precum și pentru finanțarea cheltuielilor de întreținere și funcționare ale acestor servicii”.

Regulament încălcat încă de la adoptare

Regulamentul privind taxele speciale la nivelul Sibiului va fi încălcat chiar în ziua în care va fi adoptat. Și asta deoarece potrivit prevederilor pe care – cel mai probabil – și le vor însuși consilierii locali, instituirea taxelor speciale în municipiul Sibiu se face doar după o procedură destul de clară de consultare a populației și reprezentanților companiei. ”Anunțul referitor la elaborarea proiectului de hotărâre va fi adus la cunoștința publică cu cel puțin 30 de zile înaintea supunerii spre analiză, avizare și adoptare de către Consiliul local și va cuprinde următoarele elemente: raportul de specialitate privind necesitatea adoptării actului normativ propus; termenul limită, locul și modalitatea în care cei interesați pot transmite în scris propuneri, sugestii, opinii, cu valoare de recomandare la proiectul supus dezbaterii”, se arată la capitolul IV al Regulamentului în discuție.

Mai mult, la respectivul capitol se arată că sibienii vor avea un termen de zece zile, de la anunțul public al consultării, în care vor putea să își exprime opiniile sau sugestiile.

Aceste prevederi referitoare la consultarea publică nu sunt respectate tocmai în cazul primei taxe speciale pe care vrea să o introducă Primăria Sibiu, cea pentru urgența autorizațiilor de construire. Proiectul referitor la această taxă nu a fost supus consultării publice cu cel puțin 30 de zile înainte de discutarea lui în Consiliul local și, prin urmare, nici nu a existat vreun termen de zece zile în care sibienii să poată să își exprima vreo părere ori sugestie.

Descarcă de aici Proiectul de hotărâre pentru adoptarea unui Regulament de instituire a taxelor speciale

Proiectul de hotărâre referitor la adoptarea taxei de urgență pentru urbanism

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

23 comentarii

Marcu

Acum 2 ani

Un fel de spaga oficiala. Dai 1000 si stai in fata. Proștii sa astepte pentru autorizatiilor lor "ieftine"
Raspunde

un sibian

Acum 2 ani

ce face "primaria" cu ruina dim parcul Sub Arini (fosta Bolta Rece)? se pare ca le-a expirat de mult autorizatia de constructie...amenda numai pentru aia e 10000 ron! nu mai vorbim ca au sapat o groapa si au fugit!!!
Raspunde

2cents

Acum 2 ani

asteapta sa se surpe probabil
Raspunde

nea vasile

Acum 2 ani

prietenii beneficiaza de tratament special. in articol, taxele sunt pentru noi, astia care nu avem relatii la primarie, nu pentru cei care oricum beneficiaza de termene speciale si de derogari. ei stiu sa-si poarte singuri de grija. se vede cu ochiul liber, nu-i asa? exemplul cu Bolta Rece e doar unul dintre multele exemple. Cladirea de langa turnurile de birouri de la Sala Transilvania priveaza bugetul local de incasarea impozitului pe proprietate de vreo 10 ani deja. Suma? nu stiu exact dar e de ordinul sutelor de mii de lei. Pentru asta e greu sa institui o taxa - ar fi prea strigator la cer :). Asa ca, pur si simplu, despre asta nu se vorbeste - ca si cum asa ceva nu exista la noi in Sibiu. Lista e lunga din pacate si se completeaza pe an ce trece.
Raspunde

Soimarul

Acum 2 ani

Si daca platesti taxa pentru urgenta si primaria nu reuseste sa iti elibereze actul in 7 zile iti da banii inapoi? Daca prin absurd platesc toti taxa de urgenta le elibereaza la toti in 7 zile? Mie imi pare o taxa pentru smecheri sa nu mai fie acuzati functionarii de abuz.
Raspunde

#taxe

Acum 2 ani

dar daca nu platesti taxa de urgenta si autorizatia e gata in 3 zile, ce vor face? o vor tine in sertar pentru ca n-au trecut cele 7 zile care se taxeaza suplimentar? o ABERATIE!
Raspunde

Smoothie de rubarbar

Acum 2 ani

Fodor e un dezastru ca primar, fara viziune, proiecte si deschidere, dar sa ne fereasca al de sus sa vina la primarie vreun hipster userist, mare antreprenor, agnostic si vegan, ca ne vom dori sa locuim la Valcea!
Raspunde

Un Sibian

Acum 2 ani

Am ajuns să considerăm cuvintele ”vegan”, ”smoothie” și ”agnostic” insulte? Așa de rău am ajuns? Antagonizarea asta între diferite categorii ale societății - pe aspecte puerile - e contraproductivă. Dacă avem ceva de criticat, atunci ar fi bine să fie ceva concret, nu fantasmele noastre din cap.
Raspunde

dancp2

Acum 2 ani

nu maiaveti bani d esalarii,prime,indemnizatii etc pentru vei ce lucreaza acolo?
Raspunde

2cents

Acum 2 ani

Dar niste modificari in modul in care se trateaza abuzurile in urbanism pe cand? Pedepsele pentru cei care incalca planurile de urbanism sunt mult prea mici si mereu urmate de "recompensa". Adica cineva le face din pix sa fie "legale" dupa plata unor amenzi. De demolari ati auzit? Stiu ca nu va iese nimic "ghesheft" la o demolare dar totusi... Ce faceti cu ditamai structura de 4 etaje de pe Calea Poplacii nr. 59 care troneaza intre case cu maxim un etaj si mansarda? Cum poate asa ceva sa reziste de atatia ani?? De ce nu se poate demola? Sau mai bine sa ne spuneti cand o sa o "bagati in legalitate" ca si pe altele la fel de legal construite???
Raspunde

un arhitect

Acum 2 ani

Praf in ochii celor care solicita autorizatii.Incompetenta celor de la urbanism in frunte cu Lazar Carmen este de notorietate nationala.
Raspunde

Alzara 1918

Acum 2 ani

Mai bine la Cisnadie : acolo , in prelungirea efectuvă a Sibiului , treburile au mers ca ... unse ! Rapid și așa cum am văzut DUPĂ !
Raspunde

fara coruptie

Acum 2 ani

La Cisnadie s-a emis autorizatie de constructie in aceeasi zi cu depunerea cererii. Asa a stabilit primarul un nou record, pe langa cel al inaltimii bradului .
Raspunde

1000+ 10%?!

Acum 2 ani

– 1.000 de lei + 10% din valoarea investiției autorizate, dacă valoarea investiției este de până la 1.000.000 de lei; Deci daca vrei sa ceri autorizatie de constructie pentru o casa de 480.000 ron (cam 100.000 eur), ar trebui sa dai 1000+48.000 adica 49.000 ron?!! what? Sper ca e o gresala.. Cum sa dai atitia bani pentru ceva care oricum e utopic ca se va realiza in 7 zile...si chiar daca s-ar realiza cum sa dai 49.000 ron pentru o autorizatie...suntem normali?! Ce sa mai vorbim ca in Sibiu nu gasesti niciun teren. Dar daca vrei sa faci un PUZ la Sibiu dureaza de nu iti mai trebuie. Si ne intrebam de ce se construieste f. mult inafara Sibiului. Pentru ca in Sibiu doar cei mari si smecheri cu relatii sus puse pot dezvolta blocuri/cartiere rezidentiale. Restul, sa-si ia gandul..Oare nu se sesizeaza nimeni ca nu e ok ce se intampla de ani de zile in Sibiu? #numa_zic_deocamdata, #alo_DNA, #aviz_amatorilor_de_parandarat
Raspunde

daniel

Acum 2 ani

DNA , curtea de conturi ce păzesc? Adica primăria așteaptă bani ca sa isi faca treaba? Primaria Sibiu ar trebui să fie un exemplu de autorizații eliberate in timp util. Ca sa nu mai spunem ca acesti bani sunt sifonati pe "festivaluri"
Raspunde

Delir

Acum 2 ani

Platesc fotografi si tot felul de oameni de 2 parale din banii stransi... prin "agenda cu cuturala" si alte asemenea agende de rahat, sifon cu dedicatie. IN LOC SA ISI FACA TREABA si sa stea la birouri mai mult de 2-3 ore pe zi ca sa elibereze acele hartii. O alta schema de "facut bani".
Raspunde

Ion Udrea

Acum 2 ani

Singura solutie de a rezolva incompetenta si aceste abuzuri , este sa instituim noi , alegatorii , o „TAXA“ la alegerile de anul acesta !
Raspunde

baba balconeta

Acum 2 ani

Pai in loc sa rezolve problema haosului imobiliar din zona.... ce fac maestrii din primarie ?!?!.. Pun niste taxe, ca asa isi mai dau niste bani la salarii, bonusuri, etc si raman si prieteni cu "dezvoltatorii". Doar n-o sa-ti strici omenia cu spaguitorii, este ? Treaba ta acolo ca primarie e sa faci bani, nu sa faci orasul sa fie civilizat si sa faci treaba buna ! Cam asta e mintea lor, se pare. Vai de capu lor si de orasul asta.
Raspunde

#taxe

Acum 2 ani

cea mai mare sfidare la adresa platitorilor de taxe: sa institui o taxa suplimentara, o suprataxa pentru un serviciu care este deja taxat. termenul actual, cel normal, este de MAXIM 30 de zile, nu de 30 de zile fix. (si acum autorizatia se poate elibera in 5 zile - tine doar de eficienta biroului urbanism). adica, dupa instituirea suprataxei, in mod normal ar trebui ca termenul NORMAL sa se modifice de la 1-30 zile la 8-30 zile. stau si ma intreb (retoric bineinteles) - in beneficiul cui este aceasta taxa? pe logica asta, daca mergem la extrem, vom ajunge ca cei care au suficient de multi bani nici sa nu mai aiba nevoie de autorizatie - ceea ce in realitate se cam si intampla. dar, sa faci din aceasta realitate meschina Lege, e prea de tot.
Raspunde

Lenea Indolenta

Acum 2 ani

Niste lenesi incompetenti care lucreaza 3 ore pe zi si sunt foarte bine platiti ! Le e lene sa lucreze mai mult, iar pentru a se sinchisi sa puna o stampila in 3 zile, vor inca un rand de bani. Mergeti la biroul urbanism si cititi pe usa... program de 3 ore ! Cati dintre voi lucrati 3 ore pe zi si aveti salariile lor ? Hai, sariti cu explicaii.... care e fericitul ? Toti, asa este ? Stati minim 8 ore pe zi la munca, sa le platiti acestor neica nimeni de prin birourile alea salariile, masinile, concediile, fitele si explicatiile deplorabile despre cum nu se pot face chestii si cum trebuie sa mai platiti o taxa.
Raspunde

Nesimtire Golaneasca

Acum 2 ani

Le e si jena sa isi puna programul de lucru pe site-ul primariei : sibiu.ro/index.php/primaria/urbanism adica 2 zile pe saptamana, cate 3 ore sau asa ceva.... si vor taxa de viteza ! Halucinatii pe banda rulanta, de la primarie. Adica, daca le dai 1000 lei se simt mai motivati sa lucreze in alea cateva ore de program ? :) Sunt istoviti de atata munca in alea cateva ore pe saptamana, trebuie sa le fie tare greu, o saracii de ei... cum se sacrifica ei pentru noi. Oare ce salarii au, ca vreau si eu un asemenea job ?
Raspunde

andrei

Acum 2 ani

Caz concret: am depus actele, a doua zi au scris o adresa ca lipsteste nu stiu ce plansa (desi era), ca mai vor nu stiu ce... apoi ca incalc nu stiu ce legislatie, desi nu era aplicabila acea legislatie in cazul meu. nu stiu ce se intampla, dar vad pe pielea mea ca sunt doar niste diletenti care doar vor sa traga de timp si evident sa te incurce. Deci au scris a doua zi, dar a ajuns la mine in 15 zile, asa ca pierd timp care probabil pentru cei din primarie nu inseamna nimic ca "timpul trece, leafa merge" dar in cazul meu inseamna bani... sincer am crezut ca lucrurile functioneaza in cazul primariei Sibiu, dar am avut o mare dezamagire, nu vor sa ajute deloc cetateanul platitor de taxe, ba din contra sa te incurce cat se poate... ma intreb ce castiga primaria din asta?, ca votanti nu, in nici un caz, ba din contra ii pierd....
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus