Faptul că Biblioteca județeană ASTRA nu are, în acest an, bani suficienți de salarii, a scos la iveală o serie de situații care pot fi puse cel puțin sub semnul întrebării. Situații care aduse în discuție determină conducerea Bibliotecii să amenințe cu dosare penale.
Joi, 25 martie 2021. În biroul directorului Bibliotecii Județene Astra sunt chemați, pe rând, șefii de compartimente. Le sunt alocate fiecăruia câte 15 minute, dar discuțiile se termină mult mai repede. Fiecare șef de compartiment este anunțat că anul acesta nu sunt bani suficienți de salarii. Și că există două variante: fie diminuarea programului de lucru și, implicit, a salariilor, fie disponibilizare ca urmare a reorganizării. Din biroul lui Silviu Borș, managerul Bibliotecii, șefii de compartimente ies și cu niște foi A4, prin care angajații din subordine să își exprime sau nu acordul cu privire la reducerea programului de lucru și a salariilor. Au la dispoziție trei, maxim patru ore pentru această decizie, ale cărei efecte nu au un termen-limită anunțat. Opt este numărul bibliotecarilor de la Astra care arată că nu sunt de acord cu reducerea programului și a salariilor.
Procesul verbal era deja gata redactat înaintea ședinței cu șefii de compartimente. Alături de care erau pregătite și acordurile fără nicio bază legală
A fost singura ”discuție” între angajați și conducere, prin intermediul șefilor de compartimente, despre situația financiară a Bibliotecii. Trei luni mai târziu, angajații aveau să afle din ziar că peste trei zile organigrama Bibliotecii se modifică. Și că toți cei opt care au semnat că nu sunt de acord cu reducerea programului de lucru vor fi dați afară, alături de alți doi bibliotecari care cumulau pensia cu salariul. ”Noi nu știam că plecăm. După discuția din martie nu a mai existat niciun dialog. În momentul în care eu m-am dus și am arătat că nu ne dăm acordul pentru reducerea programului de lucru, doamna contabilă Morariu a spus «nu trebuie să vă justificați, să dați explicații». Și, din acel moment nu a mai existat niciun dialog pe acest subiect, de fapt nici nu ne-am mai întâlnit cu domnul director. Noi am aflat că vom fi dați afară din ziar”, amintește Laura Bucătaru, fostă șefă de compartiment în cadrul Bibliotecii (Laura Bucătaru, cea care a apelat la sindicate pentru a opri disponibilizările și a intervenit în acest scop la nivel județean, a demisionat în vara acestui an din cadrul Bibliotecii județene Astra, după 17 ani de activitate).
Silviu Borș nu a considerat că este necesar să anunțe o parte din angajații Bibliotecii că, peste câteva zile, își vor pierde locurile de muncă
O cabană renovată. Și atât
Cei opt bibliotecari care urmau să fie dați afară prin reorganizare au protestat, în scris, la conducerea Consiliului Județean Sibiu (în subordinea căruia funcționează Biblioteca). Au arătat că instituția în care lucrează ar avea variante de suplimentare a veniturilor proprii, pentru a acoperi din cei aproximativ 850.000 de lei care lipsesc din bugetul alocat cheltuielilor de personal. Prin intervenții inclusiv în ședința consilierilor județeni, aceștia au reușit să împiedice reorganizarea propusă de conducerea bibliotecii. Care conducere a acceptat, inițial, o comisie din partea CJ Sibiu alături de care să caute soluții, comisie la al cărei aport Silviu Borș, managerul Bibliotecii, a anunțat mai apoi că renunță.
Printre soluțiile de creștere a veniturilor proprii ale Bibliotecii s-a discutat și despre exploatarea Cabanei ”Andrei Oțetea”, din Sibiel. Este vorba de o casă de odihnă și creație, cu 28 de locuri de cazare grupate în şase camere, o sală de conferinţe, o sală de mese şi o bucătărie, precum şi opt băi. Aproximativ 600.000 de lei, fără TVA, au costat reparațiile capitale ale acestui imobil. Banii au fost alocați din bugetul județean, iar cabana a fost inaugurată de conducerea Bibliotecii în vara anului 2019. De atunci și până acum, cabana nu a adus niciun leu în conturile instituției de cultură cu sediul în parcul Astra din Sibiu.
”Deocamdată, cabana este folosită doar de o parte a personalului bibliotecii, cu scop recreativ. În rest, noi nu știm ce se întâmplă acolo”, povestesc o parte din angajații Bibliotecii.
Inaugurată din 2019, cabana ”Andrei Oțetea” nu a produs un singur leu de atunci. Sursa foto: CJ Sibiu
În fața conducerii Consiliului Județean Sibiu au fost prezentate, însă, și alte posibile surse de completare a veniturilor, în loc de disponibilizare a angajaților. ”Prin orice proiecte culturale, educative, chiar și de divertisment, prin organizarea de ateliere și de workshop-uri. Puteam găzdui și promova diferite idei și afaceri de succes, care să se promoveze prin intermediul nostru. Acestea pe lângă acea cabană «Oțetea» care a costat atâția bani și care a fost reabilitată pentru a găzdui tabere de creație”, mai declara Laura Bucătaru pentru Turnul Sfatului, citând din scrisoarea adresată conducerii CJ Sibiu.
Compartimente fără angajați. Dar cu șefi
Reorganizarea propusă de conducerea Bibliotecii județene ASTRA și la care s-a renunțat, deocamdată, a scos la iveală și alte situații care au creat nemulțumiri. Cum ar fi cea a Compartimentului Cercetare, creat în urmă cu aproximativ trei ani. Și la care, până acum, a fost ocupat un singur post, cel de șef, restul fiind în continuare vacante. Șeful acestui Serviciu este Răzvan Pop, fostul viceprimar liberal al Sibiului. El s-a suspendat din acest post, deoarece a fost numit director al Oficiului român pentru drepturi de autor.
La reorganizarea care să ducă la disponibilizări propusă de conducerea Bibliotecii Astra, toate cele cinci posturi vacante din compartimentul Cercetare urmau a fi desființate. Cel de șef, însă, urma să fie păstrat, prin trecerea în subordinea compartimentului Cercetare a tuturor angajaților din compartimentul care acum poartă numele de ”Periodice”. ”Asta spune legea în vigoare, eu când sunt suspendat, postul nu îmi poate fi desființat. Dar, ca să fie clar, eu nu m-am suspendat ca să îmi fie păstrat mie postul, ci pentru că am fost numit la ORDA. Deci nu a fost făcută pentru mine acea propunere de modificare a organigramei. Eu și când am fost consilier de stat anul trecut, la fel m-am suspendat, iar după ce nu am mai fost consilier de stat m-am întors a doua zi la post”, a explicat Răzvan Pop pentru Turnul Sfatului, întrebat dacă în această poveste poate fi vorba de ”favoritisme”.
Binom, bârfe și țipete
Una din cele mai aprinse discuții în rândurile angajaților Bibliotecii județene Astra o vizează pe Simona Morariu. Ea este contabila șefă a instituției și izvor de nemulțumiri pentru mai mulți angajați. ”Managerul bibliotecii este doamna Morariu, nu domnul director Borș. El este doar în umbra doamnei Morariu. Ca un fel de binom. Noi am fost chemați la ședințe și amenințați deoarece nu respectăm conducerea. Adică, nu numai pe domnul director, ci și pe doamna Morariu. Ca să nu mai vorbesc de limbajul folosit la ședința în care am fost certați. Se întâmplă aici, într-o instituție de cultură”.
Discuțiile din jurul Simonei Morariu sunt multe. Una dintre acestea vizează, de exemplu, influența pe care a avut-o în decizia de a nu mai fi acordat sporul de toxicitate pentru angajatele din compartimentul Tipografie. Spor de 15% tăiat din 2018 și pe care angajatele compartimentului l-au recâștigat, definitiv și retroactiv, în instanță, în cursul anului trecut. Nici măcar acum acest spor nu le-a fost plătit.
Simona Morariu, contabila șefă a Bibliotecii Astra. Sursa foto: Facebook / Simona Morariu
Pentru a ilustra relațiile dintre o parte din angajații Bibliotecii și influența contabilei șefe, redacției Turnul Sfatului i-a fost pusă la dispoziție înregistrarea unei ședințe convocată de către Silviu Borș, în care este pusă în discuție și istoria din jurul sporului de la Tipografie. Este vorba de o ședință convocată de managerul Bibliotecii și al cărei subiect inițial a fost acela că a fost numit ”incompetent” de către o angajată, fiind informat de acest lucru de către contabila-șefă.
Cu acest prilej a fost adus în discuție și episodul când s-a decis oprirea plății sporurilor, episod desfășurat în cadrul unei alte ședințe, de data aceasta de față cu toți angajații Bibliotecii. ”Nu se vorbește așa într-o ședință. În clipa în care tu ne-ai spus de trei ori în acea ședință «măgărițe»... Noi până atunci am crezut că acest spor se dorește a fi acordat de conducerea Bibliotecii, dar nu se dorește a fi acordat de către Consiliul Județean Sibiu. Dar ne-am pierdut încrederea în voi. Asta e nemulțumirea noastră”, se adresează, la un moment dat, o angajată managerului. Contabilei îi este reproșat faptul că în aceeași ședință derulată în fața tuturor angajaților aceasta s-a exprimat către cele rămase fără sporuri că ”au ajuns la mâna ei”. În înregistrarea transmisă redacției Turnul Sfatului, Silviu Borș justifică folosirea expresiei ”măgărițe” prin faptul că a exagerat, iar contabila Simona Morariu susține că sintagma ”ați ajuns la mâna mea” a fost greșit interpretată.
Angajată: Dacă chiar ați vrut să ne faceți măgărițe și să ne spui că «am ajuns la mâna ta», de ce ați adunat toată biblioteca să ne denigrați în fața la toți? A fost frumos ce ați făcut?
Silviu Borș: Nu, a trebuit să știe toată lumea.
Angajată: Că ne spui tu măgărițe?
Silviu Borș: Nu...
Simona Morariu (intervine peste Silviu Borș): Da, să știe toată lumea, că dacă nu iarăși făceați un club din-ăsta. Foarte bine că a spus.
Extras din înregistrarea unei ședințe transmisă reporterului Turnul Sfatului
Ședința de aproximativ 50 de minute degenerează către final. Discuțiile profesionale sunt înlocuite de discuții personale, de acuzații lansate pe un ton extrem de ridicat și inclusiv de țipete cu bârfe referitoare la relații extraconjugale.
În afara acestei ședințe înregistrate, angajați ai bibliotecii vorbesc și despre episodul din luna martie, când era în discuție modificarea organigramei astfel încât să ducă la disponibilizări. Atunci, Simona Morariu a fost auzită ridicând vocea, de față cu managerul instituției. ”Dă-le afară, fraierule! Ești fraier dacă nu le dai afară!”, spun mai mulți angajați că a fost auzită vorbind contabila-șefă.
”Inclusiv instanțe de judecată din domeniul penal”
Documentarea acestui articol a început la jumătatea verii. La un moment dat, în cadrul documentării a avut loc și o întâlnire între reporterul Turnul Sfatului și managerul Bibliotecii, alături de contabila șefă. În cadrul acestei întâlniri, însă, discuțiile nu s-au putut derula în limitele unui dialog normal. Subiecte precum relația cu alți angajați, ședințele înregistrate sau contextul sporului de toxicitate anulat au determinat ieșiri furioase ale Simonei Morariu, care a amenințat cu judecata pentru defăimare și calomnie. Contabila șefă a respins orice interes personal în povestea sporurilor de toxicitate, despre care spune că nu au mai fost plătite deoarece oricum bugetul din acest an nu ajungea pentru toate salariile.
Nici Silviu Borș, managerul instituției, nu s-a lăsat mai prejos în a face aluzii precum cea pe seama părului lung al reporterului (”discutați între voi, rockerii” – probabil aluzie la faptul că unii dintre angajații nemulțumiți preferă acest gen de muzică). A respins categoric faptul că managementul Bibliotecii ar fi folosit Cabana Oțetea în scop recreativ și a justificat lipsa de valorificare a acelui bun prin faptul că drumul de acces este extrem de dificil.
Ulterior acestei întâlniri – după perioada de concedii - conducerii Bibliotecii Astra i-a fost transmisă, pe 15 septembrie, o cerere de informații pe subiectele mai sus detaliate. Plus pe subiectul favorizării altor angajați (cum ar fi situația fostului consilier local Dan Nanu, angajat la compartimentul Adulți și care adesea trece ”doar pentru a semna condica”), pe cel al veniturilor suplimentare atrase de către Bibliotecă în afara bugetului alocat din cel județean ori pe subiectul bazei legale prin care s-a încercat disponibilizarea unor angajați.
Răspunsul transmis este înțesat de ironii, care pornesc de la Legea 544/2001 privind liberul acces la informațiile cu caracter public (legea a fost invocată în solicitarea transmisă de reporterul Turnul Sfatului). ”Într-o proporție substanțială, întrebările adresate nouă nu au legătură cu legea în discuție, caracterul privat al acestora putând aduce prejudicii de imagine unei instituții publice ale cărei reputații depășesc cu siguranță reputația unei instituții private, precum o redacție de ziar”, se arată în răspunsul semnat ”conducerea instituției”.
”Faptul că afirmați că dispuneți de diverse înregistrări, în care invocați atitudini ale conducerii instituției față de alți angajați îl considerăm o încercare de șantajare adresată conducerii instituției și nu are nici cea mai mică legătură cu tema invocată de dumneavoastră în al doilea paragraf al solicitării, și anume aceea a fondurilor necesare cheltuielilor de personal. Mai mult decât atât, probați faptul că anumiți angajați ai instituției nu respectă intenționat normele de funcționare ale instituției, precum Regulamentul de ordine interioară, conținutul documentului fiind făcut cunoscut acestora în scris și asumat prin semnătură proprie”, se mai arată în răspuns.
Document prin care reporterului Turnul Sfatului i se atrage atenția că ”din conducerea executivă a conducerii fac parte managerul și contabilul șef”. În fine, conducerea Bibliotecii județene Astra amenință faptul că va apela la organele de cercetare penală. ”Ne rezervăm dreptul de a proteja imaginea instituției, apelând inclusiv la instanțe de judecată din domeniul penal”.
Răspunsul integral transmis de conducerea Bibliotecii Județene Astra la solicitarea Turnul Sfatului
De menționat că solicitarea și răspunsul transmis de conducerea instituției vin în contextul în care, săptămâna trecută, angajații Bibliotecii au fost anunțați că s-au terminat banii de salarii. Și au fost invitați să își exprime acordul că vor lucra neremunerați, până la rezolvarea problemei. Președinta Consiliului Județean Sibiu, Daniela Cîmpean, a cerut, mai apoi, demisia managerului Silviu Borș, care a refuzat (detalii aici).
Și pentru activitatea din 2020, dar și pentru cea din ultimii ani, managementul lui Silviu Borș a fost notat cu 10 de către comisiile desemnate de CJ Sibiu pentru evaluarea performanțelor conducerii Bibliotecii Județene Astra.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Vizualizari: 12628
Ultimele comentarii
Acum 6 ore
Sibian
Acum 6 ore
Marioara
Acum 7 ore
Nobody
Acum 8 ore
Unde nu e materie cenusie ... ce rezulate sa ai ?
Acum 8 ore
Gelu