Vineri,
20.05.2022
Acum
0°C

Cât costă testele pentru COVID-19 care pot garanta certificatul verde. De la 50 la 450 de lei

Cât costă testele pentru COVID-19 care pot garanta certificatul verde. De la 50 la 450 de lei

Rata de incidență a Sibiului a trecut astăzi de 3 la mia de locuitori. O serie de măsuri sunt impuse de autorități, iar certificatul verde este obligatoriu. Dacă o persoană nu este vaccinată împotriva SARS CoV-2 atunci poate obține certificatul verde prin intermediul unui test PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore. În municipiul Sibiu astfel de teste se pot face în patru mari centre care apar a fi avizate de Ministerul Sănătății sau în clinici sau laboratoare private. Prețurile testelor variază de la 50 de lei și până la 450 dacă vorbim de teste RT-PCR COVID-19 din salivă.

Incidența în municipiul Sibiu a trecut astăzi pragul de trei cazuri la mie, ajungând vineri la 3,07 și intrând sub obligativitatea folosirii certificatului verde. Acest fapt duce orașul în scenariul roși, iar autoritățile impun o serie de reguli. Activitatea restaurantelor, cinematografelor, instituțiilor de spectacole nu va fi închisă, însă accesul va fi condiționat de dovada că participanții sunt vaccinați, testați sau trecuți prin boală. E nevoie de certificatul verde european, acolo unde apar toate aceste date. Astfel, dacă o persoană nu este vaccinată și nici nu a trecut prin boală, atunci poate obține certificatul verde prin testare. Este nevoie de un test PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore.

În acest momente, teste PCR se pot face în centrele mari avizate de Ministerul Sănătății, care sunt Spitalul Clinic Județean Sibiu, Spitalul de Pediatrie, Centrul de Cercetare de la Universitatea „Lucian Blaga” și S.C. Diamend SRL și în clinici private din Sibiu care au și laborator de analize. Ofertele și prețurile sunt diversificate și am selectat o parte dintre ele.

La Spitalul Clinic Județean Sibiu, prețul unui test PCR la cerere este de 230 de lei, însă potrivit reprezentanților spitalului acesta urmează să se ieftinească de săptămâna viitoare și să ajungă la 185 de lei.

În ultimul anunț făcută, la Spitalul de Pediatrie un test PCR costa 280 de lei. Teste rapide se fac și la Spitalul Militar din Sibiu, din luna iunie a acestui an. Aici un test rapid antigen costă 70 de lei, iar testările se fac de luni până vineri, în intervalul 10.00 – 13.00.

Cei de la Centrul de testare Walk-In Sibiu oferă testare fie în centrele lor, fie la domiciliu. Laboratorul se află la Shopping City Sibiu, Șoseaua Sibiului, Nr. 5, 557260 și are un program zilnic între 9.00 și 20.00. Oferta de testare este largă. Aici se pot face teste RT-PCR COVID-19 din salivă care costă 450 lei, teste rapide antigen green pass COVID-19 care costă 99 de lei, teste rapide antigen din spută (salivă adunată de la nivelul oro-faringian) care costă 72 de lei.

La policlinica Diamed testarea rapidă Antigen Covid-19 costă 90 de lei, iar rezultatele se eliberează în 15 minute. Pentru un test prin metoda RT-PCR trebuie scoasă din buzunar suma de 290 ron, iar rezultatele vor fi eliberate în aceeași zi. Rezultatele sunt emise în limbile română, engleză și germană, iar pentru testele rapide antigen este un program de recoltare de luni până vineri între 08.00 - 14.00, fără programare în prealabil sau sâmbăta  și duminica între 08.00 - 11.00 pe bază de programare.

Clinica Polisano are o ofertă pentru testul rapid antigen. Prețul acestuia a fost redus de la 120 de lei la 50 de lei. Centrul de recoltare MedLife se află în Sibiu pe strada Cristian nr.20.

Farmacia Apotheka singura farmacie din județ în care se fac teste rapide

Farmacia Apotheka, de pe strada Lungă este singura farmacie din Sibiu în care se fac teste rapide, însă nu pentru oricine. Testele se fac doar pentru evenimente cum sunt cele sportive, nunțile, întâlnirile, etc. Testele se fac doar în ziua de vineri între orele 17.00 și 20.00 și sâmbăta între orele 8.00 și 11.00.

Farmacia mai are un punct de lucru la Mediaș. Și acolo se fac teste rapide.

Cine poate avea certificat verde valid:

Persoanele vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare.

Persoanele care au rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore

Persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2

Evenimentele nu sunt interzise însă, în condițiile actuale ale scenariului roșu competițiile sportive se vor desfășura cu spațiu ocupat în procent de 30%, la spectacole, la cinema și la concerte se poate cu participare de până la 50%, nunți și botezuri se fac cu maxim 200 de persoane, Work-shop-uri, conferințe se pot desfășura cu maxim 150 de persoane în interior, în baruri, cluburi și discoteci cu maxim 30%, în piscine interioare în capacitate de 50%, la fel și la locurile de joacă pentru copii, iar organizarea de mitinguri și demonstrații este permisă cu un număr de participanți de maximum 100 de persoane.

Participarea în toate aceste cazuri este permisă doar pentru persoanele care dețin un certificat verde.

Sursa foto: Arhiva TS

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus